Kuva Shutterstock

Naisten väkivaltaisuus on kipeä salaisuus, sillä heidät halutaan nähdä lempeinä ja turvallisina äitihahmoina. Usein nainen itsekin säikähtää vihaansa: mistä se kumpuaa?

Liisa, 30, oli ystävänsä kanssa festareilla. Ystävykset joivat viiniä ja viettivät hauskaa iltaa, kunnes loppuillasta Liisa yllättäen hermostui ohikulkijoille.  

— Aloin rähjätä ja huutaa, uhkasin hakata heidät. Ystäväni pelästyi käytöstäni, mutta itse yritin vähätellä tapahtunutta. Oloni oli entistä kurjempi. Hävetti ja tunsin syyllisyyttä.

Lapsenakin Liisa tulistui herkästi. Vanhemmat eivät osanneet kohdata lapsensa räiskyvää temperamenttia, vaan käskivät tyttöä menemään huoneeseensa. Siellä hän paiskoi tavaroita, kunnes rauhoittui. Piiskaa hän sai kerran.

Psykologi Maria Lindroosille tarina kuulostaa tutulta. Nainen on usein joutunut joustamaan ja tukahduttamaan tunteensa kiltin tytön kuoren alle.

— Väkivaltaisessa naisessa asuu kaltoin kohdeltu pikkutyttö. Joskus kodin ilmapiiri on ollut jännitteinen tai vanhempien voimat ovat huvenneet omien parisuhdeongelmien selvittämiseen.

Hylkäämisen muistot pintaan

Jenna, 31, hoitaa kotona 3- ja 1,9-vuotiaita poikiaan. Vauvoina molemmat kärsivät koliikista ja nukkuivat vain hetkittäin. Kumpikaan ei huolinut kaverikseen tuttia eikä tyyntynyt maidosta. Rankinta oli, kun pojista toinen oli vauva, toinen uhmaikäinen.

— Vauvat itkivät monta kuukautta lähes taukoamatta, eivätkä rauhoittuneet millään. Minulla ei ollut hetken lepoa, Jenna muistelee.

Arki oli taistelua syömisestä, nukkumisesta ja ulkoilusta. Kun uhmaikäinen kipitti iltapuhteiden jälkeen aina uudelleen pois vuoteesta tai hääräsi mustasukkaisena vauvan kimpussa, Jenna huusi hänelle. Välillä hän nakkasi vauvan sohvalle tai riuhtoi häneltä kovin ottein ulkovaatteet päältä.

— Olin häpeissäni, ajattelin, että eihän tämän näin pitänyt mennä. Minunhan piti olla hyvä ja rakastava äiti. Yllätyin raivon ja epätoivon syvyydestä. Välillä pelkäsin satuttavani lapsia.  

Maria Lindroosin mukaan äidin pinna palaa usein arjen hetkillä, esimerkiksi, kun lapsi alkaa rimpuilla ja riisuu vaatteita sitä mukaa, kun niitä puetaan.

— Silloin äiti saattaa pukea lapselle ulkovaatteet voimalla, jota itsekin säikähtää. Lapsuuden vaille jäämiset heräävät kuormittavassa elämäntilanteessa, esimerkiksi juuri silloin, kun omat lapset ovat pieniä ja tarvitsevia.

Syyllisyys herättää muutoksen

Väkivalta, itseinho ja traumaattiset kokemukset punoutuvat usein tiiviisti toisiinsa. Kun tunteista tulee pelottavia, ihminen alkaa paeta niitä. Jotkut käyttävät päihteitä, toiset ovat väkivaltaisia, osalle puhkeaa syömishäiriö.

Väkivalta voi ilmetä monin tavoin. Se voi olla mitätöintiä, haukkumista, kovia sanoja, läpsimistä, tukistamista, tönimistä tai esineiden heittelyä, mutta myös mykkää hiljaisuutta.

Monet pelästyvät käyttäytymistään. Psykologi korostaa, että syyllisyyden tunteet ovat tässä kohtaa hyväksi.

— Kun ihminen on herkillä tunteidensa kanssa, hän pystyy myös muuttamaan käyttäytymistään, Maria Lindroos sanoo.

Väkivallan taustalla on aina syvää yksinäisyyttä. Usein nainen ei uskalla puhua vaikeista tunteista kenellekään tai ei ole ketään, jolle puhua. Monet säikähtävät jo väkivaltaisia mielikuvia, joita jokaisen mieleen saattaa tulla ahdistavina hetkinä.

