Kuva Shutterstock

Kaikki sydämensä särkeneet tietävät, että hylkääminen sattuu. Uusi aivotutkimus osoittaa, että kyse ei ole vain mielipahasta vaan todellista kivusta.
 

Kipu ei ole koskaan tervetullut vieras. Kun se äkäilee alaselässä tai vihlaisee hammasjuuressa, koetamme hankkiutua siitä eroon mahdollisimman pian. Kipu on kuitenkin palvelijamme. Se varoittaa, jos ympäristö on muuttunut vaaralliseksi, kuten liian kuumaksi, kylmäksi, teräväksi tai myrkylliseksi. Se kiinnittää huomion sinne, missä ongelma on, ja pakottaa meidät vetäytymään tai hoitamaan itseämme, kunnes ei satu enää.

Kivun kokemus rakentuu kahdesta osasta, ja sen vuoksi sama kipu voidaan kokea eri tavoin.

Kun laitamme kätemme kuumaan veteen, ihon hermosolut aistivat veden lämpötilan, ja kipuviesti kiirii hermoratoja pitkin aivoihin. Monet alueet aivoissa aktivoituvat, mutta yksi tärkeimpiä on alue nimeltä ACC. Siellä hermorataa pitkin kiirivälle viestille annetaan emotionaalinen sisältö, kuten ”pahaa” tai ”hyvää”, ja reagoimme sen mukaan. Jos olemme vahingossa työntäneet kätemme kuumaan saaviin, ACC-alue huutaa ”tämä on kamalaa, sattuu, vedä käsi pois”. Mutta jos kuuma vesi onkin osa sadomasokistista seksileikkiä, johon osallistumme halukkaasti, ACC voi sanoa ”ok, jos tämä kuuluu asiaan”. Koska ACC-alue osaa erotella tällaiset viestit, kivun kokemus on osaksi kiinni asiayhteydestä.

Enkö mahdu mukaan?

Sosiaalinen kipu on erikoista siinä mielessä, että siihen ei tarvita haavaa, palovammaa tai teräviä esineitä. Päinvastoin, terävät sanat riittävät aktivoimaan ACC-alueen, ja sen aktivoituminen tuottaa kivun tunteen. Vamma, joka sosiaalisen kivun aiheuttaa, on hylkääminen. Tunnemme kipua, kun meitä ei oteta huomioon tai meidät jätetään ryhmän ulkopuolelle.

Hylkäämisen vaikutusta aivoihin on tutkittu tietokonepelillä nimeltä Cyberball. Siinä kolme pelaajaa heittelee palloa keskenään. Tutkimuksessa koehenkilölle kerrotaan, että kaksi muuta pelaajaa on toisissa huoneissa eikä tiedä toisistaan. Tosiasiassa kahta muuta pelaajaa ohjaa tietokone.

Pelin alussa kaikki heittelevät palloa toisilleen tasa-arvoisesti, mutta pian kaksi muuta alkavat heitellä palloa vain toisilleen ja koehenkilö jää ulkopuolelle. Vaikka asetelma vaikuttaa heppoiselta, koehenkilöt reagoivat ulkopuolelle jäämiseen yllättävän voimakkaasti. He saattavat esimerkiksi näyttää monitorille keskisormea. Nämä tutkimukset ovat osoittaneet, että hylätyksi tuleminen aktivoi täsmälleen samoja aivoalueita kuin fyysinen kipu.

Sosiaalinen kipu ei unohdu

Sosiaalinen kipu voi tuntua yhtä pahalta kuin fyysinen kipu. Lisäksi siinä on psykologinen puoli, jota ei ole fyysisessä kivussa. Fyysinen kipu nimittäin unohtuu, kun se on ohi, mutta sosiaalinen kipu säilyy muistissa. Sen uudelleen eläminen voi palauttaa kauan sitten koetut ikävät tunteet takaisin.

Australialaisessa tutkimuksessa ihmisiä pyydettiin ensin eläytymään kokemaansa fyysiseen kipuun, sitten sosiaaliseen kipuun. Tulokset osoittivat, että he muistivat sosiaalisen kivun elävämmin ja reagoivat siihen voimakkaammin. Kun ihmiset muistelutehtävän jälkeen pantiin suorittamaan lasku- ja päättelytehtäviä, sosiaaliseen kipuunsa eläytyneet suoriutuivat huonommin. Hylkäämismuistojen uudelleen eläminen vei niin paljon energiaa, ettei keskittymiskykyä riittänyt muihin tehtäviin.

Sosiaalisen kivun satuttavuus kertookin luultavasti paljon sen tarkoituksesta. Samoin kuin fyysinen kipu varoittaa meitä vammautumisen vaaroista, sosiaalinen kipu kehittyi viestittämään meille, että olemme ajautumassa ryhmän ulkopuolelle. Aikana, jolloin selviytymisemme oli kiinni ryhmään kuulumisesta, tarvittiin voimakas varoitusjärjestelmä. Evoluutio rakensi sosiaalisen kivun kokemuksen fyysisen kipujärjestelmän päälle ja höysti lisämausteeksi kaiken sen ahdistuksen ja pelon, jotka ovat tuttuja ulkopuoliseksi jääneille.

