Raiskauksesta selviää, jos saa tukea. Jo läheisen läsnäolo voi auttaa, mutta usein on syytä turvautua ammattiapuun.

Raiskatulle ensimmäinen ihminen, joka auttaa, on ratkaisevan tärkeä. Kun uhri on saanut tehtyä rikosilmoituksen, hänelle pitäisi tulla mahdollisimman pian tunne, että hän selviytyy. Siksi on tärkeää, että poliisi ei sano: ai, sä olit humalassa.

Seksuaaliterapeutti ja gynekologi Pirkko Brusila on hoitanut Väestöliiton vastaanotollaan Helsingissä seksuaalista väkivaltaa kokeneita naisia. Lohduttajan ei pidä koskaan vähätellä raiskatun tuntemuksia vaan kannustaa häntä hakeutumaan lääkäriin. Läheinen tai perheenjäsen voi auttaa päivittäisten asioiden hoitamisessa, kuten lastenhoidossa tai ruoanlaitossa. Selviytymisessä auttaa paljon jo se, että joku tuttu on koko ajan läsnä.

Tutkiminen ahdistaa

Raiskattu haluaisi päästä pian pesulle ja unohtaa koko asian. Suihkuun kannattaa kuitenkin mennä vasta lääkärintarkastuksen jälkeen. Gynekologinen tutkimus ja näytteidenotto on usein tuskallista ja siksi rauhallinen ja ymmärtäväinen suhtautuminen on tärkeää. Lääkärin on selitettävä, mitä tehdään ja miksi. On tärkeää, että raiskattu itse hallitsee tilannetta. Ja jos häneen tutkimuksia tehdessä sattuu, pidetään tauko.

– Parasta olisi, että akuuttitilanteessa paikalle saisi jonkun läheisen tai tutun. Ettei uhri jäisi yksin, Brusila sanoo.

Tutkimuksesta kotiin lähtiessä taskussa pitää olla vähintäänkin puhelinnumero psykologille tai muulle kriisiterapeutille. Jos uhri on lähetetty yksin kotiinsa keskellä yötä, voi vaikka terveydenhoitaja soittaa hänelle seuraavana aamuna ja tarkistaa voinnin.

Myös jatkosta on sovittava. Mitä apua hän tulee vielä tarvitsemaan? Brusilan mukaan raiskauksesta selviytymisessä keskeisintä on luopua syyllisyydestä ja häpeästä. Ne ovat lähes poikkeuksetta raiskatun ensireaktioita.

– Vaikka raiskaaja olisi hyökännyt pusikosta kimppuun, nainen kyselee itseltään, mikä sai hänet valitsemaan juuri minut, Brusila sanoo.

Tuomio voi auttaa

Raiskatulle on vaikeaa istua samassa käräjäsalissa raiskaajan kanssa, mutta kohtaaminen voi olla myös terapeuttinen. Brusilan mukaan tuomio voi helpottaa oloa, jos tekijä on tuntematon. Raiskatun on helpompi syyttää teosta raiskaajaa, kun oikeus vahvistaa asian eikä uhri syyllistä itseään. Jos raiskaaja on läheinen, ei oikeusprosessiin yhtä helposti lähdetä. Näissä tilanteissa syyllisyyden kuorma on vielä suurempi, sillä usein tekijä syyllistää uhria.

Syyllisyyden lisäksi raiskaus muuttaa naisen elämää. Varsinkin jos asiaa ei käsitellä, saattaa seksi ja seksuaalisuus muuttua raiskatun mielessä kokonaan kielletyksi tai vastenmieliseksi. Raiskattu haluaa ehkä muuttaa pois paikkakunnalta, paeta jopa ulkomaille. Kokemukset saattavat vaikuttaa ihmissuhteisiin ja heijastua työelämään. Luottamus muihin ihmisiin voi kadota. Raiskatuilla naisilla on monesti hallitsematonta paniikin tunnetta ja kipuja, joihin ei näytä löytyvän syytä. Myös synnytyspelko on erittäin yleistä raiskauksen joskus kokeneilla.

