Helppoahan se on rakastaa kun osaa. Pyysimme kahta pariterapeuttia poimimaan työkalupakeistaan kolme tärkeää teesiä ja kertomaan, miten ne näkyvät heidän omassa elämässään. Parisuhde- ja työnohjaaja Meri Saarnilahti-Becker ja puoliso Pentti Becker kertovat.

1. teesi: Irti lapsuuden malleista

Meri Saarnilahti-Becker: Rakastuin Penttiin 15 vuotta sitten oltuani sinkkuna aiemman avioliittoni päätyttyä. Pentti oli työnohjaajani ja kävimme vaikeuksiani läpi hänen vetämissään istunnoissa. Pentti oli työstänyt lapsuuttaan jo pari vuotta, kun minulla oli vielä selvittämättä ankaran ja vaativan äidin kasvatus.

Minähän olin pitkään hyvin kiltti tyttö. Halusin hurmata kaikki ja hamusin hyväksyntää. Tietysti minä rakastuin Penttiin tämä äitikuva mielessäni, ja kun me olimme siinä jonkin aikaa seurustelleet, huomasin, että herranen aika, minähän olen taas siinä samassa solmussa, mihin ensimmäinen avioliittoni loppui: koin, että olen menossa naimisiin ankaran rajoittajan kanssa.

Pentillä on tosin samoja ominaisuuksia kuin äidilläni; hän on hyvin tarkka ja vaativakin. Mutta en vielä silloin tajunnut, että hänpä ei ole äitini. Minun ei tarvitse totella! Penttikin kannusti, että sinun ei tarvitse totella, ole oma itsesi.

Siitä alkoi parisuhteemme kasvuprosessi. Minulla oli hirmuinen vapauden nälkä mutta halusin silti elää Pentin kanssa. Oli oivallus, että minulta voidaan toki pyytää, minua voidaan uhkailla tai minulle saatetaan alkaa huutaa, mutta minä katson itse, miten niihin tilanteisiin suhtaudun.

Niin monta kertaa olen työssäni parisuhdeohjaajana nähnyt, että puolisot kantavat lapsuutensa kulttuurirepun parisuhteeseen katsomatta, mitä siellä on ja mikä ei toimi. Puolisot eivät oikeastaan tappele keskenään, vaan kumpikin riitelee edelleen omien vanhempiensa kanssa.

Kummankin pitää itsenäistyä parisuhteessaan lapsuuden auktoriteeteista. Jos ei sitä työtä tee eli tutki oman persoonansa kasvualustaa ja vanhempiensa mukana tulleita malleja, normeja, arvoja ja uskomuksia, lähtee aikuiseen parisuhteeseen kuin olisi automaatti.

Nyt, kun ollaan Pentin kanssa oltu yhdessä lähes viisitoista vuotta, homma toimii. Pentin ei tarvitse arvailla, mitä minä haluan, vaan osaan sanoa sen jo ennakkoon. Pentti kyllä pitää puolensa.

Pentin kommentit: ”Merin ensimmäinen teesi on oikeastaan ihmisen elämän keskeisin läksy: se, että vapautuu riittävästi taustansa haitallisista ihmissuhdemalleista. Jos näin ei tee, parisuhdemallit pakko-ohjaavat aikuisuudessakin ja käyttäytyy kuin mekaaninen nukke. Silloin kun kaksi epävapaata ihmistä menee yhteen, yhdessäolokin on kaavamaista ja ihmissuhdepelien sävyttämää. Me olemme Merin kanssa irrottautuneet mielestämme perhekulttuureistamme riittävän pitkälle niin, että alkoholismi minun lapsuudenkodissani ja ankara kasvatus Merin kodissa eivät enää uhkaa meidän keskinäistä parisuhdettamme.”

2. teesi: Höyryä ensin, ratko sitten

Meri Saarnilahti-Becker: Meitä on tässä avioliitossa kaksi vahvaa ihmistä vahvoine mielipiteineen. Näkemykset, toiveet ja tarpeet saattaisivat räiskyä helposti vastakkain, jos emme olisi sopineet siitä, miten erimielisyydet ja erilaiset halut hoidetaan. Yritämme lähteä siitä, että kumpikin on tyytyväinen. On tultava vähän vastaan.

