Kuva Shutterstock

Aina jonkun mekastusta katsotaan työpaikalla kuin kyse olisi huonosta säästä, jolle kukaan ei mitään voi. Kyllä voi.

Työpaikallamme on ihminen, joka kiroilee ja räyhää jatkuvasti. Hän kulkee käytävällä kengät kopisten ja saattaa huutaa silmittömästi ja sitten marssia toiseen huoneeseen ja taas takaisin, ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Koskaan hän ei ole pyytänyt anteeksi käytöstään.

— Suomalaisella työpaikalla hyväksytään aivan liian pitkään huonoa käytöstä, sanoo työelämän ongelmiin erikoistunut psykologi Marjut Joki.

Ongelmana on se, että raivopää saa mellastaa liian kauan ennen kuin kukaan pistää häntä kuriin. Usein ajatellaan, että kyse on temperamentista. Joillekin meistä vain luoja on antanut luonnon, jolle hän ei yksinkertaisesti voi mitään.

Se nyt vain on sellainen tornado. Aina se on ollut sellainen.

— Temperamenttia ei voi ehkä muuttaa, mutta käytöstä voi, Joki sanoo.

Huonot tavat eivät ole geeneissä! Sekä raivoajalle itselleen, että myös työkavereille, olisi parempi, jos kiukutteluun puututtaisiin mahdollisimman nopeasti.

Jokainen voi joskus olla herkillä ja pimahtaa, mutta normaali henkilö pyytää käytöstään anteeksi. Jos kiukuttelu ja toisten sättiminen on elämänasenne, jonkinlainen itse itselle hankittu etuoikeus, se on väärin ja heijastuu koko työpaikan ilmapiiriin.

— Kellään ei ole oikeutta alituisesti äyskimällä pelotella toisia. Se ei yksinkertaisesti kuulu missään muodossa asiaan, Joki korostaa.

Kiroileminen, toisten sättiminen, huutaminen tai ovien paiskominen on aina huomautuksen paikka. ”Olet yrittänyt rajasi, nyt riittää.”

Mene rohkeasti leijonan luolaan

Kierteen katkaisemisen tekee vaikeaksi se, että työpaikkahirmu laukaisee muissa pelon ja epävarmuuden, joka kumpuaa aiemmista elämänkokemuksista. Melkein jokaiselle on lapsena joskus huudettu, ja se on tuntunut pahalta. Jos kiukkupussi sattuu olemaan esimies, tilanteeseen on paljon hankalampi puuttua.

Vaikka järjellä tajuamme huutajan olevan väärässä, silti hän pelottaa meitä. Siksi vaatimus ottaa asia kahden kesken puheeksi huutajan kanssa tuntuu ylivoimaiselta. Paljon helpompi on mennä viereiseen huoneeseen ja panetella selän takana.

Esimerkillinen työkaveri kuitenkin astuu rohkeasti leijonan luolaan. Ei kannata syyttää vihamielisyydestä yleisesti vaan pikemminkin yksilöidä tilanne ja kertoa, miltä itsestä tuntuu. ”Kun silloin palaverissa huusit minulle, pahoitin mieleni!”

— Äkäistä ja arvaamatonta työkaveria aletaan helposti vältellä. Hänen huoneeseensa ei haluta mennä eikä hänen kanssaan tehdä yhteistyötä. Vähitellen kiukkupussi alkaa tuntea itsensä eristetyksi tai jopa kiusatuksi, Marjut Joki pohtii.

Hänestä tulee ehkä syntipukki, johon kanavoidaan kaikki paha, mitä työpaikalla tapahtuu. Jossain vaiheessa ei sitten enää muisteta, kumpi oli ensin muna vai kana. Kiukuttelija alkaa nähdä itsensä uhrina.

Huippuosaajan oikut sallitaan

Joskus huonokäytöksinen voi olla niin korkeassa asemassa tai niin korvaamaton, että hänen käytöstään katsotaan läpi sormien. Lahjakas diiva saa kiukutella ja taitava osaaja voi kiusata alaisiaan mielin määrin ilman, että kukaan tohtii puuttua asiaan.

Usein kiukuttelijan ensimmäinen reak­tio puuttumiseen on loukkaantuminen. ”Mitä minäkö? Enhän minä. Minähän vain vähän tuuletin.” Kiukuttelija saattaa olla myös autuaan tietämätön, että hänen ehkä suorapuheisuutena pitämänsä käytös saa toiset kauhun valtaan.

— Eli kiukuttelijalle pitää kertoa, että hänen käytöksellään on seurauksia, Joki korostaa.

Oman itsensä näkeminen toisten silmin on usein meille kaikille vaikeaa. Mitä kauempana mielikuva omasta itsestä on, sitä suurempaa hämmästystä ja aggressiota toisten näkemysten ilmitulo herättää. Siksi on luonnollista, että vihoittelija ei ota puhuttelua noin vain.

