Lapselle pitää kertoa vanhemman masennuksesta tai muusta mielenterveyden häiriöstä. Muuten lapsi kuvittelee olevansa aikuisen muuttuneen käytöksen syy ja saattaa kantaa siitä syyllisyyttä aikuisikään asti.

Isä ei lähdekään aamulla töihin ja on pyjamassa vielä, kun lapset palaavat koulusta. Hän ei jaksa kuunnella heidän iloista pulputustaan vaan vetäytyy makuuhuoneeseen ja sulkee oven. Lapset eivät syytä siitä itseään vaan toteavat, että se on sitä sen masennusta, ja ryhtyvät puuhaamaan välipalaa.

Tämä on lastenpsykiatri Tytti Solantauksen tavoite. Lapselle pitäisi kertoa aikuisen masennuksesta, jottei lapsi syyllistä itseään.

– Jo hyvin pienet lapset huomaavat muutoksen vanhemmassa. Jos sitä ei selitetä, lapsi kokee, että syy on hänessä, Solantaus korostaa.

Ihan helppoa puhuminen ei kuitenkaan ole, vaan se vaatii usein kypsyttelyä. Hankalaksi puhumisen tekee sairastumisen aiheuttama järkytys, joka koskee myös lähipiiriä. Seurauksena on vuori huolia. Mielenterveyden häiriöön liittyy ihmisten mielissä myös häpeää. Se voidaan kokea vähemmän oikeana tautina kuin esimerkiksi syöpä, vaikka mieli sairastuu ja toipuu siinä missä ruumiskin.

Mielen sairautta on myös vaikea pukea sanoiksi. Masennusta, yleisintä mielenterveyden häiriötä, kuvataan tyhjyydeksi, jossa ei ole iloa eikä surua. Miksi sitten tyhjyys saa vanhemman ärtyneeksi ja itkuiseksi? Kaikkia väsyttää, mutta miten voi olla niin uupunut, että leikkaa kengännauhansa pois, kun ei jaksa solmia niitä?

Moni päätyykin kätkemään sairauden ja puhuu vain epämääräisesti väsymyksestä. Pelätään juoruja ja yritetään säästää lapsia. Vaikeneminen voi kuitenkin rasittaa lasta enemmän, koska vanhemman voinnin vaihtelut vaikuttavat häneenkin.

Ikä ei suojaa lasta

Lapsuuden kokemus voi jäädä osaksi kehittyvää identiteettiä ja heittää varjon aikuisikään asti. Emme ole suojassa missään elämänvaiheessa. Esimerkiksi vauva kehittyy vuorovaikutuksessa läheisten kanssa. Jos sitä on liian vähän eikä aikuinen vastaa pitkään aikaan hymyllä vauvan tekemään aloitteeseen, vauva saattaa reagoida sulkeutumalla itsekin.

– Pitkäaikainen kontaktia vaille jääminen vaikuttaa myös vauvan aivojen hermoratojen kehitykseen. Lohdullista kuitenkin on, että vauvat kurovat kehityksen kiinni tilanteen korjaantuessa.

Koulun aloittava lapsi taas astuu uuteen maailmaan, ja koulutien pitäisi lähteä eteenpäin hyvissä merkeissä. Sama koskee murrosikää: jos vanhempi on kovin sairas, nuori voi jäädä kotiin tai häntä näkyy vain suurimmissa mutkissa, jolloin hänen itsenäistymiskehityksensä saattaa kärsiä.

– Pahinta on, jos vaikea kotitilanne jatkuu läpi lapsuuden. Vanhemmat eivät saa apua ja ongelma jää piiloon, Tytti Solantaus sanoo.

Omin sanoin

Solantaus huomauttaa, että vanhempien pitäisi ottaa itse aloite eikä odottaa, että lapsi kysyy. Puhumalla vanhempi osoittaa ottavansa vastuun taudistaan, kun kertoo käyvänsä hoidossa, syövänsä lääkkeitä ja huolehtivansa itsestään.

– Monet psyykkiset häiriöt vaikuttavat kykyyn kontrolloida impulsseja, ja vahvat tunteet purkautuvat suoraan. Silloin ei pysty asettumaan toisen ihmisen asemaan, Tytti Solantaus muistuttaa.

Vaikka purkaukselle ei voi mitään, sen jälkeen voi selittää miksi niin kävi: Itkin, koska itketti, enkä siksi, että toit huonon todistuksen. Mielenterveyden häiriön diagnoosi ei ole tärkein, vaan sen vaikutus arkiseen käyttäytymiseen.