– Mitä nopeammin tapahtuneen jälkeen lähtee hakemaan apua, sitä varhemmin toipuminen alkaa, Brusila kertoo.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi lääkärintarkastuksen jälkeen tehtyä oikeuspsykiatrista lausuntoa ja muita juridisia asiakirjoja voi käyttää oikeudessa todisteena vielä kymmenen vuoden ajan tapahtuneesta. Siksi niiden tekeminen on tärkeää, vaikkei heti jaksaisikaan tehdä asiasta rikosilmoitusta.

– Raiskaus ei ole seksiä vaan äärimmäistä nöyryyttämistä, Brusila sanoo. Koskemattomuuden rikkoutuminen tuo niin voimakkaan turvattomuuden tunteen, että sen voittaminen vaatii aikaa.

Tekijänä puolituttu

Mielikuvat raiskauksista tulevat monesti uutisista, joissa väkivaltainen raiskaaja hyökkää kimppuun yllättäen. Ainakin suomalainen todellisuus on ihan toisennäköinen. Päällekarkauksia ja väkivaltaisia hyökkäyksiä on tilastojen valossa vähän. Suomessa raiskataan vuosittain arviolta 10 000 naista. Niistä ei tehdä uutisia, ja rikosilmoituksia kirjataan vain reilut viisisataa.

Suurimmassa osassa tapauksista raiskaaja on puolituttu, tuttu tai jopa läheinen. Rikoskonstaapeli Marja Vuento Helsingin poliisista kertoo, että ainakin pääkaupunkiseudulla puskaraiskauksia tapahtuu todella vähän. Yleisintä raiskaus on juhlissa tai jonkun luona jatkoilla.

Suomessa raiskaaja ei ole yleensä muuten väkivaltainen. Ulkomaalaisia on raiskaajista yli kolmasosa. Näissä tapauksissa kulttuurierot kärjistyvät. Marja Vuento kertoo, että toisenlaisesta kulttuurista tuleva mies voi ymmärtää flirttailun väärin. Pelkkä ”ei” ei ehkä riitä. Suomalainen nainen on tottunut olemaan tasavertainen ja itsenäinen. Sen kääntöpuolena nainen voi olla myös liian luottavainen.

Valtaosa raiskatuista on naisia. Tekijä ja uhri voivat kuitenkin olla molemmat miehiä. Raiskatulle miehelle on tarjolla samankaltaista apua kuin naisille.

Selkeät ohjeet auttajille

Joskus raiskauksesta jää pysyviä merkkejä. Nainen voi saada sukupuolitaudin tai tulla raskaaksi. Henkisten vaurioiden lisäksi terapiassa käydään läpi myös seurausten aiheuttamaa vihaa ja katkeruutta.

– Asiat pitää oppia hyväksymään. Oppia niihin uudenlainen asenne, Brusila sanoo.

Pirkko Brusilan mielestä seksuaalisesta väkivallasta on puhuttava. Osa hänen omaa työtään on kouluttaa eri viranomaisia kohtaamaan raiskattuja. Seksuaalisen väkivallan kohtaamiseen on kuntien terveyskeskuksille ja sairaaloiden päivystyksiä varten koottu ohjeet Raiskatun akuuttiapu -oppaaseen. Siinä on yksityiskohtaisesti kerrottu, miten raiskattua voi auttaa ja miten häntä esimerkiksi tutkitaan.

Selkeät käytännön neuvot auttavat toimimaan. Oppaassa on ohjeita, jotka pitäisi olla jo ennalta kaikkien viranomaisten tiedossa. Lääkärien ja muun hoitohenkilökunnan pitää esimerkiksi kirjata, ovatko uhrin vaatteet repeytyneet tai likaiset ja missä mahdolliset vammat sijaitsevat ja minkä kokoisia, värisiä ja muotoisia ne ovat. Mahdolliset erite- ja häpykarvanäytteet tarvitaan. Uhrin henkistä tilaa voi arvioida ulkoisilla merkeillä, kuten onko raiskattu jännittynyt, viluinen tai apaattinen.

