Vain itseään voi muuttaa, mutta muuttaako se toista. Testasimme, voiko parisuhteen pelastaa yksin.

Kannattaako kumppanille olla tarkoituksella mukava? Hyötyikö suhde siitä, että viisaampi ottaa kiistatilanteessa entistä rakentavamman roolin?

Otin riskin, puoliso oli testaamisesta tietämätön. Kokeilin erilaisia konsteja tovin ja kirjasin kokemukseni päiväkirjaan. Lähetin päiväkirjan asiantuntijalle. Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova analysoi, onnistuinko.

”Voisitko ojentaa vatupassin?”

Mökkikautemme ei ala lupaavasti, niin kuin ei tämän päiväkirjan pitokaan. Venematkalla mies on rysäyttää meidät karille, vaikka ajolinjat ovat tuttuja ja piilokari tiedossa. Huidon ja huudan varoitukseksi, ei vaikutusta. Ohitamme karin täyttä vauhtia puolen metrin päästä. Säikähdyksissäni, perillä rannassa, annan näytteen alatyylisestä solvaussanastostani, joka ei ole niukka.

Mies on selvästi loukkaantunut mutta pahoillaan, koira tärisee laiturilla pelosta. Vaikenen ja häpeän purkaustani ja mietin, pitäisikö pyytää anteeksi jos ei muun niin terveysjournalismin nimissä. En pyydä.

Tunnelma kireällä alamme iltapäivällä suunnitella kesän suururakkaa, terassin tekoa. Yhteisestä, kevättalvisesta innostuksestamme ei ole tietoakaan. Olen tainnut pilata paljon.

Otan käyttöön varovaisen liennytystaktiikan. Kun tavallisesti tokaisen, että tee tuo tai anna tämä, ryhdynkin viljelemään konditionaaleja: tekisitkö, voisitko, hei mitä sanoisit, jos… Se näyttää tehoavan, sillä miehen ilme alkaa normaalistua ja pystymme katsomaan toisiamme pian jopa silmiin.

Pariterapeutin kommentti:
Vaaratilanteessa on luonnollista panikoitua ja huutaa. Reagoimme vaistomaisesti niin, jos terveytemme tai henkemme on uhattua. Se, että mies ajaa täyttä höyryä kohti karia, on primitiivisen paniikin paikka, samoin sitä seurannut räyhääminen laiturilla. Olit peloissasi.
Pyysikö miehesi anteeksi sitä, että teki virheen? Ei minun mielestäni sinulla ollut velvollisuutta pahoitella purkaustasi, jos miehesikään ei pahoitellut mokaansa. Tällaisista tilanteista olisi hyvä jälkeen päin puhua. Olisit voinut aloittaa sen vaikkapa näin: ”Sori, että haukuin sua, mutta koin, että meidän hyvinvointi oli siinä uhattuna. Mä varmaan ylireagoin.”

”Oletpa keittänyt hyvää kahvia”

Ystävällisempää puhetapaa on yllättävän vaikea omaksua ja ylläpitää. Kun vuosien mittaan on ehtinyt puhutella miestään siten miltä milloinkin tuntuu, tarkoituksellinen kohteliaisuus maistuu ensi alkuun ällön mairealta.

Mies ei ilmeisesti huomaa, että olen tekoystävällinen. Olen havaitsevinani, että sanomisiani kuunnellaan hieman tarkemmin kuin yleensä ja ehdotuksiani kommentoidaan virkeämmin. Keskustelemme tavallista vilkkaammin ja toverillisemmin kuin silloin, kun töksäyttelen tokaisujani.

Herää kysymys, onko minulla aina oikeus olla miehelleni juuri sellainen kuin olen, pelkkää teeskentelemättömyyttäni? Pääosin kai kyllä, mutta luultavasti vähempikin aitous riittäisi. Mies ansaitsee kivemman minut ja onhan minustakin mukavaa, kun mies on vastavuoroisesti kiva minua kohtaan.

