Hikoile, anna käsiesi täristä ja punastu niin perusteellisesti kuin pystyt. Kun esiintymispelon päästää valloilleen, se voikin yllättäen talttua. Liian ankara ei saa itselleen olla, näyttelijä Sari Havas muistuttaa.

Etkö kehtaa sanoa?

Esiintymispelko on tuttu ilmiö myös näyttelijä Sari Havakselle. Hän opettaa vuorovaikutustaitoja ja kehon kielen käyttöä monenlaisissa työyhteisöissä, niin pomoille kuin alaisillekin. Hänen koulutuksissaan tehdään paljon harjoituksia, kuten tällainen:

– Pyydän ihmisiä mainitsemaan ison esineen, joka ensimmäiseksi tulee mieleen. Joku sanoo vaikkapa paloauto ja toinen pilvenpiirtäjä.

Sitten tulee yleensä hiljaista ja kysyn, mitä vaiti pysyneiden mielessä tapahtui. Oliko siellä pelkkää tyhjää?  Kurssilaisia naurattaa. Kyllä on kaikenlaista keksitty, mutta ei ole kehdattu sanoa mitään.

– Onko ajattelemani esine tarpeeksi iso, minkä kokoinen sen tarkkaan ottaen pitäisi olla, mitä muut ajattelevat, jos sanon jonkun kumman esineen, entä onko ideani yleensäkään tarpeeksi hyvä? Ja mikä pahinta, joudunko tuon näyttelijän kanssa tuonne huoneen eteen, jos sanon jotain? En siis katso sinne päinkään, en sitä Saria ainakaan, ettei se näe minua, Havas luettelee selityksiä.

Tuleeko tukkapöllyä?

Itseään voi vahvistaa muistuttamalla, että kaikki pelkäävät jonkin verran. Edes esiintymiskokemus ei välttämättä pelasta pelolta.

Pelkoaan ei tarvitse hävetä. Voi olla, että reagointitapansa on oppinut jo lapsuudessa. Lapsi on aikuisesta täysin riippuvainen, ja läheistä aikuista pelkäävä on ehkä joutunut mukautumaan niin, että säikkyy ihmisiä vielä aikuisenakin. Lapsena on ollut järkevää olla kiltisti, pelätä ja miellyttää, koska jotkut aikuiset ovat olleet hirvittävän arvaamattomia.

Turvassa hyökkäyksiltä

Kun tekee itselleen selväksi, että yhteisössä oleminen on aikuiselle pääsääntöisesti turvallista eivätkä normaalit ihmiset yleensä hyökkäile toistensa kimppuun, on jo rauhoittumisen tiellä. Sari Havaksella on asiasta kokemuksia ja tietotaitoa.

– Nuorena näyttelijänä olin kovin ankara itseäni kohtaan. Pahimmillaan ajattelin, että olen tyhmä ja varmaan kaikki inhoavat minua enkä enää ikinä saa mitään töitä. Olisin silloin tosissani pelännyt suurelle yleisölle puhumista, mutta nyt se tuntuu pelkästään mukavalta.

Näyttelemisenkin hän kertoo joskus pelottaneen.

– Auttoi, jos etukäteen kurkkasi yleisöä vaikka jostain esiripun reiästä. Huomasin, että ihan tavallisia ihmisiähän katsomossa on, eivät he varmaankaan halua minulle mitään pahaa, hän nauraa nyt 20 vuoden näyttelijäkokemuksella.

Sari Havaksen vinkit esiintymisjännityksen taltuttamiseksi:

1. Anna täristä

Jännittäminen näkyy usein myös ulospäin eikä se tee jännittäjän oloa yhtään helpommaksi. On hyvä muistaa, että satunnainen käsien tärinä on tahdosta riippumattoman hermoston normaali reaktio. Jos sitä vastaan alkaa taistella ottamalla jotain rauhoittavaa, hoitaa vain oiretta. Silloin tilanne pahenee ja pelkääminenkin alkaa pelottaa. Parempi olisi rauhassa katsoa täriseviä käsiään ja odottaa niiden rauhoittumista. Sillä ne kyllä rauhoittuvat.

