Moni hämmästyy ja hämmentyykin, jos lääkäri ehdottaa hoidoksi mielialalääkettä, vaikka vaiva olisi pelkkää alavireisyyttä tai täysin fyysinen. Aivojen aineenvaihdunta selittää, miksi mielialalääke auttaa monipuolisesti.

Jos lääkäri ehdottaa tavallisen tuntuiseen vaivaan mielialalääkettä, onko syytä epäillä, että vika on sittenkin päässä?

– Ei ole, sanoo psykiatrian professori Hasse Karlsson.

Hänen mukaansa mielialalääkkeisiin liittyvät väärinkäsitykset johtuvat siitä vanhanaikaisesta näkemyksestä, että mieli ja ruumis toimisivat täysin erillään toisistaan ja että mielialaan vaikuttavaa lääkettä käytettäisiin vain psyykkisten sairauksien hoitoon. Näin ei enää ole, vaikka näiden lääkkeiden tärkein käyttöalue on vieläkin masennuksen hoito.

Kaiken takana aivot

Se, että yksi ja sama lääke voi auttaa sekä mielen että ruumiin vaivoissa, selittyy nykytiedon mukaan ainakin aivojen serotoniiniaineenvaihdunnalla.

– Sen poikkeavuudella on yhteys masennukseen ja ahdistuneisuuteen. Mielialalääke lisää serotoniinivälitteistä hermotoimintaa, jolla taas on paljon heijastusvaikutuksia muihin aivojen välittäjäainejärjestelmiin, lähinnä noradrenaliiniin ja dopamiiniin.

Uusimpien tutkimusten mukaan näyttää siltä, että serotoniinimekanismin lisäksi nämä lääkkeet vauhdittavat erään aivoperäisen kasvutekijän, hermosolujen hyvinvoinnista huolehtivan molekyylin, eritystä. Tämä tulos viittaa siihen, etteivät mielialalääkkeet vaikuta aivoissa mitenkään keinotekoisesti vaan tukevat normaalia aivojen toimintaa. Ne pitävät huolen hermosolujen hyvinvoinnista ja lisäävät hermosolupuuston kasvua. Lyhyesti voisi sanoa, että mielialalääkkeet ylläpitävät aivojen jo olemassaolevia perustoimintoja.

Tavallinen tapaus

Hasse Karlsson kertoo esimerkin potilaasta, jolle mielialalääkkeestä todennäköisesti on paljon apua.

– Aika tavallinen tapaus on ihminen, jolla on ollut puoli vuotta tai ehkä vuosikin sitten avioero. Se on johtanut siihen, että mieliala on lähtenyt vähitellen laskemaan. Töissä hän on voinut pärjätä ihan hyvin, mutta pikku hiljaa yleisvointi on huonontunut. Hän tulee lääkäriin ehkä siksi, ettei olo tunnu parantuvan eikä vastoinkäymisestä toipuminen käynnistyvän.

Kun lääkäri sitten toteaa, että masennuksen kriteerit alkavat täyttyä, hän kirjoittaa mielialalääkereseptin. Useimmitenhan masennus laukeaa ensimmäisen kerran, kun joutuu elämässä jonkin suuren vastoinkäymisen eteen.

– Potilaan toimintakyky on ehkä huonontunut niin, että hoidon alussa tarvitaan sairauslomaa samaan aikaan kun mielialalääkitys aloitetaan.

Aluksi lääkäri ehkä myös joutuu oikomaan väärinkäsityksiä: masennus ei ole koskaan potilaan omaa syytä vaan sairaus.

– Itselläni on tapana silloin sanoa, että samanlainen väärinkäsitys olisi, jos ajattelisi, ettei jalan katkeaminen ole sairaus.

Usein on syytä selvittää myös sitä, miksi masennuksen korjaaminen lääkityksellä on paikallaan.

– Niin voidaan parantaa toimintakykyä ja auttaa kestämään vaikeuksia, Karlsson korostaa.

Myös se on tärkeää, että masennuksen hoito aloitetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Pitkittyessään se vaikeuttaa elämää hyvinkin pahasti, ja sen hoito käy vaikeammaksi.

Kalrsson muistuttaa, ettei mielialalääke suinkaan korvaa vaan yleensä täydentää masennuksen muuta hoitoa.