Parisuhteessa on aina paljon sietämistä, mutta riitelyä me emme harrasta ollenkaan. Meille riitely on syyttämistä ja syyllistämistä. Riitelyn sijaan hyväksymme toistemme tunneilmaisut, vaikkapa huutamisen: helvetti, kun sinä ärsytät nyt minua. Saa suututtaa, harmittaa ja raivostuttaakin. Mutta kun raivon saa ulos ja nyrkillä on hakattu pöytää (tuossa meillä on paksu pöytä sitä varten), niin nopeasti me rupeamme asiaa ratkomaan ja siitä sopimaan.

Itsetuntemuksen kasvu on laannuttanut pahimmat lataukset, eikä hetken kuohahduksissa ole enää sitä energiaa kuin ennen. Nykyisin meillä menee aika hyvin yksiin halut ja tarpeet. Ja jos ei mene, teemme kumpikin niin kuin haluamme. Jos toinen haluaa Pariisiin ja toinen Lontooseen, niin matkustamme vaikka erillämme.

Pentin kommentit: ”Minulla oli nelikymppiseksi asti masennusjaksoja, joihin Merin oli aluksi vaikea suhtautua. Ne yllättivät hänet. Hän oli kuitenkin kärsivällinen ja antoi minulle tilaa ja aikaa. Hän oppi, ettei minusta saanut masennuspuuskissani mitään irti. Olen kiitollinen Merille, ettei hän nyhtänyt tai hoputtanut. Pian oireiluni sitten loppuikin. Niin kuin Meri sanoi, toki meilläkin on erimielisyyksiä ja ne on selvitettävä, muuten ne jäävät sisikuntaan pyörimään. Mutta kuten työpaikoissa, joissa ei uskalleta nostaa kissaa pöydälle, voi parisuhdettakin syödä liiallinen hienotunteisuus ja vaiteliaisuus. Mitä hiljaisempaa meininki on, sitä enemmän parin tai yhteisön ahdistuneisuus kasvaa.”

3. teesi: Pidä sovitusta kiinni

Meri Saarnilahti-Becker: Meillä on Pentin kanssa parisuhdesopimus, jotta voisimme pitää asiamme kunnossa ja pääsisimme vähemmällä, kun tulee erimielisyyttä. Sopimus allekirjoitettiin ennen naimisiinmenoamme keväällä 1996, ja siinä sanotaan, miten tunnepuoli tässä liitossa järjestetään.

Ihmiset yleensä ällistyvät kun kuulevat, että tunneasioistakin voi sopia. Miksi ei?
Avioliittosopimuksemme on liittomme perustuslaki. Me olemme ”rakennus- ja palvelualan yritys”, jonka tuotteena on kaksi onnellista ja hyvinvoivaa ihmistä. Sopimuksessa meidän liittomme määritellään niin, että sen tarkoituksena on elinikäinen parisuhde.

Liittomme on rakastava, tasa-arvoinen, hyväksyvä, mielenkiintoinen ja kunnioittava. Lupaamme paperilla välttää suhteen urautumista, riitelyä ja moittimista, mykkäkouluja, ihmissuhdepelejä ja kilpailua.

Sen lisäksi sopimuksessa sanotaan, että olemme aina toistemme puolella ja vaikka suuttua saa, asiat selvitetään keskustelemalla rakentavasti. Tässä liitossa ei tarvitse pelätä mitään.

Minulle on ollut iso asia oppia, että on sitouduttava siihen, mitä on sopinut. Suhteemme alkuvaiheessa minun oli esimerkiksi vaikea olla flirttailematta. Kirjaamaamme uskollisuuslupaukseen ei kuulu tällainen käytös ja meni jonkin aikaa, että kykenin pitämään sopimuksesta kiinni. Aiemmassa liitossa olin ollut monesti uskoton, mutta tässä pidin kunnia-asianani muuttua.

