Kesäloman voi pilata monella tavalla. Valitse näistä itsellesi sopivimmat.

1. Älä kerro töissä kenellekään, miten sinulta kesken jääneet työt hoidetaan lomasi aikana.

Ilmoita, ettei kenenkään tarvitse tuurata sinua. Sovi kaikkien kanssa, että olet lomallasi tavoitettavissa kännykällä, jos ongelmia tulee. Lupaa myös itse soitella, jos tulet ajatelleeksi jotain töitten kannalta oleellista. Näin teet itsesi korvaamattomaksi työpaikalla. Sellaisen aseman saavuttamiseen saattaa mennä vuosia, mutta kiitoskin voi olla vavahduttava – työuupumus.

2. Suunnittele lomasi tarkkaan kohta kohdalta ja päivä päivältä.

Aikataulussa pysyminen todistaa luonteenlujuudesta ja siitä, että hallitset elämääsi. Tee muillekin selväksi, että suunnitelmissasi on syytä pysyä. Valmistaudu saamaan raivokohtaus, jos tapahtuu jotain odottamatonta.

3. Pakkaamisen voi hyvin jättää jättää sille puolisolle, joka on vähemmän perillä kodin arkikuvioista.

Yleensä se on mies, jonka todennäköisesti onnistut ajamaan kunnon ahdistukseen antamalla hänelle pakkausvastuun.

Pakkaamistulos saattaa olla yllättävä, jos pakkaaja on vaikka it-ihminen, joka hakee tarvitsemansa lomavarustetiedot netistä. Hän ei tiedä, kuka lapsista tykkää minkäkinlaisista vaatteista, mitä kaikkea vaimo tarvitsee ja mitä lapset mieluiten tekisivät sadepäivänä. Hän ei ehkä tule ajatelleeksi sitäkään, että ihmisten tarpeet ovat erilaisia. Partiolaistyyppinen saattaa selviytyä lomasta yksillä sandaaleilla ja shortseilla sekä sukilla, jotka pesaisee tarvittaessa jääkylmässä järvessä. City-henkiseltä puolisolta se ei suju.

4. Aikaa pakkaamiseen on syytä varata mahdollisimman vähän.

Kiireessä on se hyvä puoli, että tulee sanottua sellaista mitä ei muuten sanoisi ja mitä sitten saa parhaassa tapauksessa hävetä koko loman.

5. Kun työt on viimeisenä työpäivänä viimeisillä voimilla vihdoin tehty, kannattaa tien päälle lähteä saman tien.

Niin on helppo pysytellä stressitilassa. Perhe ja varustevuoret siis autoon ja siitä sitten viiden ruuhkaan: äkkiäkös hyvällä autolla pöräyttää anoppilaan tai tarvittaessa vaikka suoraan Eurooppaan.

Erityisesti on syytä ajaa liikkeelle sitä, jolle lähteminen on vaikeinta, joka haluaisi vielä kerran kiertää kotona tarkistamassa, että ikkunat ovat kiinni ja kahvinkeitin pois päältä. Heti täytyy lähteä myös siksi, että ehtii kokea lomalla edes jotakin maininnan arvoista. Ettei aivan kaikilla muilla taas tänäkin vuonna olisi onnistuneempi loma kuin meidän perheellä.

Saattaa tosin sattua, että matkan päällä on muitakin samoin ajattelevia. Heidän takiaan ruuhkissa seisoessa mieli kohoaa oikeisiin sfääreihin.

6. Koska koko perhe istuu peltilootassa karkuun pääsemättä, voidaan käydä läpi sekä vanhempien väliset riidat että ongelmat jälkeläisten kanssa.

Erityisen suositeltavaa se on, jos lapset ovat murrosikäisiä. Kun päästään kunnolla alkuun, ei suomalaista voi puhumattomuudesta syyttää. Kaikki sanotaan, mitä ajatellaan eikä ajatella mitä sanotaan.

Myös muuhun tunnelman luomiseen on nyt tilaisuus. Jos on päätetty hoitaa ikävät asiat ensin päältä pois ja ollaan menossa esimerkiksi miehen kauhean äidin luo, vaimo tekee vaikutuksen kysymällä takapenkillä istuvilta lapsilta vaikka: ”Muistattekos, miten rasittavan hölmöjä mummi uteli, kun viimeksi nähtiin? Saa nähdä, tekeekö se taas niin!”