2. Kuvittele hulluja

Mielikuvaharjoittelu on hyödyllistä. Jos pelkää, että hikoilee pitäessään esitelmää, kannattaa kuvitella jotain tosi hullua. Vaikka suihkuavansa hikeä niin, että yleisö kahlaa siinä nilkkojaan myöten. Kahvikuppineuroosista kärsivä taas voi kokeilla, olisiko apua siitä, että tietoisesti vapisuttaa kättä. Silloin se kumma kyllä voi alkaa pysyä vakaampana. Jos pelkää punastuvansa, voi päättää, että nyt otan ja punastun oikein kunnolla. Mutta sepä ei onnistukaan!

3. Keskity vastapuoleen

Työpaikkahaastattelu tai muu esittäytyminen on samankaltainen tilanne kuin seurustelun alussa toiseen tutustuminen. Kummassakin tapauksessa on viisasta edetä pikkuhiljaa ja katsoa miten toinen osapuoli vastaa myönteisiin eleisiin. Tärkeissä tapaamisissa fysiologinen itsehallinta on puolet viestinnästä, toinen puoli on kehonkieli. Kannattaakin olla tarkkana, ettei vahingossa viestitä väärin. Työhönottohaastattelu voi mennä pilalle alitajuisista syistä. Näin voi käydä, jos tiedostamattaan pelkää, ettei ole tarpeeksi pätevä.

4. Rentoudu vähän

Ajatellele, että olen tässä eikä kukaan tee minulle mitään pahaa. Silloin oma mukavuusalue laajenee, ja se näkyy myös kehonkielessä. Kasvoille nousee hymy, kumarrutaan ehkä toista kohti, maltetaan istua rauhallisesti ja kuunnella oikeasti, mitä toinen sanoo.

Joskus kehonkieli voi myös harhauttaa. Joku tykkää istua vaikkapa kädet puuskassa tai miettiä asioita kasvot kurtussa, vaikka ei tarkoittaisi sillä mitään. Tällaiset eleet ovat tavallisia myös, kun jokin asia kovasti jännittää. Vastapuoli tulkitsee helposti viestin olevan ”älä tule lähelle, haluan olla yksikseni”.

Silloin tarvitaan vastavuoroisuutta. Ensin puhutaan vaikka säästä ja mennään vähitellen  henkilökohtaisempaan suuntaan, vähän kuin räsypokassa. Lisää pikkuhiljaa kehosi positiivisia viestejä ja mieti, mitkä ovat sellaisia.

5. Ole suora

Aina vastapuoli ei sula toisen lähentymisyrityksistä. Silloin herää helposti epäilys, että itsessä on jotain vikaa.

Jos seurassa on yksikin tällainen sitruuna, happamuutta roiskuu herkästi joka puolelle. Silloin kukaan ei uskalla sanoa mitään. Ei kuitenkaan kannata lannistua, jos tuntuu siltä, että vastapuoli on sinnikkään torjuva. Jos sitruuna on on hierarkiassa korkealla, koko muu porukka hyytyy herkästi.

Porukan johtajan tunnistaa ryhmän eleistä. Kun menee täysin tuntemattomaan ryhmään, tämä ”heimopäällikkö” ottaa tietyn asennon, panee vaikka kädet ristiin rinnalle tai istuu takakenoon, ja muut tekevät samoin. Näitä havaintoja voi käyttää hyväkseen, sillä ryhmän saa puolelleen, kun esittää asiansa heimopäällikölle mieluisella tavalla.

Jos saat mukaasi päällikön, saat todennäköisesti mukaasi muutkin. Viisasta on olla suora ja kysyä, johtuuko outo tunnelma minusta vai sinusta. Useammin kuin uskoisi, osoittautuu, että toinen on sulkeutunut ja poissaoleva vain omien huoliensa takia. Ei siis siksi, että puhekumppani olisi hänestä tylsä tai vastenmielinen.

6. Kunnioita itseäsi

Esiintymistaito ja hyvä vuorovaikutus eivät ole ydinfysiikkaa. Perusasiat on helppo hallita. Tärkeää on olla oikeudenmukainen omaa itseään kohtaan.

Oma persoona riittää, muuksi ei tarvitse muuttua. Kannattaa nostaa esille persoonansa parhaat puolet, ennen kaikkea ystävällisyys. Useimmiten se, joka pystyy olemaan avoin ja lämmin, herättää muissa positiivisia tunteita.

