Jokaisella ihmisellä on oikeus turvalliseen elämään. Vaikka perheväkivalta on yleistä, se on mahdollista myös kitkeä. Tässä neuvot uhrille, uhkaajalle ja sivullisille.

Onko vain puolison lyöminen perheväkivaltaa?

Lyöminen on väkivaltaa mutta niin ovat töniminen, repiminen, läpsiminen, tavaroiden heitteleminen ja uhkailukin. Nöyryyttäminen, mitätöinti, eristäminen, kontrolli ja aiheeton, korostunut mustasukkaisuus ovat henkistä väkivaltaa. Samoin vähättely, välinpitämättömyys ja toisen sivuuttaminen.

Väkivalta ei ole vain tekoja, vaan myös tekemättä jättämistä, laiminlyöntiä ja kaltoinkohtelua, joka saa toisen tuntemaan olonsa turvattomaksi. Ihminen osaa käyttää monenlaisia asioita hyväkseen, jos hän haluaa tehdä toiselle pahaa.

Mitä seurauksia perheväkivallasta on uhrille?

Perheväkivalta voi tuhota ihmisen sekä henkisesti että fyysisesti. Väkivalta herättää pelkoa, häpeää, epävarmuutta, hämmennystä ja voimattomuutta. Se syö luottamusta ja murentaa itsetuntoa. Pahimmassa tapauksessa väkivallan uhri luopuu kokonaan omista tavoitteistaan ja tavallaan omasta elämästäänkin.

Mitä se tekee käyttäjälle?

Myös väkivaltaa käyttävä tuntee syyllisyyttä ja halveksii itseään. Häneltä menee maine. Hän myös menettää läheisensä, sillä parisuhde voi huonosti. Sitä sävyttää epäluottamus. Pari etääntyy toisistaan ja erouhka leijuu yllä.

Miten väkivalta kotona vaikuttaa lapsiin?

Lapset ovat lähes aina tietoisia perheväkivallasta. Sen näkeminen vahingoittaa lasta. Lapsi saattaa myös syyttää itseään tapahtuneesta. Osa lapsista toistaa kokemaansa myöhemmin. Vaarana on, että lapsi oppii itsekin lyömään tai alistumaan.

Perheväkivaltaan liittyy usein myös lasten pahoinpitelyä. Lapsia kuritetaan fyysisesti esimerkiksi tukistamalla, läpsimällä ja lyömällä kasvatuksen nimissä. Heihin kohdistuu myös henkistä väkivaltaa, kuten selkäsaunalla tai hylkäämisellä uhkailua, mitätöintiä ja laiminlyömistä.

Miten perheväkivallasta pääsee eroon?

Väkivaltaisesta tilanteesta voi olla vaikea selvitä yksin kuiville. Yleensä väkivalta kovenee vähitellen. Väkivallan uhan alla eläminen voi alkaa tuntua jopa normaalilta: sekä uhri että tekijä vähättelevät pahoinpitelyä tai pitävät sitä oikeutettuna käytöksenä. Uhri saattaa tuntea olevansa ainoa, jolle tapahtuu tällaista. Hän syyttää herkästi itseään ja pitää tapahtuneen omana tietonaan.

Pitkään jatkuessaan perheväkivalta murentaa uhrin voimavaroja ja toimintakykyä. Siksi kannattaa puhua ongelmasta mahdollisimman pian läheisille ja muille perheen ulkopuolisille ihmisille sekä kääntyä ammattiauttajan puoleen. Apua saa esimerkiksi terveyskeskuksista, poliisilta, kriisikeskuksista, turvakodeista ja perheneuvottelukeskuksista.

Moni perheväkivaltaan apua hakenut on katunut sitä, ettei tehnyt sitä aikaisemmin. Häpeä ja syyllisyys rajoittavat avun hakemista. Samoin se, ettei parisuhdeväkivaltaa mielletä vakavaksi rikokseksi.

Mitä jos pelkää omaa väkivaltaisuuttaan?

