Elämä uusperheessä sujuu, jos kaikki aikuiset pelaavat reilua peliä. Äitipuolten ja uusperheiden tavallisimpiin ongelmiin vastaa Väestöliiton perheneuvoja Salla Hyvärinen.

1.”No nyt ei kävisikään…”

Ex-puolison kanssa on sovittu, että lapset tulevat viikonlopuksi hänen luokseen. Sitten ex-puoliso soittaa, että tuli este ja voisivatko lapset tulisivat joskus toiste. Mikä eteen?

– Lähtökohta on se, ettei näin voi tehdä. Ei yksi aikuinen voi päättää monen perheen aikatauluista tai esimerkiksi sitä, miten, missä ja milloin lapsi viettää lomansa, synttärinsä tai joulunsa. Ex-puolisolle on sanottava tiukasti mutta asiallisesti, että sovitusta on pidettävä kiinni. Jos vain välit sallivat, niin ex-puoliso kutsutaan neuvotteluun: perheiden kesken neuvotellaan etukäteen linjaukset, joissa pysytään ja joista ei tingitä kuin aivan erityistapauksia lukuun ottamatta.

2. ”Meille tulee vauva.”

Kun uusperheeseen syntyy vauva, tuntevat vanhemmat lapset jäävänsä usein kakkostilalle. Mitä tehdä, ettei niin kävisi?

– Lapset pitää ottaa mukaan vauvan hoitoon mahdollisimman varhain. Jo ennen vauvan syntymää äitipuoli voi ottaa puolison lapset mukaan vaikkapa vauvanvaatekauppaan ja kirjoista voidaan tutkiskella vauvan kehitystä. Kun vauva syntyy, on aikuisten tärkeää osoittaa vanhemmille lapsille yhtä lailla huomiota kuin vauvallekin. Vanhemman lapsen oman tilan säilyminen on muun muassa niitä juttuja, joita ei saa vauvan vuoksi viedä: lapsen paikka ruokapöydässä säilyy entisellään eikä hänen huoneestaan tehdä vauvanhoitohuonetta. 

3. ”Vittu, sä et oo mun mutsi!”

Äitipuoli saattaa saada kaikki loat niskaansa, jos perheessä on vaikeita kasvukipuja poteva teini-ikäinen. Nuori vähät välittää säännöistä tai kohteliaista käytöstavoista. Mitä tehdä?

– Aikuiset eivät voi kuin yrittää pitää sovitusta kiinni ja asettaa rajat niin käytökselle kuin kotiintuloajoillekin. Kummaltakin aikuiselta vaatii pitkää pinnaa koettaa ottaa ärisevä tai täydellisen välinpitämätöntä näyttelevä teini mukaan perheen yhteisiin kuvioihin: pyytää perheen yhteiselle aamupalalle, kysyä lenkille tai vaatia teiniä hoitamaan tiskivuoronsa. Jos nuori asettuu suoraan uhmaamaan äitipuolta, pitäisi äitipuolen vastata siihen tiukasti: en ole äitisi, mutta näin on sovittu ja tässä minä en anna periksi.

– Aikuisella ei ole riitatilanteissa muuta vaihtoehtoa kuin pysyä sovitussa ja käskeä lastakin pysymään. Rehti asiallisuus on aina valttia.

4. ”Iskä, toi pomottaa.”

Lapset, teinit varsinkin, osaavat näppärästi pelata omaan pussiinsa vetoamalla jompaankumpaan aikuiseen. Mitä mies voi tehdä, jotta äitipuoli löytää paikkansa riitaisessakin laumassa?

– Miehen ja lasten isän on syytä pysyttäytyä yhteisesti sovittujen sääntöjen takana mutta malttaa olla menemättä väliin, kun lapsi ja äitipuoli selvittelevät välejään. Ylipäätään riidoissa riitaosapuolet hoitakoot sanomisensa keskenään. Rajanveto niin lapsille kuin nuorillekin asetettavissa säännöissä on uusperheen kummallakin aikuisella yhdessä. Uusperheen sääntöjä eivät esimerkiksi ex-puolisot saa koskaan sanella.

