Mielistelijä ajaa omaa etuaan, alistaa ylistämällä – tai vain pelkää kuollakseen ristiriitoja. Terve työyhteisö ei hännystelyä kaipaa, sillä se uskaltaa puhua avoimesti myös ongelmistaan.

Pahimmillaan mielistelystä kieltäytyminen voi viedä hengen. Stalinin Venäjällä pienikin väärä äänensävy saattoi johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin. Mielistely oli yhtä luonnollista kuin hengitys.

Myös demokratiassa mielistellään, vaikka kenties hienovaraisemmin. Liehakoinnista ei pidetä, se on ällöttävää, muttemme silti välttämättä tunnista itseemme kohdistuvaa imartelua. Kuinka helppoa sitä onkaan katsoa läpi sormien, etenkin kun asialla on lajin taituri. Hienovarainen mielistelijä tietää, mistä ilahdut eniten. Hän osaa harjoittaa täsmäkehuntaa.

Miten mielistelyn sitten tunnistaa? Jos olet esimies, rohkaisetko alaisiasi kritiikkiin vai kuunteletko mieluummin pelkkää ylistystä työoloista ja -ilmapiiristä? Jos olet alainen, uskallatko sanoa ajatuksesi ääneen myös silloin, kun huomaat epäkohdan?

Vaikka henkeämme ei uhata eivätkä potkutkaan ole ovella, mielistelemme silti. Ehkä myötäsukaisuus ylempää kohtaan on kirjoitettu lajimme geeneihin.

Entä miten erottaisi mielistelyn kannustuksesta ja kehunnasta? Meitä suomalaisiahan on moitittu siitä, ettemme uskalla antaa myönteistä palautetta. Hännystelijän mainetta pelätessämme pitäydymme karuun niukkuuteen ja jätämme ansaitutkin kehut kertomatta. Toisen ihmisen tukeminen ja rohkaiseminen ei kuitenkaan ole mielistelyä.

Luottamus kitkee imartelun

Kun työyhteisö on terve, mielistelyä ei tarvita. Kritisoida voi ja saa, ja siihen jopa kannustetaan, sillä rakentava kritiikki auttaa tekemään parempaa jälkeä.

– Terveessä työpaikassa vallitsee avoimen puheen kulttuuri. Siellä on lupa puhua ääneen myös hankalista asioista, sanovat psykologi Marja-Liisa Hurme ja työyhteisökouluttaja Anita Kallasvuo.

Sen sijaan mielistely kukoistaa työpaikalla, jonka kulttuuria leimaa autoritaarisuus ja salailu. Vaikka ylempien liehakointi tuoksuu menneelle vuosisadalle, pätkätyöt ja epävarmuus oman työn jatkumisesta usuttavat siihen nykymaailmassakin – silkasta kauhusta.

– Mitä enemmän ihmiset luottavat toisiinsa ja uskaltavat olla rehellisiä, sitä vähemmäksi jää mielistely, Kallasvuo toteaa.

Avoimuuden pitäisi kuitenkin liittyä työhön aina, eikä sillä voi perustella ilkeämielisyyttä. Pelkkä tunteiden tuuletus on vahingollista eikä yleensä johda mihinkään.

– Vahva pomo osaa erottaa imartelun aidosta kehumisesta. Hän on tyytyväinen, jos alaiset puhuvat suoraan. Silloin tiedetään, missä mennään. Eräs pomo sanoikin, että kaikki on hyvin, kun ihmiset purnaavat ja kritisoivat. Vasta alaisien mykkyys enteilee pahaa, Marja-Liisa Hurme huomauttaa.

Juonittelija vai ylikiltti?

Sekä Kallasvuon että Hurmeen mielestä mielistelyn syitä ovat toisaalta pelokkuus ja toisaalta oman edun tavoittelu. Mielistelijä voi siis olla juonitteleva opportunisti tai sitten hienotunteinen mutta pelokas hiirulainen.

– Mielistelijän minuus voi olla hyvin hauras. Hän saattaa pelätä vastakkainasettelua niin paljon, että yrittää jo valmiiksi välttää kaikkia ristiriitoja. Toisaalta hän voi olla yksinkertaisesti liian kiltti, sanoo Marja-Liisa Hurme.

