Puolison vakava sairaus tuntuu suurelta petokselta. Tätäkö elämä on? Missä on oikeus ja kohtuus? Kun sokkivaihe on ohi, pakon edessä löytyvät myös uudet roolit ja uusi yhteinen arki.

Kun puoliso sairastuu vakavasti, tuntuu kuin pohja putoaisi pois koko elämältä. Kriisi on erityyppinen kuin vaikkapa lapsen tai vanhempien sairastuessa. Puolison kanssa on jaettu huolet ja ilot, suunniteltu tulevaa, mutta nyt ei voi ajatella edes ensi kesää!

Vanhana voimien väheneminen on arkipäivää. On eletty yhdessä pitkä elämä ja mietitty yhdessä tulevaisuutta. Ainakin salaa mielessä on mietitty myös tulevien vuosien vaikeuksia. Vakava sairaus on ehkä helpompi hyväksyä: näin vain elämä kulkee.

Keski-ikäisillä tai sitä nuoremmilla vakava sairaus leikkaa elämän kuin piilukirves: emmekö voikaan rakentaa sitä taloa, josta haaveilimme, hankkia lapsia, suunnitella yhteistä kesälomaa? Entä mitä teen halulleni! Koko oman elämän toteutuminen tulee kyseenalaiseksi: ”Menin ihan eri ihmisen kanssa naimisiin, ei tässä näin pitänyt käydä.”

Perusturva romahtaa

”On kuin koko maailma olisi yhtäkkiä näyttänyt pahantahtoiset ja julmat kasvonsa.”

Elämä on yksinkertaisesti tehnyt petoksen. Ei sen tätä pitänyt olla, en minä tätä tilannut, halusin jotain ihan muuta. Myöhemmin tulee tunne, että elämä on luisunut ohitse, siitä ei saa otetta.

Omaishoitajista tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että puoliso-omaishoitajien osa on rankin. Lapset, jotka hoitavat vanhempiaan, saavat voimaa ajatuksesta, että näin korvaavat vanhemmilleen lapsena saamansa. Vanhemmat taas puolustavat lapsiaan raivokkaasti kuin leijonat…

Puolison vakava sairastuminen on kuin toisesta näytelmästä. Mitä kiinteämmät ovat olleet välit, sitä rajummin perusturva natisee. Jos sairaus on ollut niin vakava, että ihminen on käynyt lähellä kuolemaa, kuolemanpelon muisto on oma suuri traumansa.

Roolit muuttuvat

”Yhtäkkiä minun olikin oltava se, joka ottaa taloudellisen vastuun. Minun oli osattava vaihtaa sulake ja ohjelmoida digisoitin. Pyysin vanhasta muistista apua mieheltäni, joka laittoikin johdon paikoilleen, mutta ihan väärään reikään.”

Pitkissä liitoissa roolit helposti urautuvat. Toiselle on luontevampaa ajaa autoa, toiselle tehdä kotitöitä. Toinen on maksanut laskut ja toinen huolehtinut, että jääkaapissa on tarvittava.

Tuntuu kohtuuttomalta, että kaiken muun kauheuden keskellä olisi opeteltava myös insinööriksi tai laittaman ruokaa. Toisaalta hammasta purrenkin opittu uusi taito voi antaa voiman tunteen: ”Selviydyn. Ehkä sittenkin pärjään. Ehkä jotain toivoa on!” Parhaimmillaan voi tulla jopa tunne, että on löytämässä uutta itsenäistä minää.

Tunnemyrskyssä uupuu

Ennen miehelläni oli loistava suuntavaisto ja minä vain seurasin perässä. Aivohalvauksen seurauksena suuntavaisto katosi kokonaan, mutta silti usko omaan kyvykkyyteen on hämmentävä. Siitä seuraa monta sanaharkkaa, kun emme tiedä, kumpi meistä on kippari.”

Kun toimii kykyjensä äärirajoilla, se uuvuttaa. Kun koko ajan ja aina vain on oltava vahva. Myös se, että toinen onkin heikko, tarvitseva ja riippuvainen, aiheuttaa hämmennystä, ahdistaa tai raivostuttaa. Pettymys elämään kohdistuu puolisoon. Vaikka kuinka järjellä tietää, että kyse on sairaudesta, sitä vain raivostuu.