Sydäntä särkee todella

Kun tulemme hylätyiksi, jätetyiksi tai petetyiksi, ahdistus tuntuu pahimmalta rinnassa. Ei siis ihme, että särkynyt sydän on ollut vuosituhansia keskeinen vertauskuva. Mutta jälleen kerran, särkynyt sydänkin on enemmän kuin vertauskuva.

Sosiaalisen kivun aiheuttama rintakipu ja sydänoireet liittyvät mitä luultavimmin vagushermoon, joka kulkee selkärangan yläosasta rintaan ja nivusiin. Tämä hermo, joka on eräs kehomme pisimpiä ja tärkeimpiä, on omituisella tavalla tunteellinen. Kun ihmisille näytetään kuvia tai videoita, jotka esittävät toisten kärsimystä, vagushermo aktivoituu.

Vastaavasti jos ihmisille näytetään kuvia, jotka herättävät mielikuvia ylpeydestä, vagushermon aktiivisuus heikkenee. Tiedetään myös, että ihmiset, joiden vagushermo toimii poikkeuksellisen aktiivisesti, ovat positiivisia ja asennoituvat tulevaisuuteen luottavaisesti. He ovat niitä ihmisiä, jotka menevät väliin, kun jotakin kiusataan.

Vagushermon tunteellisuus voi johtua siitä, että se kommunikoi aivojen ACC-alueen kanssa. Kun emotionaalisella ACC-alueella valkenee se kauhistuttava tosiasia, että elämämme tärkein henkilö aikoo jättää meidät, se reagoi voimakkaasti. Tämä puolestaan ylistimuloi
vagushermoa. Seuraukset tuntuvat koko kehossa, mutta voimakkaimmin rintakehän alueella: rintaa puristaa ja oksettaa. Yliaktiivinen vagushermo voi myös laskea sydämen lyöntitiheyttä niin voimakkaasti, että tunnemme kuin sydän jättäisi pari lyöntiä väliin.

Auttaako särkylääke suruun?

Mielenkiintoinen osoitus fyysisen ja sosiaalisen kivun liitosta tulee tutkimuksista, joissa ”tunnekipuun” on yritetty vaikuttaa fyysisen kipujärjestelmän kautta. Jo klassikoksi muodostuneessa tutkimuksessa selvitettiin, miten tavalliset särkylääkkeet vaikuttavat sosiaaliseen kipuun. Vapaaehtoisia pyydettiin ottamaan voimakas särkylääke joka päivä, pitämään päiväkirjaa tilanteista, joissa he kokivat jääneensä ulkopuolisiksi, ja kuvaamaan miten pahalta se oli heistä tuntunut.

Alussa ikäviä tilanteita oli verrattain paljon, mutta tutkimuksen edetessä ne vähenivät selvästi eivätkä herättäneet yhtä voimakkaita tunteita kuin ennen. Myös aivokuvaukset vahvistivat, että särkylääkkeen ottamisen jälkeen ACC-alue ei reagoinut sosiaaliseen hylkäämiseen yhtä voimakkaasti kuin aiemmin.

Tutkijat kuitenkin varoittavat ihmisiä lääkitsemästä sydänsurujaan särkylääkkeillä — on viisaampaa kuulostella tunteitaan kuin puuduttaa ne pois.

Teddykarhukin lohduttaa

Sosiaalisesta kivusta selviytyminen ei ole ylivoimaista. Koska sosiaalinen kipu pohjimmiltaan on pelkoa eroon joutumisesta, mitkä tahansa tekijät, jotka palauttavat meidät takaisin yhteyteen ihmisten kanssa, auttavat kestämään sitä.

Tästä kertoo hienosti singaporelaistutkimus, jossa hyödynnettiin teddykarhuja. Ensin ihmiset laitettiin tilanteisiin, joissa he jäivät porukan ulkopuolelle. Tämän jälkeen yksi hylättyjen ryhmä sai halata tai hypistellä teddykarhua, kun taas toiset joutuivat tulemaan toimeen omillaan. Tulokset osoittivat, että teddykarhuja halailleet pääsivät nopeammin yli hylkäämisen aiheuttamasta kivusta.

Tutkijoiden mukaan vaikutus perustui siihen, että teddykarhu on tarpeeksi ihmismäinen, ja ihmistä me hylättyinä nimenomaisesti kaipaamme. Jos meitä ei huolita johonkin porukkaan, kannattaa etsiä uusi porukka, joka hyväksyy meidät.

Nauru tai kirous kutistaa kivun

Kiputeoria toimii myös toisinpäin. Sosiaalisuutemme auttaa meitä kestämään fyysistä kipua. Oxfordin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että ihmiset kestivät kipua kauemmin, jos he saivat nauraa komedialle. Suoja oli vielä voimakkaampi, jos ihmiset katsoivat komediaa yhdessä.