Pariterapeutin kommentti:
Se, että pitäisikö suhteessa käyttäytyä yhtä hyvin kuin vieraiden kanssa, on sinällään hyvä kysymys. Käännetään asia ensiksi niin päin, että jos te riitelette, te voitte riidellä hyökkäävästi tai niin, että te huudatte huutamisenne siten, että riidassa on positiivinen ja välittävä pohjasävy.
Jokaisen ihmisen perustoive on löytää joku, joka arvostaa minua, hyväksyy ja rakastaa minua sellaisena kuin olen. Parisuhdepsykologiassa puhutaan neuraalisesta duetosta, jossa puolisot hyväksyvät toisensa kielteisetkin puolet. Jos olet aiemmin ollut töksäyttelevä ja se on sinulle luontaista, oletko kokenut tulleesi hyväksytyksi töksäyttelevänä itsenäsi?
Uskon, että olet miehesi kanssa käynyt suhteenne alkuvaiheen jälkeen läpi myös tämän kipupisteen. Jos miestäsi olisi jäänyt kaivelemaan se, että töksäyttelet, se olisi vaikuttanut selkeämmin vuorovaikutukseenne.
Tekoystävällinen tai turhaan kehuva ei kannata olla, sillä se tähtää johonkin, jota haluat toiselta saada. Se ei kanna suhdetta aidosti eteenpäin.

”Hymyhuulet huomataan...”

Edellisestä oppineena asetan itselleni astetta vaikeamman tehtävän: alan hymyillä miehelle useammin. Hankalaa, sillä en ole ikinä ollut varsinainen päivänsäde. Päinvastoin, olen luonnostani vakava jopa siihen mittaan asti, että se ärsytti aikoinaan ravintolassa jotakuta isokokoista kaljaveikkoa, joka käski minun hymyillä, siis siihen sävyyn että hymyile, perkele, muuten tulee turpaan.

Minusta ystävällismielisen vaikutelman voi antaa ilman hymyäkin, enkä usko väitteisiin, joiden mukaan aurinkoisen hymyn voi opetella luontevaksi perusilmeeksi. Hymyilyharjoitukseni tukee näkemystäni: mies ei vastaa hymyyni hymyllä, vaan vilkaisee minua hämmästyneenä ja lievästi nolostuneen näköisenä.

Minuakin nolottaa. Olenko näin huono antamaan kanssaihmiselle lämminsävyisen vaikutelman? Vaikutanko kestotympiintyneeltä?
Kokeilen hymyilyä mieheeni parin variaatioin. Nopea, huomaamaton, lähinnä rohkaisevaksi tarkoitettu hymynen, toisella kertaa silmiin ulottuva empaattinen tunnehymy.

Ei reaktioita, miehen naama pysyy peruslukemilla ja katse kylmänä. Mies ennemminkin ottaa etäisyyttä kuin läheisyyttä. Olen hänestä selvästikin outo.

Pariterapeutin kommentti:
Suhteessa painaa paljon se, miten turvalliseksi osapuolet sen kokevat. Jos tuntuu turvalliselta, voi olla oma itsensä. Jos suhde on turvaton, tavallisista asioistakin tulee isoja juttuja tyyliin ”mä pyysin sua tuomaan rahkapiirakoita tullessas mut ethän sä tuonut kun et ikinä ota mua huomioon”.
Taisit itsekin pitää tätä koetta melko epäonnistuneena ja miehesikin ihmetteli, että mitä ihmettä se tuolla tavalla muikailee. Halusit kai testata sitä, miten voisit ystävällisellä naamalla näyttää, että hyväksyt hänet tai ettet halua kaataa päivän pettymyksiä hänen niskaansa olemalla vaisu ja vakava?
Kaikilla meillä on stressiä ja tulemme aika ajoin kotiin naama mutterilla. Se pitää parisuhteessa kestää, ettei aina paista aurinko. Silloin toisen osapuolen kannattaa aloittaa stressinlievityskeskustelu: "Miten päiväsi meni, no olipa kurja juttu ja olen sun puolella.”

”Olet hieno mies”

Sisarentyttäreni on tullut Helsinkiin pääsykokeisiin ja yhtenä iltana istumme keittiössä juomassa teetä ja harrastamassa kyökkipsykologiaa. Teemme psykopatiatestiä, jossa annetaan luonteen sairaalloisuuspisteitä itselle ja toisille.
Meistä kolmesta mieheni näyttää olevan henkiseltä rakenteeltaan normaalein. Ei ainakaan epäluotettava, huithapeli saati patologinen valehtelija. Tunnekylmä? Jossain määrin. Voisi se pahan paikan tullen vähän enemmän lohduttaa tai kysyä edes kerran viikossa, miten minun päiväni on mennyt.