– Uusperheissä joudutaan usein sellaisenkin ongelman eteen, että teini uhkaa muuttavansa toiseen perheeseensä, jos ei saa tahtoaan lävitse. Vaikka jo 12-vuotiaalla lapsella on sananvaltaa siihen, asuuko hän äidin vai isän perheen luona, käytännössä alle 18-vuotiaan asioista päättävät lapsen vanhemmat. Kiistoissa kannattaa kääntyä kunnallisen lastenvalvojan puoleen.

5. ”Lapsesi ovat sietämättömiä.”

On tabu olla rakastamatta toisen lapsia. Voiko sellaisen tunteen kanssa elää?

– Voi, mutta olisi hyvä myöntää tunteensa myös puolisolle. Negatiiviset tunteet toisen lapsia kohtaan pitäisi selvittää puolison kanssa silläkin uhalla, että ne tulehduttavat aikuisten parisuhdetta. Äitipuolen pitää pystyä kohtelemaan miehensä lapsia kunnioittavasti ja ystävällisesti, vaikka ei heitä rakastaisikaan.

– Jos syyllisyys omista tunteista painaa mieltä, kannattaisi ottaa yhteyttä perheneuvolaan tai vaikkapa Väestöliiton perheklinikkaan. Puhuminen ammattiauttajan kanssa usein auttaa.

– Jos äitipuolella on omia lapsia, ei heitä saa kohdella eri tavoin kuin puolison lapsia. Esimerkki jos osa lapsista käy vain ajoittain uusperheessä ja osa lapsista asuu perheessä vakituisesti, olisi syytä pitää arki samanlaisena ja juhlia silloin, kun kaikki lapset ovat koolla.

6. ”Mun ostamat, sun ostamat.”

Mikko tarvitsee uudet luistimet, mutta kumpi perhe ne maksaa?

– Suositan, että lastenvalvojan luona tehtäisiin tarkahko sopimus siitä, kuka mitäkin ostaa. On aivan mahdollista päättää, että äiti ostaa Mikolle vaatteet ja isä harrastusvälineet. Ei kannata ottaa stressiä siitä, että lapsen toinen perhe käyttää rahaa eri tavalla. Kannattaa pitää omat säännöt myös lasten tavaroiden tai vaatteiden hankinnassa.

– Perheiden sisällä voi perustaa yhteisen tilin, johon aikuisten palkasta menee sovittu summa. Tältä perhetililtä kustannetaan kotitalouden menot, myös perheessä ajoittain vierailevien lasten pienemmät kulut.

– Jos perheen lapsilla on käytössä viikkoraha, on se asumisjärjestelyistä riippumatta parasta olla sovun säilymiseksi sama – toki niin, että teinit saavat vähän enemmän kuin lapset.

7. ”Lapset vievät mieheni kokonaan.”

Lapsiperheen arki voi olla lapsettomalle naiselle shokki. Miten muuttua uskottavaksi äitipuoleksi?

– Mieti itse, minkälaisena äitipuolena olisit aidoimmillasi ja mitä sinä itse odotat tulevalta perheeltäsi. Oletko luonteeltasi ehkä hoivaava tai vaikkapa menevä? Ei kannata pakottautua johonkin sellaiseen rooliin, jota olettaa muiden haluavan. Sovi puolisosi kanssa, mitä tehtäviä otat tässä perheessä: jaetaanko esimerkiksi harrastuksiin kuskaamiset?

– Ennen saman katon alle muuttoa pitäkää miehesi kanssa palaveri: mitä toivotte toisiltanne, mitä lapsilta, millaiset kasvatuslinjat uusperheessänne ovat, kuka käskee lapsia, miten tiukat säännöt asetetaan, missä kohtaa joustetaan ja kuinka kotitöistä sovitaan.

– Käykää samantyyppinen neuvottelu yhdessä lasten kanssa. Jo leikki-ikäisen kanssa voi paitsi sopia yhteisistä säännöistä, myös kysyä lapsilta, mitä he toivovat äitipuoleltaan tai mikä lapsia uudessa perhetilanteessa pelottaa. Suunnitelkaa lasten kanssa myös kivoja juttuja: käytäisiinkö lauantaisin yhdessä uimahallissa tai voisiko äitipuoli opettaa lapsille polkupyörän huoltoa, hän kun on siinä tosi hyvä. 