Kiukku voi olla suojamuuri

Kiukuttelija ei ole paha ihminen. Kiukkuisuuden takaa voi löytyä jaksamattomuutta, osaamattomuuden peittelyä, työkyvyn heikkenemistä, elämäntilannekriisejä, mielenterveyden ongelmia, epävarmuutta, päihde­ongelmia…

Se voi olla suojautumiskeino liian suuria vaatimuksia kohtaan. Niin, että ei paha ole kenkään ihminen vaan toinen on heikompi toista.

Myös silloin, jos aikaisemmin ystävällinen ja hyväntuulinen työkaveri muuttuu yllättäen vihamieliseksi, on Marjut Joen mukaan syytä huolestua.

— Ovatko kyseessä kotihuolet, alkava muistisairaus, alkoholismi tai jokin yksityiselämään liittyvä pulma, josta ei voi työpaikalla puhua?

Eräs nainen oli käymässä läpi kipeää avioeroa, jonka koki niin häpeälliseksi, että joutui salaamaan sen työpaikalla. Hän alkoi hehkua takakireyttä ja pahantahtoisuutta. Kun hän viimein sai kerrottua kotitilanteestaan esimiehelle, pulma helpottui ja hän palasi takaisin omaksi rakentavaksi itsekseen.

Joskus joku perustelee huonoa käytöstään sillä, ettei halua olla epäaito. Kotona on mennyt huonosti ja mitä sitä virastossakaan peittelemään.

Työpaikalla ei kuitenkaan perätä ennen kaikkea aitoutta. Joskus on jopa niin, että työpaikan vaatima rooli on avuksi, kun ihminen yrittää pitää elämänsä palaset koossa vaikeina aikoina.

Suden hymy hyydyttää ilon

Työpaikallamme on ihminen, joka jäädyttää kaiken mihin koskee. Kun hän saapuu huoneeseen, kaikki läsnäolijat alkavat varoa sanojaan. Kukaan ei uskalla kertoa iloisesta lomasta tai hauskasta sattumuksesta, kun kyseinen daami mulkaisee häntä halveksuvasti.

— Ihminen saattaa koko olemuksellaan hehkua eräänlaista jäätävää vihaa, joka tekee toisten olon epämiellyttäväksi. Vihamielisyys voi näkyä
sanallisena ilkeytenä, toisten kykyjen ja saavutusten mitätöintinä, hymähdyksinä. Läsnäolijalle tulee tunne, että tuo toinen ei arvosta laisinkaan,
Marjut Joki sanoo.

Kun jotain uutta hanketta suunnitellaan, hienovireinen vihaaja saattaa hymyillä suden hymyä, mutta äänenpainolla ja pienillä eleillä antaa ymmärtää, että koko hanke on hänen mielestään naurettava.

Tätä hienovireistä vihamielisyyttä on vaikeampi ottaa puheeksi, koska sitä ei voi todentaa. Toinen voi kiistää sen kokonaan tai vedota siihen, ettei hänen pärstänsä vain miellytä.

Kriittisyys ei ole vihaa

Marjut Joen mielestä on kuitenkin hyvä muistaa, että jämäkkyys on eri asia kuin vihamielisyys. Työyhteisössä tarvitaan myös kriittisyyttä, sitä että ihmiset sanovat suoraan mutta rakentavasti mitä ajattelevat. Jos tällainen uskallus puuttuu, ollaan pulassa.

Kun optimistinen visionääri näkee suuren ja mahtavan päämäärän, jämäkkä realisti uskaltaa ilmaista myös näkemänsä sudenkuopat. Parhaimmillaan nämä kaksi saavat yhdessä aikaan loistotuloksen.

Asiantuntija: psykologi Marjut Joki, Työterveyslaitos

Kiukuttelija ruotuun
 1. Kerro missä tilanteissa kiukuttelija on käyttäytynyt asiattomasti.
 2. Älä selittele omaa toimintaasi, vaikka syytetyn kritiikki olisi rankkaa. Sinä et ole syytettyjen penkillä vaan hän.
 3. Kuuntele. Toisen on voitava tuoda esille oma näkökulmansa.
 4. Selvittäkää työpaikalla säännöt: mitä voi tehdä ja mitä ei voi tehdä.
 5. Osoittakaa konkreettisesti se käytös, johon on tultava muutos: ei saa huutaa, ei saa paiskia ovia, ei saa sanoa tahallisen ilkeästi.
 6. Sopikaa esimiehen kanssa muutoksen aikataulu ja dokumentoikaa keskustelu.
 7. Päättäkää seurantapalaverin ajankohta.
Tuttua tuttua

Miten työpaikan äkäpussi kesytetään?

Niin tuttua. Kun aloitin työssäni, työkaverista sanottiin, että hän on temperamenttinen. Kuukausia siedin hänen käytöstään, koska hän sai uskomaan, että vika oli minussa. Sitten tajusin tilanteen ja olin jo työkyvyn rajoilla. Avauduin ahdingostani esimiehelleni. Hän totesi: "Sehän nyt tiuskii vähän kaikille". Meni kyllä hiljaiseksi, kun kysyin: "Eli on ok kun käyttäytyy koko ajan huonosti, mutta ei silloin, jos käyttäytyy vain välillä huonosti?"
Lue kommentti

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että

ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa. Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
 1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
 2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
 3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
 4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.