Hilpeä iltahupailumme panee minut kuitenkin miettimään mieheni ominaisuuksia tarkemmin. Yllättäen huomaan, että hänpä onkin aivan loistotyyppi ja omalla vaatimattomalla tavallaan ihailtavan hieno ihminen.
Tässä olisi aidosti kiitoksen paikka. Vaikka osaan kiittää tuntemattomia ja tuttuja, myös miestäni, ovat kiitoksen aiheet olleet yleensä konkreettisempia: tosi hyvä toi sun itikkaverkkoratkaisu, tai vitsi nää lattiathan rupes kiiltämään! Mutta sanoisinko miehelle suoraan, että hän on hyvä mies…
Sanon. Mies sädehtii.

Pariterapeutin kommentti:
Ensiksi: Meidän kuuluisi kyllä kysyä toisiltamme, miten päiväsi on mennyt. Se on perusrituaaleja parisuhteessa. Kun on oltu kymmenen tuntia erillään, on luontevaa hakeutua rakkauden kartalla siihen kohtaan, jossa koemme, että toinen välittää ja on kiinnostunut sinusta. Jos ei halua kysyä suoraan tai lause ei istu suuhun, voi ilmaista välittämisen muullakin tavoin. Lempeä huikkaus ”täällähän sä jo olet!” ajaa samaa asiaa.
Toiseksi: Sanotaan, että vain kissa kiitoksella elää. Puppua, kyllä me ihmisetkin elämme kiitoksella! Ihminenhän rakentaa vaikka avaruusraketin ja matkaa Kuuhun kuullakseen toiselta, että ”kiitos kun teit sen, olet minulle merkittävä ja rakas ja että olet hyvä ihminen”.

”Et olisi ikinä uskonut”

Minulla on kotona melkeinpä liian helppoa. Mieheni imuroi, pesee pyykin, tuulettaa petivaatteet ja ulkoiluttaa aamuisin koiran – minä laitan ruoan ja hoidan huonekasvit. Epäreilu työnjako, tiedän sen kyllä, mutta mikäs siinä, kun toinen on pikkutarkka jynssääjä ja toinen sotkuiita. Kai se valittaisi, jos sitä sapettaisi.

Tai niin luulin. Kun kuuntelen miestäni nyt vähän tarkemmalla korvalla, huomaan, että kyllä hän valittaakin. Olenko ollut tähän saakka omaan napaani tuijottava, piloille hemmoteltu prinsessa, joka on jättänyt huomioimatta sen, että toiselle tulee minun tekosistani ja tekemättä jättämisistäni epämukava ja ärsyyntynyt olo? Kyllä vain, pakko myöntää.

Päätän siivota kämpän niin sanotusti lattiasta kattoon. Siihen menee koko päivä. Kun mies tulee töistä kotiin, odotan tohkeissani eteisessä ja janoan ällistyneitä ensireaktioita.

Mies katselee ympärilleen hämillään ja tokaisee coolisti, että onhan täällä siistiä. Pettymys! Näinkö vähän raatamistani arvostetaan! Ymmärrän sitten, ettei yksi siivous kesää tee, ja lupaan vaisuhkosti ottaa vast'edes useammin osaa perheemme taloustöihin.

Kuluu tunti jos toinenkin. Illalla, ruoanlaittopuuhien lomassa, mies lähestyy minua hellyttävästi, napittaa vakavana kohti ja sanoo sitten painokkaasti, että onpa mukavaa, kun siivosit.

Pariterapeutin kommentti:
Yllättämällä miehesi positiivisesti viestität hänelle, että hän on sinulle niin tärkeä, että olet nähnyt kaiken sen vaivan ottaaksesi hänet huomioon. Kun siivosit, teit jotakin vain siksi, että arvelit hänen tykkäävän siitä.
Hyvässä suhteessa on myös turvallista olla luova ja keksiä kaikkea hauskaa jekkua. Se, että siivosit, on melkeinpä juhlan paikka. Kuten meidän perheessämme on tilaisuuden tullen tapana, sanoisin, että teilläkin oli siinä juhlakahvien paikka.

”Autathan, en jaksa yksin”

Äitini on pysyvästi laitoshoidossa, mutta käyn säännöllisin väliajoin neljän sadan kilometrin päässä hoitamassa häntä kotona. Puen, pissatan, pyyhin, syötän, siivoan, kävelytän, nostan, rauhoitan, voitelen, juotan ja saan nukutuksi usein vain muutaman tunnin yössä.