7. Tietysti epämieluisimmissa kyläpaikoissa viivytään mahdollisimman pitkään.

Ainakin niin kauan, ettei kieli enää mitenkään pysy kurissa ja saa sanottua pahasti. Etukäteen on myös syytä päättää, ettei syö tuttavan mökillä grillimakkaraa eikä juo olutta. Lomalla on hyvää aikaa keskittyä myös painonhallintaan.

8. Kun matkaa tehdään kiireessä, tullaan luonnollisesti perille etuajassa.

Määränpäässä kuskina toiminut tahtoo ehkä ensimmäiseksi liiterin taakse tupakalle. Samaan aikaan hänen puolisonsa raahaa tavaroita sisälle, tuo lapion ja haravan sekä verkkokeinun pihapuihin viritettäväksi – kunhan se toinen tupakalta joutaa.

9. Kannattaa myös ylimitoittaa se, mitä tänä kesänä mökillä remontoidaan, sillä tyhjä aika on kauheaa.

Turha teettää töitä paikkakuntalaisilla, vaikka se nykyisten verotuskäytäntöjen aikaan olisikin edullista.

10. Tyhjyyden torjumiseksi on hyvä pitää kännykkä koko ajan ulottuvilla ja auki.

Lomallahan vasta ehtiikin lähettää kavereille monta tekstiviestiä päivässä, kertoa että nyt istutaan laiturin nokassa ja äsken heitettiin tikkaa.

11. Perhe viettää tietenkin loman jokaisen hetken yhdessä.

Niin tulee yhteenkuuluvuuden tunnetta ja yhteisiä muistoja. Jos vanhemmat tykkäävät jazzista, lapsetkin raahataan Poriin sitä kuulemaan – toki heillä on samat intressit kuin isällä ja äidillä. Yhtä hyvä ratkaisu on lomailla täysin lasten ehdoilla: istutaan vaunuikäinen vauvakin mukana kokonainen päivä nurmikon laidalla katsomassa Helsinki cupia, jos juniori siellä pelaa. Lomapäivän viettotapaan ei vaikuta esimerkiksi se, että äiti mahdollisesti inhoaa futista.

Ja koko pesue tietysti viettää kuuman päivän jossain omituisessa maaseutukaupungissa, jossa äidillä on treffit vanhan koulukaverinsa kanssa.

12. Lomalla on hyvä tuntea suuria tunteita, kuten marttyyriutta.

Sitä pystyy itsessään lietsomaan, kun ei kerro muille, mitä lomalta toivoisi, tuskin tekee sitä selväksi itselleenkään. Sen sijaan voi olettaa, että muut sen sanomattakin tietävät. Siksi kannattaa ottaa matkalle mukaan vaikka Sinuhe, jota on kuljettanut ympäri Eurooppaa noin kymmenenä kesänä. Loman jälkeen on kivaa huomautella muille, ettei taaskaan ollut aikaa lukea mitään ja se on perheen syy.
Laitumilta suoraan töihin

13. Kotiin on järkevää palata viimeisen lomapäivän iltana, mielellään mahdollisimman myöhään.

Kun loman joka minuutti on hyödynnetty, töihin syöksyy taas tarmoa tihkuen. Mitäpä sitä itseään armahtamaan pehmeällä laskulla – sellainen on heikkojen hommaa.

Loman jälkeisenä ensimmäisenä maanantaina voi sitten muistella sitä tuttavaa, jolla on aina tapana tulla lomalta kotiin ajoissa. Sinne se hyväkäs on ennen lähtöä varannut viinipullon ja dekkarin. Niiden parissa viimeisenä viikonloppuna hän sanoo sekä mielensä että ruumiinsa ehtivät palata alkavaan arkeen. Etenkin, jos loma on kestänyt vähintään kolme viikkoa. Niistä ensimmäisen hän kulutti totutteluun, toisen maisemien katseluun ja olemiseen, kolmantena mieleen alkoi tulla uusia, luovia ajatuksia.

Ja väitti vielä, ettei odottanutkaan lomaltaan mitään ihmeempiä. Kunhan nautti tavallisesta olosta ilman kiirettä.

Asiantuntijana psykologi Mirja Sinkkonen Helsingistä.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että

ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa. Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
  1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
  2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
  3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
  4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.