– Tämän takia sairas vanhempi on paras kertomaan taudista lapselle: hän voi selittää heti käytöksensä. Asiantuntijan antama tieto taas voi jäädä etäiseksi: ”Depressio on mielenterveyden häiriö, johon kuuluu väsymystä, kiukkua ja ruokahalun muutoksia”, Solantaus vertaa.

Hän kuvailee sairauden ymmärtämistä koko perheen yhteiseksi matkaksi. Ammattilaiset voivat auttaa vanhempaa puhumaan mutta eivät puhua hänen puolestaan. Poikkeus on vain psykoosi tai muu äkillinen häiriö, joka valtaa vanhemman maailman kokonaan. Silloinkaan ei saa jättää lasta yksin miettimään vanhemman sairautta.

– Puhumisen tarkoitus on lähentää vanhempaa ja lasta. Pelkkä tieto voi olla jopa vahingoksi, hän huomauttaa. Puhuminen myös auttaa saamaan selkoa sekavaan tilanteeseen. Lapset nostavat vanhemmista esiin voimavaroja, jotka voivat osoittaa tien tervehtymiseen.

Vanhemmuus ei häviä

Tytti Solantaus on huomannut, että hyvinkin sairaat vanhemmat kantavat huolta lapsista. He ymmärtävät, että lasten elämä on kapeutunut, mutta eivät ota huoltaan esille, koska pelkäävät menettävänsä lapset.

Psyykkisesti sairaat vanhemmat syyllistyvät jo huolesta, jota lastensuojelu tuntee heidän lapsistaan. He tuntevat etteivät kykene vanhemmuuteen entiseen tapaan mutta eivät uskalla kertoa jaksamattomuudestaan. Kyse ei olekaan vanhemmuuden rappiosta, vaan sairaus verottaa vanhemman ihmissuhdetaitoja. Jos silloin moititaan ja sanotaan, ettei noin saa toimia, vanhempi vain vetäytyy.

– Lastensuojelulain mukaan lapset pitää ottaa huomioon, jos vanhempi on hoidossa mielenterveyssyistä. Vanhemmat, vaatikaa sitä, Tytti Solantaus kannustaa.

Muut aikuiset tueksi

Lapsen suhteet perheen ulkopuolelle korostuvat, kun vanhemmalla on mielenterveyshäiriö.

– Hyvin kehittyvien lasten perheissä on puhuttu auki vanhemman sairaus. Ymmärrys onkin kaiken pohja.

Sen lisäksi lapsi tarvitsee sosiaalista elämää kodin ulkopuolella. Hänen on tärkeä tuntea kuuluvansa kouluun tai päivähoitoon, johon menee mielellään. Siellä hän saa ystäviä ja iloa, jos kotona on ilotonta. Jaksamisen puute näkyy ensimmäiseksi perheen sosiaalisessa elämässä – eristäydytään ja lapsi eristäytyy mukana. Häntä ei jakseta viedä harrastuksiin, eivätkä vanhemmat jaksa käydä vanhempainilloissa.

– Silti lapsia pitäisi kannustaa menemään, harrastamaan ja kutsumaan kavereita, Tytti Solantaus kehottaa.

Lapsi tarvitsee ympärilleen myös aikuisia, joihin turvautua. Heidän pitäisi olla herkkiä huomaamaan lapsen avun tarve. Jos vaikka läksyt jäävät tekemättä ja lapsi myöhästelee, opettaja voisi jutella mahdollisuudesta, että kotona on sattunut jotakin. Lapsen ongelmiin on etsittävä ratkaisuja kodin ja oppilashuollon kanssa. Mutta avoimesti, sillä vanhemman on koettava, että häntä ymmärretään.

Selitä ja rauhoita

  • Kerro miksi käytöksesi on muuttunut. Käytä omia sanoja ja kuvaile tilaasi lapsen iän mukaisesti: ”Äidillä on unitauti tai itkutauti. Sen takia väsyttää ja itkettää, ja siksi raivostun välillä turhasta.”
  • Mainitse myös, että käyt hoidossa ja syöt lääkkeitä. Osoita lapselle, että pidät itsestäsi huolta.
  • Kannusta lasta kertomaan aina, kun hän huolestuu, ja kysymään, kun hänellä on kysyttävää.
toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.

