Arkipyörityksessä latistuneeseen parisuhteeseen saa uutta potkua, kun lakkaa odottamasta ihmettä. Lähentymisen voi aloittaa tutustumalla siihen, mikä puolisollesi on nyt tärkeää.

Uutta rakastumisvaihetta haikailevan kannattaa valmistautua kohtaamaan tuttu parinsa aikuisena ja tasavertaisena ihmisenä, eikä haikailla löytävänsä jälleen sitä nuorta naista tai miestä, johon alunperin ihastui.

– On hyväksyttävä se, että molemmat ovat reissussa rähjääntyneitä. Mitä pidempi liitto, sitä enemmän vettä on virrannut ja hankaluuksia on koettu puolin ja toisin, pariterapeutti Maija Rosenquist toteaa.

Omaan puolisoonsa voi todella rakastua uudelleen, teittehän te sen jo aiemminkin. Rosenquist rohkaisee aloittamaan yhteisen tutkimusmatkan.

Tehkää matka menneeseen

Rakastumisen ja uuden innon löytäminen perustuu myötätuntoon puolisoaan kohtaan. Tutustu siihen ihmiseen, jonka kanssa elät. Mikä on tehnyt hänestä tällaisen, mikä hänelle on tässä elämänvaiheessa tärkeää, mitä hän odottaa tulevaisuudelta? Mistä hän ammentaa voimansa ja mikä häntä väsyttää?

Tässä auttaa menneisyysmatkailu. Eletyn yhteisen elämän muistelussa voi käyttää apuna isoa paperia, johon merkitään menneiden vuosien käännekohdat: tapaaminen, kihlautuminen, häät, ensimmäisen lapsen odotus ja syntymä, asunnon vaihdot, opiskelut ja muutokset työtehtävissä. Kerro puolisollesi, miten jokin tapahtuma on muuttanut elämääsi, mikä erotti teitä, mikä puolestaan yhdisti.

– Toki tätä aikamatkailua voi tehdä ihan vain keskustellenkin, ellei paperille kirjaaminen tunnu luontevalta, Maija Rosenquist sanoo.

Muistelun lomassa on hyvä nostaa esille kaikki nekin tunteet, joista ei ole aiemmin osattu tai ehditty puhua. Millaisia suruja ja haaveita kummallakin on ollut elämän tiukoissa paikoissa. Usein varsinkin toteutumattomat haaveet jäävät arjen pyörityksessä kertomatta. Ne saattavat katkeroittaa ja rassata parisuhdetta toisen tietämättä.

– Ehkä puoliso on joutunut joustamaan omien opiskelujensa suhteen, kun toinen oli vuosia työkomennuksella ulkomailla lasten ollessa pieniä. Oikeaa aikaa opintojen aloittamiselle ei kenties koskaan tuntunut tulevan, Rosenquist pohtii.

Etenkin naisten tulisi opetella kertomaan, mitä todella tahtoo.

– Meidät naiset on kasvatettu ajattelemaan, ettei pidä pyytää haluamaansa. On suorastaan itsekästä tahtoa jotain. Miehen odotetaan sitten antavan asioita, joita hän ei edes tiedä vaimonsa haluavan.

Rosenquist painottaa jokaisen vastuuta itsestään. Meillä on vain yksi, aika lyhyt elämä, joten ei pidä jäädä syyttelemään toista vaan ottaa itse vastuu hyvästä olostaan. Kannattaa miettiä, mitä todella haluaa, koska vilpittömillä toiveilla on taipumus toteutua.

– Kun on hyvä olla, jaksaa myös olla toiselle hyvä.

Opettelkaa turvallinen puhe

Keskustelun aloituksessa ajoitus on tärkeä. Ei kannata aloittaa, kun toinen on jo lähdössä töihin tai urheilemaan. Keskity puhumaan rauhallisesti ja rakentavasti. Vältä voimakkaita ilmaisuja, suoranaisia sammakoita, koska voit möläyttää jotain, josta toinen ei pääse yli koskaan.

– Turvallinen tapa puhua on kertoa omia huomiotaan, puhua omista tunteistaan ja tarpeistaan, Rosenquist muistuttaa.