Joka kerran pyydän miestä mukaan, jos hän töiltään ehtii – vuorokaudeksi tai pariksi. Yleensä aina, paitsi jouluisin ja kerran kesässä, vastaus on ei, ja ihan perustellusti, sen myönnän. Vaikka mies tulisi mukaan vain ulkoiluttamaan koiraamme, hän sanoo olevansa omaishoitorupeaman jälkeen puhki uupunut ja tarvitsevansa lepoa ja rauhaa seuraavan työviikon koettelemuksiin.

En vänkää saati kiukkua, mutta silti sisintä joskus vihlaisee: tajuaako se, että juuri tässä kohtaa tarvitsisin apua ja tukea?

Kun seuraavan kerran alan valmistella lähtöä kotipuoleen, kokeilen uudenlaista taktiikkaa. Kerron miehelle, miten paljon minulle merkitsisi, että hän olisi mukanani henkisenä tukena ja että arvostaisin sitä kovasti, jos hän näin tärkeässä asiassa tulisi minua vastaan.

Mies ei sano mitään, mutta huomaan, että vilpitön pyyntöni on noteerattu ja että sen tekisi mieli jo myöntyä. Loppuillasta saan pakottomalta vaikuttavan vastauksen: okei, hän tulee.

On minun vuoroni kiittää täydestä sydämestä: tuntuu nyt kuule paljon helpottavammalta, kun tiedän että sinä lähdet myös. Ei sun tarvitse tehdä siellä muuta kuin koettaa olla stressaamatta, pääasia, että mennään yhdessä.

Pariterapeutin kommentti:
Minä-viestit sopivat moniin parisuhteen vakaviin keskustelunpaikkoihin, mutta ei sellaisiin, joissa huudetaan ja ollaan kovasti vihaisia. Minä-viestit vaativat pehmeän aloituksen, hyökkäyksellä ei minä-muodossakaan edetä mihinkään. Neutraalilla keskustelusävyllä lausutut ”minusta tuntuu” tai ”minä toivoisin” -viestit eivät loukkaa toista osapuolta tai uhkaa häntä millään tavoin.
Se, että kerroit tunteistasi miehellesi tähän sävyyn ja ilmaisit, miten hyvältä sinusta tuntuisi, jos hän lähtisi mukaan, oli itse asiassa rakkauden ele: kerroit hänelle toisin sanoen, että tunnet rakkautta häntä kohtaan ja tarvitset häntä.
Juuri tällaisissa paikoissa suhteet usein määrittyvät perusteellisesti. Ollaan kahden eri määritelmän psykologisella rajalla. Jos puoliso torjuu toisen, määritelmä voi olla tällainen: ”Jos sä jätät mut nyt yksin, kun mä tartten sua, mä en voi luottaa suhun ja mulla on jatkossa tosi hankala olo.” Mutta jos toinen vastaa toisen avunpyyntöön, määritelmä voi mennä näin: ”Sä olet luotettava ja turvallinen. Sun kanssasi mä haluan olla.”

Lue lisää Rakastu uudelleen puolisoosi

Asiantuntija pariterapeutti, psykologi Keijo Markova, Väestöliitto

Kauanko jaksoin?

Tietoista ystävällisyyttä ehkä pari päivää, aurinkoista lakkasin leikkimästä heti, kun paljastui, että näytän lähinnä ääliöltä. Muut testit solahtivat melkeinpä huomaamatta osaksi arkea niin, että käytin samoja konsteja myöhemminkin – ja ihan aidosti.

Se yllätti, että minä-viestit toimivat silloin, kun on oikeasti keskustelun paikka. Kun sanoo toiselle neutraalisti, miltä tuntuu, sanoma menee paremmin perille.

Muuttuiko jokin?

Jotenkin, kyllä. Aluksi piti keskittyä olemaan hitusen huomaavaisempi ja välittävämpi kuin yleensä, mutta lopulta melkeinpä unohti, että tässä on mistään testistä edes kyse.

Havaitsin selvästi, että niin metsä vastaa kuin sinne huutaa. Olemme lähentyneet toisiamme: käpälä hakeutuu hanakammin toisen käpälään – tukeudumme enemmän toisiimme myös henkisesti.
Myös huumoria on runsaammin ja teemme asioita enemmän yhdessä.

Mitä opin?

