Kuvat Vuokko Sipponen

Miksi keski-ikäisen naisen pitää kiivetä vuorelle, kun saman auvon tavoittaa mökkirannassa katsoessaan kaukaisuuteen?

"Kuulun niihin naisiin, jotka reipastuvat vanhetessaan. Nuoruus meni parisuhdepaniikissa kumppania etsien ja vahtien. Ruuhkavuodet kärvistelin läheisriippuvaisena lapsia paapoen. Kun äiti kuoli muutama vuosi sitten, ymmärsin, ettei elämässä käy hyvin kenellekään. Me kuollaan kaikki! Synkin totuus toi vapauden: mitä tässä jarruttelemaan, toista mahdollisuutta ei ehkä tule. Elämä ei ole kenraaliharjoitus.

Kun sitten maailmanmatkaajaystäväni alkoi puhua kevätvaelluksesta Himalajalle, olin valmis. Pitäähän sitä kerran elämässään päästä Annapurnalle henkistymään. Joogaleirit on käyty, mandalakurssit suoritettu ja mindfulnessia kokeiltu, vaellus mystisiä lumihuippuja ihailemaan on vain looginen askel valaistumisen tiellä. Sitä paitsi meistä Dalai-lama on kova jätkä, Tiibetin kansan kodittomuus surullista ja meditaation lupaama tuskattomuus houkuttelevaa. Kasvisruokaa — kyllä, väkivaltaa — ei. Kohti itää siis!

 

 

Ennen kuin henkistyminen saattoi alkaa, oli vain siirrettävä itsensä ja kymmenen kilon rinkka Himalajan juurelle. Se vaati käytännön toimia, pitkää pinnaa ja sinnikkyyttä. Lentoon Intian kautta Nepaliin tarvittiin kolme lentolippua ja kaksi viisumia, tunteja netissä, tilisiirtoja ja odotusta lentoasemilla.

Kahden kaupunkietapin, kaoottisen Kathmandun ja rennon Pokharan, jälkeen olimme kuitenkin vihdoin aloittamassa viiden päivän vaellustamme Himalajalle. Luonnonpuistoon ei mennä tuosta vain vaan kantajien kanssa ja kulkuluvat taskussa. Rinkkamme nostivat selkäänsä kaksi parikymppistä opiskelijatyttöä, jotka työskentelivät 3 sisters -trekkauspalvelussa. Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Nepalissa ei tunneta opintotukia eikä tasa-arvoa. Opiskelu maksaa maltaita ja syntymäkasti määrää elämän suuntaa, mutta kännykän napit näilläkin on korvissa.

Minulla oli siis kantaja. Ajatus tuntui pahalta mutta käytäntö ei. Itse en olisi pystynyt rinkkaani vuoristossa kantamaan, enkä jaksanut kärsiä toisen puolesta kuin ensimmäisen päivän, sillä sen jälkeen minulla oli täysi työ pysyä tolkuissani ja toimintakykyisenä ohuessa vuori-ilmassa. Toisen vaelluspäivän aamu alkoi 3 300 epätasaisen kivirappusen kapuamisella ja nousu jatkui seitsemän tuntia. Hyvästelin luulon hyvästä kunnostani.

 

 

Miten olen tällaiseen rääkkiin suostunut, ihmettelin jalat vapisten, hengitys läähättäen ja sydän takoen. Ei enää ikinä. Tajusin, että jokainen askel on otettava itse, apuja ei tule. Mutta toisaalta jokainen askel myös vie kohti lepopaikkaa. Oli paha olla ja ympärillä maailman kauneimmat metsät. Kukkivia rhododendroneita, bambuja, näsiöitä, havupuita, joissa oli kymmensenttiset neulaset — välillä ylitimme kirkasvetisen puron tai ohitimme karunkauniin kylän. Vaikka pidimme lepotaukoja, en pystynyt ajattelemaan muuta kuin miten selviän tästä.