— Tunteet eivät kumpua tyhjästä eivätkä ne ole koskaan vääriä tai vaarallisia, toteaa työssään väkivaltaisia naisia auttava Lindroos.

Piiskalla kasvatetut

Psykologi Hannele Törrönen kirjoittaa kirjassa Vaiettu naiseus, että 1940- ja 1950-luvuilla lastenlääkärit Englannissa ja Yhdysvalloissa kirjoittivat oudosta luusairaudesta, jossa lapsen luut katkeilevat ilman ymmärrettävää syytä. Vasta amerikkalainen C. Henry Kempe toi lasten pahoinpitelyt julkisuuteen.

Suomessa lähisuhteissa tapahtuneista törkeistä väkivallanteoista lähes puolet on naisten tekemiä. Naisen väkivaltaisuudesta kuitenkin vaietaan herkästi, sillä naista pidetään lempeänä ja turvallisena äitihahmona, eikä tuhoavuus sovi olemukseen. Äidistä saatetaan ajatella, että hänen pitäisi olla pullantuoksuinen, lapsiaan aina rakastava, kaiken jaksava ja kaikkeen pystyvä ihmenainen, joka ei suutu mistään.

Jenna kasvoi maaseudulla viisilapsisessa perheessä. Vaikka elettiin 1980-lukua, lapset saivat piiskaa ja tukkapöllyä säännöllisesti. Tyttö mietti jo tuolloin, miksi asioita ei ratkaistu puhumalla. Väkivalta tuntui väärältä ja kohtuuttomalta.

Jennan äiti on myöntänytkin, että tekisi nyt toisin. Toisaalta vanhemmat ovat yrittäneet vähätellä kasvatusmetodeita tyyliin, eihän se niin kamalaa ollut, ihan hyviä teistä on tullut.

— En muista, että olisin ollut isän tai äidin sylissä. Hellyyttä ei näytetty. Olen itse yrittänyt panostaa siihen, että pojat tuntisivat itsensä rakastetuiksi. Halailemme ja paijailemme ja teemme asioita yhdessä, kuten retkeilemme luonnossa.   

Irti sukupolvien tavasta

Liisa säikähti omaa käytöstään niin, että hakeutui väkivaltaisille naisille suunnatulle kurssille. Siellä hän joutui kohtaamaan pimeät puolensa. Se oli niin rankkaa, että hän heräsi usein painajaisiin. Myös ei-sanan opettelu oli vaikeaa, koska Liisa oli hylkäämisen pelossa halunnut aina miellyttää ja möyhinyt tunteitaan mielessään. Kurssilla pohdittiin lapsuuden tapahtumia ja sitä, mistä on saanut mallin, että hermostuessaan saa käydä toiseen käsiksi.

Liisa uskoo, että jokainen isku on saamatta jäänyt halaus. Hän uskoo myös, että kaikissa on mahdollisuus sekä hyvään että pahaan.

— Olisi lohdullista ajatella, että väkivalta olisi geeneissä, mutta ihmisellä on lopulta vastuu käyttäytymisestään.

Sukupolvien ketjua pohtiessaan Liisa on oppinut armollisemmaksi.  

— Vanhempani tekivät varmasti parhaansa. Ymmärryksen lisääntyminen on tuonut toivoa siitä, että voin myös muuttaa asioita itseni osalta.   

Ripaus itsekkyyttä auttaa

Naiset unohtavat toisista huolehtiessaan herkästi oman hyvinvointinsa. Maria Lindroos korostaa, että jo ensimmäisiin kaihertaviin ärsyyntymisen ja kiukun tunteisiin kannattaa reagoida. On tärkeää oppia sanoittamaan tunteitaan.

— Auttaa, kun sanoo ääneen, että ”nyt tarvitsen hetken omaa aikaa.” Naiset ovat mestareita ajattelemaan, että minä voin joustaa. Lopulta olo on kuin painekattilalla ja raivo voi yllättää. Lentokoneessakin kehotetaan laittamaan happinaamari ensin omille, sitten vasta lapsen kasvoille, Lindroos muistuttaa.

Jenna otti yhteyttä väkivaltaisia naisia auttavaan Maria Akatemiaan, kun nuorin poika oli vajaan vuoden ikäinen. Jännitys kiersi mahanpohjassa.

— Ajattelin, että väkivaltaiset äidit ovat sekavia narkomaaneja.  

Ryhmä kokoontui viisitoista kertaa. Yhdessä pohdittiin, miten lapsuuden kasvutarina heijastuu vanhemmuuteen. Usein omien vanhempien virheitä toistaa, vaikka olisi vannonut tekevänsä itse toisin.