– Ainakin aluksi tarvitaan lääkkeen lisäksi jotakin psykologista hoitoa. Kuitenkin kolmen kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta tilanne tavallisesti helpottuu selvästi. Ylivoimaisesti suurin osa näistä potilaista toipuu täysin.

Helpotusta unettomuuteen

Aiemmin käytettyihin niin sanottuihin trisyklisiin masennuslääkkeisiin verrattuna uuden polven mielialalääkkeet ovat merkinneet masennusta sairastaville suurta muutosta parempaan. Niiden sivuvaikutukset ovat paljon vähäisempiä, ne ovat turvallisempia ja helpompia käyttää.

Toinen hyvä puoli ovat uusien lääkkeiden laaja-alaiset vaikutukset ja käyttöaiheiden kirjo. Nykyisin on jo paljon tietoa siitä, että mielialalääkkeet auttavat hyvin monenlaisissa ahdistuneisuushäiriöissä, pakko-oireisissa häiriöissä ja sosiaalisten tilanteiden peloissa.

Sen lisäksi niillä on yleisempiä vaikutuksia. Ne esimerkiksi parantavat impulssikontrollia ihmisillä, jotka saavat raivonpuuskia ja joilla on ehkä myös jokin persoonallisuushäiriö.

Kyllin pitkän aikaa käytettyinä mielialalääkkeet voivat auttaa myös univaikeuksiin ja korvata unilääkkeen varsinkin, jos unettomuus ja huono unen laatu on masennuksen oire. Seurauksena voi olla kierre, jossa masennus pahentaa unettomuutta ja unettomuus masennusta, Karlsson selittää.

Fyysisten kiputilojen hoitoon uusien mielialalääkkeiden tehosta on vasta alustavaa näyttöä. Kuitenkin toiminnallisissa vatsavaivoissa ja rintakivuissa, selkäkivuissa sekä migreenissä niistä on monille selvää apua. Myös fibromyalgiassa mielialalääkkeet voivat auttaa, ehkä siksi, että tähän kivuliaaseen sairauteen liittyy usein masennusta.

Takaisin omaksi itseksi

Yleensä mielialalääkettä käyttävä ei itsekään huomaa sen vaikutusta mitenkään, sillä olo paranee hitaasti ja pehmeästi.

– Vähitellen alkaa tuntua, että on ennallaan, sellainen kuin ennen masennuksen alkamista. Esimerkiksi nukkuminen, toiminta- ja keskittymiskyky alkavat parantua, Hasse Karlsson kuvailee.

Mielialalääkkeistä ei myöskään tule riippuvaiseksi, mutta vähäisiä lopettamisoireita ilmenee joskus. Elimistössä voi tulla vastareaktioita, kun serotoniiniaineenvaihdunta ei enää saa tukea. Jotkut tuntevat pieniä sähköiskumaisia säpsähdyksiä.

Yleensä vastareaktiot menevät ohi itsestään, mutta tarpeen vaatiessa lopettamisvaikutusta voidaan pehmentää pienentämällä annosta vähitellen viimeisten viikkojen aikana.

voimaannuttava kirjoittaminen ja kirjallisuusterapia apuna muutoksessa

Voimaannuttava kirjoittaminen on ikkuna omaan mieleen. Se voi olla hyvä apu myös silloin, kun kaipaa elämäänsä muutosta.

Junnaako elämäsi paikoillaan? Kaipaatko arkeesi uusia tuulia, muttet tiedä, mistä lähtisit niitä etsimään? Aloita vaikka itsestäsi.

Näin kehottaa voimaannuttavaa kirjoittamista opettava Tarja Kerttula. Kerttulan mukaan etenkin kriiseissä ja elämän muutostilanteissa itselleen kirjoittamisesta voi olla suurta hyötyä. Joskus kirjoittaminen toimii ratkaisun avaimena, sillä se avaa sisäiset lukkomme, voi antaa rohkeutta ja sysätä meidät lempeästi kohti muutosta.

- Avioeron tai läheisen sairastumisen aikaansaamaa tunnekuormaa voi tarkastella uusin silmin, kun pukee ajatukset paperille.

Kirjoittaa voi mistä tahansa. Jos et keksi, mistä aloittaa, kysy itseltäsi vaikka, mitä minulle kuuluu juuri nyt. Kirjaa ajatuksia ylös sellaisina, kuin ne tulevat, älä suodata. Kun saa luvan kirjoittaa tajunnanvirtaa vapaasti, tekstit syntyvät aina siitä, mikä itselle on tärkeää.

