Haluttomuus on yleisin syy, joka ajaa pariskunnan seksuaaliterapeutin puheille. Usein ongelma on siinä, että parisuhteessa vain toinen määrittää minkälaista seksiä harrastetaan. Lue neljän parin vinkit: Näin me virittelemme toisemme.

Halu on läheisyyttä

Naisen seksuaalista haluttomuutta voi aiheuttaa myös kipu, hormonaaliset syyt tai kostumisongelma. Myös kyvyttömyys saada orgasmi voi vähentää haluja.

Seksologi Leena Hattusen mukaan moni nainen sanoo, ettei yhdyntä tunnu miltään. Se johtuu siitä, että klitoris erektoituu, ei vagina. Miehet oppivat itsetyydytyksen jo nuorina, mutta naisille orgasmin saaminen vaatii yleensä enemmän opettelua.

Myös jotkut lääkkeet ja esimerkiksi masennus vaikuttavat sekä naisten että miesten seksihaluihin. Erään tuoreen tutkimuksen mukaan vaihdevuodet ylittäneiden naisten halut voivat lisääntyä mieshormonien avulla.

Leena Hattusen mukaan haluttomuutta voi aiheuttaa myös vaikeus kiihottua. Silloin pitää selvittää, mikä kiihottumisen estää. Eli onko ongelma fyysinen vai psykologinen. Esimerkiksi tunnottomuus voi johtua monesta syystä.

– Jos on aikaisempia ikäviä seksikokemuksia, keho saattaa myöhemmissäkin suhteissa reagoida tunnottomuudella, Hattunen sanoo.

Keho puolustautuu. Voi esimerkiksi olla vaikea tuntea mitään, jos on lapsena häväisty itsensä koskettelusta. Hattunen kertoo, että mikä tahansa lapsena tai myöhemminkin koettu trauma voi vaikuttaa niin, että ihmisen on vaikea ryhtyä toisen kanssa niin intiimiin läheisyyteen kuin yhdyntään ja eroottiseen nautintoon.

Erilaisia auttajia

Seksuaaliterapia on terapiaa, jossa työstetään omaan itseen ja seksuaalisuuteen liittyviä ajatuksia, tunteita ja kokemuksia. Seksuaaliterapiaan mennään joko yksin tai puolison kanssa.

Seksuaaliterapiassa voi käsitellä muun muassa haluttomuutta, seksiin liittyvää häpeän ja riittämättömyyden tunnetta, läheisyyteen liittyviä ahdistuksia, parisuhdeongelmia, uskottomuutta, erektio- ja orgasmivaikeuksia, ongelmia sukupuoli-identiteetin löytämisessä tai erilaisia pakkomielteitä ja riippuvuuksia.

Seksuaaliterapia kestää tavallisimmin 10 kerrasta pariin vuoteen ja istunnot voivat olla joko viikoittain tai harvemmin.

Seksuaalineuvonta on seksuaaliongelmien selvittelyä ja ratkaisujen etsimistä sekä yksilöllisten neuvojen antamista henkilön seksuaaliongelmissa. Seksuaalineuvonta ei pidä sisällään terapiaa.

Seksuaalineuvonta on neuvontaa ja ohjausta, ongelmien ja kysymysten selvittelyä ja ratkaisuja. Tavoitteena on, että ihminen kokee oman ja toisen sukupuolisuuden luonnollisena osana elämää.

Parisuhdeterapiassa käsitellään parisuhteen arkisia ongelmia ja mietitään niihin uusia ratkaisuja. Yhdessä terapeutin kanssa mietitään miten parisuhdetta voidaan kehittää. Tavallisimmin pariterapiassa käsitellään vaikeutta keskustella kumppanin kanssa, uskottomuutta tai muuta erouhkaa ja sairauden tai onnettomuuden mukana tulevia ongelmia.

Parisuhdeterapiassa käydään yleensä alle kymmenen kertaa. Parisuhdeterapiaan voi osallistua myös vain toinen. Pariterapeutti voi auttaa paria määrittelemään tavoitteensa oman parisuhteensa osalta. 

Neljä paria vinkkaa:
Miten virittelette halua? Miten löydätte aikaa seksille ja hellyydelle?

Nainen, 37, mies, 46, uusperheessä lapset 8-, 5- ja 3-vuotta. Yhdessä reilun vuoden:

Seksileluja silloin tällöin

”Lähettelemme toisillemme työpäivän aikana sekä romanttisia että myös erittäin pikkutuhmia ja suorasukaisiakin tekstiviestejä. Arkitohinan lomassa jompikumpi usein aloittaa pienen vihjailun siitä, mitä kivaa illalla voisi tehdä, tai kehaisee toisen peppua tai vähän koskee toista ohimennen jostain strategisesta paikasta.

