Herätyskello soi liian aikaisin. Päivällä tekee mieli ottaa torkut, illalla sohva ja suklaalevy houkuttelevat enemmän kuin kävelylenkki.

Pimeys vaikuttaa osaan meistä kuin karhuihin: olisi ihanaa vain nukkua. Kun se ei ole mahdollista, mieli masentuu helposti.

– Kaamosmasennus eli talvisin toistuva vakava masennustila, on kohtalaisen harvinainen sairaus. Lievempi talviväsymys sen sijaan on hyvin tavallista. Kymmenestä suomalaisesta siitä kärsii ainakin kaksi tai kolme, kertoo psykiatrian erikoislääkäri Sami Leppämäki HYKSin neuropsykiatrian poliklinikasta.

Väsymystä vai masennusta?

Kaamosmasennus iskee pimeään vuodenaikaan. Se alkaa syksyllä tai talvella ja paranee yleensä itsestään keväällä valon lisääntyessä.

Sami Leppämäen mukaan kaamosmasennuksen taustalla on ilmeisesti ihmisen sisäisen kellon toimintahäiriö. Kun valo vähenee, kaamosmasennukselle alttiiden ihmisten sisäisen kellon rytmi alkaa jätättää.

Kaamosmasentunut tuntee itsensä jatkuvasti väsyneeksi. Unen tarve saattaa talvella olla pari kolme tuntia enemmän kuin kesällä. Myös ruokahalu kasvaa. Erityisen hyvin maistuu kaikki hiilihydraattipitoinen ruoka. Jatkuva pitsan ja pastan popsiminen johtaa helposti painonnousuun.

– Vaikka vakavaan kaamosmasennukseen liittyy tyypillisiä masennusoireita, kuolemanajatukset ovat harvinaisempia. Tämä saattaa liittyä tietoon, että masennuksesta toipuu, kun selviää talven yli, kertoo Leppämäki.

Kirkasvaloa heti herättyä

Reilu vuosi sitten Sami Leppämäki selvitti väitöskirjassaan, mitkä keinot helpottavat kaamosoireita. Tutkimuksen keskeinen löydös oli, että sekä liikunta että kirkasvalo paransivat mielialaa.

Fyysinen harjoittelu vähintään kaksi kertaa viikossa osoittautui tehokkaaksi masennusoireiden lievittäjäksi pimeimpänä vuodenaikana. Kirkasvalo oli kuitenkin liikuntaa tehokkaampi juuri talvimasennusoireiden, kuten ”hiilihydraattinälän”, painonnousun ja unen tarpeen hillitsijänä.

Kaamosmasennuksen varma ehkäisykeino olisikin muuttaa syksyllä lähemmäksi päiväntasaajaa. Useimmiten tämä ei onnistu, joten Leppämäki suosittelee kirkasvalohoidon aloittamista jo ennen oireiden ilmaantumista.

Parhaimman hyödyn kirkasvalolampusta saa, kun sen edessä paistattelee aamuisin heti heräämisen jälkeen. Puoleenpäivään nukkuminen heikentää vaikutusta.

Vaikean kaamosmasennuksen oireita valohoito ei selätä, vaan niihin tarvitaan lääkkkeitä ja psykoterapiaa.

Pidä kiinni hyvistä tavoista

Ankeat aamut, harmaat päivät ja pimeät illat eivät houkuttele liikkeelle. Mutta itseään voi myös lempeästi huijata. Jos saa pidettyä mielensä liikkeessä, jalat tulevat kyllä perässä.Siis ylös, ulos ja lenkille.

– Mieliala kohentuu kummasti, kun lähtee vaikkapa kävelylle luontoon. Samalla aivot saavat happea ja stressi purkautuu, kertoo psykologi Pirkko Lahti.

Säännöllinen liikunta lieventää masennusta ja tuottaa mielihyvää, aktivoi keskushermostoa ja muuttaa hormonitoimintaa. Kävely on erityisen terapeuttinen liikuntamuoto. Luonnossa liikkuminen ja ympäristön tarkkailu vievät huomion omasta itsestä ulospäin ja paha olo unohtuu ainakin hetkeksi.

Monipuolisella ravinnolla on tärkeä merkitys masennuksen loitolla pitämisessä. Säännöllisistä ruokailutottumuksista on hyvä pitää kiinni, vaikka ruoka ei alakuloisena aina maistuisikaan. Toisaalta myös ylensyöntiä on syytä varoa. Siihen sortuu helposti erityisesti pimeään aikaan.

Alkoholiin mielialan parantajana kannattaa suhtautua varoen. Viinilasi silloin tällöin voi piristää, liiallisella käytöllä voi olla päinvastaiset vaikutukset.

Televisio kannattaa sammuttaa ajoissa, sillä kunnon yöunet, terveellinen ravinto ja reipas ulkoilu ovat kolme tehokkainta mielialan nostattajaa.

Hyväksy ajoittainen alakulo

Elämäntavat kunnossa ja kirkasvalolamput käytössä mutta alakuloa on ilmassa edelleen. Tätäkö on kaamosmasennus?