Kuka tahansa voi suuttua ja menettää malttinsa, mutta jokainen valitsee itse, käyttääkö väkivaltaa. Vaikka olisi miten vihainen, ihminen käyttää väkivaltaa vain silloin, kun hän ei ymmärrä, miten vahingollista se on eikä ole opetellut hillitsemään raivoaan ja reagoimaan väkivallattomalla tavalla.

Jokainen ihminen voi myös lopettaa väkivaltaisen käyttäytymisensä, jos hän suostuu näkemään asian toisen silmin sekä ottamaan vastaan apua. Ensimmäinen askel on myöntää oma väkivaltaisuutensa. Pitää myös ymmärtää, miten syvästi väkivalta vahingoittaa toista.

Kun tiedostaa vaarallisimmat tilanteet, voi ryhtyä toimiin väkivallan ehkäisemiksi. Pariskunnan kannattaa myös tehdä turvasuunnitelma, jossa yhdessä sovitaan, mitä tapahtuu, jos toinen käyttää väkivaltaa.

Väkivaltaisesta käytöksestä ei voi syyttää esimerkiksi alkoholia. Jos tietää, että viina tekee aggressiiviseksi, pitää miettiä kannattaako juoda ja ottaa riski.

Entä jos pahoinpitelijä on nainen?

Parisuhteessa pahoinpitelijä on useammin mies kuin nainen, mutta myös naiset käyttävät väkivaltaa. Miehen voi olla naista vaikeampi puhua asiasta ulkopuolisille ja hakea apua.

Naisten väkivalta kohdistuu myös lapsiin. Fyysisen väkivallan käyttö ei ole kasvatuskeino. Silti on vanhempia, jotka kuvittelevat, että lapsi oppii ja kehittyy, kun suurempi ja vahvempi satuttaa häntä. Näin siitä huolimatta, että lapsen kurittaminen on kielletty lailla.

Olipa lapsi sitten väkivallan kohde tai sivusta seuraaja, vanhempien kannattaa puhua lapsen kanssa suoraan ja avoimesti asiasta, jottei siitä tule hänelle ylivoimaisen suurta, ahdistavaa salaisuutta.

Onko anteeksianto mahdollista?

Oman väkivaltaisen käytöksensä myöntäminen ei ole mikään kertasuoritus. Muuttuminen edellyttää rehellisyyttä ja avoimuutta itseään kohtaan. Vastuun ottaminen omasta käytöksestä sisältää myös anteeksi pyytämisen ja sovittamisen.

Väkivaltaa käyttäneen kannattaa kysyä puolisoltaan, miten voi sovittaa tekemänsä vääryydet. Tämä saattaa tuntua ensin hämmentävältä ajatukselta, mutta hyvittäminen on molemmille osapuolille tärkeää.

Kyse ei ole kaupankäynnistä vaan aidosta halusta sovittaa paha tekonsa. Anteeksi pyytäminen ja antaminen hoitaa koko perhettä.

Miten toimia, jos epäilee perheväkivaltaa naapurissa?

Kynnys puuttua toisen perheen asioihin on korkea, mutta se kannattaa ylittää. Perheväkivallalla on taipumus uusiutua ja raaistua, jos siihen ei puututa. Naapurit tai sukulaiset voivat yhdessä miettiä, kuka on paras luottohenkilö tarttumaan asiaan ja puhumaan parille. Asiaa kannattaa kysyä suoraan ja kertoa, ettei hyväksy väkivallan käyttöä. Uhattuna olevan kanssa pitää tehdä heti turvasuunnitelma: hänen elämäänsä helpottaa jo tieto siitä, että naapurissa on turvapaikka hätätilanteen varalta.

Asiantuntijana lahtelainen Jussi-työntekijä Jukka Ihalainen.

Lue lisää mustasukkaisuudesta.