Sen sijaan että mietit, näytätkö hyvältä ja virheettömältä, kannattaa miettiä, onko vastapuoli, työ tai ihminen jotain, mistä oikeasti pidät. Ei pidä myydä itseään kumppanille, jonka kanssa ei kuitenkaan halua elää eikä tuotteistaa itseään työpaikkaa varten esittelemällä vain osaa persoonastaan. Itseään kohtaan tekee pahasti väärin, jos myy itsensä pakettina.

Lue lisää peloista ja niiden voittamisesta.

nayttelija piitu uski

Vakava työuupumus pakotti näyttelijä Piitu Uskin muokkaamaan elämänsä uusiksi.

Lue Piitun vinkit, joilla hän ehkäisee väsymistä.

Huimauksesta se alkoi. Näyttelijä Piitu Uski meni ensin hammaslääkäriin, sitten korvalääkäriin. Jälkimmäinen totesi, että huimaus voisi olla psyykkistä.

- Aloin itkeä hysteerisesti, eikä siitä tullut loppua, sanoo Piitu, 48.

- Olin aina ollut hyvä muistamaan repliikkini, mutta yhtäkkiä vuorosanat eivät vain pysyneet päässäni. Muisti pätki muutenkin. Yhtenä aamuna en pystynyt enää nousemaan sängystä.

Hänestä tuntui, että hän piti siihen aikaan koko perhettä kasassa. Miehellä oli syvä työuupumus, lapset olivat pieniä ja oma työ televisiosarja Salatuissa elämissä vaati elämältä tiukkaa kurinalaisuutta.

- Olin sairastanut putkeen useita keuhkoputkentulehduksia ja elämä tuntui raskaalta. Miehen burnout ei estänyt minuakin sairastumasta siihen, mutta sen takia hankkimani tiedot auttoivat minua puhaltamaan pelin poikki, sanoo Piitu.

Koko elämä uusiksi

Hän ymmärsi, ettei voisi vain pitää lyhyttä sairauslomaa ja jatkaa elämistä kuin ennenkin.

- Vetäydyin kaikesta sivuun vuodeksi. Ajattelin, että otan tauon ja katson, mitä sen jälkeen tapahtuu. Ensimmäisestä puolesta vuodesta en muista mitään.

Avioero lähti vireille, ja henkiinjäämisvietti hoiti muun.

- Tajusin, että minun pitää alkaa käydä terapiassa eikä vain syödä lääkkeitä.

Oikeastaan koko elämä meni uusiksi. Pitkä liitto loppui. Piitu ajatteli, ettei hänestä olisi enää lavalle tai kameran eteen, sillä hän ei jaksanut edes katsoa suoraan eteensä. 

Omat arvoni, mitä ne ovat?

Suurennuslasin alle joutuivat niin Piitun ihmissuhteet, ruokavalio, elämänarvot kuin niiden mukainen toimintakin.

- Tiesin jo alussa, että minun pitää loppuelämäni varoa lähtemästä samaan pyöritykseen uudelleen. Nyt olen todella valikoiva töiden suhteen. Tarvitsen keikkojen väliin paljon palautumista ja teen mitä vain, että pääsen metsään. Pidän kiinni vahvoista rutiineista.

Ennen kuin Piitu sitoutuu johonkin – oli se sitten ystävän tapaaminen tai työprojekti – hän miettii, mitä se tarkoittaa itselle käytännössä. Lisääkö oma valinta harmoniaa vai tuoko iikaa säpinää.

Lue väsymyksen ehkäisystä: Hyvä terveys 12 / 2016

Piitun vinkit jaksamiseen
  1. Opettele tunnistamaan omat tunteesi erilaisten reaktioiden takana. Ole rehellinen itsellesi siitä, miltä joku asia sinusta tuntuu. Niin kauan kuin sinulla on yhteys omiin tunteisiisi, voit aika hyvin.
  2. Mieti mitä valintasi tarkoittavat käytännössä: paljonko ne vievät aikaa ja voimia ja paljonko niitä jää sitten muille asioille.
  3. Olet sitä, mitä syöt. Ravinto näkyy myös mielenlaadussa. Suosi mieluummin laatua kuin määrää, mitä ikinä teetkin.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa.

Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
  1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
  2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
  3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
  4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.