Tuntuuko, että olet juhlien ainoa mörökölli? Tuskin sentään, vaan todennäköisemmin ujohko oma itsesi.

1. Säätele tunteitasi

Vaikka normit säätelevät sitä, minkälaiset tunnetilat erilaisiin juhliin kuuluvat, mitkään tunteet eivät ole kiellettyjä. Coctailkutsuilla voi näyttää iloista ilmettä, vaikka tunteet ovat muuta. Hautajaisissa saa yhtä aikaa surra kuollutta mutta myös tuntea huojennustakin. Silti niin tunteiden näyttämistä on yleensä viisasta säädellä.

Kun käytät järkeäsi, sinäkin pystyt juhlan luonteen mukaisesti teeskentelemään kyllin seurallista. Voi olla, että se käy työstä, mutta olethan toki selviytynyt suuremmistakin urakoista. Kun vielä muistat, että kaikki juhlijat keskittyvät ainakin jossain määrin huolehtimaan omasta imagostaan, tajuat, ettei heiltä riitä kovin paljon energiaa juuri sinun puutteittesi tarkkailuun.

2. Harjoittele rohkeutta

Jos muiden juhlijoiden sulava käytös pahentaa omaa ujouttasi, muokkaa mielikuvituksessasi heistä tavallisia tallaajia. Kuvittele heidät vaikka vastaheränneinä paljain jaloin ruttuisissa pyjamissa.

Muistuta myös itsellesi, että kaikki ihmiset pohjimmiltaan pelkäävä hylätyksi tulemista. Seurallisinkin juhlija voi ahdistuneena pohtia, kelpaako varmasti roolissa, jota kenties hampaat irvessä vetää. Päätä tämän oivalluksen innoittamana puhua ainakin yhden sellaisen juhlavieraan kanssa, jota et entuudestaan tunne. Huomaat, ettei siitä seuraa mitään kauhistuttavaa, paremminkin päinvastoin.

3. Päätä rauhoittua

Kun jännität kovasti mitä tahansa, suoniisi alkaa pumppautua stressihormoneita kortisolia ja adrenaliinia. Seurauksena on tiedostamaton taistele tai pakene -reaktio. Pakeneminen näyttäisi hölmöltä eikä taisteleminenkaan ole tarpeen, mutta rauhoittuminen on. Aloita hengittämällä sisään laskien viiteen, pidätä hengitystä laskien kahteen ja hengitä ulos viiteen laskien. Toista muutaman kerran. Tämän jälkeen sinun on helpompi tajuta, että tilaisuus kestää vain tietyn ajan.

Tasaannuttuasi vereesi alkaa erittyä mielihyvähormoneja endorfiinia ja oksitosiinia sekä mielihyvän kokemuksiin ja tunteiden säätelyyn osallistuvaa dopamiini-hormonia. Tämä sisäinen cocktail auttaa sinua asettamaan ahdistuksesi ja pelkosi mittasuhteisiinsa. Oivallat todennäköisesti myös sen tosiasian, että et ole ainoa, jota hormonit höykyttävät.

4. Ota mallia

Tuntuuko kaikista ponnisteluistasi huolimatta siltä, että saat suustasi vain muutaman sanan ja nekin kuulostavat typeriltä? Silloin on viisainta hyväksyä se, että olet enemmän tai vähemmän sisäänpäinkääntynyt, pienissä piireissä tai omassa seurassasi viihtyvä introvertti. Taitavat juhlijat taas ovat ulospäin suuntautuneempia, hauskassa seurassa viihtyviä extroverttejä. Tai osaavat ainakin esittää sellaista.

Katsele silloin, miten nämä kadehtimasi sulavat seurustelijat toimivat, mieti, mitä heidän ominaisuuksiaan haluaisit itsellesi. Onko se lämmin hymy, puhekumppaniin keskittyminen, alkoholinsietokyky vai rento fiilis? Ala harjoitella ihailemiasi taitoja. Muista kuitenkin, että lähes jokainen meistä on epävarmempi kuin päältä näyttää ja että jokaisella – sinullakin – on oikeus olla omien arvojen mukainen oma itsensä.