Tärkeää on, että jokainen konstaapeli tai sairaanhoitaja osaa lausua oikeat sanat – eikä ainakaan niitä vääriä.

Kriisiapua ja ystäviä

Se, että seksuaalirikoksista puhutaan julkisuudessa, vaikuttaa asenteisiin.

– Noin kolmikymppisillä naisilla on rohkeutta puhua myös seksuaalisuuteen kohdistuvista loukkauksista toisin kuin esimerkiksi kuusikymppisillä, jotka vasta vanhempana alkavat työstää vuosia sitten tapahtunutta, Brusila sanoo.

Seksin kyllästämässä ympäristössä varsinkaan nuoret eivät aina tunnu tajuavan, missä menee raiskauksen ja seksin raja. Brusila on tavannut 15-vuotiaita tyttöjä, jotka luulevat etteivät pojat voi seksihaluilleen mitään.

Brusila ihmettelee raiskauksesta annettuja lieviä tuomioita. Hänen mielestään tuomarit ja juristit pitäisi saada ymmärtämään mitä seksuaalinen väkivalta uhrille merkitsee.

Vaikka naiset ovat kautta historian lohduttaneet toisiaan, raiskattu tarvitsee yleensä myös ammattiapua tunteidensa selvittelyyn.

– Ystävän voi olla vaikea pitää omat tunteensa poissa tilanteesta. Ei välttämättä auta, jos vaikeaa tilannetta ulvotaan yhdessä, Brusila sanoo.

Jos sinut raiskataan

  • Älä peseydy tai vaihda vaatteita.
  • Mene lääkäriin, vaikkei näkyviä vammoja olisi.
  • Hae kriisiapua, älä jää yksin.
  • Tee rikosilmoitus, kun jaksat.
toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.

 

ylihuolehtiva äiti ja tytär kuinka suhde paremmaksi

Olen 30-vuotias yksinasuva nainen, jolla on ylihuolehtiva äiti. Olen asunut 6 vuotta poissa kotoa, mutta äiti ei luota että pärjään. Olen esikoinen ja minulla on perheellinen pikkuveli. Äitini älytön tarve paapoa näkyy niin, että hän ostaa minulle usein tavaroita, vaikka olen kieltänyt sen - sekä lempeästi että napakasti. Hänen intohimonsa on kirpputorien kiertely ja sieltä sitten löytyy aina jotain - milloin tarpeellista ja milloin tarpeetonta. Tavaran tuputtamisen lisäksi minua ärsyttää hänen paimentamisensa. Kauhea poru tulee siitä, jos en ole pariin päivään soittanut. Olen sanonut että olen aikuinen ja hoidan asiani ja ostokseni, mutta viesti ei mene perille. Asumme 4 kilometrin päästä toisistamme ja näemme viikoittain. Mitä tulisi tehdä, ettei tämä loppuisi välirikkoon? MINNA

Ongelmaasi voi tarkastella saksalais-amerikkalaisen Erik H. Eriksonin elämänkaariteorian näkökulmasta. Eriksonin mukaan meidän täytyy ihmisinä kohdata kahdeksan kehityskriisiä, joiden ratkaiseminen antaa eväät selvitä elämän muista haasteista ja muodostaa eheä minuus.

Aikuisuuteen liittyvät kriisit ovat oman identiteetin muodostaminen ja läheisyyden haasteen ratkaiseminen. Näitä teemoja sinä joudut nyt käsittelemään. Äitisi kehitysteemoja taas tuntuvat olevan haasteet, jotka liittyvät toisista huolehtimiseen ja elämänviisauden saavuttamiseen.

Äitisi ei luota, että sinä olisit yksinasuvana kolmekymppisenä ratkaissut kysymyksen siitä, kuka olet. Ilmeisesti pikkuveljesi perhe edustaa hänelle "oikeampaa" ratkaisua identiteetin kannalta.