Meillä on myös tapana telkkaria katsoessa, lukiessa tai muuten sohvalla röhnötellessä paijata toista tai hieroa päänahkaa tai hartioita. Siitä ei ole kovin pitkä matka siihen, että alkaa molemmin puolin kaivata tiiviimpääkin läheisyyttä.”

”Lasten nukkumaanmenon jälkeen on onneksi aina kahdenkeskistä aikaa, koska emme kumpikaan ole kovin iltaunisia. Arki ja työ tosin väsyttävät niin, ettei kumpikaan aina jaksa seksiä illalla, vaikka mieli tekisi. Onneksi puhumme siitä aina suoraan – ja aamullakin on sitä paitsi monesti hyvää aikaa, tosin kukonlaulun aikaan ennen lasten heräämistä. Joskus sovimme illalla väsyneinä, että peuhataan sitten aamulla, ja sitten onkin aamulla jo valmiiksi virittynyt fiilikseen.

Meidän uusperheessä on automaattisesti kahden viikon välein muutama päivä jolloin lapset ovat muualla, ja silloin on tavallista paremmin aikaa kahdenkeskiseen kivaan.”

”Simppelit seksilelut tuovat kivaa piristystä, meillä niillä leikitään silloin tällöin.”

 
Nainen, 40, ja mies , 43, lapset 17- ja 15-vuotta. Yhdessä 20 vuotta:

Sovitut seksipäivät

”Meillä on sovitut seksipäivät, keskiviikko ja lauantai tai sunnuntai. Eivät ole kiveenkirjoitettuja, mutta yritetään pitää niistä kiinni, koska hyvä seksihetki mukavasti rentouttaa ja piristää väsynyttäkin mieltä.

Jo aamulla voi muistuttaa: ’Rakas, meillä on tänään seksipäivä.’ Ja ajatus voi käväistä mielessä työpäivän aikana. Tätähän voisi höystää tekstareilla tai sähköpostillakin. Joka tapauksessa on koko päivä aikaa virittäytyä, ellei ole ehtinyt hoitaa asiaa jo aamutuimaan.

Nykyinen järjestely on ollut käytössä vuoden päivät ja on toiminut, olemme molemmat tyytyväisiä. Ennen, kun oli pitempiä taukoja seksissä, niin nupin kääntäminen seksitaajuudelle saattoi olla hankalaa. Saatoin loukkaantua siksi, ettei toinen halua minua. Keskustelimme siitä onko seksiä liian harvoin ja kenestä se riippuu ja kenen pitäisi vietellä.”

Nainen, 48, mies, 46, neljästä lapsesta kaksi vielä kotona. Yhdessä 30 vuotta:

Musikki kovalle ja ovi kiinni

”Kun tilaisuus tarjoutuu se käytetään välittömästi. Seksi on läsnä ja molemmille on selvää että sitä on elämässä rajallinen määrä, joten mieluummin mahdollisimman paljon. Seksi on aina ollut yksi parisuhteemme kulmakiviä. Lienee se alue, jolla helpoimmin ja varmimmin kohtaamme! Seksi ei ole koskaan ollut mikään harrastus vaan osa olemista. Vartalomme ovat ajaneet meidät yhteen ja ne meidät ovat yhdessä pitäneet.

Lasten syntymä on vain lisännyt äidin kykyä nauttia kehostaan ja sen iloista.
Seksin määrään ja laatuun on vaikuttanut työkomennukset, joiden takia olemme joutuneet olemaan erossa, ja eron jälkeen on yritetty kiriä kiinni kaikki menetetyt hetket. Erossa olot ovat pitäneet myös huolen siitä, ettei toisen fyysinen läsnäolo ole ollut itsestäänselvyys. Erillään olon jälkeen on tavallaan kerta toisensa jälkeen rakastuttava omaan puolisoonsa, ja siinä seksillä on tärkeä tehtävä.”

”Läheisyys on jatkuvaa eikä sitä tarvitse hakea: perheessä halataan paljon ja ollaan fyysisesti olemassa. Seksiä varten aika kaapataan sieltä missä sitä on: koitetaan valvoa kunnes lapset nukkuvat, mikä ei aina onnistu, herätään aikaisin (helpompaa!), lähetetään lapset asioille tai kävelylle, lähdetään ajelulle, huomioidaan lasten harrastukset, jos paine on liian kova pannaan musiikki kovalle ja mennään päiväunille.”

”Kukaan ei tarvitse laihaa kahvia tai huonoa seksiä.”

Nainen, 63, Mies, 65, yhdessä lähes 40 vuotta:

Yhdessä vaikka eroottisia elokuvia

”Muistetaan koskettaa (paijata, halata, suukkia) toista joka päivä. Katsotaan yhdessä hyvä leffa, ei pornoa; hyvää eroottista jännitettä saa olla (kuten Pehmeä iho). Käydään yhdessä saunassa, pestään selät.