— Suurin anti oli tavata samassa tilanteessa olevia ja se, kun oivalsi, että kaikki tunteet ovat sallittuja.

Tunteet sallittu, teot ei

Jenna on opetellut vetämään rajoja ja ilmaisemaan vihan tunteita. Sekin, että laskee kymmeneen ja hengittelee rauhassa, auttaa.  

— Sanon joskus lapsille, että nyt olen vähän väsynyt ja mua harmittaa ja ärsyttää, odottakaa hetki, se menee ohi. Samalla yritän opettaa lapsillekin, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja, eri asia on, mitä niillä tekee. Silloin lapsetkin rauhoittuvat.

Väkivaltainen käyttäytyminen ei lopu kurssin käymiseen, vaan vaikeita tunteita joutuu työstämään koko ajan.

Ystävien kanssa jutellessaan Jenna on todennut, että moni nainen ei uskalla puhua tunteistaan edes neuvolassa, sillä pelkää, että lapset otetaan huostaan. Syrjäseuduilla apua on taas muuten vaikea saada.

—Kotiin pitäisi tarjota lastenhoitoapua, jotta äiti saisi hetken huokaista, vaikka nukkua.

Lisääntynyt tieto lapsipsykologiasta luo myös paineita. Oppaita lukiessa ajattelee vain, mihin pitäisi pystyä. Jo sen hyväksyminen, etteivät asiat mene kuten kirjoissa, tuo armollisuutta.

— Kaikkea ei tarvitse jaksaa. Voin joskus turvautua eineksiin ja jos olen nukkunut huonosti, voin armahtaa itseni seuraavan päivän kuntoilusta.   

Nyt kuopuskin nukkuu yöt ja koko perhe on saanut kuitattua univelkojaan. Kun voimat ovat lisääntyneet, tiukkoja tilanteita ei oikeastaan ole edes ollut.

— Ilman rankkoja kokemuksia en ehkä koskaan olisi lähtenyt tälle matkalle, Jenna miettii.   

Turvassa ei tarvitse hyökätä

Vaikka Liisa on yrittänyt puhua ystävälleen festarivälikohtauksesta, luottamus ei ole palautunut. Yhteiset reissut jäivät yhteen kertaan.

— Ystävääni en saa takaisin ja se surettaa. Voin kuitenkin vaikuttaa siihen, ettei näin käy uudelleen.  

— Itseään on helppo vahingoittaa miellyttämällä liikaa. Vertaisryhmän myötä löysin kaipuun alkurakkauteen ja opin hoivaamaan sisäistä lastani. Ensimmäistä kertaa oivalsin, etten ole yksin. Se tuntui siltä, kuin olisin tullut pitkän matkan jälkeen kotiin.

Liisan mielestä väkivaltainen käyttäytyminen, uhkailu tai isku, on vain jäävuoren huippu. Pinnan alla kytee käsittelemättömien tunteiden vyyhti. Päästäkseen tunteiden lähteille täytyy tehdä syväsukellus. Nykyään Liisa kuuntelee myös kehoaan. Kun ajatukset alkavat laukata ahdistaviin mietteisiin, Liisa rentoutuu, keskittyy hengittämiseen ja antaa ajatusten tulla ja mennä. Kun on perusturvallinen olo, ei tarvitse käyttää väkivaltaa.

— Olen hukannut vuosia, ollut omien lukkojeni ja syyllisyyksieni vanki. Nyt haluan ahmia elämää, Liisa pohtii.

.

 

Apu soiton päässä

Maria Akatemian Valtakunnallinen Avoin Linja päivystää tiistaisin ja torstaisin kello 16–18 ja perjantaisin kello 12–14 numerossa 09 7562 2260. Palvelua saa myös ruotsin ja englannin kielillä. Tarvittaessa on mahdollisuus saada keskusteluapua ja osallistua ohjattuun vertaisryhmään. Palvelut ovat maksuttomia. Yhteyttä voi ottaa myös, jos pelkää käyttävänsä väkivaltaa.

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.