Suosittelen pariskunnille sopimuksen tekoa jo rakastumisvaiheessa, tulevan varalle. Ei sen tarvitse olla kirjallinen, mutta kuitenkin sellainen, että sopimukseen voidaan palata, kun suurin lemmenroihu hiipuu.

Olen nähnyt työssäni paljon pareja, jotka syyttelevät ja pitävät vihaa tosiaan kohtaan vaikkapa epätasaisesti jaetuista kotitöistä. Asiasta on kasvanut rakkautta syövä möhkäle, kun töistä ei ole sovittu yhdessä ja toisella on toisen mielestä liikaa vapauksia.

Minulla ja Pentillä kotityöt on jaettu sen mukaan, mikä itselle on mieluisinta tai luontevinta. Pentti esimerkiksi imuroi ja minä pesen vessan. Ja kun Pentin mielestä olin liian usein tenniskentällä ja hän kotona kuin minun kamaripalvelijanani, vähensin pelikertoja, jotta ehdin tehdä osuuteni.”

Pentin kommentit: ”Parisuhdesopimuksen seuraukset tuntuvat kodissamme sopuisuutena, hyvänsuopaisuutena ja hyväksyvyytenä. Aivan kuin ihminen hengittää sisään ja ulos, niin vihan ja pettymyksen tunteet pitää päästää luontevasti kulkemaan myös parisuhteessa. Minä olen suorapuheinen, mutta olen samalla vastuussa tunteistani, myös tunneilmaisustani. Eikä onnellista ja tyytyväistä ihmistä tule muulla tavalla kuin että hänen tarpeensa tyydyttyvät. Ja jotta ne tyydyttyisivät, ne täytyy ensin ilmaista. Tässä iässä jo tietää, mitä haluaa ja mitä ei.”

Lue lisää Parisuhde-teemasta

Meri: En sanoisi, että olisi kesken. Kun liitossa on kaksi diktaattoria, hiomista on ollut. Mutta siinä prosessissa on vapautunut hyville tunteille tilaa ihan hirmuisesti. Se, että kumpikin saa olla mitä on ja ilmaista tunteensa, on vienyt turhat kiukuttelut pois.

Huonoa päivää meillä ei olekaan. Meillä on yhdessä koko ajan hyvä olla. Nykyään myös minä osaan sanoa, että nyt en jaksa, nyt minun täytyy levätä.

Pentti: Ei ainakaan mitään isompaa. Suhteemme on hyvin rakkaudellinen. Välillä ohi kulkiessa silitämme toistemme päätä, illalla istuudumme television ääreen rapsuttelemaan toisiamme.

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.

 

ylihuolehtiva äiti ja tytär kuinka suhde paremmaksi

Olen 30-vuotias yksinasuva nainen, jolla on ylihuolehtiva äiti. Olen asunut 6 vuotta poissa kotoa, mutta äiti ei luota että pärjään. Olen esikoinen ja minulla on perheellinen pikkuveli. Äitini älytön tarve paapoa näkyy niin, että hän ostaa minulle usein tavaroita, vaikka olen kieltänyt sen - sekä lempeästi että napakasti. Hänen intohimonsa on kirpputorien kiertely ja sieltä sitten löytyy aina jotain - milloin tarpeellista ja milloin tarpeetonta. Tavaran tuputtamisen lisäksi minua ärsyttää hänen paimentamisensa. Kauhea poru tulee siitä, jos en ole pariin päivään soittanut. Olen sanonut että olen aikuinen ja hoidan asiani ja ostokseni, mutta viesti ei mene perille. Asumme 4 kilometrin päästä toisistamme ja näemme viikoittain. Mitä tulisi tehdä, ettei tämä loppuisi välirikkoon? MINNA

Ongelmaasi voi tarkastella saksalais-amerikkalaisen Erik H. Eriksonin elämänkaariteorian näkökulmasta. Eriksonin mukaan meidän täytyy ihmisinä kohdata kahdeksan kehityskriisiä, joiden ratkaiseminen antaa eväät selvitä elämän muista haasteista ja muodostaa eheä minuus.

