Ystävätoiminnan kautta löytyy paitsi seuraa myös ovi ulos omasta kuplasta. Kaikki voittaa! Kaksi kaveriparia kertoo, mitä he ovat toisiltaan saaneet.

Leeni Salmenkangas, 68, ja Humaira Masoumi, 58 viettävät yhdessä syntymä­päiviä, kiertävät asuntonäyttöjä ja hoitavat ­toistensa ­lapsenlapsia.

 

– Ai, oletko sä ruvennut juomaan kahvia, päivittelee Leeni Salmenkangas ystävälleen Humaira Masoumille Jyväskylän pääkirjaston kahvilassa.
Humaira ei ole päivittelystä moksiskaan vaan kaataa tyynesti kahviinsa maitoa. Ulkona on säkkipimeä marraskuu, muttei sekään Humairaa hätkähdytä. 15 vuotta Suomessa ovat tehneet tehtävänsä.

– Rakastan jouluvaloja ja piparkakun tuoksua.

Afganistanilainen englannin ja venäjän kielen opettaja Humaira oli ehtinyt olla miehensä ja seitsemän lapsensa kanssa Suomessa kuukauden, kun he ensi kertaa tapasivat Leenin vuonna 2000.

Leeni järjesti tutustumispiknikin talonsa naapuripuistoon. Humaira muistaa hyvin, että tarjolla oli keksejä ja jäätelöä. Sen jälkeen lähdettiin kävellen katsomaan vähän matkan päässä olevaa perhepuistoa.

– Sulla oli korkkarit jalassa, Leeni nauraa.

Masoumin perheen matka pohjois­afganistanilaisesta Mazar-i-Sharifin kaupungista Jyväskylään kesti 17 kuukautta. Kotikaupunkiin jäi iso talo.

– Kun taleban aloitti sodan, meidän oli lähdettävä. Ei siellä kenelläkään ollut rahaa ostaa meidän taloamme.

He saivat kiintiöpakolaispaikan olleessaan pakolaisleirillä Pakistanissa, mutta eivät tienneet, mihin maahan heidät sijoitetaan. Nyt koko perheellä on Suomen kansalaisuus ja kotona syödään makaronilaatikkoa ja jauhelihakastiketta. Humairan pojat ovat käyneet armeijan, kolme lapsista on ylioppilaita, ja kaikilla lapsilla on koulutus ja töitä. Humaira työskentelee Jyväskylän kouluissa darin kielen opettajana.

Leeni innostui SPR:n ystävätoiminnasta jäätyään viisikymppisenä terveyssyistä eläkkeelle.

– Kaipasin tekemistä, jota voin tehdä omilla ehdoillani ja omalla aikataulullani.

Humairan perheestä on tullut Leenille toinen perhe, ja päinvastoin. On käyty asuntonäytöissä yhdessä, järjestelty ajokortti- ja autonostoasioita, vierailtu mökillä ja juhlittu kymmeniä kertoja syntymäpäiviä. Nyt molemmilla on myös viisi lastenlasta. Mummoina he ovat kuulemma ihan samanlaisia.

– Hoidamme toistemme lapsenlapsia ristiin, he nauravat.

 

Helli Kainulainen, 89, ja Laura Kuivalahti, 25 vaihtavat kuulumiset ja juovat teetä yhdessä joka toinen viikko.

 

– Helli oli minusta niin kaunis nimi, nauraa opiskelija Laura Kuivalahti, kun hän kertoo, miten tuli ryhtyneeksi SPR:n kautta ystäväksi nimenomaan Helli Kainulaiselle.

Hellin olohuone Jyväskylän Mäki-Matissa on juuri niin kuin suloisessa mummolassa: roosalla plyysillä päällystetty rokokookalusto, seinällä ristipistotöitä ja vitriinikaapissa hienoja laseja. Täällä Helli ja Laura istuvat juttelemassa ja juomassa teetä joka toinen maanantai.

Viime aikoina on puhuttanut Hellin tulevasta putkiremontista. Pitäisi lähteä evakkoon, eivätkä Hellin lonkat enää kestä kävelemistä. Hissittömän talon kolmanteen kerrokseen Hellin kauppa-asiat hoitavat "rouvat työvoimatoimistosta", kun tytär asuu Lahdessa. Lauran kanssa vain jutellaan.

— Onhan se mukavaa, johan tässä muuten kieli kangistuisi, Helli nauraa.