 

ylihuolehtiva äiti ja tytär kuinka suhde paremmaksi

Olen 30-vuotias yksinasuva nainen, jolla on ylihuolehtiva äiti. Olen asunut 6 vuotta poissa kotoa, mutta äiti ei luota että pärjään. Olen esikoinen ja minulla on perheellinen pikkuveli. Äitini älytön tarve paapoa näkyy niin, että hän ostaa minulle usein tavaroita, vaikka olen kieltänyt sen - sekä lempeästi että napakasti. Hänen intohimonsa on kirpputorien kiertely ja sieltä sitten löytyy aina jotain - milloin tarpeellista ja milloin tarpeetonta. Tavaran tuputtamisen lisäksi minua ärsyttää hänen paimentamisensa. Kauhea poru tulee siitä, jos en ole pariin päivään soittanut. Olen sanonut että olen aikuinen ja hoidan asiani ja ostokseni, mutta viesti ei mene perille. Asumme 4 kilometrin päästä toisistamme ja näemme viikoittain. Mitä tulisi tehdä, ettei tämä loppuisi välirikkoon? MINNA

Ongelmaasi voi tarkastella saksalais-amerikkalaisen Erik H. Eriksonin elämänkaariteorian näkökulmasta. Eriksonin mukaan meidän täytyy ihmisinä kohdata kahdeksan kehityskriisiä, joiden ratkaiseminen antaa eväät selvitä elämän muista haasteista ja muodostaa eheä minuus.

Aikuisuuteen liittyvät kriisit ovat oman identiteetin muodostaminen ja läheisyyden haasteen ratkaiseminen. Näitä teemoja sinä joudut nyt käsittelemään. Äitisi kehitysteemoja taas tuntuvat olevan haasteet, jotka liittyvät toisista huolehtimiseen ja elämänviisauden saavuttamiseen.

Äitisi ei luota, että sinä olisit yksinasuvana kolmekymppisenä ratkaissut kysymyksen siitä, kuka olet. Ilmeisesti pikkuveljesi perhe edustaa hänelle "oikeampaa" ratkaisua identiteetin kannalta.

Äitisi mielipidettä tärkeämpää on, että itse koet valinneesi nykyisen tiesi ja että käsittelet tietoisesti läheisyyden teemaa elämässäsi. Kaikkien ei tarvitse valita parisuhdetta, mutta jokaisen meistä täytyy lopulta tehdä valinta, haluammeko sellaista vai emme. Muuten seurauksena on jatkuva hämmennyksen tila, läheisyyden välttäminen, energian suuntaaminen korvaaviin toimintoihin elämässä kuten liialliseen työntekoon ja yksinoloon.

Eriksonin mukaan "Terveen lapsen ei tarvitse pelätä elämää jos hänen vanhempansa ovat tarpeeksi tasapainoisia ollakseen pelkäämättä kuolemaa".

Voiko olla niin, että äitisi toimintatavan taustalla on turvattomuutta, joka näyttäytyy ylihuolehtimisena. En tiedä minkä ikäinen äitisi on, mutta voi olla, että hänellä ei ole motivaatiota lähteä läpikäymään näitä omia elämänteemojaan. Mutta toivottavasti tietoisuus niistä helpottaa sinua olemaan ärsyyntymättä hänen käytöksestään.

Paapomiselle, tai pikemminkin sinun kontrolloinnillesi, voit alkaa asettamaan rajoja. Sinun on syytä selkeyttää äidillesi, että toivot aikuista suhdetta välillenne, jossa avainsanoja ovat luottamus ja kunnioitus toista kohtaan. Äitisi ei varmaankaan muutu kauheasti, mutta sinä voit sen sijaan muokata suhdettanne ja ennen kaikkea elämääsi tyydyttävämmäksi. Mikäli tarpeen, voisi olla hyvä, jos kävisit jonkun ammattilaisen kanssa vähän läpi suhdettanne ja nykyistä elämäntilannettasi.

Äitien ja tyttärien välisiä suhteita on kuvattu paljon. Hyvä kirja aloittaa on Tuula Vainikaisen Äidit ja aikuiset tyttäret - matkalla ymmärrykseen (WSOY 2011). Ingmar Bergmanin Syyssonaatti (1978) lienee yksi tunnetuimpia kuvauksia. Klassikkoja hyvistä, vaikka välillä ristiriitaisista, äideistä löytyy elokuvista Hellyyden ehdoilla (1983) ja Abba-elokuvasta Mamma Mia (2008).

Näin eteenpäin

 • Kirjoita harjoituskirjeitä (älä lähetä) äidillesi, joissa kerrot tunteesi ja toiveesi tulevasta yhteydenpidostanne.
 • Harjoittele mindfulnessin tai meditaation (YouTube) avulla tulemaan paremmin toimeen tunteittesi kanssa.
 • Opettele sanomaan ei, olemaan vastaamatta puhelimeen ja olemaan vähemmän tekemisissä äitisi kanssa.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.