Irtisanominen koettelee ihmistä, joskus yhtä kovasti kuin vakava sairastuminen tai läheisen menetys. Se voi kuitenkin olla myös onnenpotku, sysäys uuteen, parempaan elämään.

Potkut saattavat merkitä paitsi taloudellista haaksirikkoa, perusturvan horjumista, mutta myös elämän tarkoituksen kadottamista. Monille työ on ihmisarvon mitta!

Irtisanominen loukkaa ihmisen sisintä. Sitä voi verrata mihin tahansa elämän käänteeseen, jonka kulkua emme tunne.

Myös työkaverit katoavat horisonttiin. Omanarvon tunne joutuu koetukselle. Vaikka tietää, että saman kohtalon jakaa moni muu, silti nävertää kysymys, enkö kelpaa!

Potkut voivat olla alamäen alku, lopullinen tönäisy ulkopuolelle. Monet yhdeksänkymmenluvun laman kokeneista putosivat lopullisesti.  Toisaalta monet löytävät irtisanomisen jälkeen kokonaan uuden elämän.

Ensin tulevat huhut

”Sen ties, kuka saisi jäädä ja kenen pitäisi lähteä. Koko käsikirjoituksen tiesi etukäteen.”

Ennen irtisanomista työpaikalle hiipii tihenevä uhka. Huhujen siivet kahisevat, kun salassa aletaan puntaroida sitä, kuka lähtee ja kuka saa jäädä. Tunnelma muuttuu kyräileväksi ja pingottuneeksi.

Tässä vaiheessa aletaan etsiä syntipukkeja. Niiksi saattavat joutua hyvän pärstäkertoimen omaavat, mutta myös pinnarit. Kun ensimmäinen lähtee, jäljelle jäävät alkavat kysellä, milloin on heidän vuoronsa.

Uhan ilmapiiri saattaa piiskata parempaan suoritukseen, mutta pitemmän päälle se vie voimat. Luovuuden se ainakin tukahduttaa! Ideat eivät kuki, kun kurkkua kuristaa pelko tulevasta.

Toisaalta jos peli on avointa ja myös johto pyrkii säilyttämään työpaikat, uusia tapoja ratkaista pulmia saattaa löytyä. Parhaimmillaan lamasta voi olla jopa hyötyä. Ihmiset pyrkivät tekemään työnsä järkevämmin, kun etsivät yhdessä luovia ratkaisuja.

Pelko syö työvoimia

”Pelkäsimme kaksi vuotta, se oli inhottavaa aikaa. Loppujen lopuksi ketään ei irtisanottu, jotkut jäivät vapaaehtoisesti eläkkeelle. Kun olisin senkin ajan käyttänyt viisaammin ja elänyt täysillä.”

Työterveyslaitoksen koulutuspäällikkö, työpsykologi Tiina Saarelma-Thiel sanoo, että turhat pelot olisi opittava erottamaan oikeista. Kahvipöytäkauhistelut ja panikoiva uutisointi nostattavat yleistä hysteriaa. Monesti se tarttuu myös niihin, joilla todellista uhkaa ei ole.

Työ myös merkitsee eri ihmisille eri asioita: jotkut tekevät keikkaduunia, jotkut uraa, jotkut saa liikkeelle kutsumus, jotkut raha. Jotkut samastuvat firmoihinsa ja niitten logoihin, jotkut korostavat työn sisäistä luonnetta.

Myös eri-ikäiset ovat eri asemissa, 25-vuotias on vasta luomassa työidentiteettiään, kun 55-vuotias haikailee eläkeputkeen. On aivan eri asia joutua luopumaan keikasta kuin kutsumustyöstä. On eri asia joutua irtisanotuksi korkeasuhdanteen kuin laman aikana. Laskukautena hyväkin työntekijä voi joutua kilometritehtaalle. Kun jäät hyvänä aikana työttömäksi, se heittää sinuun varjon myös persoonana.

Viisas pomo tyynnyttää

”Työtoverini irtisanottiin, koska uusi pomo ei tullut hänen kanssaan juttuun. Ensin pomo järjesti, niin, ettei työtoverillani ollut töitä ja sitten hän antoi potkut, koska tämä ei ollut tehnyt töitä. Läksiäisissä työtoverini päähän laitettiin kukkaseppele ja kuohuviini virtasi. Se oli irvokasta.”

Saarelma-Thielin mielestä potkutkin voi antaa rakentavasti.

Paljolti on kyse myös pomon taidoista kaikille epämiellyttävässä tilanteessa Hyvä esimies osaa irtisanomisen hetkelläkin kehua alaistaan ja selittää irtisanomisen syyn. Kypsymättömiä ja huonosti asiansa osaavia pomoja kuitenkin valitettavasti löytyy.

Parhaimmillaan lama jopa voi tervehdyttää työilmapiiriä, Saarelma-Thiel pohtii. Aletaan miettiä, miten voidaan tehdä samat asiat järkevämmin. Ihminen selviää paremmin, mikäli hän pääsee vaikuttamaan muutokseen itse. Tämä pätee sekä jääjiin että lähtijöihin. Jos ihminen joutuu täysin ulkopuoliseksi, siitä seuraa usein syvä pettymys, voimattomuutta ja masennusta.