Tai jos totta puhutaan, niin eniten Helliä puhuttaa politiikka. Kotona ollessa tulee seurattua kaikki ajan­kohtaisohjelmat. Suomen talous­tilanne, työttömyys ja tietysti pakolaiset ovat olleet agendalla.

— Ei ollut Suomessa sodan aikaan tällaista, nykyajan sota on paljon kauheampaa. Kyllä me ollaan maailmaa parannettu Lauran kanssa monta kertaa, Helli kertoo.

Ja sodasta Helli tietääkin, hän oli sen alkaessa 13-vuotias ja joutui syntymäpaikassaan Nilsiässä kaikkiin mahdollisiin maatilatöihin, koska miehet olivat rintamalla.

— Varsinainen puute alkoi sodan jälkeen, kun kaikki oli kortilla. Kun muutin miehen perässä Jyväskylään, laihduin ensimmäisen talven aikana seitsemän kiloa, vaikka äiti lähetti ruokapaketteja.

Jyväskylässä Helli on asunut nyt 68 vuotta, Hämeenlinnasta kotoisin oleva Laura viisi vuotta. Historiasta kiinnostuneen Lauran mielestä on mahtavaa ihmetellä yhdessä myös kaupunkikuvan muutosta.

— Minulla on sattumalta siirtolapuutarhapläntti samassa paikassa, missä Helli aikoinaan kasvatti perheelle talveksi sipulit ja perunat. Minä taas kasvatan siellä modernisti salaattitarpeita, Laura vertaa.

Helli ei ole lauralle mummonkorvike vaan ystävä, vaikka SPR:n ystävätoimintaan hänet ohjasikin se, että omat isovanhemmat ovat kaukana.

— On ihanaa tulla tänne Hellin luo ihan erilaiseen ympäristöön, missä yleensä arkena vietän aikaa. Pääsen hyvin irti yliopistokuplasta.

Helli ole moksiskaan siitä, että juttukaveri on vuosikymmeniä ja vähän päälle nuorempi.

— Eihän tämä ikäero mitään hait­­taa, kun ei olla pariskunta, Laura lohkaisee.

 

 

 

Näin pääset mukaan

Tutustuu erilaisiin ihmisiin, joihin ei muuten ehkä tutustuisi, saa uusia näkökulmia elämään ja kuulee elämäntarinoita – ja samalla tekee hyvää tavalla, josta itsekin nauttii. Siinä vapaaehtoisten ystävien syitä olla mukana toiminnassa.

– Ystäviksi ilmoittautuu kaikenikäisiä, mutta ehkä vähän enemmän eläkkeelle jääneitä, joilla on aikaa. Myös opiskelijoita on paljon, kertoo Suomen Punaisen Ristin ystävä­välittäjä Päivi Polvi Jyväskylästä.

– Monet opiskelijat haluavat itselleen ystäväksi mummo- tai pappaikäisen, kun omat isovanhemmat ovat kaukana.

Tänä syksynä vapaaehtoisten ystävien määrä on moninkertaistunut, samoin kuin halukkuus hyväntekeväisyyteen.

Polvi arvelee syiksi sekä pakolaistilanteen että valtionbudjetin leikkaukset, joita kohdistuu jo valmiiksi heikompiosaisiin. Vapaaehtoistyö on myös ollut paljon esillä julkisuudessa.

– Jyväskylässä on yleensä 2–4 ystäväkurssia vuodessa, nyt pelkästään syksyllä niitä pidettiin kolme, Polvi kertoo.
SPR:llä käydään ensin 12 tunnin kurssi, jonka jälkeen SPR:n työntekijä vielä haastattelee vapaaehtoisen ja etsii mahdollisimman hyvin toisilleen sopivat kave­rukset.

Ensimmäisellä tapaamiskerralla SPR:läinen on mukana, sitten ystävät saavat tapailla kes­kenään.

– Meiltä saa kuitenkin aina apua ja ohjausta, jos tarvitsee.

Lisätietoja tästä.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.