 

ylihuolehtiva äiti ja tytär kuinka suhde paremmaksi

Olen 30-vuotias yksinasuva nainen, jolla on ylihuolehtiva äiti. Olen asunut 6 vuotta poissa kotoa, mutta äiti ei luota että pärjään. Olen esikoinen ja minulla on perheellinen pikkuveli. Äitini älytön tarve paapoa näkyy niin, että hän ostaa minulle usein tavaroita, vaikka olen kieltänyt sen - sekä lempeästi että napakasti. Hänen intohimonsa on kirpputorien kiertely ja sieltä sitten löytyy aina jotain - milloin tarpeellista ja milloin tarpeetonta. Tavaran tuputtamisen lisäksi minua ärsyttää hänen paimentamisensa. Kauhea poru tulee siitä, jos en ole pariin päivään soittanut. Olen sanonut että olen aikuinen ja hoidan asiani ja ostokseni, mutta viesti ei mene perille. Asumme 4 kilometrin päästä toisistamme ja näemme viikoittain. Mitä tulisi tehdä, ettei tämä loppuisi välirikkoon? MINNA

Ongelmaasi voi tarkastella saksalais-amerikkalaisen Erik H. Eriksonin elämänkaariteorian näkökulmasta. Eriksonin mukaan meidän täytyy ihmisinä kohdata kahdeksan kehityskriisiä, joiden ratkaiseminen antaa eväät selvitä elämän muista haasteista ja muodostaa eheä minuus.

Aikuisuuteen liittyvät kriisit ovat oman identiteetin muodostaminen ja läheisyyden haasteen ratkaiseminen. Näitä teemoja sinä joudut nyt käsittelemään. Äitisi kehitysteemoja taas tuntuvat olevan haasteet, jotka liittyvät toisista huolehtimiseen ja elämänviisauden saavuttamiseen.

Äitisi ei luota, että sinä olisit yksinasuvana kolmekymppisenä ratkaissut kysymyksen siitä, kuka olet. Ilmeisesti pikkuveljesi perhe edustaa hänelle "oikeampaa" ratkaisua identiteetin kannalta.

Äitisi mielipidettä tärkeämpää on, että itse koet valinneesi nykyisen tiesi ja että käsittelet tietoisesti läheisyyden teemaa elämässäsi. Kaikkien ei tarvitse valita parisuhdetta, mutta jokaisen meistä täytyy lopulta tehdä valinta, haluammeko sellaista vai emme. Muuten seurauksena on jatkuva hämmennyksen tila, läheisyyden välttäminen, energian suuntaaminen korvaaviin toimintoihin elämässä kuten liialliseen työntekoon ja yksinoloon.

Eriksonin mukaan "Terveen lapsen ei tarvitse pelätä elämää jos hänen vanhempansa ovat tarpeeksi tasapainoisia ollakseen pelkäämättä kuolemaa".

Voiko olla niin, että äitisi toimintatavan taustalla on turvattomuutta, joka näyttäytyy ylihuolehtimisena. En tiedä minkä ikäinen äitisi on, mutta voi olla, että hänellä ei ole motivaatiota lähteä läpikäymään näitä omia elämänteemojaan. Mutta toivottavasti tietoisuus niistä helpottaa sinua olemaan ärsyyntymättä hänen käytöksestään.

Paapomiselle, tai pikemminkin sinun kontrolloinnillesi, voit alkaa asettamaan rajoja. Sinun on syytä selkeyttää äidillesi, että toivot aikuista suhdetta välillenne, jossa avainsanoja ovat luottamus ja kunnioitus toista kohtaan. Äitisi ei varmaankaan muutu kauheasti, mutta sinä voit sen sijaan muokata suhdettanne ja ennen kaikkea elämääsi tyydyttävämmäksi. Mikäli tarpeen, voisi olla hyvä, jos kävisit jonkun ammattilaisen kanssa vähän läpi suhdettanne ja nykyistä elämäntilannettasi.

Äitien ja tyttärien välisiä suhteita on kuvattu paljon. Hyvä kirja aloittaa on Tuula Vainikaisen Äidit ja aikuiset tyttäret - matkalla ymmärrykseen (WSOY 2011). Ingmar Bergmanin Syyssonaatti (1978) lienee yksi tunnetuimpia kuvauksia. Klassikkoja hyvistä, vaikka välillä ristiriitaisista, äideistä löytyy elokuvista Hellyyden ehdoilla (1983) ja Abba-elokuvasta Mamma Mia (2008).

Näin eteenpäin

  • Kirjoita harjoituskirjeitä (älä lähetä) äidillesi, joissa kerrot tunteesi ja toiveesi tulevasta yhteydenpidostanne.
  • Harjoittele mindfulnessin tai meditaation (YouTube) avulla tulemaan paremmin toimeen tunteittesi kanssa.
  • Opettele sanomaan ei, olemaan vastaamatta puhelimeen ja olemaan vähemmän tekemisissä äitisi kanssa.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.