Äitisi mielipidettä tärkeämpää on, että itse koet valinneesi nykyisen tiesi ja että käsittelet tietoisesti läheisyyden teemaa elämässäsi. Kaikkien ei tarvitse valita parisuhdetta, mutta jokaisen meistä täytyy lopulta tehdä valinta, haluammeko sellaista vai emme. Muuten seurauksena on jatkuva hämmennyksen tila, läheisyyden välttäminen, energian suuntaaminen korvaaviin toimintoihin elämässä kuten liialliseen työntekoon ja yksinoloon.

Eriksonin mukaan "Terveen lapsen ei tarvitse pelätä elämää jos hänen vanhempansa ovat tarpeeksi tasapainoisia ollakseen pelkäämättä kuolemaa".

Voiko olla niin, että äitisi toimintatavan taustalla on turvattomuutta, joka näyttäytyy ylihuolehtimisena. En tiedä minkä ikäinen äitisi on, mutta voi olla, että hänellä ei ole motivaatiota lähteä läpikäymään näitä omia elämänteemojaan. Mutta toivottavasti tietoisuus niistä helpottaa sinua olemaan ärsyyntymättä hänen käytöksestään.

Paapomiselle, tai pikemminkin sinun kontrolloinnillesi, voit alkaa asettamaan rajoja. Sinun on syytä selkeyttää äidillesi, että toivot aikuista suhdetta välillenne, jossa avainsanoja ovat luottamus ja kunnioitus toista kohtaan. Äitisi ei varmaankaan muutu kauheasti, mutta sinä voit sen sijaan muokata suhdettanne ja ennen kaikkea elämääsi tyydyttävämmäksi. Mikäli tarpeen, voisi olla hyvä, jos kävisit jonkun ammattilaisen kanssa vähän läpi suhdettanne ja nykyistä elämäntilannettasi.

Äitien ja tyttärien välisiä suhteita on kuvattu paljon. Hyvä kirja aloittaa on Tuula Vainikaisen Äidit ja aikuiset tyttäret - matkalla ymmärrykseen (WSOY 2011). Ingmar Bergmanin Syyssonaatti (1978) lienee yksi tunnetuimpia kuvauksia. Klassikkoja hyvistä, vaikka välillä ristiriitaisista, äideistä löytyy elokuvista Hellyyden ehdoilla (1983) ja Abba-elokuvasta Mamma Mia (2008).

Näin eteenpäin

  • Kirjoita harjoituskirjeitä (älä lähetä) äidillesi, joissa kerrot tunteesi ja toiveesi tulevasta yhteydenpidostanne.
  • Harjoittele mindfulnessin tai meditaation (YouTube) avulla tulemaan paremmin toimeen tunteittesi kanssa.
  • Opettele sanomaan ei, olemaan vastaamatta puhelimeen ja olemaan vähemmän tekemisissä äitisi kanssa.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Aivotutkija Miia Kivipelto Tukholma

Aivotutkija Miia Kivipelto tapaa viisikymppisiä, jotka valittelevat, ettei muisti pelaa. Syynä voi olla voimat vienyt stressi. Vaikka elimistö olisi muuten palautunut, pää tarvitsee lisäaikaa toipumiseen.

Aivot ovat Miia Kivipellon, 42, mielestä kiehtova elin. Ne ovat tutkijoillekin edelleen aika mystinen juttu, universumin monimutkaisin koneisto. Ne säätelevät elimistön koko toimintaa. Sitä, kuinka reagoimme ärsykkeisiin, käyttäydymme, tunnemme, muistamme, kommunikoimme...

– Tuskin koskaan pystytään täysin ymmärtämään, kuinka aivot toimintaamme säätelevät. Niissä sijaitsee kuitenkin iso osa ihmisyyttä, sanoo geriatrian professori ja palkittu aivotutkija Miia Kivipelto.