On olemassa ihmisiä, jotka liehakoivat koko ajan ja kaikkialla. Se tekee heistä epäluotettavia. He vaihtavat mielipiteitä sen mukaan, kenen kanssa ovat tekemisissä.

Pelokas mielistelijä säästää muut kielteiseltä palautteelta viimeiseen saakka. Hänen tarkoitusperänsä ovat ihan hyvät, hänhän haluaa luoda miellyttävän ilmapiirin. Ongelmana on, että jossain vaiheessa kuppi tulee täyteen ja seuraa ylimitoitettu reaktio, räjähdys. ”Miten noin kiltti ihminen voi hurjistua kerta kaikkiaan?” hämmästelevät työtoverit.

Valikoiva liehittelijä tavoittelee puolestaan härskisti omaa etuaan. Hän viihtyy vallan kabineteissa. Hän tervehtii niitä, joita on hyvä tervehtiä, ja sivuuttaa ne, joista ei ole hyötyä.

Muissa työntekijöissä valikoiva mielistelijä herättää raivoa ja epäluottamusta. Hän on peluri, eikä hänestä sen takia aidosti pidetä.

Tarkka esimies tunnistaa pelurin, muttei aina halua nähdä totuutta. Mielistelystä on helppo tulla riippuvaiseksi, koska se tuntuu niin hyvältä. Se tasoittaa tietä ja antaa harhakuvan paremmuudesta. Omaa narsismia on usein vaikea havaita.

Meillä on aina ihanaa!

Joskus mielistelyssä voi olla kyse koko työpaikkaa syövyttävästä paratiisiharhasta.

– Työyhteisö uskottelee itselleen, että kaikki on äärimmäisen loistavasti, ja mielistely lyö läpi koko työpaikkakulttuurin, Anita Kallasvuo sanoo.

Koska kielteiset viestit rikkoisivat illuusion ihanasta työpaikasta, uusi tulokas vihitään mukaan harhaan jo ovella: ”Tässä työpaikassa on aivan poikkeuksellisen hieno ilmapiiri, ja sinun on parasta olla siitä samaa mieltä!”

Kallasvuon ja Hurmeen mielestä on hyvin tärkeää, että muut tukevat ihmistä, joka tuo julki jonkin työyhteisöä vaivaavan epäkohdan.

– Kun joku uskaltaa avata keskustelun vaikeasta asiasta, häntä ei pitäisi jättää yksin. Mielistelijää on kuitenkin turha odottaa tukijaksi.

Toisinaan imartelu on myös alistamista, sillä katteettomilla kehuilla voi sulkea toisen suun. ”Sinä se sitten osaat ja hallitset tämän, sinua ei voi ylittää”, kuulostaa kivalta, mutta suitsutus jättää ihmisen pulmineen yksin. Kun tosi paikka tulee, ylenpalttiselta kehujalta ei välttämättä saa aitoa tukea.

– Mitä osaavampi ihminen on, sitä enemmän hän sietää kriittistä palautetta. Se vie eteenpäin. Kun talo on puoliksi valmis, hyvät neuvot auttavat rakentamaan sen loppuun.

Keinoton esimies kaveeraa

Esimieskin voi liehakoida. Epäolennaisten, työhön kuulumattomien asioiden kehuminen saattaa olla merkki ammattitaidon puutteesta. Itse työtehtävistä ei uskalleta puhua, koska silloin tietämättömyys paljastuisi.

– Pohjimmiltaan alaiset kuitenkin arvostavat pomoa, joka on kiinnostunut siitä, mitä he tekevät. Työntekijät eivät odota esimieheltä kahvipöytäliturgiaa vaan heidän oman työnsä kunnioittamista, Anita Kallasvuo sanoo.

Esimies voi jopa luopua hänelle kuuluvasta vallasta miellyttääkseen alaisiaan. Hän kaveeraa, eikä uskalla ottaa vaikeita asioita tarkasteluun.

– Tällaisia käsittelyä vaativia asioita voivat olla ratkaisemattomat erimielisyydet tai työpaikalla vallitseva epäoikeudenmukaisuus – myös mielistely, jolla joku työntekijöistä saa etuja itselleen.

Mielistelevän esimiehen ongelmana on keinottomuus. Hänellä ei ole välineitä käsitellä vaikeita asioita, ja silloin voidaan tarvita avuksi ulkopuolista konsulttia.