8. ”Oma äiti on oma äiti.”

Isän uusi nainen ei ole lapselle uusi äiti, eikä tarvitsekaan. Miten sanoa se lapselle niin, että lapsi sen ymmärtää?

– Se, että isä ja äiti eivät enää jatka elämäänsä toistensa vaan uusien kumppaneiden kera, voi olla lasten elämää rikastuttava juttu. Lapselle voi sanoa ääneen, ettei tulokas ole omimassa lapsen kiintymystä ja rakkautta lapsen omalta äidiltä. Lapselle on ihan suotavaa kertoa, että uudesta äitipuolesta voi pitää syyllistymättä. Lapset kun tuntevat usein pettävänsä sen vanhempansa, joka jää ulkopuolelle.

– On hyvä sopia heti alkuunsa, millä sanalla lapset kutsuvat äitipuolta. Pelkkä etunimi riittää ja on luontevin. Ei naiseen tarvitse liittää äidillä alkavia tai päättyviä sanoja.

9. ”Mulla olisi omakin elämä.”

Missä välissä äitipuoli hoitaa jumpat, ystävien tapaamiset ja työväenopistot? Miten saada aikaa parisuhteelle?

– Järkeä tekemisiin saa aikatauluttamalla perheen menot. Viikkolukujärjestykseen pannaan pakolliset kuviot, kuten työt, koulut, kaupassakäynnit, siivouspäivät sekä kaikkien harrastukset, myös aikuisten. Koettakaa tosin raivata tilaa myös perheenne yhteisiin juttuihin. Aikuiset sopivat keskenään yhteisistä illoista tai lomista, jolloin lapset ovat ex-puolisolla tai vaikka isovanhemmilla.

– Äitipuolten kannattaa pitää omista menoistaan huolta. Jos marttyyriajatukset siitä, että minä-teen-täällä-kaiken-ja-uhraan-perheelleni-vapaa-aikani, pääsevät itämään, on seurauksena katkeruuden tunteita. Silloin kannattaa ottaa oma asema uudestaan esiin ensiksi puolison kanssa ja kertoa, miltä itsestä tuntuu.

10. ”Enää en jaksa…”

Mistä apua, jos elämä uusperheessä käy liikaa kantin päälle?

– Kunnan perheneuvolasta, seurakunnan perheasiain neuvottelukeskuksesta, yksityiseltä perheterapeutilta tai Väestöliitosta. Vertaistukea löytyy myös internetistä.

Lue lisää rahariidoista parisuhteessa.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.

 

ylihuolehtiva äiti ja tytär kuinka suhde paremmaksi

Olen 30-vuotias yksinasuva nainen, jolla on ylihuolehtiva äiti. Olen asunut 6 vuotta poissa kotoa, mutta äiti ei luota että pärjään. Olen esikoinen ja minulla on perheellinen pikkuveli. Äitini älytön tarve paapoa näkyy niin, että hän ostaa minulle usein tavaroita, vaikka olen kieltänyt sen - sekä lempeästi että napakasti. Hänen intohimonsa on kirpputorien kiertely ja sieltä sitten löytyy aina jotain - milloin tarpeellista ja milloin tarpeetonta. Tavaran tuputtamisen lisäksi minua ärsyttää hänen paimentamisensa. Kauhea poru tulee siitä, jos en ole pariin päivään soittanut. Olen sanonut että olen aikuinen ja hoidan asiani ja ostokseni, mutta viesti ei mene perille. Asumme 4 kilometrin päästä toisistamme ja näemme viikoittain. Mitä tulisi tehdä, ettei tämä loppuisi välirikkoon? MINNA

Ongelmaasi voi tarkastella saksalais-amerikkalaisen Erik H. Eriksonin elämänkaariteorian näkökulmasta. Eriksonin mukaan meidän täytyy ihmisinä kohdata kahdeksan kehityskriisiä, joiden ratkaiseminen antaa eväät selvitä elämän muista haasteista ja muodostaa eheä minuus.