Luetaan illalla vierekkäin. Keskustellaan sängyssä tuntikausia. Kuunnellaan radiota sängyssä, ehkä tunnelmallista musiikkia. Toinen tulee syliin, hyväillään selkää, vartaloa, halu nousee, toinen koskettaa, halu lisääntyy, suukotellaan…

Näin parhaimmillaan. Aina ei ole kiinnostusta. On parempia ja huonompia kausia. Siitä ei kuitenkaan sen enempää hermostu, kun tietää, että huono aika päättyy ja muuttuu paremmaksi. Näin on aina käynyt.”

”Aikaa riittää, kiire alkaa olla tuntematon asia. Yhdessä matkustaminen jonnekin (hiihtämään, rantalomalle) kahden tekee myös hyvää.”

Lue lisää haluttomuudesta.

Kipinää seksiin:

 • pitäkää toisianne käsistä ja katsokaa silmiin
 • hierokaa toistenne hartioita
 • sanokaa toisillenne kiitos
 • välittäkää toistenne asioista
 • puhukaa toisillenne omista haluistanne, toiveistanne ja tarpeistanne
 • varatkaa kahdenkeskistä aikaa
 • huolehtikaa, että molemmilla on myös omaa aikaa.
nayttelija piitu uski

Vakava työuupumus pakotti näyttelijä Piitu Uskin muokkaamaan elämänsä uusiksi.

Lue Piitun vinkit, joilla hän ehkäisee väsymistä.

Huimauksesta se alkoi. Näyttelijä Piitu Uski meni ensin hammaslääkäriin, sitten korvalääkäriin. Jälkimmäinen totesi, että huimaus voisi olla psyykkistä.

- Aloin itkeä hysteerisesti, eikä siitä tullut loppua, sanoo Piitu, 48.

- Olin aina ollut hyvä muistamaan repliikkini, mutta yhtäkkiä vuorosanat eivät vain pysyneet päässäni. Muisti pätki muutenkin. Yhtenä aamuna en pystynyt enää nousemaan sängystä.

Hänestä tuntui, että hän piti siihen aikaan koko perhettä kasassa. Miehellä oli syvä työuupumus, lapset olivat pieniä ja oma työ televisiosarja Salatuissa elämissä vaati elämältä tiukkaa kurinalaisuutta.

- Olin sairastanut putkeen useita keuhkoputkentulehduksia ja elämä tuntui raskaalta. Miehen burnout ei estänyt minuakin sairastumasta siihen, mutta sen takia hankkimani tiedot auttoivat minua puhaltamaan pelin poikki, sanoo Piitu.

Koko elämä uusiksi

Hän ymmärsi, ettei voisi vain pitää lyhyttä sairauslomaa ja jatkaa elämistä kuin ennenkin.

- Vetäydyin kaikesta sivuun vuodeksi. Ajattelin, että otan tauon ja katson, mitä sen jälkeen tapahtuu. Ensimmäisestä puolesta vuodesta en muista mitään.

Avioero lähti vireille, ja henkiinjäämisvietti hoiti muun.

- Tajusin, että minun pitää alkaa käydä terapiassa eikä vain syödä lääkkeitä.

Oikeastaan koko elämä meni uusiksi. Pitkä liitto loppui. Piitu ajatteli, ettei hänestä olisi enää lavalle tai kameran eteen, sillä hän ei jaksanut edes katsoa suoraan eteensä. 

Omat arvoni, mitä ne ovat?

Suurennuslasin alle joutuivat niin Piitun ihmissuhteet, ruokavalio, elämänarvot kuin niiden mukainen toimintakin.

- Tiesin jo alussa, että minun pitää loppuelämäni varoa lähtemästä samaan pyöritykseen uudelleen. Nyt olen todella valikoiva töiden suhteen. Tarvitsen keikkojen väliin paljon palautumista ja teen mitä vain, että pääsen metsään. Pidän kiinni vahvoista rutiineista.

Ennen kuin Piitu sitoutuu johonkin – oli se sitten ystävän tapaaminen tai työprojekti – hän miettii, mitä se tarkoittaa itselle käytännössä. Lisääkö oma valinta harmoniaa vai tuoko iikaa säpinää.

Lue väsymyksen ehkäisystä: Hyvä terveys 12 / 2016

Piitun vinkit jaksamiseen
 1. Opettele tunnistamaan omat tunteesi erilaisten reaktioiden takana. Ole rehellinen itsellesi siitä, miltä joku asia sinusta tuntuu. Niin kauan kuin sinulla on yhteys omiin tunteisiisi, voit aika hyvin.
 2. Mieti mitä valintasi tarkoittavat käytännössä: paljonko ne vievät aikaa ja voimia ja paljonko niitä jää sitten muille asioille.
 3. Olet sitä, mitä syöt. Ravinto näkyy myös mielenlaadussa. Suosi mieluummin laatua kuin määrää, mitä ikinä teetkin.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa.

Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
 1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
 2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
 3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
 4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.