Aikuisuuteen liittyvät kriisit ovat oman identiteetin muodostaminen ja läheisyyden haasteen ratkaiseminen. Näitä teemoja sinä joudut nyt käsittelemään. Äitisi kehitysteemoja taas tuntuvat olevan haasteet, jotka liittyvät toisista huolehtimiseen ja elämänviisauden saavuttamiseen.

Äitisi ei luota, että sinä olisit yksinasuvana kolmekymppisenä ratkaissut kysymyksen siitä, kuka olet. Ilmeisesti pikkuveljesi perhe edustaa hänelle "oikeampaa" ratkaisua identiteetin kannalta.

Äitisi mielipidettä tärkeämpää on, että itse koet valinneesi nykyisen tiesi ja että käsittelet tietoisesti läheisyyden teemaa elämässäsi. Kaikkien ei tarvitse valita parisuhdetta, mutta jokaisen meistä täytyy lopulta tehdä valinta, haluammeko sellaista vai emme. Muuten seurauksena on jatkuva hämmennyksen tila, läheisyyden välttäminen, energian suuntaaminen korvaaviin toimintoihin elämässä kuten liialliseen työntekoon ja yksinoloon.

Eriksonin mukaan "Terveen lapsen ei tarvitse pelätä elämää jos hänen vanhempansa ovat tarpeeksi tasapainoisia ollakseen pelkäämättä kuolemaa".

Voiko olla niin, että äitisi toimintatavan taustalla on turvattomuutta, joka näyttäytyy ylihuolehtimisena. En tiedä minkä ikäinen äitisi on, mutta voi olla, että hänellä ei ole motivaatiota lähteä läpikäymään näitä omia elämänteemojaan. Mutta toivottavasti tietoisuus niistä helpottaa sinua olemaan ärsyyntymättä hänen käytöksestään.

Paapomiselle, tai pikemminkin sinun kontrolloinnillesi, voit alkaa asettamaan rajoja. Sinun on syytä selkeyttää äidillesi, että toivot aikuista suhdetta välillenne, jossa avainsanoja ovat luottamus ja kunnioitus toista kohtaan. Äitisi ei varmaankaan muutu kauheasti, mutta sinä voit sen sijaan muokata suhdettanne ja ennen kaikkea elämääsi tyydyttävämmäksi. Mikäli tarpeen, voisi olla hyvä, jos kävisit jonkun ammattilaisen kanssa vähän läpi suhdettanne ja nykyistä elämäntilannettasi.

Äitien ja tyttärien välisiä suhteita on kuvattu paljon. Hyvä kirja aloittaa on Tuula Vainikaisen Äidit ja aikuiset tyttäret - matkalla ymmärrykseen (WSOY 2011). Ingmar Bergmanin Syyssonaatti (1978) lienee yksi tunnetuimpia kuvauksia. Klassikkoja hyvistä, vaikka välillä ristiriitaisista, äideistä löytyy elokuvista Hellyyden ehdoilla (1983) ja Abba-elokuvasta Mamma Mia (2008).

Näin eteenpäin

  • Kirjoita harjoituskirjeitä (älä lähetä) äidillesi, joissa kerrot tunteesi ja toiveesi tulevasta yhteydenpidostanne.
  • Harjoittele mindfulnessin tai meditaation (YouTube) avulla tulemaan paremmin toimeen tunteittesi kanssa.
  • Opettele sanomaan ei, olemaan vastaamatta puhelimeen ja olemaan vähemmän tekemisissä äitisi kanssa.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Aivotutkija Miia Kivipelto Tukholma

Aivotutkija Miia Kivipelto tapaa viisikymppisiä, jotka valittelevat, ettei muisti pelaa. Syynä voi olla voimat vienyt stressi. Vaikka elimistö olisi muuten palautunut, pää tarvitsee lisäaikaa toipumiseen.