Pahimmillaan se saa ihmiset vetäytymään bunkkereihin. Saarelma-Thielin mukaan tämä on peräti suomalainen suhtautumistapa.

– Olemme ikävä kyllä kyräilevää kansaa.

Epähienoja kysymyksiä

”Menin joka aamu ratikkaan ja ajoin kolmosella koko kierroksen, olin laittautunut ja näyttelin että olen menossa töihin. Välillä olin puhuvinani kännykkään. Se oli niin surullista.”

Kun etelämaalainen kysyy miten voit, suomalainen kysyy mitä teet. Saarelma-Thielin mukaan elämme kulttuurissa, jossa ihminen määritellään työn kautta. Joka kerta joutuu vastaamaan: olen työtön, sain potkut, se on sama kuin kysyttäisiin lapsettomalta, onko lapsia, tai terminaalivaiheessa olevalta, mitä teet ensi kesänä.
Yhteiset riennot työssäkäyvien kanssa ovat loppuneet.

Kaverit valittavat pitkää päivää, huonoja työoloja, hankalia työtovereita ja kitulaita työmatkoja, eikä siihen pohdintaan voi enää osallistua.

– Työpaikka on myös usein se foorumi, missä voi toteuttaa omaa juttua. Pahin on tilanne, jos olet tehnyt työtä, jota rakastat, jos työpaikka on sinulle rakkaampi kuin koti ja lisäksi tunnet, että kaikki muu kuin työ on elämässä ajan hukkaa.

– Jos tunnistat nämä kaikki piirteet itsessäsi, voisi olla hyvä vähän katsella ympärilleen. Eikö mikään muu todellakaan merkitse mitään? Ja miksi ei?

Aikaa toipumiseen

”Vaimo valittaa, miksen siivoa, mutta voin kysyä ketä varten siivoaisin, kuka siitä piittaa, eihän ole varaa kutsua edes vieraita.”

Trauma ei laastaroidu hetkessä. Kyseessä on pitkä prosessi, jossa tarvitsee erityyppistä tukea eri vaiheissa.

Alussa suojaa sokki, ihminen ei oikein käsitä mitä on tapahtunut, hän hämmentynyt eikä kykene nielaisemaan kaikkea kerralla. Sitten seuraa usein syyttelyn vaihe, työnantaja saa kuulla kunniansa ja ne, jotka jäivät.
Seuraavaksi hidasta koostumista, kun ihminen alkaa etsiä uutta.

Kun surutyöskentely on ohitse, on aika hakea uutta työpaikkaa. Sitä ennen ihmisen on kuitenkin selvitettävä ainakin itselle mitä tapahtui ja miksi.

Saarelma-Thielin mielestä psykologisesti tärkeää on löytää hyvä selitys. Se on annettava läheisille, se on annettava ystäville ja tutuille. Viimeistään siinä vaiheessa kun alkaa hakea uutta työpaikkaa, selitys on oltava.

Tärkeintä on miten tulkitsee asian itse! On mietittävä, kuinka paljon kyse oli omasta itsestäni kuinka paljon ulkoisista olosuhteista. Rehellinen tilanteen arviointi puhdistaa.

Mistä vertaisryhmä?

”Kestin monta kuukautta kiukuttelua. Sitten alkoi keittää. Eihän työn menettäminen voi tehdä ihmisestä infantiilia.”

Alkuvaiheessa läheisiltä vaaditaan kärsivällisyyttä ja hienotunteisuutta. Sohvalla makaajaa voi patistella, hän on yhtä kaikki toipilas. Toisaalta mitä nopeammin arkirutiinit palaavat, sitä parempi. On hyvä pukeutua, nousta ylös, lähteä ulos ja tavata ihmisiä.

Jokainen suree myös omalla tavallaan. Sisäänpäinkääntyneet potevat haavaansa itsekseen, mutta ulospäinsuuntautuneet tarvitsevat yleisöä.

Läheiset jaksavat tukea tietyn aikaa mutta eivät loputtomasti. Potkut saaneen kannattaa myös miettiä, ketä kannattaa kuormittaa ja millä. Joukkoirtisanomisten aikana ei ole yhtään huono ajatus perustaa vertaisryhmää toisten saman kokeneitten kanssa.

Ylös ja eteenpäin

Olisi myös hyvä, että ihmisen elämä ei olisi vain yhden kortin varassa. Maisema muuttuu jos päätä vähän kääntää. Elämän tarkoitusta voi etsiä läheltä tai kaukaa. Lapset, lapsenlapset, naapurit, vapaaehtoistyö…

Myös suhteellisuudentaju auttaa, lamoja on koettu ennenkin, ihmiset ovat kokeneet sodan ja  selvinneet. Katse historiaan osoittaa, että jokaisella sukupolvella on ollut oma helvettinsä.