Vielä muutama vuosikymmen sitten aivoja pidettiin koneistona, joka raksuttaisi kelvollisesti niin kauan kuin öljyt kiertäisivät mekanismissa eikä pääkoppaan kohdistuisi kovia kolauksia. Nykyisin aivoja pidetään paljon muovautuvampina, ja juuri muovautuvuus kiinnostaa Kivipeltoa.

Ylirasitus on tunnollisen vaiva

Monta vuotta aivotutkijan pitämiin esitelmiin kuului kaksi vakiovalokuvaa. Aivot terveinä, elinvoimasta punertavina ja alzheimerin harmaannuttamina. Kivipelto työskenteli tutkijaryhmineen selvittääkseen, mikä saa aikaan muutoksen. Miten muistisairaus etenee ja mitä sen hidastamiseksi ellei peräti ehkäisemiseksi voidaan tehdä?

Muistin heikkeneminen ei ole pelkästään vanhusten huoli. Viime vuosina Kivipelto on tavannut viisikymppisiä naisia, jotka kertovat muistipoliklinikalla hieman nolostellen, että pää ei tunnu toimivan kuten pitäisi. He ihmettelevät, että päässä pätkii, vaikka muuta vaivaa ei olisi.

On tyypillistä, että nämä naiset käyvät töissä ja hoitavat tunnollisesti velvollisuutensa. Ehkä liiankin tunnollisesti – aivan kuin olisi oltava vaikuttamassa joka kentällä. Mutta moni on väsynyt, alakuloinen, masentunutkin. Joku on palannut äskettäin töihin burn out -lomalta ja todennut, että vaikka hän on muuten palautunut ylirasituksesta, muisti ei pelaa entiseen tapaan.

Stressi vie muistista herkkyyden

Yksi aivotutkimuksen uusista alueista onkin stressihormonien vaikutus muistamiseen. Sitä selvitetään kansainvälisessä tutkimuksessa.

–Muistista voi kadota herkkyys. Pään sisälläkin tarvitaan palautumisaikaa, kun elämään on tullut voimat tyhjentänyt kriisi. Vaikka aivoissa on luontaisesti reservikapasiteettia ja ne joustavat tiukassa paikassa, niin pitkään kestävä stressi muokkaa niitä. Samoin tekee esimerkiksi unettomuus.

Välittäjäaineiden toiminnassa nähdään silloin muutoksia.

–Ehkä aivojen palautuminen vaatiikin pidemmän ajan kuin on ajateltu, ja ehkä palautumista voi edistää omilla toimillaan, mutta millä tavoin ja kuinka paljon? Tätä vielä tutkitaan, sanoo Kivipelto.

Tutkijaa itseäänkin mietityttää varmasti kymmenen-kahdenkymmenen vuoden kuluttua, kuinka oma pää toimii.

 

Lue koko juttu: Hyvä terveys 12/2016

thefinn

Miia Kivipelto: ”Keski-iän stressi panee muistin koetteille”

Mielestäni vaikea stressi lisää mahdollisuutta kilpirauhasen alitoimintaan. Tämä myös aiheuttaa muistiongelmia. Valitettavasti Suomen terveydenhoito ei tunnista alitoimintaa ja ainoa tapa on käydä yksityisellä endokrinologilla. Mikäli ongelmana on muisti, suolanhimo, väsymys tai jatkuva kylmän tunteminen (tai yksi näistä) suosittelen käymistä endokrinologilla. Myös korkeat sokeri- ja kolesteroliarvot voivat johtua kilpir.alitoiminnasta
Lue kommentti
Anna-Stina Nykänen:

”Liskoenergiaa olen oppinut välttämään.”

Kahvilassa kuului kiljahdus. Vanha ystäväni siellä iloitsi, kun näki minut. Hän oli juuri työkaverinsa kanssa pohtinut, mikä on tyttöenergian ja tätienergian ero – ovatko ne vastakkaisia? Tämähän on minun ydinosaamisaluettani.

Helppo kysymys, sanoin. Eivät tyttö- ja tätienergia tietenkään ole ristiriidassa, minussakin on molempia. Niin, hiuksissani oli iso ruusuke, samaa vihreää kuin sifonkimekkoni. Silkkaa tyttöenergiaa. Mutta jalassa oli mustat trikoot ja lenkkarit. Tanakkaa tätienergiaa. Ystävääni nauratti.