Lisää neuvoja löydät Yksinäisyys-teemasta

Asiantuntija psykologi Tuija Matikka

voimaannuttava kirjoittaminen ja kirjallisuusterapia apuna muutoksessa

Voimaannuttava kirjoittaminen on ikkuna omaan mieleen. Se voi olla hyvä apu myös silloin, kun kaipaa elämäänsä muutosta.

Junnaako elämäsi paikoillaan? Kaipaatko arkeesi uusia tuulia, muttet tiedä, mistä lähtisit niitä etsimään? Aloita vaikka itsestäsi.

Näin kehottaa voimaannuttavaa kirjoittamista opettava Tarja Kerttula. Kerttulan mukaan etenkin kriiseissä ja elämän muutostilanteissa itselleen kirjoittamisesta voi olla suurta hyötyä. Joskus kirjoittaminen toimii ratkaisun avaimena, sillä se avaa sisäiset lukkomme, voi antaa rohkeutta ja sysätä meidät lempeästi kohti muutosta.

- Avioeron tai läheisen sairastumisen aikaansaamaa tunnekuormaa voi tarkastella uusin silmin, kun pukee ajatukset paperille.

Kirjoittaa voi mistä tahansa. Jos et keksi, mistä aloittaa, kysy itseltäsi vaikka, mitä minulle kuuluu juuri nyt. Kirjaa ajatuksia ylös sellaisina, kuin ne tulevat, älä suodata. Kun saa luvan kirjoittaa tajunnanvirtaa vapaasti, tekstit syntyvät aina siitä, mikä itselle on tärkeää.

Tekstejään voi tutkiskella ystävällisesti ja uteliaasti. Kirjoittaminen tekee armolliseksi itselle, kun ymmärtää, mitä tuntee ja käy läpi. Mitä enemmän kirjoitat, sitä avoimemmaksi tulet ja sitä paremmin opit tuntemaan itsesi ja voimavarasi.

- Hyvät asiat elämässä tulevat näkyviksi, ja ikävät kutistuvat sen kokoisiksi, että niiden kanssa voi elää, kirjallisuusterapiaohjaaja Kerttula sanoo.

Mistä mahtaa johtua, että juuri nukahtamishetkellä saan ahdistuskohtauksen? Sydän alkaa tykyttää, ahdistaa ja vasenta käsivartta pakottaa. Nivusissa on myös outoa kuumotusta. Kohtaus kestää muutamasta minuutista puoleen tuntiin ja nukahtaminen on mahdotonta kohtauksen jälkeen. Päivisin kohtauksia ei ole. Olen 61-vuotias mies ja sydänfilmini on täysin normaali.

Ahdistuskohtauksesi voi hyvin olla nukahtamisen hetkellä ilmenevä paniikkikohtaus, jonka seurauksena sydämesi alkaa tykyttää ja saatat vasemman käsivarren pakottamisen seurauksena pelätä sydäninfarktia. Pelko sydänkohtauksesta lisää luonnollisesti ahdistuneisuuttasi ja sen myötä sydämen tykytystä.

Kuvauksesi perusteella oireesi ei kuitenkaan ole sydänperäinen. Käsivarren pakottaminen johtuu luultavasti makuuasentoon liittyvästä kaularangan välilevyjen ahtaumasta.

Jos koet sydäntuntemuksesi hyvin pelottavana, pääset varmimmin tästä pelosta Holter-tutkimuksella, jossa sydänfilmi rekisteröidään vuorokauden ajan ja mahdollinen nukahtamisen yhteydessä ilmenevä rytmihäiriö voidaan sulkea pois tai tunnistaa. Jos nämä ahdistuskohtaukset ovat lähes jokailtaisia, niiden ilmenemistä voi estää tai vähentää asianmukaisella lääkehoidolla.
 