Aikuisuuteen liittyvät kriisit ovat oman identiteetin muodostaminen ja läheisyyden haasteen ratkaiseminen. Näitä teemoja sinä joudut nyt käsittelemään. Äitisi kehitysteemoja taas tuntuvat olevan haasteet, jotka liittyvät toisista huolehtimiseen ja elämänviisauden saavuttamiseen.

Äitisi ei luota, että sinä olisit yksinasuvana kolmekymppisenä ratkaissut kysymyksen siitä, kuka olet. Ilmeisesti pikkuveljesi perhe edustaa hänelle "oikeampaa" ratkaisua identiteetin kannalta.

Äitisi mielipidettä tärkeämpää on, että itse koet valinneesi nykyisen tiesi ja että käsittelet tietoisesti läheisyyden teemaa elämässäsi. Kaikkien ei tarvitse valita parisuhdetta, mutta jokaisen meistä täytyy lopulta tehdä valinta, haluammeko sellaista vai emme. Muuten seurauksena on jatkuva hämmennyksen tila, läheisyyden välttäminen, energian suuntaaminen korvaaviin toimintoihin elämässä kuten liialliseen työntekoon ja yksinoloon.

Eriksonin mukaan "Terveen lapsen ei tarvitse pelätä elämää jos hänen vanhempansa ovat tarpeeksi tasapainoisia ollakseen pelkäämättä kuolemaa".

Voiko olla niin, että äitisi toimintatavan taustalla on turvattomuutta, joka näyttäytyy ylihuolehtimisena. En tiedä minkä ikäinen äitisi on, mutta voi olla, että hänellä ei ole motivaatiota lähteä läpikäymään näitä omia elämänteemojaan. Mutta toivottavasti tietoisuus niistä helpottaa sinua olemaan ärsyyntymättä hänen käytöksestään.

Paapomiselle, tai pikemminkin sinun kontrolloinnillesi, voit alkaa asettamaan rajoja. Sinun on syytä selkeyttää äidillesi, että toivot aikuista suhdetta välillenne, jossa avainsanoja ovat luottamus ja kunnioitus toista kohtaan. Äitisi ei varmaankaan muutu kauheasti, mutta sinä voit sen sijaan muokata suhdettanne ja ennen kaikkea elämääsi tyydyttävämmäksi. Mikäli tarpeen, voisi olla hyvä, jos kävisit jonkun ammattilaisen kanssa vähän läpi suhdettanne ja nykyistä elämäntilannettasi.

Äitien ja tyttärien välisiä suhteita on kuvattu paljon. Hyvä kirja aloittaa on Tuula Vainikaisen Äidit ja aikuiset tyttäret - matkalla ymmärrykseen (WSOY 2011). Ingmar Bergmanin Syyssonaatti (1978) lienee yksi tunnetuimpia kuvauksia. Klassikkoja hyvistä, vaikka välillä ristiriitaisista, äideistä löytyy elokuvista Hellyyden ehdoilla (1983) ja Abba-elokuvasta Mamma Mia (2008).

Näin eteenpäin

  • Kirjoita harjoituskirjeitä (älä lähetä) äidillesi, joissa kerrot tunteesi ja toiveesi tulevasta yhteydenpidostanne.
  • Harjoittele mindfulnessin tai meditaation (YouTube) avulla tulemaan paremmin toimeen tunteittesi kanssa.
  • Opettele sanomaan ei, olemaan vastaamatta puhelimeen ja olemaan vähemmän tekemisissä äitisi kanssa.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Aivotutkija Miia Kivipelto Tukholma

Aivotutkija Miia Kivipelto tapaa viisikymppisiä, jotka valittelevat, ettei muisti pelaa. Syynä voi olla voimat vienyt stressi. Vaikka elimistö olisi muuten palautunut, pää tarvitsee lisäaikaa toipumiseen.

Aivot ovat Miia Kivipellon, 42, mielestä kiehtova elin. Ne ovat tutkijoillekin edelleen aika mystinen juttu, universumin monimutkaisin koneisto. Ne säätelevät elimistön koko toimintaa. Sitä, kuinka reagoimme ärsykkeisiin, käyttäydymme, tunnemme, muistamme, kommunikoimme...