Ongelmien lakaisu maton alle ei sekään ole suositeltavaa. Rosenquist harmittelee, että teemme karhunpalveluksen itsellemme, kun ryhdymme ”kaikki on hyvin” -leikkiin. Olemme sisäistäneet työelämässä kukoistavan menestymisen pakon niin hyvin, että yritämme toteuttaa sitä omassa kodissammekin.

– On hyvä tunnustaa, että meillä on ongelmia, että elämässämme on nyt tiukka paikka. Vaikka ongelmien sanominen ääneen voi aluksi tuntua ahdistavalta, se on silti vapauttavaa, jos molemmat ymmärtävät osuutensa tapahtuneeseen.

Joskus parisuhde on niin solmussa, että keskustelua on hyvä jatkaa ammattiauttajan tukemana. Pariterapiaan voi myös lähteä yksin, ellei vielä saa puolisoaan mukaan.

– Kun yksi ottaa vastuuta elämästään ja lähtee terapiaan, koko perheessä tapahtuu muutoksia. Usein vaikutukset ulottuvat kodin seinien ulkopuolellekin.

Parisuhdekurssit, joilla muutamat parit keskustelevat tämänhetkisistä vaikeuksistaan, ovat Rosenquistin kokemuksen mukaan vapauttavia. Kun yksi kertoo ongelmistaan, uskaltautuvat muutkin pohtimaan tilannettaan. On helpottavaa huomata, että vaikeudet ovat luonnollinen osa elämää.

Älkää pettäkö lapsia

Joskus ero tuntuu ainoalta vaihtoehdolta. Maija Rosenquist neuvoo harkitsemaan tarkoin, sillä ero on vain harvoin paras ratkaisu. Muutaman varauksen hän esittää: ero on aiheellinen, jos parisuhteessa on väkivaltaa, alkoholismia tai muita pahoja riippuvuuksia.

Ero voi olla järkevä, jos pariskunta päätyy siihen yhteistuumin eikä kuvioissa ole mukana kolmatta osapuolta. Tällaisessa tilanteessa yhteisvanhemmuus alkaa toimia ja se säästää lapset raastavilta ja turvattomuutta aiheuttavilta riidoilta.

Yhdessä sinnittelyä lasten kotoa muuttoon asti Rosenquist pitää liki petoksena lapsia kohtaan. Lapset vaistoavat, jos vanhempien välit ovat huonot. Ongelmiin kannattaa hakea apu pikimmiten, etteivät lapset joudu kantamaan vanhempiensa ratkaisemattomia ristiriitoja.

– On tärkeä kertoa lapsille, että vanhemmilla on nyt vaikeaa, mutta aiomme tehdä töitä sen eteen, että kaikki muuttuisi hyväksi. Se rauhoittaa kaikkia osapuolia.

Vaalikaa yhteistä aikaa

Parisuhteen parantamisessa korostetaan aina yhteisen ajan merkitystä. Eikä turhaan, Rosenquist korostaa.

– Rakkauden ylläpitämiseksi yhteistä aikaa täytyy olla, muuten kadottaa yhteyden toiseen. Aikaa kannattaa järjestää kaikissa elämän vaiheissa, vaikka sitten pieninä pätkinä.

Pienten lasten vanhempia Rosenquist kehottaa laittamaan arkirutiinit sillä tavalla kuntoon, että vanhemmille jää aikaa kahdenkeskiseen keskusteluun. Kun lasten nukkumaanmeno kahdeksalta hiljentää talon, vanhemmat ehtivät vielä kotitöiden jälkeen istahtaa hetkeksi yhdessä. Tai sitten lapset voi viedä kerran kuussa hoitoon mummolaan tai muuhun tuttuun ja turvalliseen paikkaan.

Kun lapset muuttavat pois kotoa, koti saattaa tuntua tyhjältä vaikka puoliso on vierellä, kuten ennenkin. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa tutustua kumppaniinsa uudelleen ja käynnistää parisuhteen kuntoremontti.

Kahden jääminen on ihana mahdollisuus, uuden ajan alku. Nyt kannattaa päivittää unelmat ja miettiä, mitä kumpikin haluaisi vielä tehdä.

– Osan unelmista voi toteuttaa yksin, kaikkea ei tarvitse tehdä yhdessä. Kun itse on tyytyväinen, hyvinvointi siirtyy parisuhteeseen.