 

ylihuolehtiva äiti ja tytär kuinka suhde paremmaksi

Olen 30-vuotias yksinasuva nainen, jolla on ylihuolehtiva äiti. Olen asunut 6 vuotta poissa kotoa, mutta äiti ei luota että pärjään. Olen esikoinen ja minulla on perheellinen pikkuveli. Äitini älytön tarve paapoa näkyy niin, että hän ostaa minulle usein tavaroita, vaikka olen kieltänyt sen - sekä lempeästi että napakasti. Hänen intohimonsa on kirpputorien kiertely ja sieltä sitten löytyy aina jotain - milloin tarpeellista ja milloin tarpeetonta. Tavaran tuputtamisen lisäksi minua ärsyttää hänen paimentamisensa. Kauhea poru tulee siitä, jos en ole pariin päivään soittanut. Olen sanonut että olen aikuinen ja hoidan asiani ja ostokseni, mutta viesti ei mene perille. Asumme 4 kilometrin päästä toisistamme ja näemme viikoittain. Mitä tulisi tehdä, ettei tämä loppuisi välirikkoon? MINNA

Ongelmaasi voi tarkastella saksalais-amerikkalaisen Erik H. Eriksonin elämänkaariteorian näkökulmasta. Eriksonin mukaan meidän täytyy ihmisinä kohdata kahdeksan kehityskriisiä, joiden ratkaiseminen antaa eväät selvitä elämän muista haasteista ja muodostaa eheä minuus.

Aikuisuuteen liittyvät kriisit ovat oman identiteetin muodostaminen ja läheisyyden haasteen ratkaiseminen. Näitä teemoja sinä joudut nyt käsittelemään. Äitisi kehitysteemoja taas tuntuvat olevan haasteet, jotka liittyvät toisista huolehtimiseen ja elämänviisauden saavuttamiseen.

Äitisi ei luota, että sinä olisit yksinasuvana kolmekymppisenä ratkaissut kysymyksen siitä, kuka olet. Ilmeisesti pikkuveljesi perhe edustaa hänelle "oikeampaa" ratkaisua identiteetin kannalta.

Äitisi mielipidettä tärkeämpää on, että itse koet valinneesi nykyisen tiesi ja että käsittelet tietoisesti läheisyyden teemaa elämässäsi. Kaikkien ei tarvitse valita parisuhdetta, mutta jokaisen meistä täytyy lopulta tehdä valinta, haluammeko sellaista vai emme. Muuten seurauksena on jatkuva hämmennyksen tila, läheisyyden välttäminen, energian suuntaaminen korvaaviin toimintoihin elämässä kuten liialliseen työntekoon ja yksinoloon.

Eriksonin mukaan "Terveen lapsen ei tarvitse pelätä elämää jos hänen vanhempansa ovat tarpeeksi tasapainoisia ollakseen pelkäämättä kuolemaa".

Voiko olla niin, että äitisi toimintatavan taustalla on turvattomuutta, joka näyttäytyy ylihuolehtimisena. En tiedä minkä ikäinen äitisi on, mutta voi olla, että hänellä ei ole motivaatiota lähteä läpikäymään näitä omia elämänteemojaan. Mutta toivottavasti tietoisuus niistä helpottaa sinua olemaan ärsyyntymättä hänen käytöksestään.

Paapomiselle, tai pikemminkin sinun kontrolloinnillesi, voit alkaa asettamaan rajoja. Sinun on syytä selkeyttää äidillesi, että toivot aikuista suhdetta välillenne, jossa avainsanoja ovat luottamus ja kunnioitus toista kohtaan. Äitisi ei varmaankaan muutu kauheasti, mutta sinä voit sen sijaan muokata suhdettanne ja ennen kaikkea elämääsi tyydyttävämmäksi. Mikäli tarpeen, voisi olla hyvä, jos kävisit jonkun ammattilaisen kanssa vähän läpi suhdettanne ja nykyistä elämäntilannettasi.

Äitien ja tyttärien välisiä suhteita on kuvattu paljon. Hyvä kirja aloittaa on Tuula Vainikaisen Äidit ja aikuiset tyttäret - matkalla ymmärrykseen (WSOY 2011). Ingmar Bergmanin Syyssonaatti (1978) lienee yksi tunnetuimpia kuvauksia. Klassikkoja hyvistä, vaikka välillä ristiriitaisista, äideistä löytyy elokuvista Hellyyden ehdoilla (1983) ja Abba-elokuvasta Mamma Mia (2008).

Näin eteenpäin

  • Kirjoita harjoituskirjeitä (älä lähetä) äidillesi, joissa kerrot tunteesi ja toiveesi tulevasta yhteydenpidostanne.
  • Harjoittele mindfulnessin tai meditaation (YouTube) avulla tulemaan paremmin toimeen tunteittesi kanssa.
  • Opettele sanomaan ei, olemaan vastaamatta puhelimeen ja olemaan vähemmän tekemisissä äitisi kanssa.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Aivotutkija Miia Kivipelto Tukholma

Aivotutkija Miia Kivipelto tapaa viisikymppisiä, jotka valittelevat, ettei muisti pelaa. Syynä voi olla voimat vienyt stressi. Vaikka elimistö olisi muuten palautunut, pää tarvitsee lisäaikaa toipumiseen.