Majapaikkaan pääsy oli euforista. Minä jaksoin ja huomenna jatkan uusin voimin. En ole aiemmin kokenut sellaista rentoutta ja onnea, mikä tulee kaikkensa antamisesta. Lämmin suihku ja puhtaat vaatteet olivat kuin uudestisyntymä ja vaatimaton nepalilaisateria maistui kuin gourmee. Pyykit kuivuivat stailaamattoman päivällishuoneen kamiinan lämmössä, ja me juttelimme kantajiemme kanssa elämästä Nepalissa.

Selvisi, että täällä nainen ei voi saada kaikkea. Kantajamme ovat päättäneet hankkia opettajan ammatin, mutta tuskin he ehtivät perhettä perustaa. Tytöt ja pojat eivät tapaa kahden ennen avioliittoa — se on mahdotonta. Avioliiton jälkeen myös vaatetus muuttuu. Ei enää farkkuja, nainut nainen laittaa päälleen sarin tai salvar kameezin. Punainen on hyvä väri niin kauan kuin mies elää, sitten ei enää.

Tytöt olivat hinduja ja kuuluivat keskikastiin. He kertoivat, että nepalilainen näkee toisen kastin jo naamasta, täplää otsaan ei tarvita. Opettelimme myös joitakin nepalin sanoja, että osasimme tervehtiä polulla vastaan tulevia. Namaste!

 

 

Päivällä aurinko porotti niin, että piti pitää hattu päässä, mutta yöllä oli kylmä. Luonnonpuiston puita ei hakata lämmikkeeksi eikä sähköä tuhlata valaistukseen, joten on elettävä auringon mukaan. Vaikka kulkeminen väsytti, uni oli horrosta vähähappisessa ilmassa. Silti lämpimään makuupussiin sujahti mielellään ajoissa.

Aamukuudelta vessaan mennessä tajusin, miksi majatalon nimi oli View Point. Olimme nukkunet lumihuippujen sylissä. Toppatakki vain päälle ja pihalle seuraamaan, kuinka aurinko nousi Himalajan takaa ja sai ilman kimmeltämään. Tätä samaa ihmettä seurasin joka aamu ihastuksesta mykkänä peltimuki kuumaa masalateetä kädessä. Siitä ei ollut kiire minnekään.

Mutta mentävä oli. Henki ei kulkenut yhtään kevyemmin kuin edellisenä päivänä ja askel painoi ehkä vielä enemmän. Etenimme jo yli 2 500 metrissä, ja tunnustelin vaivihkaa vaarallisen vuoristotaudin oireita: Päätäni puristaa, mutta onko tämä päänsärkyä? Minulla ei ole hyvä olla, mutta ei kyllä oksetakaan. Ja ihan hirveästi väsyttää, mutta ehkä en kuole vieläkään. Kuuntele kehoasi, luki hoito-ohjeissa, mutta sehän ei ole ihan helppoa neuroottiselle suorittajalle.

Kun kulkeminen helpottui hetkeksi, en osannut nauttia siitäkään. Tiesin, että jos mennään alas, kohta on taas mentävä ylös. Mikseivät vuoristopolut voi kulkea suoraan!

Jotakin kuitenkin tapahtui, kun rasitus meni överiksi. Kaikki voimani kuluivat etenemiseen enkä jaksanut murehtia mistään. Olin vain yksinkertaisesti kiitollinen siitä, että jalkani kantoivat.

 

 

Vasta kolmantena aamuna puuskuttaessani ylös vuoren rinnettä tajusin, että minähän täällä määrään. Voin kulkea omaa vauhtiani. Olen tullut näin kauas kotoa ihan vain katselemaan maailman kauneutta, miksi en myös nauttisi siitä koko rahan edestä. Heti helpotti, hymyilytti. Ei tarvitse huolehtia mistään, kunhan panen tossua toisen eteen juuri siinä rytmissä kuin itse haluan. Pysähtelin ottamaan valokuvia, poimimaan tuliaiskiven ja juomaan tarpeeksi usein. Ehdin nähdä paljon enemmän. Jaksoin myös jutella kantajan kanssa, kun koko ajan ei hengästyttänyt.