 

ylihuolehtiva äiti ja tytär kuinka suhde paremmaksi

Olen 30-vuotias yksinasuva nainen, jolla on ylihuolehtiva äiti. Olen asunut 6 vuotta poissa kotoa, mutta äiti ei luota että pärjään. Olen esikoinen ja minulla on perheellinen pikkuveli. Äitini älytön tarve paapoa näkyy niin, että hän ostaa minulle usein tavaroita, vaikka olen kieltänyt sen - sekä lempeästi että napakasti. Hänen intohimonsa on kirpputorien kiertely ja sieltä sitten löytyy aina jotain - milloin tarpeellista ja milloin tarpeetonta. Tavaran tuputtamisen lisäksi minua ärsyttää hänen paimentamisensa. Kauhea poru tulee siitä, jos en ole pariin päivään soittanut. Olen sanonut että olen aikuinen ja hoidan asiani ja ostokseni, mutta viesti ei mene perille. Asumme 4 kilometrin päästä toisistamme ja näemme viikoittain. Mitä tulisi tehdä, ettei tämä loppuisi välirikkoon? MINNA

Ongelmaasi voi tarkastella saksalais-amerikkalaisen Erik H. Eriksonin elämänkaariteorian näkökulmasta. Eriksonin mukaan meidän täytyy ihmisinä kohdata kahdeksan kehityskriisiä, joiden ratkaiseminen antaa eväät selvitä elämän muista haasteista ja muodostaa eheä minuus.

Aikuisuuteen liittyvät kriisit ovat oman identiteetin muodostaminen ja läheisyyden haasteen ratkaiseminen. Näitä teemoja sinä joudut nyt käsittelemään. Äitisi kehitysteemoja taas tuntuvat olevan haasteet, jotka liittyvät toisista huolehtimiseen ja elämänviisauden saavuttamiseen.

Äitisi ei luota, että sinä olisit yksinasuvana kolmekymppisenä ratkaissut kysymyksen siitä, kuka olet. Ilmeisesti pikkuveljesi perhe edustaa hänelle "oikeampaa" ratkaisua identiteetin kannalta.

Äitisi mielipidettä tärkeämpää on, että itse koet valinneesi nykyisen tiesi ja että käsittelet tietoisesti läheisyyden teemaa elämässäsi. Kaikkien ei tarvitse valita parisuhdetta, mutta jokaisen meistä täytyy lopulta tehdä valinta, haluammeko sellaista vai emme. Muuten seurauksena on jatkuva hämmennyksen tila, läheisyyden välttäminen, energian suuntaaminen korvaaviin toimintoihin elämässä kuten liialliseen työntekoon ja yksinoloon.

Eriksonin mukaan "Terveen lapsen ei tarvitse pelätä elämää jos hänen vanhempansa ovat tarpeeksi tasapainoisia ollakseen pelkäämättä kuolemaa".

Voiko olla niin, että äitisi toimintatavan taustalla on turvattomuutta, joka näyttäytyy ylihuolehtimisena. En tiedä minkä ikäinen äitisi on, mutta voi olla, että hänellä ei ole motivaatiota lähteä läpikäymään näitä omia elämänteemojaan. Mutta toivottavasti tietoisuus niistä helpottaa sinua olemaan ärsyyntymättä hänen käytöksestään.

Paapomiselle, tai pikemminkin sinun kontrolloinnillesi, voit alkaa asettamaan rajoja. Sinun on syytä selkeyttää äidillesi, että toivot aikuista suhdetta välillenne, jossa avainsanoja ovat luottamus ja kunnioitus toista kohtaan. Äitisi ei varmaankaan muutu kauheasti, mutta sinä voit sen sijaan muokata suhdettanne ja ennen kaikkea elämääsi tyydyttävämmäksi. Mikäli tarpeen, voisi olla hyvä, jos kävisit jonkun ammattilaisen kanssa vähän läpi suhdettanne ja nykyistä elämäntilannettasi.

Äitien ja tyttärien välisiä suhteita on kuvattu paljon. Hyvä kirja aloittaa on Tuula Vainikaisen Äidit ja aikuiset tyttäret - matkalla ymmärrykseen (WSOY 2011). Ingmar Bergmanin Syyssonaatti (1978) lienee yksi tunnetuimpia kuvauksia. Klassikkoja hyvistä, vaikka välillä ristiriitaisista, äideistä löytyy elokuvista Hellyyden ehdoilla (1983) ja Abba-elokuvasta Mamma Mia (2008).

Näin eteenpäin

  • Kirjoita harjoituskirjeitä (älä lähetä) äidillesi, joissa kerrot tunteesi ja toiveesi tulevasta yhteydenpidostanne.
  • Harjoittele mindfulnessin tai meditaation (YouTube) avulla tulemaan paremmin toimeen tunteittesi kanssa.
  • Opettele sanomaan ei, olemaan vastaamatta puhelimeen ja olemaan vähemmän tekemisissä äitisi kanssa.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Aivotutkija Miia Kivipelto Tukholma

Aivotutkija Miia Kivipelto tapaa viisikymppisiä, jotka valittelevat, ettei muisti pelaa. Syynä voi olla voimat vienyt stressi. Vaikka elimistö olisi muuten palautunut, pää tarvitsee lisäaikaa toipumiseen.