Aivot ovat Miia Kivipellon, 42, mielestä kiehtova elin. Ne ovat tutkijoillekin edelleen aika mystinen juttu, universumin monimutkaisin koneisto. Ne säätelevät elimistön koko toimintaa. Sitä, kuinka reagoimme ärsykkeisiin, käyttäydymme, tunnemme, muistamme, kommunikoimme...

– Tuskin koskaan pystytään täysin ymmärtämään, kuinka aivot toimintaamme säätelevät. Niissä sijaitsee kuitenkin iso osa ihmisyyttä, sanoo geriatrian professori ja palkittu aivotutkija Miia Kivipelto.

Vielä muutama vuosikymmen sitten aivoja pidettiin koneistona, joka raksuttaisi kelvollisesti niin kauan kuin öljyt kiertäisivät mekanismissa eikä pääkoppaan kohdistuisi kovia kolauksia. Nykyisin aivoja pidetään paljon muovautuvampina, ja juuri muovautuvuus kiinnostaa Kivipeltoa.

Ylirasitus on tunnollisen vaiva

Monta vuotta aivotutkijan pitämiin esitelmiin kuului kaksi vakiovalokuvaa. Aivot terveinä, elinvoimasta punertavina ja alzheimerin harmaannuttamina. Kivipelto työskenteli tutkijaryhmineen selvittääkseen, mikä saa aikaan muutoksen. Miten muistisairaus etenee ja mitä sen hidastamiseksi ellei peräti ehkäisemiseksi voidaan tehdä?

Muistin heikkeneminen ei ole pelkästään vanhusten huoli. Viime vuosina Kivipelto on tavannut viisikymppisiä naisia, jotka kertovat muistipoliklinikalla hieman nolostellen, että pää ei tunnu toimivan kuten pitäisi. He ihmettelevät, että päässä pätkii, vaikka muuta vaivaa ei olisi.

On tyypillistä, että nämä naiset käyvät töissä ja hoitavat tunnollisesti velvollisuutensa. Ehkä liiankin tunnollisesti – aivan kuin olisi oltava vaikuttamassa joka kentällä. Mutta moni on väsynyt, alakuloinen, masentunutkin. Joku on palannut äskettäin töihin burn out -lomalta ja todennut, että vaikka hän on muuten palautunut ylirasituksesta, muisti ei pelaa entiseen tapaan.

Stressi vie muistista herkkyyden

Yksi aivotutkimuksen uusista alueista onkin stressihormonien vaikutus muistamiseen. Sitä selvitetään kansainvälisessä tutkimuksessa.

–Muistista voi kadota herkkyys. Pään sisälläkin tarvitaan palautumisaikaa, kun elämään on tullut voimat tyhjentänyt kriisi. Vaikka aivoissa on luontaisesti reservikapasiteettia ja ne joustavat tiukassa paikassa, niin pitkään kestävä stressi muokkaa niitä. Samoin tekee esimerkiksi unettomuus.

Välittäjäaineiden toiminnassa nähdään silloin muutoksia.

–Ehkä aivojen palautuminen vaatiikin pidemmän ajan kuin on ajateltu, ja ehkä palautumista voi edistää omilla toimillaan, mutta millä tavoin ja kuinka paljon? Tätä vielä tutkitaan, sanoo Kivipelto.

Tutkijaa itseäänkin mietityttää varmasti kymmenen-kahdenkymmenen vuoden kuluttua, kuinka oma pää toimii.

 

Lue koko juttu: Hyvä terveys 12/2016

thefinn

Miia Kivipelto: ”Keski-iän stressi panee muistin koetteille”

Mielestäni vaikea stressi lisää mahdollisuutta kilpirauhasen alitoimintaan. Tämä myös aiheuttaa muistiongelmia. Valitettavasti Suomen terveydenhoito ei tunnista alitoimintaa ja ainoa tapa on käydä yksityisellä endokrinologilla. Mikäli ongelmana on muisti, suolanhimo, väsymys tai jatkuva kylmän tunteminen (tai yksi näistä) suosittelen käymistä endokrinologilla. Myös korkeat sokeri- ja kolesteroliarvot voivat johtua kilpir.alitoiminnasta
Lue kommentti
Anna-Stina Nykänen:

”Liskoenergiaa olen oppinut välttämään.”