Kompromisseja voi ja pitää tehdä: mies voi esimerkiksi käydä silloin tällöin vaimonsa seuralaisena oopperassa, vaimo puolestaan tulla katsomaan miehensä suunnistuskisoja. Näin puolisot osoittavat olevansa kiinnostuneita toisen elämästä, siitä mikä kumppanille on tärkeää.

Elämää voi Maija Rosenquistin mukaan lukea erilaisin silmälasein. Ilonaiheiden etsiminen on palkitsevampaa kuin virheiden tuijottaminen.

– Toisen ilahduttaminen ei tarvitse kalliita luksuslomia tai minkkiturkkeja, se vaatii vain hieman luovuutta. Puolisonsa voi yllättää vaikka laittamalla hänen laukkuunsa jonkun yhteisestä jutusta muistuttavan tavaran tai lähettämällä kesken päivän herkullisen tekstiviestin.

Puhukaa seksistä suoraan

Puolisolle ja keskustelulle varattu kahdenkeskinen aika tekee hyvää myös seksielämälle.

– Kun puolisot kohtaavat toisensa puolisoina, eivät vain arjen pyörittäjinä tai lastensa vanhempina, kevenee kodin tunnelma. Puolisolle annettu huomio parantaa seksiäkin, jos yhdessä löytää kadoksissa olleen ilon ja hauskuuden, tietää pari- ja seksuaaliterapeutti Antti Ryynänen Sexposta.

Vaikka yhteinen aika on parasta seksin virittelyä, ei seksi-iltoja kannata sentään kalenteriin varata. Pakot vain tappavat seksuaalisen halun. Ryynänen tosin muistuttaa, että pikkulasten vanhemmat joutuvat joskus varaamaan toisilleen yhteistä aikaa allakan kanssa, mutta seksihaluja sillä ei vielä luoda.

Ryynänen neuvoo herättelemään halua vaikka yhteisen aterian valmistuksella, kahdenkeskisillä mökkiviikonlopuilla tai katselemalla televisiota lähekkäin sohvalla. Halut syttyvät parhaimmin, kun on stressitön, levännyt olo ja puolisoiden välillä on läheisyyttä.

– On myös tärkeä oppia kertomaan siitä, milloin haluaa ainoastaan hellyyttä, milloin taas hellyyttä, joka saattaa johtaa seksiin, Ryynänen opastaa.

Pitkässä parisuhteessa seksi usein laimenee: rutiinit korvaavat kokeilunhalun ja yhdyntäkerrat vähenevät. Myös elämänmullistukset, kuten puolison sairastuminen, paineet työpaikalla tai riidat sukulaisten kanssa, voivat aiheuttaa kiinnostumattomuutta seksiin.

– On paljon pareja, joille tuttu seksi harvakseltaan yhdessä asennossa on täysin riittävää ja nautinnollista. Mutta toisille tästä tulee ongelmia, Ryynänen sanoo.

Avain muutokseen on uskallus ottaa asia avoimesti esille. Tässä kannattaa olla hienovarainen, kunnioittava ja myönteinen. Ryynänen neuvoo aloittamaan keskustelun vaikka muistelemalla, miten ihanaa seksielämä esimerkiksi suhteen alussa tai oli ja mitkä olosuhteet ja asenteet siihen vaikuttivat.

Sekä Rosenquist että Ryynänen muistuttavat miesten ja naisten välisistä eroista.

– Nainen tarvitsee aitoa arvostusta innostuakseen seksistä, miehelle seksi on tie läheisyyteen.

Naisen halun virittäminen vaatii kiireettömyyttä ja henkistä yhteyttä, jota rakennetaan läpi päivän. Miehelle riittäisi usein vähempikin valmistelu. Nainen ei yleensä halua seksiä stressaantuneena, miehelle yhdyntä saattaa olla stressin purkua.

Joskus seksiä voi harrastaa vaikka ei itse olisi siitä juuri innostunut. Tavasta ei kuitenkaan pidä tehdä pysyvää, sillä se vieraannuttaa omasta seksuaalisuudesta ja voi johtaa vakaviin häiriöihin. Suostuminen vasten tahtoa voi aiheuttaa seksi-allergiaksi kutsuttua jatkuvaa haluttomuutta, itseinhoa tai puolison vihaamista. Ryynänen kehottaa kuuntelemaan omia tuntemuksiaan ja pitämään huolta omista rajoistaan.