Aivot ovat Miia Kivipellon, 42, mielestä kiehtova elin. Ne ovat tutkijoillekin edelleen aika mystinen juttu, universumin monimutkaisin koneisto. Ne säätelevät elimistön koko toimintaa. Sitä, kuinka reagoimme ärsykkeisiin, käyttäydymme, tunnemme, muistamme, kommunikoimme...

– Tuskin koskaan pystytään täysin ymmärtämään, kuinka aivot toimintaamme säätelevät. Niissä sijaitsee kuitenkin iso osa ihmisyyttä, sanoo geriatrian professori ja palkittu aivotutkija Miia Kivipelto.

Vielä muutama vuosikymmen sitten aivoja pidettiin koneistona, joka raksuttaisi kelvollisesti niin kauan kuin öljyt kiertäisivät mekanismissa eikä pääkoppaan kohdistuisi kovia kolauksia. Nykyisin aivoja pidetään paljon muovautuvampina, ja juuri muovautuvuus kiinnostaa Kivipeltoa.

Ylirasitus on tunnollisen vaiva

Monta vuotta aivotutkijan pitämiin esitelmiin kuului kaksi vakiovalokuvaa. Aivot terveinä, elinvoimasta punertavina ja alzheimerin harmaannuttamina. Kivipelto työskenteli tutkijaryhmineen selvittääkseen, mikä saa aikaan muutoksen. Miten muistisairaus etenee ja mitä sen hidastamiseksi ellei peräti ehkäisemiseksi voidaan tehdä?

Muistin heikkeneminen ei ole pelkästään vanhusten huoli. Viime vuosina Kivipelto on tavannut viisikymppisiä naisia, jotka kertovat muistipoliklinikalla hieman nolostellen, että pää ei tunnu toimivan kuten pitäisi. He ihmettelevät, että päässä pätkii, vaikka muuta vaivaa ei olisi.

On tyypillistä, että nämä naiset käyvät töissä ja hoitavat tunnollisesti velvollisuutensa. Ehkä liiankin tunnollisesti – aivan kuin olisi oltava vaikuttamassa joka kentällä. Mutta moni on väsynyt, alakuloinen, masentunutkin. Joku on palannut äskettäin töihin burn out -lomalta ja todennut, että vaikka hän on muuten palautunut ylirasituksesta, muisti ei pelaa entiseen tapaan.

Stressi vie muistista herkkyyden

Yksi aivotutkimuksen uusista alueista onkin stressihormonien vaikutus muistamiseen. Sitä selvitetään kansainvälisessä tutkimuksessa.

–Muistista voi kadota herkkyys. Pään sisälläkin tarvitaan palautumisaikaa, kun elämään on tullut voimat tyhjentänyt kriisi. Vaikka aivoissa on luontaisesti reservikapasiteettia ja ne joustavat tiukassa paikassa, niin pitkään kestävä stressi muokkaa niitä. Samoin tekee esimerkiksi unettomuus.

Välittäjäaineiden toiminnassa nähdään silloin muutoksia.

–Ehkä aivojen palautuminen vaatiikin pidemmän ajan kuin on ajateltu, ja ehkä palautumista voi edistää omilla toimillaan, mutta millä tavoin ja kuinka paljon? Tätä vielä tutkitaan, sanoo Kivipelto.

Tutkijaa itseäänkin mietityttää varmasti kymmenen-kahdenkymmenen vuoden kuluttua, kuinka oma pää toimii.

 

Lue koko juttu: Hyvä terveys 12/2016

thefinn

Miia Kivipelto: ”Keski-iän stressi panee muistin koetteille”

Mielestäni vaikea stressi lisää mahdollisuutta kilpirauhasen alitoimintaan. Tämä myös aiheuttaa muistiongelmia. Valitettavasti Suomen terveydenhoito ei tunnista alitoimintaa ja ainoa tapa on käydä yksityisellä endokrinologilla. Mikäli ongelmana on muisti, suolanhimo, väsymys tai jatkuva kylmän tunteminen (tai yksi näistä) suosittelen käymistä endokrinologilla. Myös korkeat sokeri- ja kolesteroliarvot voivat johtua kilpir.alitoiminnasta
Lue kommentti