Aivot ovat Miia Kivipellon, 42, mielestä kiehtova elin. Ne ovat tutkijoillekin edelleen aika mystinen juttu, universumin monimutkaisin koneisto. Ne säätelevät elimistön koko toimintaa. Sitä, kuinka reagoimme ärsykkeisiin, käyttäydymme, tunnemme, muistamme, kommunikoimme...

– Tuskin koskaan pystytään täysin ymmärtämään, kuinka aivot toimintaamme säätelevät. Niissä sijaitsee kuitenkin iso osa ihmisyyttä, sanoo geriatrian professori ja palkittu aivotutkija Miia Kivipelto.

Vielä muutama vuosikymmen sitten aivoja pidettiin koneistona, joka raksuttaisi kelvollisesti niin kauan kuin öljyt kiertäisivät mekanismissa eikä pääkoppaan kohdistuisi kovia kolauksia. Nykyisin aivoja pidetään paljon muovautuvampina, ja juuri muovautuvuus kiinnostaa Kivipeltoa.

Ylirasitus on tunnollisen vaiva

Monta vuotta aivotutkijan pitämiin esitelmiin kuului kaksi vakiovalokuvaa. Aivot terveinä, elinvoimasta punertavina ja alzheimerin harmaannuttamina. Kivipelto työskenteli tutkijaryhmineen selvittääkseen, mikä saa aikaan muutoksen. Miten muistisairaus etenee ja mitä sen hidastamiseksi ellei peräti ehkäisemiseksi voidaan tehdä?

Muistin heikkeneminen ei ole pelkästään vanhusten huoli. Viime vuosina Kivipelto on tavannut viisikymppisiä naisia, jotka kertovat muistipoliklinikalla hieman nolostellen, että pää ei tunnu toimivan kuten pitäisi. He ihmettelevät, että päässä pätkii, vaikka muuta vaivaa ei olisi.

On tyypillistä, että nämä naiset käyvät töissä ja hoitavat tunnollisesti velvollisuutensa. Ehkä liiankin tunnollisesti – aivan kuin olisi oltava vaikuttamassa joka kentällä. Mutta moni on väsynyt, alakuloinen, masentunutkin. Joku on palannut äskettäin töihin burn out -lomalta ja todennut, että vaikka hän on muuten palautunut ylirasituksesta, muisti ei pelaa entiseen tapaan.

Stressi vie muistista herkkyyden

Yksi aivotutkimuksen uusista alueista onkin stressihormonien vaikutus muistamiseen. Sitä selvitetään kansainvälisessä tutkimuksessa.

–Muistista voi kadota herkkyys. Pään sisälläkin tarvitaan palautumisaikaa, kun elämään on tullut voimat tyhjentänyt kriisi. Vaikka aivoissa on luontaisesti reservikapasiteettia ja ne joustavat tiukassa paikassa, niin pitkään kestävä stressi muokkaa niitä. Samoin tekee esimerkiksi unettomuus.

Välittäjäaineiden toiminnassa nähdään silloin muutoksia.

–Ehkä aivojen palautuminen vaatiikin pidemmän ajan kuin on ajateltu, ja ehkä palautumista voi edistää omilla toimillaan, mutta millä tavoin ja kuinka paljon? Tätä vielä tutkitaan, sanoo Kivipelto.

Tutkijaa itseäänkin mietityttää varmasti kymmenen-kahdenkymmenen vuoden kuluttua, kuinka oma pää toimii.

 

Lue koko juttu: Hyvä terveys 12/2016

thefinn

Miia Kivipelto: ”Keski-iän stressi panee muistin koetteille”

Mielestäni vaikea stressi lisää mahdollisuutta kilpirauhasen alitoimintaan. Tämä myös aiheuttaa muistiongelmia. Valitettavasti Suomen terveydenhoito ei tunnista alitoimintaa ja ainoa tapa on käydä yksityisellä endokrinologilla. Mikäli ongelmana on muisti, suolanhimo, väsymys tai jatkuva kylmän tunteminen (tai yksi näistä) suosittelen käymistä endokrinologilla. Myös korkeat sokeri- ja kolesteroliarvot voivat johtua kilpir.alitoiminnasta
Lue kommentti