Välillä oli kuin peiliin katselisi: itseänihän minä tässä testaan! Minkä verran olen valmis muuttamaan toista ärsyttäviä, itsekeskeisiä tai pahoja tapojani, joiden tiedän olevan olemassa, mutta jotka on ollut niin helppo antaa olla?

Ei minusta todellakaan sukeutunut pyhimystä, mutta tiedostavampi suhteessa itseeni ja puolisooni kyllä.

Senkin opin, ettei kaikkia epämukavia asioita suhteessa voi muuttaa. Mutta niitä tylsimpiäkin juttuja katselee nyt positiivisemmin ja rakastavammin kuin ennen.

nayttelija piitu uski

Vakava työuupumus pakotti näyttelijä Piitu Uskin muokkaamaan elämänsä uusiksi.

Lue Piitun vinkit, joilla hän ehkäisee väsymistä.

Huimauksesta se alkoi. Näyttelijä Piitu Uski meni ensin hammaslääkäriin, sitten korvalääkäriin. Jälkimmäinen totesi, että huimaus voisi olla psyykkistä.

- Aloin itkeä hysteerisesti, eikä siitä tullut loppua, sanoo Piitu, 48.

- Olin aina ollut hyvä muistamaan repliikkini, mutta yhtäkkiä vuorosanat eivät vain pysyneet päässäni. Muisti pätki muutenkin. Yhtenä aamuna en pystynyt enää nousemaan sängystä.

Hänestä tuntui, että hän piti siihen aikaan koko perhettä kasassa. Miehellä oli syvä työuupumus, lapset olivat pieniä ja oma työ televisiosarja Salatuissa elämissä vaati elämältä tiukkaa kurinalaisuutta.

- Olin sairastanut putkeen useita keuhkoputkentulehduksia ja elämä tuntui raskaalta. Miehen burnout ei estänyt minuakin sairastumasta siihen, mutta sen takia hankkimani tiedot auttoivat minua puhaltamaan pelin poikki, sanoo Piitu.

Koko elämä uusiksi

Hän ymmärsi, ettei voisi vain pitää lyhyttä sairauslomaa ja jatkaa elämistä kuin ennenkin.

- Vetäydyin kaikesta sivuun vuodeksi. Ajattelin, että otan tauon ja katson, mitä sen jälkeen tapahtuu. Ensimmäisestä puolesta vuodesta en muista mitään.

Avioero lähti vireille, ja henkiinjäämisvietti hoiti muun.

- Tajusin, että minun pitää alkaa käydä terapiassa eikä vain syödä lääkkeitä.

Oikeastaan koko elämä meni uusiksi. Pitkä liitto loppui. Piitu ajatteli, ettei hänestä olisi enää lavalle tai kameran eteen, sillä hän ei jaksanut edes katsoa suoraan eteensä. 

Omat arvoni, mitä ne ovat?

Suurennuslasin alle joutuivat niin Piitun ihmissuhteet, ruokavalio, elämänarvot kuin niiden mukainen toimintakin.

- Tiesin jo alussa, että minun pitää loppuelämäni varoa lähtemästä samaan pyöritykseen uudelleen. Nyt olen todella valikoiva töiden suhteen. Tarvitsen keikkojen väliin paljon palautumista ja teen mitä vain, että pääsen metsään. Pidän kiinni vahvoista rutiineista.

Ennen kuin Piitu sitoutuu johonkin – oli se sitten ystävän tapaaminen tai työprojekti – hän miettii, mitä se tarkoittaa itselle käytännössä. Lisääkö oma valinta harmoniaa vai tuoko iikaa säpinää.

Lue väsymyksen ehkäisystä: Hyvä terveys 12 / 2016

Piitun vinkit jaksamiseen
  1. Opettele tunnistamaan omat tunteesi erilaisten reaktioiden takana. Ole rehellinen itsellesi siitä, miltä joku asia sinusta tuntuu. Niin kauan kuin sinulla on yhteys omiin tunteisiisi, voit aika hyvin.
  2. Mieti mitä valintasi tarkoittavat käytännössä: paljonko ne vievät aikaa ja voimia ja paljonko niitä jää sitten muille asioille.
  3. Olet sitä, mitä syöt. Ravinto näkyy myös mielenlaadussa. Suosi mieluummin laatua kuin määrää, mitä ikinä teetkin.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa.

Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
  1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
  2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
  3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
  4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.