Psykologi Marja-Liisa Hurme ja työyhteisökouluttaja, terveydenhuollon maisteri Anita Kallasvuo ovat ratkoneet työyhteisön ongelmia sairaaloissa, seurakunnissa, sosiaalialan laitoksissa, pankeissa, vakuutuslaitoksissa ja valtion virastoissa sekä kouluttaneet esimiehiä. He ovat tehneet yhteistyötä yli kymmenen vuoden ajan.

Lue lisää:

nayttelija piitu uski

Vakava työuupumus pakotti näyttelijä Piitu Uskin muokkaamaan elämänsä uusiksi.

Lue Piitun vinkit, joilla hän ehkäisee väsymistä.

Huimauksesta se alkoi. Näyttelijä Piitu Uski meni ensin hammaslääkäriin, sitten korvalääkäriin. Jälkimmäinen totesi, että huimaus voisi olla psyykkistä.

- Aloin itkeä hysteerisesti, eikä siitä tullut loppua, sanoo Piitu, 48.

- Olin aina ollut hyvä muistamaan repliikkini, mutta yhtäkkiä vuorosanat eivät vain pysyneet päässäni. Muisti pätki muutenkin. Yhtenä aamuna en pystynyt enää nousemaan sängystä.

Hänestä tuntui, että hän piti siihen aikaan koko perhettä kasassa. Miehellä oli syvä työuupumus, lapset olivat pieniä ja oma työ televisiosarja Salatuissa elämissä vaati elämältä tiukkaa kurinalaisuutta.

- Olin sairastanut putkeen useita keuhkoputkentulehduksia ja elämä tuntui raskaalta. Miehen burnout ei estänyt minuakin sairastumasta siihen, mutta sen takia hankkimani tiedot auttoivat minua puhaltamaan pelin poikki, sanoo Piitu.

Koko elämä uusiksi

Hän ymmärsi, ettei voisi vain pitää lyhyttä sairauslomaa ja jatkaa elämistä kuin ennenkin.

- Vetäydyin kaikesta sivuun vuodeksi. Ajattelin, että otan tauon ja katson, mitä sen jälkeen tapahtuu. Ensimmäisestä puolesta vuodesta en muista mitään.

Avioero lähti vireille, ja henkiinjäämisvietti hoiti muun.

- Tajusin, että minun pitää alkaa käydä terapiassa eikä vain syödä lääkkeitä.

Oikeastaan koko elämä meni uusiksi. Pitkä liitto loppui. Piitu ajatteli, ettei hänestä olisi enää lavalle tai kameran eteen, sillä hän ei jaksanut edes katsoa suoraan eteensä. 

Omat arvoni, mitä ne ovat?

Suurennuslasin alle joutuivat niin Piitun ihmissuhteet, ruokavalio, elämänarvot kuin niiden mukainen toimintakin.

- Tiesin jo alussa, että minun pitää loppuelämäni varoa lähtemästä samaan pyöritykseen uudelleen. Nyt olen todella valikoiva töiden suhteen. Tarvitsen keikkojen väliin paljon palautumista ja teen mitä vain, että pääsen metsään. Pidän kiinni vahvoista rutiineista.

Ennen kuin Piitu sitoutuu johonkin – oli se sitten ystävän tapaaminen tai työprojekti – hän miettii, mitä se tarkoittaa itselle käytännössä. Lisääkö oma valinta harmoniaa vai tuoko iikaa säpinää.

Lue väsymyksen ehkäisystä: Hyvä terveys 12 / 2016

Piitun vinkit jaksamiseen
  1. Opettele tunnistamaan omat tunteesi erilaisten reaktioiden takana. Ole rehellinen itsellesi siitä, miltä joku asia sinusta tuntuu. Niin kauan kuin sinulla on yhteys omiin tunteisiisi, voit aika hyvin.
  2. Mieti mitä valintasi tarkoittavat käytännössä: paljonko ne vievät aikaa ja voimia ja paljonko niitä jää sitten muille asioille.
  3. Olet sitä, mitä syöt. Ravinto näkyy myös mielenlaadussa. Suosi mieluummin laatua kuin määrää, mitä ikinä teetkin.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa.

Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
  1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
  2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
  3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
  4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.