– Matalat mielialat kuuluvat elämään. On normaalia kokea myös negatiivisia tunteita, ei silloin ole kyse sairaudesta, Pirkko Lahti muistuttaa.

Lahden mukaan masennus sekoitetaan arkipuheessa usein suruun ja alakuloisuuteen. Puhutaan masennuksesta, vaikka mieli on maassa. Alakuloa ei kuitenkaan tarvitse hoitaa lääketieteen keinoin.
Ilman laaksonpohjia eivät elämän huippuhetketkään tuntuisi miltään.

Jos ei jaksa innostua

Psykologi Pirkko Lahden mukaan masennuksesta voidaan puhua vasta sitten, kun matala mieliala on kestänyt pitkään. Hoitoon on syytä hakeutua, jos yhtäjaksoinen masennus kestää vähintään kaksi viikkoa, mikään ei kiinnosta, eikä arkielämä suju.

Masennuksen voi sysätä liikkeelle esimerkiksi tärkeän ihmisen menetys tai käsittelemättä jäänyt suru. Myös suuri elämänmuutos, kuten avioero tai eläkkeelle siirtyminen, altistaa masennukselle. Masennuksen puhkeamiseen vaikuttavat myös perinnölliset tekijät sekä opitut käyttäytymismallit.

Pirkko Lahden mukaan masennuksen puhkeamisen riskiaikaa on sekä naisilla ja miehillä viidenkymmenen ikävuoden molemmin puolin. Erityisesti, jos tuohon ajankohtaan liittyy isoja elämänmuutoksia.
Tyypillisiä masennuksen oireita ovat unihäiriöt.

– Masentunut nukkuu huonosti tai poikkeuksellisen paljon. Hänellä voi olla kipuja ja itsetunto-ongelmia. Hän kokee itsensä heikoksi eikä arvosta itseään ollenkaan, ei jaksa mitään ja on ärtyisä, Lahti kuvailee.

Rinnalla kulkijat arvoonsa

Pirkko Lahden kokemuksen mukaan ihmiset ovat hyviä jujuttamaan itseään ja keksimään muita selityksiä pahalle ololleen, sellaisetkin, joilla masennusta on ollut jo aiemmin. On tyypillistä, että masentunut ei itse tunnista tai ei halua tunnistaa oireitaan.

Viimeistään silloin hälytyskellojen pitäisi alkaa soida, jos läheiset, vaikkapa naapuri tai työkaveri, alkavat kommentoida tilannetta. On parempi hakeutua hoitoon liian varhain kuin odotella.

– Mitä aiemmin hoito aloitetaan, sitä parempi on parantumisennuste, Lahti muistuttaa.

Läheisillä ihmisillä on tärkeä rooli masentuneen ihmisen hoitoon saamisessa.

– Kannattaa reagoida heti, jos huomaa, että ihminen on muuttunut. Masennus voi silloin olla jo pitkällä.
Masentuneena tekee mieli eristäytyä. Siitä huolimatta olisi hyvä pitää yllä ystävyyssuhteita ja yrittää puhua lähipiirille tunteistaan.

– Harva selviää masennuksesta yksin. Rinnalle tarvitaan myös vierellä kulkijaa ja polunnäyttäjää, Pirkko Lahti sanoo.

Lääkkeitä turha pelätä

Lääketieteen keinot masennuksen hoitoon ovat terapia ja lääkitys. Pirkko Lahden mukaan monet pelkäävät turhaan lääkityksen aloittamista. Nykyaikaiset masennuslääkkeet ovat tehokkaita mutta eivät aiheuta riippuvuutta tai pahoja sivuvaikutuksia. Lahti vertaa niitä muihin lääkärin määräämiin lääkkeisiin. Diabeetikko tarvitsee insuliiniannoksensa. Masennusta sairastavalle masennuslääkkeet ovat aivan yhtä tärkeitä.

Lääkityksen lisäksi masentunut tarvitsee terapiaa. Sen avulla päästään pureutumaan syihin, jotka masennuksen ovat aiheuttaneet.

Lievä masennus parantuu usein nopeasti sopivan hoidon löytyessä. Vakavassa masennuksessa sairauteen liittyy usein itsetuhoisia ajatuksia, itsemurhayrityksiä ja arvottomuuden tunteita. Paraneminen voi vaatia sairaalahoitoa sekä useamman vuoden terapiaa. Työkyvyttömyyseläkkeelle jääminen on tavallista.

– Masennuksesta voi aina parantua. Joskus prosessi on vain pidempi ja mutkikkaampi, Pirkko Lahti muistuttaa.

Tee mukavaa

Masentuneella ihmisellä elämänilo on kadoksissa ja mielihyvää tuottavat asiat harvassa. Mielihyvää kannattaakin hakemalla hakea, sillä mukavien asioiden listan laatiminen voi olla askel kohti toipumista.
Mukavat tekemiset määräät sinä itse: iltapäiväkahvit, uimahalli- tai kirjastoreissu, elokuvan katsominen, käsityön aloittaminen...