– Tuskin koskaan pystytään täysin ymmärtämään, kuinka aivot toimintaamme säätelevät. Niissä sijaitsee kuitenkin iso osa ihmisyyttä, sanoo geriatrian professori ja palkittu aivotutkija Miia Kivipelto.

Vielä muutama vuosikymmen sitten aivoja pidettiin koneistona, joka raksuttaisi kelvollisesti niin kauan kuin öljyt kiertäisivät mekanismissa eikä pääkoppaan kohdistuisi kovia kolauksia. Nykyisin aivoja pidetään paljon muovautuvampina, ja juuri muovautuvuus kiinnostaa Kivipeltoa.

Ylirasitus on tunnollisen vaiva

Monta vuotta aivotutkijan pitämiin esitelmiin kuului kaksi vakiovalokuvaa. Aivot terveinä, elinvoimasta punertavina ja alzheimerin harmaannuttamina. Kivipelto työskenteli tutkijaryhmineen selvittääkseen, mikä saa aikaan muutoksen. Miten muistisairaus etenee ja mitä sen hidastamiseksi ellei peräti ehkäisemiseksi voidaan tehdä?

Muistin heikkeneminen ei ole pelkästään vanhusten huoli. Viime vuosina Kivipelto on tavannut viisikymppisiä naisia, jotka kertovat muistipoliklinikalla hieman nolostellen, että pää ei tunnu toimivan kuten pitäisi. He ihmettelevät, että päässä pätkii, vaikka muuta vaivaa ei olisi.

On tyypillistä, että nämä naiset käyvät töissä ja hoitavat tunnollisesti velvollisuutensa. Ehkä liiankin tunnollisesti – aivan kuin olisi oltava vaikuttamassa joka kentällä. Mutta moni on väsynyt, alakuloinen, masentunutkin. Joku on palannut äskettäin töihin burn out -lomalta ja todennut, että vaikka hän on muuten palautunut ylirasituksesta, muisti ei pelaa entiseen tapaan.

Stressi vie muistista herkkyyden

Yksi aivotutkimuksen uusista alueista onkin stressihormonien vaikutus muistamiseen. Sitä selvitetään kansainvälisessä tutkimuksessa.

–Muistista voi kadota herkkyys. Pään sisälläkin tarvitaan palautumisaikaa, kun elämään on tullut voimat tyhjentänyt kriisi. Vaikka aivoissa on luontaisesti reservikapasiteettia ja ne joustavat tiukassa paikassa, niin pitkään kestävä stressi muokkaa niitä. Samoin tekee esimerkiksi unettomuus.

Välittäjäaineiden toiminnassa nähdään silloin muutoksia.

–Ehkä aivojen palautuminen vaatiikin pidemmän ajan kuin on ajateltu, ja ehkä palautumista voi edistää omilla toimillaan, mutta millä tavoin ja kuinka paljon? Tätä vielä tutkitaan, sanoo Kivipelto.

Tutkijaa itseäänkin mietityttää varmasti kymmenen-kahdenkymmenen vuoden kuluttua, kuinka oma pää toimii.

 

Lue koko juttu: Hyvä terveys 12/2016

thefinn

Miia Kivipelto: ”Keski-iän stressi panee muistin koetteille”

Mielestäni vaikea stressi lisää mahdollisuutta kilpirauhasen alitoimintaan. Tämä myös aiheuttaa muistiongelmia. Valitettavasti Suomen terveydenhoito ei tunnista alitoimintaa ja ainoa tapa on käydä yksityisellä endokrinologilla. Mikäli ongelmana on muisti, suolanhimo, väsymys tai jatkuva kylmän tunteminen (tai yksi näistä) suosittelen käymistä endokrinologilla. Myös korkeat sokeri- ja kolesteroliarvot voivat johtua kilpir.alitoiminnasta
Lue kommentti
Anna-Stina Nykänen:

”Liskoenergiaa olen oppinut välttämään.”

Kahvilassa kuului kiljahdus. Vanha ystäväni siellä iloitsi, kun näki minut. Hän oli juuri työkaverinsa kanssa pohtinut, mikä on tyttöenergian ja tätienergian ero – ovatko ne vastakkaisia? Tämähän on minun ydinosaamisaluettani.