 

ylihuolehtiva äiti ja tytär kuinka suhde paremmaksi

Olen 30-vuotias yksinasuva nainen, jolla on ylihuolehtiva äiti. Olen asunut 6 vuotta poissa kotoa, mutta äiti ei luota että pärjään. Olen esikoinen ja minulla on perheellinen pikkuveli. Äitini älytön tarve paapoa näkyy niin, että hän ostaa minulle usein tavaroita, vaikka olen kieltänyt sen - sekä lempeästi että napakasti. Hänen intohimonsa on kirpputorien kiertely ja sieltä sitten löytyy aina jotain - milloin tarpeellista ja milloin tarpeetonta. Tavaran tuputtamisen lisäksi minua ärsyttää hänen paimentamisensa. Kauhea poru tulee siitä, jos en ole pariin päivään soittanut. Olen sanonut että olen aikuinen ja hoidan asiani ja ostokseni, mutta viesti ei mene perille. Asumme 4 kilometrin päästä toisistamme ja näemme viikoittain. Mitä tulisi tehdä, ettei tämä loppuisi välirikkoon? MINNA

Ongelmaasi voi tarkastella saksalais-amerikkalaisen Erik H. Eriksonin elämänkaariteorian näkökulmasta. Eriksonin mukaan meidän täytyy ihmisinä kohdata kahdeksan kehityskriisiä, joiden ratkaiseminen antaa eväät selvitä elämän muista haasteista ja muodostaa eheä minuus.

Aikuisuuteen liittyvät kriisit ovat oman identiteetin muodostaminen ja läheisyyden haasteen ratkaiseminen. Näitä teemoja sinä joudut nyt käsittelemään. Äitisi kehitysteemoja taas tuntuvat olevan haasteet, jotka liittyvät toisista huolehtimiseen ja elämänviisauden saavuttamiseen.

Äitisi ei luota, että sinä olisit yksinasuvana kolmekymppisenä ratkaissut kysymyksen siitä, kuka olet. Ilmeisesti pikkuveljesi perhe edustaa hänelle "oikeampaa" ratkaisua identiteetin kannalta.

Äitisi mielipidettä tärkeämpää on, että itse koet valinneesi nykyisen tiesi ja että käsittelet tietoisesti läheisyyden teemaa elämässäsi. Kaikkien ei tarvitse valita parisuhdetta, mutta jokaisen meistä täytyy lopulta tehdä valinta, haluammeko sellaista vai emme. Muuten seurauksena on jatkuva hämmennyksen tila, läheisyyden välttäminen, energian suuntaaminen korvaaviin toimintoihin elämässä kuten liialliseen työntekoon ja yksinoloon.

Eriksonin mukaan "Terveen lapsen ei tarvitse pelätä elämää jos hänen vanhempansa ovat tarpeeksi tasapainoisia ollakseen pelkäämättä kuolemaa".

Voiko olla niin, että äitisi toimintatavan taustalla on turvattomuutta, joka näyttäytyy ylihuolehtimisena. En tiedä minkä ikäinen äitisi on, mutta voi olla, että hänellä ei ole motivaatiota lähteä läpikäymään näitä omia elämänteemojaan. Mutta toivottavasti tietoisuus niistä helpottaa sinua olemaan ärsyyntymättä hänen käytöksestään.

Paapomiselle, tai pikemminkin sinun kontrolloinnillesi, voit alkaa asettamaan rajoja. Sinun on syytä selkeyttää äidillesi, että toivot aikuista suhdetta välillenne, jossa avainsanoja ovat luottamus ja kunnioitus toista kohtaan. Äitisi ei varmaankaan muutu kauheasti, mutta sinä voit sen sijaan muokata suhdettanne ja ennen kaikkea elämääsi tyydyttävämmäksi. Mikäli tarpeen, voisi olla hyvä, jos kävisit jonkun ammattilaisen kanssa vähän läpi suhdettanne ja nykyistä elämäntilannettasi.

Äitien ja tyttärien välisiä suhteita on kuvattu paljon. Hyvä kirja aloittaa on Tuula Vainikaisen Äidit ja aikuiset tyttäret - matkalla ymmärrykseen (WSOY 2011). Ingmar Bergmanin Syyssonaatti (1978) lienee yksi tunnetuimpia kuvauksia. Klassikkoja hyvistä, vaikka välillä ristiriitaisista, äideistä löytyy elokuvista Hellyyden ehdoilla (1983) ja Abba-elokuvasta Mamma Mia (2008).

Näin eteenpäin

  • Kirjoita harjoituskirjeitä (älä lähetä) äidillesi, joissa kerrot tunteesi ja toiveesi tulevasta yhteydenpidostanne.
  • Harjoittele mindfulnessin tai meditaation (YouTube) avulla tulemaan paremmin toimeen tunteittesi kanssa.
  • Opettele sanomaan ei, olemaan vastaamatta puhelimeen ja olemaan vähemmän tekemisissä äitisi kanssa.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Aivotutkija Miia Kivipelto Tukholma

Aivotutkija Miia Kivipelto tapaa viisikymppisiä, jotka valittelevat, ettei muisti pelaa. Syynä voi olla voimat vienyt stressi. Vaikka elimistö olisi muuten palautunut, pää tarvitsee lisäaikaa toipumiseen.