Neuvoja uhrille

 1. Väkivaltaa ei tarvitse sietää. Se ei ole sinun syytäsi.
 2. Kenelläkään ei ole missään tilanteessa oikeutta käyttäytyä väkivaltaisesti toista kohtaan.
 3. Puhu asiasta ulkopuolisille.
 4. Hae apua. Joka paikkakunnalla on ihmisiä, jotka voivat auttaa sinua.
 5. Vaadi puolisoltasi toimia väkivallan lopettamiseksi.
 6. Tee turvasuunnitelma: varaudu ennalta väkivaltaiseen tilanteeseen.
 7. Puhu asiasta lapsen kanssa. Lohduta häntä ja kerro, mitä aiot tehdä tilanteen estämiseksi.
nayttelija piitu uski

Vakava työuupumus pakotti näyttelijä Piitu Uskin muokkaamaan elämänsä uusiksi.

Lue Piitun vinkit, joilla hän ehkäisee väsymistä.

Huimauksesta se alkoi. Näyttelijä Piitu Uski meni ensin hammaslääkäriin, sitten korvalääkäriin. Jälkimmäinen totesi, että huimaus voisi olla psyykkistä.

- Aloin itkeä hysteerisesti, eikä siitä tullut loppua, sanoo Piitu, 48.

- Olin aina ollut hyvä muistamaan repliikkini, mutta yhtäkkiä vuorosanat eivät vain pysyneet päässäni. Muisti pätki muutenkin. Yhtenä aamuna en pystynyt enää nousemaan sängystä.

Hänestä tuntui, että hän piti siihen aikaan koko perhettä kasassa. Miehellä oli syvä työuupumus, lapset olivat pieniä ja oma työ televisiosarja Salatuissa elämissä vaati elämältä tiukkaa kurinalaisuutta.

- Olin sairastanut putkeen useita keuhkoputkentulehduksia ja elämä tuntui raskaalta. Miehen burnout ei estänyt minuakin sairastumasta siihen, mutta sen takia hankkimani tiedot auttoivat minua puhaltamaan pelin poikki, sanoo Piitu.

Koko elämä uusiksi

Hän ymmärsi, ettei voisi vain pitää lyhyttä sairauslomaa ja jatkaa elämistä kuin ennenkin.

- Vetäydyin kaikesta sivuun vuodeksi. Ajattelin, että otan tauon ja katson, mitä sen jälkeen tapahtuu. Ensimmäisestä puolesta vuodesta en muista mitään.

Avioero lähti vireille, ja henkiinjäämisvietti hoiti muun.

- Tajusin, että minun pitää alkaa käydä terapiassa eikä vain syödä lääkkeitä.

Oikeastaan koko elämä meni uusiksi. Pitkä liitto loppui. Piitu ajatteli, ettei hänestä olisi enää lavalle tai kameran eteen, sillä hän ei jaksanut edes katsoa suoraan eteensä. 

Omat arvoni, mitä ne ovat?

Suurennuslasin alle joutuivat niin Piitun ihmissuhteet, ruokavalio, elämänarvot kuin niiden mukainen toimintakin.

- Tiesin jo alussa, että minun pitää loppuelämäni varoa lähtemästä samaan pyöritykseen uudelleen. Nyt olen todella valikoiva töiden suhteen. Tarvitsen keikkojen väliin paljon palautumista ja teen mitä vain, että pääsen metsään. Pidän kiinni vahvoista rutiineista.

Ennen kuin Piitu sitoutuu johonkin – oli se sitten ystävän tapaaminen tai työprojekti – hän miettii, mitä se tarkoittaa itselle käytännössä. Lisääkö oma valinta harmoniaa vai tuoko iikaa säpinää.

Lue väsymyksen ehkäisystä: Hyvä terveys 12 / 2016

Piitun vinkit jaksamiseen
 1. Opettele tunnistamaan omat tunteesi erilaisten reaktioiden takana. Ole rehellinen itsellesi siitä, miltä joku asia sinusta tuntuu. Niin kauan kuin sinulla on yhteys omiin tunteisiisi, voit aika hyvin.
 2. Mieti mitä valintasi tarkoittavat käytännössä: paljonko ne vievät aikaa ja voimia ja paljonko niitä jää sitten muille asioille.
 3. Olet sitä, mitä syöt. Ravinto näkyy myös mielenlaadussa. Suosi mieluummin laatua kuin määrää, mitä ikinä teetkin.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa.

Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
 1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
 2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
 3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
 4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.