Helppo kysymys, sanoin. Eivät tyttö- ja tätienergia tietenkään ole ristiriidassa, minussakin on molempia. Niin, hiuksissani oli iso ruusuke, samaa vihreää kuin sifonkimekkoni. Silkkaa tyttöenergiaa. Mutta jalassa oli mustat trikoot ja lenkkarit. Tanakkaa tätienergiaa. Ystävääni nauratti.

Toki minussa on myös äijä-, poika- ja liskoenergiaa. Kaikissa ihmisissä on.

Tyttöenergia on minulle koristusta, kikatusta ja kepeyttä. Vaalin tyttöenergiaa, kun koristelen kynsiäni tv-uutisia katsoessani.

Parasta aikuista tyttöenergiaa on elokuvaohjaaja Johanna Vuoksenmaassa. Kuvatessaan tv-sarjaa hän letitti joka päivä tukan eri tavalla ja jakoi siitä kuvan somessa. Ja postasi uimaselfien yli sadasta järvestä kesän aikana. Tyttöys on hänelle sitä, että on aina uteliaana oppimassa uutta. Esimerkiksi viininmaistajaisissa.

Tyttöenergia murtaa jään, ihminen on helposti lähestyttävä eikä vaikuta tärkeilijältä. Kun lomalla ostin sadeviitan, jossa on vaaleanpunaisella pohjalla tummanpunaisia ruusuja, kadulla hymyiltiin ja tultiin juttelemaan.

Tätienergia on työtä mutta myös lepoa: Se vapauttaa kauneuden ja hauskuuden ja miellyttämisen paineesta. Saa olla totinen, arkinen ja järkevä.

Tätienergialla pidetään jöötä ja hoidellaan hommat, jotka eivät ole pätkääkään eksoottisia, rahakkaita tai inspiroivia. Rutiinit ja rubiinit, molempia on hyvä olla.

Äijäenergiaa opettelen, sitä tarvitaan. Kerron esimerkin. Puistossa minua ja koiraa lähestyi pelottava, sekava, iso nuorimies. Otin äijäasennon. Seisoin leveästi. Puristin leuan alas niin, että kaula näytti paksulta. Pullistin vatsaa. Olin totinen. Olin valmis.

Puhuin äijäkieleltä: ”Nee. Mekä hätänä?” Hän pyysi puhelinta. Heilautin vasemman koukun hänen nenänsä eteen, siinä oli haiseva pussi. ”Eio ku kakka ja koira”, sanoin. Tyyppi kavahti ja lähti.

Puhelimessakin äijäilen. Kun kysyn putkirempan edistymistä, käytän itsestäni vain sukunimeä, enkä puhu kodista, vaan asunnosta, jonka omistan – ikään kuin omistaisin niitä monta ja pyyhältäisin niiden väliä. ”Nykänen täs törrve...”

Kaikki miehetkään eivät osaa tätä.

Tyttöenergiaa näen miehessäni. Hän on köriläs, metsästää ja seikkailee. Mutta tykkää myös romanttisista leffoista ja itkee niitä katsoessaan. Hän ostaa kotiin kukkia ja polttaa kynttilöitä, koska itse tykkää niistä.

Ennen mieheni saattoi sanoa, että osti jonkun taulun tai kirjan, kun hänellä oli kuukautiset. Eli alakuloa. Minä sanoin, että ei ole kiva puhua julkisesti kuukautisista. Nyt kaduttaa. Mieheni oli radikaalimpi kuin minä.

Poikaenergiaa haluaisin lisää. Kimmoisuutta, jolla pogotaan ja sinkoillaan toimintaseikkailujen energiaa. Sitä on vain sielussani.

Liskoenergiaa olen oppinut välttämään. Se tulee esiin vaaratilanteissa, paniikissa – ja humalassa. Voi tapahtua kamalia.

Yhden energian varassa ei voi elää. Pelkkä tyttöenergia näyttää aikuisella naurettavalta, liika tätienergia tekee tylyksi, äijäenergiaan juuttuminen juntiksi. Sopiva energioiden sekoitus tuo säteilyä ja seksikkyyttä.

Anna-Stina Nykänen on porvoolainen toimittaja, joka ihastelee arjen rumuutta.