Kahvilassa kuului kiljahdus. Vanha ystäväni siellä iloitsi, kun näki minut. Hän oli juuri työkaverinsa kanssa pohtinut, mikä on tyttöenergian ja tätienergian ero – ovatko ne vastakkaisia? Tämähän on minun ydinosaamisaluettani.

Helppo kysymys, sanoin. Eivät tyttö- ja tätienergia tietenkään ole ristiriidassa, minussakin on molempia. Niin, hiuksissani oli iso ruusuke, samaa vihreää kuin sifonkimekkoni. Silkkaa tyttöenergiaa. Mutta jalassa oli mustat trikoot ja lenkkarit. Tanakkaa tätienergiaa. Ystävääni nauratti.

Toki minussa on myös äijä-, poika- ja liskoenergiaa. Kaikissa ihmisissä on.

Tyttöenergia on minulle koristusta, kikatusta ja kepeyttä. Vaalin tyttöenergiaa, kun koristelen kynsiäni tv-uutisia katsoessani.

Parasta aikuista tyttöenergiaa on elokuvaohjaaja Johanna Vuoksenmaassa. Kuvatessaan tv-sarjaa hän letitti joka päivä tukan eri tavalla ja jakoi siitä kuvan somessa. Ja postasi uimaselfien yli sadasta järvestä kesän aikana. Tyttöys on hänelle sitä, että on aina uteliaana oppimassa uutta. Esimerkiksi viininmaistajaisissa.

Tyttöenergia murtaa jään, ihminen on helposti lähestyttävä eikä vaikuta tärkeilijältä. Kun lomalla ostin sadeviitan, jossa on vaaleanpunaisella pohjalla tummanpunaisia ruusuja, kadulla hymyiltiin ja tultiin juttelemaan.

Tätienergia on työtä mutta myös lepoa: Se vapauttaa kauneuden ja hauskuuden ja miellyttämisen paineesta. Saa olla totinen, arkinen ja järkevä.

Tätienergialla pidetään jöötä ja hoidellaan hommat, jotka eivät ole pätkääkään eksoottisia, rahakkaita tai inspiroivia. Rutiinit ja rubiinit, molempia on hyvä olla.

Äijäenergiaa opettelen, sitä tarvitaan. Kerron esimerkin. Puistossa minua ja koiraa lähestyi pelottava, sekava, iso nuorimies. Otin äijäasennon. Seisoin leveästi. Puristin leuan alas niin, että kaula näytti paksulta. Pullistin vatsaa. Olin totinen. Olin valmis.

Puhuin äijäkieleltä: ”Nee. Mekä hätänä?” Hän pyysi puhelinta. Heilautin vasemman koukun hänen nenänsä eteen, siinä oli haiseva pussi. ”Eio ku kakka ja koira”, sanoin. Tyyppi kavahti ja lähti.

Puhelimessakin äijäilen. Kun kysyn putkirempan edistymistä, käytän itsestäni vain sukunimeä, enkä puhu kodista, vaan asunnosta, jonka omistan – ikään kuin omistaisin niitä monta ja pyyhältäisin niiden väliä. ”Nykänen täs törrve...”

Kaikki miehetkään eivät osaa tätä.

Tyttöenergiaa näen miehessäni. Hän on köriläs, metsästää ja seikkailee. Mutta tykkää myös romanttisista leffoista ja itkee niitä katsoessaan. Hän ostaa kotiin kukkia ja polttaa kynttilöitä, koska itse tykkää niistä.

Ennen mieheni saattoi sanoa, että osti jonkun taulun tai kirjan, kun hänellä oli kuukautiset. Eli alakuloa. Minä sanoin, että ei ole kiva puhua julkisesti kuukautisista. Nyt kaduttaa. Mieheni oli radikaalimpi kuin minä.

Poikaenergiaa haluaisin lisää. Kimmoisuutta, jolla pogotaan ja sinkoillaan toimintaseikkailujen energiaa. Sitä on vain sielussani.

Liskoenergiaa olen oppinut välttämään. Se tulee esiin vaaratilanteissa, paniikissa – ja humalassa. Voi tapahtua kamalia.

Yhden energian varassa ei voi elää. Pelkkä tyttöenergia näyttää aikuisella naurettavalta, liika tätienergia tekee tylyksi, äijäenergiaan juuttuminen juntiksi. Sopiva energioiden sekoitus tuo säteilyä ja seksikkyyttä.

Anna-Stina Nykänen on porvoolainen toimittaja, joka ihastelee arjen rumuutta.