Kriisi voi olla tilaisuus aloittaa tyhjältä pöydältä. Nyt voisi olla aika aloittaa jotain aivan uutta, juuri sitä, mistä on aina haaveillut, mutta ei koskaan uskaltanut. Uudelleen koulutus, uusi harrastus,  irtiotto entisestä.

Saarelma-Thielin mukaan on ollut hienoa nähdä, kun ihmisen lamaannus vaihtuu tulevaisuuden visioiden hahmottamiseksi.

Kursivoidut lainaukset ovat juttua varten haastateltujen irtisanottujen kokemuksia.

Lue lisää potkuista selviämisestä.

Selviytymiskeinoja

 • Kirjoita ylös työn plussat ja miinukset: mitä työpaikallasi kaipaat, työyhteisöä vai itse työtä?
 • Pohdi, onko tilanteessasi mitään hyvää.
 • Mieti, mistä löydät uuden yhteisön.
 • Tunnista ja tarkenna elämän arvosi, irtaudu muiden odotuksista.
 • Etsi omat voimavarasi: missä olet parhaimmillasi.
 • Muistele, miten aikaisemmin jaksoit vaikeissa tilanteissa, mistä ja kenestä oli silloin apua.
 • Muuta tarvittaessa tavoitteitasi, mieti, mitä haaveita ja vaihtoehtoja on.
 • Näe elämääsi vaikean ajan yli, pidennä aikajännettä: miltä haluat elämäsi näyttävän kahden vuoden kuluttua.
nayttelija piitu uski

Vakava työuupumus pakotti näyttelijä Piitu Uskin muokkaamaan elämänsä uusiksi.

Lue Piitun vinkit, joilla hän ehkäisee väsymistä.

Huimauksesta se alkoi. Näyttelijä Piitu Uski meni ensin hammaslääkäriin, sitten korvalääkäriin. Jälkimmäinen totesi, että huimaus voisi olla psyykkistä.

- Aloin itkeä hysteerisesti, eikä siitä tullut loppua, sanoo Piitu, 48.

- Olin aina ollut hyvä muistamaan repliikkini, mutta yhtäkkiä vuorosanat eivät vain pysyneet päässäni. Muisti pätki muutenkin. Yhtenä aamuna en pystynyt enää nousemaan sängystä.

Hänestä tuntui, että hän piti siihen aikaan koko perhettä kasassa. Miehellä oli syvä työuupumus, lapset olivat pieniä ja oma työ televisiosarja Salatuissa elämissä vaati elämältä tiukkaa kurinalaisuutta.

- Olin sairastanut putkeen useita keuhkoputkentulehduksia ja elämä tuntui raskaalta. Miehen burnout ei estänyt minuakin sairastumasta siihen, mutta sen takia hankkimani tiedot auttoivat minua puhaltamaan pelin poikki, sanoo Piitu.

Koko elämä uusiksi

Hän ymmärsi, ettei voisi vain pitää lyhyttä sairauslomaa ja jatkaa elämistä kuin ennenkin.

- Vetäydyin kaikesta sivuun vuodeksi. Ajattelin, että otan tauon ja katson, mitä sen jälkeen tapahtuu. Ensimmäisestä puolesta vuodesta en muista mitään.

Avioero lähti vireille, ja henkiinjäämisvietti hoiti muun.

- Tajusin, että minun pitää alkaa käydä terapiassa eikä vain syödä lääkkeitä.

Oikeastaan koko elämä meni uusiksi. Pitkä liitto loppui. Piitu ajatteli, ettei hänestä olisi enää lavalle tai kameran eteen, sillä hän ei jaksanut edes katsoa suoraan eteensä. 

Omat arvoni, mitä ne ovat?

Suurennuslasin alle joutuivat niin Piitun ihmissuhteet, ruokavalio, elämänarvot kuin niiden mukainen toimintakin.

- Tiesin jo alussa, että minun pitää loppuelämäni varoa lähtemästä samaan pyöritykseen uudelleen. Nyt olen todella valikoiva töiden suhteen. Tarvitsen keikkojen väliin paljon palautumista ja teen mitä vain, että pääsen metsään. Pidän kiinni vahvoista rutiineista.

Ennen kuin Piitu sitoutuu johonkin – oli se sitten ystävän tapaaminen tai työprojekti – hän miettii, mitä se tarkoittaa itselle käytännössä. Lisääkö oma valinta harmoniaa vai tuoko iikaa säpinää.

Lue väsymyksen ehkäisystä: Hyvä terveys 12 / 2016

Piitun vinkit jaksamiseen
 1. Opettele tunnistamaan omat tunteesi erilaisten reaktioiden takana. Ole rehellinen itsellesi siitä, miltä joku asia sinusta tuntuu. Niin kauan kuin sinulla on yhteys omiin tunteisiisi, voit aika hyvin.
 2. Mieti mitä valintasi tarkoittavat käytännössä: paljonko ne vievät aikaa ja voimia ja paljonko niitä jää sitten muille asioille.
 3. Olet sitä, mitä syöt. Ravinto näkyy myös mielenlaadussa. Suosi mieluummin laatua kuin määrää, mitä ikinä teetkin.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa.

Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
 1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
 2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
 3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
 4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.