Tunteiden kirjo ylimalkaan on valtava: hämmennystä, syyllisyyttä, kauhua, pelkoa, katkeruutta, kiitollisuutta, iloa, epävakautta. Tunteitten olisi hyvä kuitenkin antaa tulla ja mennä. On myös hyvä yrittää tunnistaa, mistä tunteesta milloinkin on kyse. Se että hetkittäin tuntee jopa vihaa puolisoaan kohtaan, syntyy epätoivosta ja on peräti inhimillistä.

Tunteitten kokemiseen saa ehkä rohkeutta, kun ajattelee, että ne ovat energiaa. Esimerkiksi viha suojaa ja puolustaa minuutta.

Kadotettuja ja uusia ystäviä

Mistä löytyisi se olkapää, jota vasten voisi itkeä, se kainalo johon käpertyä. Eihän lapsiinkaan voi turvautua.

Vaikeat tunteet liudentuvat jakamalla. Ystävien tai vertaisryhmien merkitys on tässä vaiheessa kullanarvoinen. Pitää löytää joku, jolle voi kertoa kaiken, myös vihan, ärtymyksen raivon ja pettymyksen, sen, että ei enää jaksa, ei kestä, ei kykene. Sanoissa ei kannata säästellä, kun sattuu sopiva korva paikalle. Toisaalta ystäviä kannattaa käyttää viisaasti hyväkseen, joku ymmärtää rahahuolia, joku on tunteitten käsittelyssä mestari.

Osa ystävistä katoaa. Niin vain käy, eivät nämä ihmiset välttämättä niin huonoja ystäviä olleet elämän edellisessä vaiheessa. Heillä vain ei ollut kosketuspintaa tälle elämäntilanteelle. Toisaalta uusia ihmisiä löytyy, heitä nousee horisontista, toisia puolisoita, niitä, joilla on samanlaisia kokemuksia menneisyydessä mutta joita ei aikaisemmin ole tullut kuunnelluksi.

Nauru ja rakkaus palaa

”Vaimoni osaa nauraa itselleen. Se on parasta, kun se nauru löytyi. Hän oli aina ennen niin nauravainen ihminen.”

Myöhemmin kun elämä on jo löytänyt uudet uomansa, arjen järjettömyydelle voi myös parhaimmillaan nauraa. Joskus nauru voi yllättäen syntyä myös kumppanin kanssa yhdessä.

Myös seksuaalisuus etsii uusia reittejä. ”Mieheni sairastui impotenssiin johtavaan sairauteen kun olin 35-vuotias. Päällimmäinen kysymys, joka minua askarrutti, oli mitä teen halulleni. Eihän se mihinkään katoa!”

Kun erään nuoren naisen mies sairastui vaikeaan sairauteen ja tuli impotentiksi, viisas lääkäri ehdotti ensimmäisellä tapaamisella: hanki rakastaja. Oliko lääkäri ehkä oikeassa. Ainakaan ei ole syytä moralisoida kovin kerkeästi. Halua ei komennella eikä se synny ohjekirjoja lukemalla.

Toisaalta puolisoa pitäisi yrittää olla haavoittamatta tai aiheuttamatta mustasukkaisuutta – kaikesta ei pystytä välttämättä keskenään puhumaan. On julmaa vihjata toiselle tämän vammasta syynä omaan haluttomuuteen. Toisaalta vaikeuksien keskellä himo elämään ja yhteyteen voi olla yllättävän voimakas. Rakkauden kyky muuntautua on uskomaton!

Omaishoitajan muistilista

 • Jos on mahdollista, nuku välillä edes muutama yö kunnolla. Jatkuva unenpuute synnyttää tunteen elämän kertakaikkisesta epätoivoisuudesta. Levon jälkeen kaikki ei tunnu enää ehkä niin mahdottomalta.
 • Palkkaa apua, jos lähipiiri ei tue riittävästi. Henkilökohtainen avustaja tai muu maksettu kotiapu antaa väljyyttä ja tilaa hivenen levähtää.
 • Puhu, puhu, puhu! Mutta mieti, kenelle kannattaa puhua mistäkin asiasta.
 • Älä jää yksin, etsi vertaisryhmä.
 • Muista, että myös viha ja pettymys kuuluvat tunteisiisi. On vain inhimillistä tuntea vihastusta ja raivoa. Jos ne kovasti kohdistuvat puolisoon, olisi hyvä saada mahdollisimman paljon ulkopuolista apua.
 • Ota reilusti lomaa. Myös mahdollisuuksia väliaikaiseen kodin ulkopuolella tapahtuvaan hoitoon on. Kunnan omaishoidosta tai vammaispalveluista vastaava työntekijä tietää myös mahdollisuuksista saada henkilökohtainen avustaja. Nykyään avustajia myönnetään myös omaishoitajille.