Kun asiat ovat paperilla, niitä on helpompi ryhtyä toteuttamaan myös käytännössä. Jokaisen saavutetun tavoitteen jälkeen on hyvä kannustaa ja kehua itseään estottomasti.

Lue lisää: Lievää vai vakavampaa?

Hyvä terveys/Eeva Lauronen

Hae apua masennukseen jos

 • olet jatkuvasti alakuloinen
 • tulevaisuus ei innosta
 • mikään ei huvita, tyydytä ja ilahduta
 • tunnet itsesi toistaitoiseksi ja arvottomaksi
 • muut ihmiset eivät kiinnosta etkä välitä tavata ihmisiä
 • sinun on vaikea tehdä päätöksi
 • uni ei tule iltaisin tai heräät aamulla väsyneenä
 • vähäinenkin työ väsyttää
 • ahmit tai ruoka ei juuri maistu
 • jännität, tuntuu tuskaiselle, ahdistaa
 • päätä särkee, niskaa kivistää, vatsaa pakottaa, hiottaa, huimaa...
 • ajatus ei kulje, teet paljon virheitä
 • sattuu vahinkoja, unohtelet asioita
 • olet ärtyinen ja kärsimätön
 • syntyy helposti riitaa
nayttelija piitu uski

Vakava työuupumus pakotti näyttelijä Piitu Uskin muokkaamaan elämänsä uusiksi.

Lue Piitun vinkit, joilla hän ehkäisee väsymistä.

Huimauksesta se alkoi. Näyttelijä Piitu Uski meni ensin hammaslääkäriin, sitten korvalääkäriin. Jälkimmäinen totesi, että huimaus voisi olla psyykkistä.

- Aloin itkeä hysteerisesti, eikä siitä tullut loppua, sanoo Piitu, 48.

- Olin aina ollut hyvä muistamaan repliikkini, mutta yhtäkkiä vuorosanat eivät vain pysyneet päässäni. Muisti pätki muutenkin. Yhtenä aamuna en pystynyt enää nousemaan sängystä.

Hänestä tuntui, että hän piti siihen aikaan koko perhettä kasassa. Miehellä oli syvä työuupumus, lapset olivat pieniä ja oma työ televisiosarja Salatuissa elämissä vaati elämältä tiukkaa kurinalaisuutta.

- Olin sairastanut putkeen useita keuhkoputkentulehduksia ja elämä tuntui raskaalta. Miehen burnout ei estänyt minuakin sairastumasta siihen, mutta sen takia hankkimani tiedot auttoivat minua puhaltamaan pelin poikki, sanoo Piitu.

Koko elämä uusiksi

Hän ymmärsi, ettei voisi vain pitää lyhyttä sairauslomaa ja jatkaa elämistä kuin ennenkin.

- Vetäydyin kaikesta sivuun vuodeksi. Ajattelin, että otan tauon ja katson, mitä sen jälkeen tapahtuu. Ensimmäisestä puolesta vuodesta en muista mitään.

Avioero lähti vireille, ja henkiinjäämisvietti hoiti muun.

- Tajusin, että minun pitää alkaa käydä terapiassa eikä vain syödä lääkkeitä.

Oikeastaan koko elämä meni uusiksi. Pitkä liitto loppui. Piitu ajatteli, ettei hänestä olisi enää lavalle tai kameran eteen, sillä hän ei jaksanut edes katsoa suoraan eteensä. 

Omat arvoni, mitä ne ovat?

Suurennuslasin alle joutuivat niin Piitun ihmissuhteet, ruokavalio, elämänarvot kuin niiden mukainen toimintakin.

- Tiesin jo alussa, että minun pitää loppuelämäni varoa lähtemästä samaan pyöritykseen uudelleen. Nyt olen todella valikoiva töiden suhteen. Tarvitsen keikkojen väliin paljon palautumista ja teen mitä vain, että pääsen metsään. Pidän kiinni vahvoista rutiineista.

Ennen kuin Piitu sitoutuu johonkin – oli se sitten ystävän tapaaminen tai työprojekti – hän miettii, mitä se tarkoittaa itselle käytännössä. Lisääkö oma valinta harmoniaa vai tuoko iikaa säpinää.

Lue väsymyksen ehkäisystä: Hyvä terveys 12 / 2016

Piitun vinkit jaksamiseen
 1. Opettele tunnistamaan omat tunteesi erilaisten reaktioiden takana. Ole rehellinen itsellesi siitä, miltä joku asia sinusta tuntuu. Niin kauan kuin sinulla on yhteys omiin tunteisiisi, voit aika hyvin.
 2. Mieti mitä valintasi tarkoittavat käytännössä: paljonko ne vievät aikaa ja voimia ja paljonko niitä jää sitten muille asioille.
 3. Olet sitä, mitä syöt. Ravinto näkyy myös mielenlaadussa. Suosi mieluummin laatua kuin määrää, mitä ikinä teetkin.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa.

Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
 1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
 2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
 3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
 4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.