Kantajamme Tila, 23, kertoi, että hänen isänsä oli kuollut, äiti on 45-vuotias vanhus. Veljen vei lapsena keuhkokuume ja itse hän sai 6-vuotiaana bambukepin silmäänsä. Sarveiskalvo on yhä samea eikä silmällä näe. Meillä sellainen olisi hoidettu sarveiskalvonsiirrolla mutta ei täällä, missä jokainen maksaa hoitonsa itse. Pystyin vain lohduttamaan, että kun hänen maansa kehittyy, myös terveydenhoito paranee ja elinikä pitenee. Silti en voi ymmärtää, miksi minä saan elää ehkä puolta vanhemmaksi kuin hänen äitinsä.

Kun päästin irti pakosta, pääkin keveni. Kun en enää yrittänyt tulkita näkemääni, aloin nähdä: Miten valo siivilöityi naavaisen metsän läpi. Apinalauma rymisteli puiden latvuksessa. Hei, täällä kasvaa kahvipensaita ja esikot kukkivat.
Nautin siitä, kun viileä vuoristotuuli nipisteli hikisiä kasvojani.

Majatalon terassilta seurasin vuoristokylän ihmisiä ja eläimiä. Kanoja ja kukkoja, joiden ilmaisunvapautta ei rajoittanut mikään. Koiria, joiden reviiri kattoi koko kylän. Vesipuhveleita ja lehmiä, jotka laidunsivat omaan tahtiinsa niityillä ja pihoilla. Vuoripolulla saattoi tulla vastaan yksinäinen hevonen matkalla jonnekin, paimen vuohilaumansa kanssa, lapset koulukirja kainalossa tai aasikaravaani turisteille olutta kantaen. Haukkojen hidasta tanssia kaiken yllä olisin katsellut loputtomiin.

 

 

No valaistuinko? Ainakin ymmärrän taas vähän enemmän maailmaa ja sen asukkaita, ehkä myös itseäni. Köyhyys ei tarkoita onnettomuutta eikä rikkaus omistamista. Same, same but different, Aasiassa sanotaan. Samantekevää, uskooko 10 000 jumalaan hindujen tapaan vai ei yhteenkään buddhalaisittain, pääasia on, että kohtelee muita hyvin. Sama henki meissä pihisee, ja hyvän karman kerääjä tekee hyvää muillekin.

Henkistyneenä täytin rinkkani kotimatkalle niin, että lentoyhtiön painorajat paukkuivat. Vaikka materia ei tuo onnea, tarvitsen toki tiibetiläisen maton, mandalatauluja, villasaaleja, joogahousut, amuletteja, rannekoruja, mantralevyjä, himalajankahvia, inkivääriteetä, kangaskasseja, salvar kameezin..."

 

 

 

Annapurnalle omin päin

Matkat Meno-paluulennot Helsinki-Delhi-Kathmandu-Pokhara (finnair.com, goindico.com, buddhaair.com)
viisumit Intian turistiviisumi haetaan netistä etukäteen (igcsvisa.fi). Nepalin viisumi hankitaan lentokentältä. Varaa passikuvia mukaan.
vaellus Annapurnan suojelualueelle mennään kantaja-oppaan kanssa. Pokhara on täynnä trekkausyrityksiä, jotka laativat vaellussuunnitelman asiakkaan toiveiden mukaan. Esimerkiksi 5 päivän vaellus + pakollinen vaelluspassi + taksimatkat reitin alkuun. Lisäksi rahaa kuluu yöpymisiin ja ruokailuihin 10–20 euroa vuorokaudessa. (3sistersadventuretrek.com)

Rokotukset Perusrokotusten lisäksi ainakin voimassa oleva jäykkäkouristus- ja A-hepatiittirokotus.

Turvallisuus Tavalliset matka­vakuutukset ovat voimassa vain 3 000 metriin, mutta moniin saa lisäsuojan 4 000 metriin. Maan epävakaisuuden vuoksi Suomen Ulkoasiainministeriö toivoo, että jokainen Nepaliin matkustava tekee matkustusilmoituksen. (matkustusilmoitus.fi.)