Toki minussa on myös äijä-, poika- ja liskoenergiaa. Kaikissa ihmisissä on.

Tyttöenergia on minulle koristusta, kikatusta ja kepeyttä. Vaalin tyttöenergiaa, kun koristelen kynsiäni tv-uutisia katsoessani.

Parasta aikuista tyttöenergiaa on elokuvaohjaaja Johanna Vuoksenmaassa. Kuvatessaan tv-sarjaa hän letitti joka päivä tukan eri tavalla ja jakoi siitä kuvan somessa. Ja postasi uimaselfien yli sadasta järvestä kesän aikana. Tyttöys on hänelle sitä, että on aina uteliaana oppimassa uutta. Esimerkiksi viininmaistajaisissa.

Tyttöenergia murtaa jään, ihminen on helposti lähestyttävä eikä vaikuta tärkeilijältä. Kun lomalla ostin sadeviitan, jossa on vaaleanpunaisella pohjalla tummanpunaisia ruusuja, kadulla hymyiltiin ja tultiin juttelemaan.

Tätienergia on työtä mutta myös lepoa: Se vapauttaa kauneuden ja hauskuuden ja miellyttämisen paineesta. Saa olla totinen, arkinen ja järkevä.

Tätienergialla pidetään jöötä ja hoidellaan hommat, jotka eivät ole pätkääkään eksoottisia, rahakkaita tai inspiroivia. Rutiinit ja rubiinit, molempia on hyvä olla.

Äijäenergiaa opettelen, sitä tarvitaan. Kerron esimerkin. Puistossa minua ja koiraa lähestyi pelottava, sekava, iso nuorimies. Otin äijäasennon. Seisoin leveästi. Puristin leuan alas niin, että kaula näytti paksulta. Pullistin vatsaa. Olin totinen. Olin valmis.

Puhuin äijäkieleltä: ”Nee. Mekä hätänä?” Hän pyysi puhelinta. Heilautin vasemman koukun hänen nenänsä eteen, siinä oli haiseva pussi. ”Eio ku kakka ja koira”, sanoin. Tyyppi kavahti ja lähti.

Puhelimessakin äijäilen. Kun kysyn putkirempan edistymistä, käytän itsestäni vain sukunimeä, enkä puhu kodista, vaan asunnosta, jonka omistan – ikään kuin omistaisin niitä monta ja pyyhältäisin niiden väliä. ”Nykänen täs törrve...”

Kaikki miehetkään eivät osaa tätä.

Tyttöenergiaa näen miehessäni. Hän on köriläs, metsästää ja seikkailee. Mutta tykkää myös romanttisista leffoista ja itkee niitä katsoessaan. Hän ostaa kotiin kukkia ja polttaa kynttilöitä, koska itse tykkää niistä.

Ennen mieheni saattoi sanoa, että osti jonkun taulun tai kirjan, kun hänellä oli kuukautiset. Eli alakuloa. Minä sanoin, että ei ole kiva puhua julkisesti kuukautisista. Nyt kaduttaa. Mieheni oli radikaalimpi kuin minä.

Poikaenergiaa haluaisin lisää. Kimmoisuutta, jolla pogotaan ja sinkoillaan toimintaseikkailujen energiaa. Sitä on vain sielussani.

Liskoenergiaa olen oppinut välttämään. Se tulee esiin vaaratilanteissa, paniikissa – ja humalassa. Voi tapahtua kamalia.

Yhden energian varassa ei voi elää. Pelkkä tyttöenergia näyttää aikuisella naurettavalta, liika tätienergia tekee tylyksi, äijäenergiaan juuttuminen juntiksi. Sopiva energioiden sekoitus tuo säteilyä ja seksikkyyttä.

Anna-Stina Nykänen on porvoolainen toimittaja, joka ihastelee arjen rumuutta.