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

nayttelija piitu uski

Vakava työuupumus pakotti näyttelijä Piitu Uskin muokkaamaan elämänsä uusiksi.

Lue Piitun vinkit, joilla hän ehkäisee väsymistä.

Huimauksesta se alkoi. Näyttelijä Piitu Uski meni ensin hammaslääkäriin, sitten korvalääkäriin. Jälkimmäinen totesi, että huimaus voisi olla psyykkistä.

- Aloin itkeä hysteerisesti, eikä siitä tullut loppua, sanoo Piitu, 48.

- Olin aina ollut hyvä muistamaan repliikkini, mutta yhtäkkiä vuorosanat eivät vain pysyneet päässäni. Muisti pätki muutenkin. Yhtenä aamuna en pystynyt enää nousemaan sängystä.

Hänestä tuntui, että hän piti siihen aikaan koko perhettä kasassa. Miehellä oli syvä työuupumus, lapset olivat pieniä ja oma työ televisiosarja Salatuissa elämissä vaati elämältä tiukkaa kurinalaisuutta.

- Olin sairastanut putkeen useita keuhkoputkentulehduksia ja elämä tuntui raskaalta. Miehen burnout ei estänyt minuakin sairastumasta siihen, mutta sen takia hankkimani tiedot auttoivat minua puhaltamaan pelin poikki, sanoo Piitu.

Koko elämä uusiksi

Hän ymmärsi, ettei voisi vain pitää lyhyttä sairauslomaa ja jatkaa elämistä kuin ennenkin.

- Vetäydyin kaikesta sivuun vuodeksi. Ajattelin, että otan tauon ja katson, mitä sen jälkeen tapahtuu. Ensimmäisestä puolesta vuodesta en muista mitään.

Avioero lähti vireille, ja henkiinjäämisvietti hoiti muun.

- Tajusin, että minun pitää alkaa käydä terapiassa eikä vain syödä lääkkeitä.

Oikeastaan koko elämä meni uusiksi. Pitkä liitto loppui. Piitu ajatteli, ettei hänestä olisi enää lavalle tai kameran eteen, sillä hän ei jaksanut edes katsoa suoraan eteensä. 

Omat arvoni, mitä ne ovat?

Suurennuslasin alle joutuivat niin Piitun ihmissuhteet, ruokavalio, elämänarvot kuin niiden mukainen toimintakin.

- Tiesin jo alussa, että minun pitää loppuelämäni varoa lähtemästä samaan pyöritykseen uudelleen. Nyt olen todella valikoiva töiden suhteen. Tarvitsen keikkojen väliin paljon palautumista ja teen mitä vain, että pääsen metsään. Pidän kiinni vahvoista rutiineista.

Ennen kuin Piitu sitoutuu johonkin – oli se sitten ystävän tapaaminen tai työprojekti – hän miettii, mitä se tarkoittaa itselle käytännössä. Lisääkö oma valinta harmoniaa vai tuoko iikaa säpinää.

Lue väsymyksen ehkäisystä: Hyvä terveys 12 / 2016

Piitun vinkit jaksamiseen
  1. Opettele tunnistamaan omat tunteesi erilaisten reaktioiden takana. Ole rehellinen itsellesi siitä, miltä joku asia sinusta tuntuu. Niin kauan kuin sinulla on yhteys omiin tunteisiisi, voit aika hyvin.
  2. Mieti mitä valintasi tarkoittavat käytännössä: paljonko ne vievät aikaa ja voimia ja paljonko niitä jää sitten muille asioille.
  3. Olet sitä, mitä syöt. Ravinto näkyy myös mielenlaadussa. Suosi mieluummin laatua kuin määrää, mitä ikinä teetkin.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa.

Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
  1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
  2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
  3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
  4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.