Aivot ovat Miia Kivipellon, 42, mielestä kiehtova elin. Ne ovat tutkijoillekin edelleen aika mystinen juttu, universumin monimutkaisin koneisto. Ne säätelevät elimistön koko toimintaa. Sitä, kuinka reagoimme ärsykkeisiin, käyttäydymme, tunnemme, muistamme, kommunikoimme...

– Tuskin koskaan pystytään täysin ymmärtämään, kuinka aivot toimintaamme säätelevät. Niissä sijaitsee kuitenkin iso osa ihmisyyttä, sanoo geriatrian professori ja palkittu aivotutkija Miia Kivipelto.

Vielä muutama vuosikymmen sitten aivoja pidettiin koneistona, joka raksuttaisi kelvollisesti niin kauan kuin öljyt kiertäisivät mekanismissa eikä pääkoppaan kohdistuisi kovia kolauksia. Nykyisin aivoja pidetään paljon muovautuvampina, ja juuri muovautuvuus kiinnostaa Kivipeltoa.

Ylirasitus on tunnollisen vaiva

Monta vuotta aivotutkijan pitämiin esitelmiin kuului kaksi vakiovalokuvaa. Aivot terveinä, elinvoimasta punertavina ja alzheimerin harmaannuttamina. Kivipelto työskenteli tutkijaryhmineen selvittääkseen, mikä saa aikaan muutoksen. Miten muistisairaus etenee ja mitä sen hidastamiseksi ellei peräti ehkäisemiseksi voidaan tehdä?

Muistin heikkeneminen ei ole pelkästään vanhusten huoli. Viime vuosina Kivipelto on tavannut viisikymppisiä naisia, jotka kertovat muistipoliklinikalla hieman nolostellen, että pää ei tunnu toimivan kuten pitäisi. He ihmettelevät, että päässä pätkii, vaikka muuta vaivaa ei olisi.

On tyypillistä, että nämä naiset käyvät töissä ja hoitavat tunnollisesti velvollisuutensa. Ehkä liiankin tunnollisesti – aivan kuin olisi oltava vaikuttamassa joka kentällä. Mutta moni on väsynyt, alakuloinen, masentunutkin. Joku on palannut äskettäin töihin burn out -lomalta ja todennut, että vaikka hän on muuten palautunut ylirasituksesta, muisti ei pelaa entiseen tapaan.

Stressi vie muistista herkkyyden

Yksi aivotutkimuksen uusista alueista onkin stressihormonien vaikutus muistamiseen. Sitä selvitetään kansainvälisessä tutkimuksessa.

–Muistista voi kadota herkkyys. Pään sisälläkin tarvitaan palautumisaikaa, kun elämään on tullut voimat tyhjentänyt kriisi. Vaikka aivoissa on luontaisesti reservikapasiteettia ja ne joustavat tiukassa paikassa, niin pitkään kestävä stressi muokkaa niitä. Samoin tekee esimerkiksi unettomuus.

Välittäjäaineiden toiminnassa nähdään silloin muutoksia.

–Ehkä aivojen palautuminen vaatiikin pidemmän ajan kuin on ajateltu, ja ehkä palautumista voi edistää omilla toimillaan, mutta millä tavoin ja kuinka paljon? Tätä vielä tutkitaan, sanoo Kivipelto.

Tutkijaa itseäänkin mietityttää varmasti kymmenen-kahdenkymmenen vuoden kuluttua, kuinka oma pää toimii.

 

Lue koko juttu: Hyvä terveys 12/2016

thefinn

Miia Kivipelto: ”Keski-iän stressi panee muistin koetteille”

Mielestäni vaikea stressi lisää mahdollisuutta kilpirauhasen alitoimintaan. Tämä myös aiheuttaa muistiongelmia. Valitettavasti Suomen terveydenhoito ei tunnista alitoimintaa ja ainoa tapa on käydä yksityisellä endokrinologilla. Mikäli ongelmana on muisti, suolanhimo, väsymys tai jatkuva kylmän tunteminen (tai yksi näistä) suosittelen käymistä endokrinologilla. Myös korkeat sokeri- ja kolesteroliarvot voivat johtua kilpir.alitoiminnasta
Lue kommentti
Anna-Stina Nykänen:

”Liskoenergiaa olen oppinut välttämään.”