Varusteet Pakkaa mukaan vain tarpeellinen, ei painavaa puuvillaa vaan tekokuitua ja villaa, lämmin makuupussi, sillä yöt ovat kylmiä. Hyviä varustelistoja löytyy netistä.

nayttelija piitu uski

Vakava työuupumus pakotti näyttelijä Piitu Uskin muokkaamaan elämänsä uusiksi.

Lue Piitun vinkit, joilla hän ehkäisee väsymistä.

Huimauksesta se alkoi. Näyttelijä Piitu Uski meni ensin hammaslääkäriin, sitten korvalääkäriin. Jälkimmäinen totesi, että huimaus voisi olla psyykkistä.

- Aloin itkeä hysteerisesti, eikä siitä tullut loppua, sanoo Piitu, 48.

- Olin aina ollut hyvä muistamaan repliikkini, mutta yhtäkkiä vuorosanat eivät vain pysyneet päässäni. Muisti pätki muutenkin. Yhtenä aamuna en pystynyt enää nousemaan sängystä.

Hänestä tuntui, että hän piti siihen aikaan koko perhettä kasassa. Miehellä oli syvä työuupumus, lapset olivat pieniä ja oma työ televisiosarja Salatuissa elämissä vaati elämältä tiukkaa kurinalaisuutta.

- Olin sairastanut putkeen useita keuhkoputkentulehduksia ja elämä tuntui raskaalta. Miehen burnout ei estänyt minuakin sairastumasta siihen, mutta sen takia hankkimani tiedot auttoivat minua puhaltamaan pelin poikki, sanoo Piitu.

Koko elämä uusiksi

Hän ymmärsi, ettei voisi vain pitää lyhyttä sairauslomaa ja jatkaa elämistä kuin ennenkin.

- Vetäydyin kaikesta sivuun vuodeksi. Ajattelin, että otan tauon ja katson, mitä sen jälkeen tapahtuu. Ensimmäisestä puolesta vuodesta en muista mitään.

Avioero lähti vireille, ja henkiinjäämisvietti hoiti muun.

- Tajusin, että minun pitää alkaa käydä terapiassa eikä vain syödä lääkkeitä.

Oikeastaan koko elämä meni uusiksi. Pitkä liitto loppui. Piitu ajatteli, ettei hänestä olisi enää lavalle tai kameran eteen, sillä hän ei jaksanut edes katsoa suoraan eteensä. 

Omat arvoni, mitä ne ovat?

Suurennuslasin alle joutuivat niin Piitun ihmissuhteet, ruokavalio, elämänarvot kuin niiden mukainen toimintakin.

- Tiesin jo alussa, että minun pitää loppuelämäni varoa lähtemästä samaan pyöritykseen uudelleen. Nyt olen todella valikoiva töiden suhteen. Tarvitsen keikkojen väliin paljon palautumista ja teen mitä vain, että pääsen metsään. Pidän kiinni vahvoista rutiineista.

Ennen kuin Piitu sitoutuu johonkin – oli se sitten ystävän tapaaminen tai työprojekti – hän miettii, mitä se tarkoittaa itselle käytännössä. Lisääkö oma valinta harmoniaa vai tuoko iikaa säpinää.

Lue väsymyksen ehkäisystä: Hyvä terveys 12 / 2016

Piitun vinkit jaksamiseen
  1. Opettele tunnistamaan omat tunteesi erilaisten reaktioiden takana. Ole rehellinen itsellesi siitä, miltä joku asia sinusta tuntuu. Niin kauan kuin sinulla on yhteys omiin tunteisiisi, voit aika hyvin.
  2. Mieti mitä valintasi tarkoittavat käytännössä: paljonko ne vievät aikaa ja voimia ja paljonko niitä jää sitten muille asioille.
  3. Olet sitä, mitä syöt. Ravinto näkyy myös mielenlaadussa. Suosi mieluummin laatua kuin määrää, mitä ikinä teetkin.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa.

Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
  1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
  2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
  3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
  4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.