– Pitkässä suhteessa halut menevät välillä aivan eri tahtia. Molempien on hyväksyttävä, että yhteiselämä vaatii kompromisseja, myös seksissä.

Lue lisää
Parisuhteen haasteista
Seksipulmista

nayttelija piitu uski

Vakava työuupumus pakotti näyttelijä Piitu Uskin muokkaamaan elämänsä uusiksi.

Lue Piitun vinkit, joilla hän ehkäisee väsymistä.

Huimauksesta se alkoi. Näyttelijä Piitu Uski meni ensin hammaslääkäriin, sitten korvalääkäriin. Jälkimmäinen totesi, että huimaus voisi olla psyykkistä.

- Aloin itkeä hysteerisesti, eikä siitä tullut loppua, sanoo Piitu, 48.

- Olin aina ollut hyvä muistamaan repliikkini, mutta yhtäkkiä vuorosanat eivät vain pysyneet päässäni. Muisti pätki muutenkin. Yhtenä aamuna en pystynyt enää nousemaan sängystä.

Hänestä tuntui, että hän piti siihen aikaan koko perhettä kasassa. Miehellä oli syvä työuupumus, lapset olivat pieniä ja oma työ televisiosarja Salatuissa elämissä vaati elämältä tiukkaa kurinalaisuutta.

- Olin sairastanut putkeen useita keuhkoputkentulehduksia ja elämä tuntui raskaalta. Miehen burnout ei estänyt minuakin sairastumasta siihen, mutta sen takia hankkimani tiedot auttoivat minua puhaltamaan pelin poikki, sanoo Piitu.

Koko elämä uusiksi

Hän ymmärsi, ettei voisi vain pitää lyhyttä sairauslomaa ja jatkaa elämistä kuin ennenkin.

- Vetäydyin kaikesta sivuun vuodeksi. Ajattelin, että otan tauon ja katson, mitä sen jälkeen tapahtuu. Ensimmäisestä puolesta vuodesta en muista mitään.

Avioero lähti vireille, ja henkiinjäämisvietti hoiti muun.

- Tajusin, että minun pitää alkaa käydä terapiassa eikä vain syödä lääkkeitä.

Oikeastaan koko elämä meni uusiksi. Pitkä liitto loppui. Piitu ajatteli, ettei hänestä olisi enää lavalle tai kameran eteen, sillä hän ei jaksanut edes katsoa suoraan eteensä. 

Omat arvoni, mitä ne ovat?

Suurennuslasin alle joutuivat niin Piitun ihmissuhteet, ruokavalio, elämänarvot kuin niiden mukainen toimintakin.

- Tiesin jo alussa, että minun pitää loppuelämäni varoa lähtemästä samaan pyöritykseen uudelleen. Nyt olen todella valikoiva töiden suhteen. Tarvitsen keikkojen väliin paljon palautumista ja teen mitä vain, että pääsen metsään. Pidän kiinni vahvoista rutiineista.

Ennen kuin Piitu sitoutuu johonkin – oli se sitten ystävän tapaaminen tai työprojekti – hän miettii, mitä se tarkoittaa itselle käytännössä. Lisääkö oma valinta harmoniaa vai tuoko iikaa säpinää.

Lue väsymyksen ehkäisystä: Hyvä terveys 12 / 2016

Piitun vinkit jaksamiseen
  1. Opettele tunnistamaan omat tunteesi erilaisten reaktioiden takana. Ole rehellinen itsellesi siitä, miltä joku asia sinusta tuntuu. Niin kauan kuin sinulla on yhteys omiin tunteisiisi, voit aika hyvin.
  2. Mieti mitä valintasi tarkoittavat käytännössä: paljonko ne vievät aikaa ja voimia ja paljonko niitä jää sitten muille asioille.
  3. Olet sitä, mitä syöt. Ravinto näkyy myös mielenlaadussa. Suosi mieluummin laatua kuin määrää, mitä ikinä teetkin.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa.

Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
  1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
  2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
  3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
  4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.