Asiantuntijana Kehittämispäällikkö Tiina Autio, Omais- ja Läheishoitajien liitto. Autiolla on myös omakohtaista kokemusta puolison vakavasta sairaudesta. Hänen puolisonsa sai aivohalvauksen kolmekymmenvuotiaana.

Lue lisää muistisairauksista.

nayttelija piitu uski

Vakava työuupumus pakotti näyttelijä Piitu Uskin muokkaamaan elämänsä uusiksi.

Lue Piitun vinkit, joilla hän ehkäisee väsymistä.

Huimauksesta se alkoi. Näyttelijä Piitu Uski meni ensin hammaslääkäriin, sitten korvalääkäriin. Jälkimmäinen totesi, että huimaus voisi olla psyykkistä.

- Aloin itkeä hysteerisesti, eikä siitä tullut loppua, sanoo Piitu, 48.

- Olin aina ollut hyvä muistamaan repliikkini, mutta yhtäkkiä vuorosanat eivät vain pysyneet päässäni. Muisti pätki muutenkin. Yhtenä aamuna en pystynyt enää nousemaan sängystä.

Hänestä tuntui, että hän piti siihen aikaan koko perhettä kasassa. Miehellä oli syvä työuupumus, lapset olivat pieniä ja oma työ televisiosarja Salatuissa elämissä vaati elämältä tiukkaa kurinalaisuutta.

- Olin sairastanut putkeen useita keuhkoputkentulehduksia ja elämä tuntui raskaalta. Miehen burnout ei estänyt minuakin sairastumasta siihen, mutta sen takia hankkimani tiedot auttoivat minua puhaltamaan pelin poikki, sanoo Piitu.

Koko elämä uusiksi

Hän ymmärsi, ettei voisi vain pitää lyhyttä sairauslomaa ja jatkaa elämistä kuin ennenkin.

- Vetäydyin kaikesta sivuun vuodeksi. Ajattelin, että otan tauon ja katson, mitä sen jälkeen tapahtuu. Ensimmäisestä puolesta vuodesta en muista mitään.

Avioero lähti vireille, ja henkiinjäämisvietti hoiti muun.

- Tajusin, että minun pitää alkaa käydä terapiassa eikä vain syödä lääkkeitä.

Oikeastaan koko elämä meni uusiksi. Pitkä liitto loppui. Piitu ajatteli, ettei hänestä olisi enää lavalle tai kameran eteen, sillä hän ei jaksanut edes katsoa suoraan eteensä. 

Omat arvoni, mitä ne ovat?

Suurennuslasin alle joutuivat niin Piitun ihmissuhteet, ruokavalio, elämänarvot kuin niiden mukainen toimintakin.

- Tiesin jo alussa, että minun pitää loppuelämäni varoa lähtemästä samaan pyöritykseen uudelleen. Nyt olen todella valikoiva töiden suhteen. Tarvitsen keikkojen väliin paljon palautumista ja teen mitä vain, että pääsen metsään. Pidän kiinni vahvoista rutiineista.

Ennen kuin Piitu sitoutuu johonkin – oli se sitten ystävän tapaaminen tai työprojekti – hän miettii, mitä se tarkoittaa itselle käytännössä. Lisääkö oma valinta harmoniaa vai tuoko iikaa säpinää.

Lue väsymyksen ehkäisystä: Hyvä terveys 12 / 2016

Piitun vinkit jaksamiseen
 1. Opettele tunnistamaan omat tunteesi erilaisten reaktioiden takana. Ole rehellinen itsellesi siitä, miltä joku asia sinusta tuntuu. Niin kauan kuin sinulla on yhteys omiin tunteisiisi, voit aika hyvin.
 2. Mieti mitä valintasi tarkoittavat käytännössä: paljonko ne vievät aikaa ja voimia ja paljonko niitä jää sitten muille asioille.
 3. Olet sitä, mitä syöt. Ravinto näkyy myös mielenlaadussa. Suosi mieluummin laatua kuin määrää, mitä ikinä teetkin.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa.

Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
 1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
 2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
 3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
 4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.