Kahvilassa kuului kiljahdus. Vanha ystäväni siellä iloitsi, kun näki minut. Hän oli juuri työkaverinsa kanssa pohtinut, mikä on tyttöenergian ja tätienergian ero – ovatko ne vastakkaisia? Tämähän on minun ydinosaamisaluettani.

Helppo kysymys, sanoin. Eivät tyttö- ja tätienergia tietenkään ole ristiriidassa, minussakin on molempia. Niin, hiuksissani oli iso ruusuke, samaa vihreää kuin sifonkimekkoni. Silkkaa tyttöenergiaa. Mutta jalassa oli mustat trikoot ja lenkkarit. Tanakkaa tätienergiaa. Ystävääni nauratti.

Toki minussa on myös äijä-, poika- ja liskoenergiaa. Kaikissa ihmisissä on.

Tyttöenergia on minulle koristusta, kikatusta ja kepeyttä. Vaalin tyttöenergiaa, kun koristelen kynsiäni tv-uutisia katsoessani.

Parasta aikuista tyttöenergiaa on elokuvaohjaaja Johanna Vuoksenmaassa. Kuvatessaan tv-sarjaa hän letitti joka päivä tukan eri tavalla ja jakoi siitä kuvan somessa. Ja postasi uimaselfien yli sadasta järvestä kesän aikana. Tyttöys on hänelle sitä, että on aina uteliaana oppimassa uutta. Esimerkiksi viininmaistajaisissa.

Tyttöenergia murtaa jään, ihminen on helposti lähestyttävä eikä vaikuta tärkeilijältä. Kun lomalla ostin sadeviitan, jossa on vaaleanpunaisella pohjalla tummanpunaisia ruusuja, kadulla hymyiltiin ja tultiin juttelemaan.

Tätienergia on työtä mutta myös lepoa: Se vapauttaa kauneuden ja hauskuuden ja miellyttämisen paineesta. Saa olla totinen, arkinen ja järkevä.

Tätienergialla pidetään jöötä ja hoidellaan hommat, jotka eivät ole pätkääkään eksoottisia, rahakkaita tai inspiroivia. Rutiinit ja rubiinit, molempia on hyvä olla.

Äijäenergiaa opettelen, sitä tarvitaan. Kerron esimerkin. Puistossa minua ja koiraa lähestyi pelottava, sekava, iso nuorimies. Otin äijäasennon. Seisoin leveästi. Puristin leuan alas niin, että kaula näytti paksulta. Pullistin vatsaa. Olin totinen. Olin valmis.

Puhuin äijäkieleltä: ”Nee. Mekä hätänä?” Hän pyysi puhelinta. Heilautin vasemman koukun hänen nenänsä eteen, siinä oli haiseva pussi. ”Eio ku kakka ja koira”, sanoin. Tyyppi kavahti ja lähti.

Puhelimessakin äijäilen. Kun kysyn putkirempan edistymistä, käytän itsestäni vain sukunimeä, enkä puhu kodista, vaan asunnosta, jonka omistan – ikään kuin omistaisin niitä monta ja pyyhältäisin niiden väliä. ”Nykänen täs törrve...”

Kaikki miehetkään eivät osaa tätä.

Tyttöenergiaa näen miehessäni. Hän on köriläs, metsästää ja seikkailee. Mutta tykkää myös romanttisista leffoista ja itkee niitä katsoessaan. Hän ostaa kotiin kukkia ja polttaa kynttilöitä, koska itse tykkää niistä.

Ennen mieheni saattoi sanoa, että osti jonkun taulun tai kirjan, kun hänellä oli kuukautiset. Eli alakuloa. Minä sanoin, että ei ole kiva puhua julkisesti kuukautisista. Nyt kaduttaa. Mieheni oli radikaalimpi kuin minä.

Poikaenergiaa haluaisin lisää. Kimmoisuutta, jolla pogotaan ja sinkoillaan toimintaseikkailujen energiaa. Sitä on vain sielussani.

Liskoenergiaa olen oppinut välttämään. Se tulee esiin vaaratilanteissa, paniikissa – ja humalassa. Voi tapahtua kamalia.

Yhden energian varassa ei voi elää. Pelkkä tyttöenergia näyttää aikuisella naurettavalta, liika tätienergia tekee tylyksi, äijäenergiaan juuttuminen juntiksi. Sopiva energioiden sekoitus tuo säteilyä ja seksikkyyttä.

Anna-Stina Nykänen on porvoolainen toimittaja, joka ihastelee arjen rumuutta.