Myös kiroilu nostaa kipukynnystä. Englantilaisen Keelen yliopiston tutkimuksessa vapaaehtoiset kykenivät pitämään kättään jääkylmässä vedessä paljon kauemmin, jos he saivat kiroilla vapaasti. Kiroileminen onkin pohjimmiltaan sosiaalista toimintaa. Vaikka sadattelisit kirosanoja yksin, eikö se silloinkin ole eräänlaista teatteria — kirosanoilla ei olisi vaikutusta, ellet edes kuvittelisi niille kuuntelijaa.

 

rapiskatar

Paha mieli tekee kipeää kuin lyönti

Tuo on niin kovin kipeästi totta. Miehelläni oli erittäin terävä kieli ja valokuva muisti. Hän muisti vedellä asioita kymmenenkin vuoden takaa tyyliin ,"silloinkin sanoit että jne..." Hän moitti ,halvensi ja teki kaikkea mahdollista mitä sanoilla voi tehdä. Lyönyt ei, tai ei uskaltanut koska virkansa poliisina olisi mennyt. Joskus erottuani olen sanonut että parempi olisi ollut että joskus olisi vaikka huitaissut niitten kamalien sanojensa siaan.. Varokaa pahoja sanojanne ihmiset ,ne sattuu ja...
Lue kommentti
nayttelija piitu uski

Vakava työuupumus pakotti näyttelijä Piitu Uskin muokkaamaan elämänsä uusiksi.

Lue Piitun vinkit, joilla hän ehkäisee väsymistä.

Huimauksesta se alkoi. Näyttelijä Piitu Uski meni ensin hammaslääkäriin, sitten korvalääkäriin. Jälkimmäinen totesi, että huimaus voisi olla psyykkistä.

- Aloin itkeä hysteerisesti, eikä siitä tullut loppua, sanoo Piitu, 48.

- Olin aina ollut hyvä muistamaan repliikkini, mutta yhtäkkiä vuorosanat eivät vain pysyneet päässäni. Muisti pätki muutenkin. Yhtenä aamuna en pystynyt enää nousemaan sängystä.

Hänestä tuntui, että hän piti siihen aikaan koko perhettä kasassa. Miehellä oli syvä työuupumus, lapset olivat pieniä ja oma työ televisiosarja Salatuissa elämissä vaati elämältä tiukkaa kurinalaisuutta.

- Olin sairastanut putkeen useita keuhkoputkentulehduksia ja elämä tuntui raskaalta. Miehen burnout ei estänyt minuakin sairastumasta siihen, mutta sen takia hankkimani tiedot auttoivat minua puhaltamaan pelin poikki, sanoo Piitu.

Koko elämä uusiksi

Hän ymmärsi, ettei voisi vain pitää lyhyttä sairauslomaa ja jatkaa elämistä kuin ennenkin.

- Vetäydyin kaikesta sivuun vuodeksi. Ajattelin, että otan tauon ja katson, mitä sen jälkeen tapahtuu. Ensimmäisestä puolesta vuodesta en muista mitään.

Avioero lähti vireille, ja henkiinjäämisvietti hoiti muun.

- Tajusin, että minun pitää alkaa käydä terapiassa eikä vain syödä lääkkeitä.

Oikeastaan koko elämä meni uusiksi. Pitkä liitto loppui. Piitu ajatteli, ettei hänestä olisi enää lavalle tai kameran eteen, sillä hän ei jaksanut edes katsoa suoraan eteensä. 

Omat arvoni, mitä ne ovat?

Suurennuslasin alle joutuivat niin Piitun ihmissuhteet, ruokavalio, elämänarvot kuin niiden mukainen toimintakin.

- Tiesin jo alussa, että minun pitää loppuelämäni varoa lähtemästä samaan pyöritykseen uudelleen. Nyt olen todella valikoiva töiden suhteen. Tarvitsen keikkojen väliin paljon palautumista ja teen mitä vain, että pääsen metsään. Pidän kiinni vahvoista rutiineista.

Ennen kuin Piitu sitoutuu johonkin – oli se sitten ystävän tapaaminen tai työprojekti – hän miettii, mitä se tarkoittaa itselle käytännössä. Lisääkö oma valinta harmoniaa vai tuoko iikaa säpinää.

Lue väsymyksen ehkäisystä: Hyvä terveys 12 / 2016

Piitun vinkit jaksamiseen
  1. Opettele tunnistamaan omat tunteesi erilaisten reaktioiden takana. Ole rehellinen itsellesi siitä, miltä joku asia sinusta tuntuu. Niin kauan kuin sinulla on yhteys omiin tunteisiisi, voit aika hyvin.
  2. Mieti mitä valintasi tarkoittavat käytännössä: paljonko ne vievät aikaa ja voimia ja paljonko niitä jää sitten muille asioille.
  3. Olet sitä, mitä syöt. Ravinto näkyy myös mielenlaadussa. Suosi mieluummin laatua kuin määrää, mitä ikinä teetkin.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa.

Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
  1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
  2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
  3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
  4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.