Tekstejään voi tutkiskella ystävällisesti ja uteliaasti. Kirjoittaminen tekee armolliseksi itselle, kun ymmärtää, mitä tuntee ja käy läpi. Mitä enemmän kirjoitat, sitä avoimemmaksi tulet ja sitä paremmin opit tuntemaan itsesi ja voimavarasi.

- Hyvät asiat elämässä tulevat näkyviksi, ja ikävät kutistuvat sen kokoisiksi, että niiden kanssa voi elää, kirjallisuusterapiaohjaaja Kerttula sanoo.

nayttelija piitu uski

Vakava työuupumus pakotti näyttelijä Piitu Uskin muokkaamaan elämänsä uusiksi.

Lue Piitun vinkit, joilla hän ehkäisee väsymistä.

Huimauksesta se alkoi. Näyttelijä Piitu Uski meni ensin hammaslääkäriin, sitten korvalääkäriin. Jälkimmäinen totesi, että huimaus voisi olla psyykkistä.

- Aloin itkeä hysteerisesti, eikä siitä tullut loppua, sanoo Piitu, 48.

- Olin aina ollut hyvä muistamaan repliikkini, mutta yhtäkkiä vuorosanat eivät vain pysyneet päässäni. Muisti pätki muutenkin. Yhtenä aamuna en pystynyt enää nousemaan sängystä.

Hänestä tuntui, että hän piti siihen aikaan koko perhettä kasassa. Miehellä oli syvä työuupumus, lapset olivat pieniä ja oma työ televisiosarja Salatuissa elämissä vaati elämältä tiukkaa kurinalaisuutta.

- Olin sairastanut putkeen useita keuhkoputkentulehduksia ja elämä tuntui raskaalta. Miehen burnout ei estänyt minuakin sairastumasta siihen, mutta sen takia hankkimani tiedot auttoivat minua puhaltamaan pelin poikki, sanoo Piitu.

Koko elämä uusiksi

Hän ymmärsi, ettei voisi vain pitää lyhyttä sairauslomaa ja jatkaa elämistä kuin ennenkin.

- Vetäydyin kaikesta sivuun vuodeksi. Ajattelin, että otan tauon ja katson, mitä sen jälkeen tapahtuu. Ensimmäisestä puolesta vuodesta en muista mitään.

Avioero lähti vireille, ja henkiinjäämisvietti hoiti muun.

- Tajusin, että minun pitää alkaa käydä terapiassa eikä vain syödä lääkkeitä.

Oikeastaan koko elämä meni uusiksi. Pitkä liitto loppui. Piitu ajatteli, ettei hänestä olisi enää lavalle tai kameran eteen, sillä hän ei jaksanut edes katsoa suoraan eteensä. 

Omat arvoni, mitä ne ovat?

Suurennuslasin alle joutuivat niin Piitun ihmissuhteet, ruokavalio, elämänarvot kuin niiden mukainen toimintakin.

- Tiesin jo alussa, että minun pitää loppuelämäni varoa lähtemästä samaan pyöritykseen uudelleen. Nyt olen todella valikoiva töiden suhteen. Tarvitsen keikkojen väliin paljon palautumista ja teen mitä vain, että pääsen metsään. Pidän kiinni vahvoista rutiineista.

Ennen kuin Piitu sitoutuu johonkin – oli se sitten ystävän tapaaminen tai työprojekti – hän miettii, mitä se tarkoittaa itselle käytännössä. Lisääkö oma valinta harmoniaa vai tuoko iikaa säpinää.

Lue väsymyksen ehkäisystä: Hyvä terveys 12 / 2016

Piitun vinkit jaksamiseen
  1. Opettele tunnistamaan omat tunteesi erilaisten reaktioiden takana. Ole rehellinen itsellesi siitä, miltä joku asia sinusta tuntuu. Niin kauan kuin sinulla on yhteys omiin tunteisiisi, voit aika hyvin.
  2. Mieti mitä valintasi tarkoittavat käytännössä: paljonko ne vievät aikaa ja voimia ja paljonko niitä jää sitten muille asioille.
  3. Olet sitä, mitä syöt. Ravinto näkyy myös mielenlaadussa. Suosi mieluummin laatua kuin määrää, mitä ikinä teetkin.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa.

Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
  1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
  2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
  3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
  4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.