Lapsen kysymyksiin seksistä pitää vastata, mutta leikki-ikäinen ei tarvitse vielä tietoa siitä, mitä yhdynnässä tarkalleen tapahtuu. Mutta miten ohjata viisaasti lasta, joka hilpailee itseään uimarannalla?

Miten pienen vauvan seksuaalisuus herää?

Sukupuolisuuden vahvistuminen lähtee vuorovaikutuksesta. Kun syntyy tyttö, äiti ja isä pitävät häntä tyttönä. On pitkälti vanhempien asenteista kiinni, miten lapsi kokee oman sukupuolisuutensa. Tavallinen sukupuolikehitys lähtee siitä, että lapsi hyväksytään tyttönä tai poikana korostamatta sitä liikaa.

Jo alle kaksivuotiasta kiinnostavat pissa- ja kakka-asiat. Parivuotias havaitsee erilaiset sukupuolielimet ja miettii niiden eroja ja merkityksiä. Pienelle lapselle turvallinen läheisyys ja koskettelu ovat tärkeitä lähtökohtia oman kehon hyväksymiseen.

Lapsi pystyy löytämään itsestään seksuaalista mielihyvää, ja jo pieni lapsi voi tyydyttää itseään. Alle kolmivuotiaan seksuaalisuus kohdistuu täysin omaan itseen.

Kolmi-nelivuotias haluaa puristella äidin tissejä saunassa tai hiplailee omia sukuelimiään esimerkiksi uimahallin saunassa. Kaverukset tutkivat toisiaan ilman vaatteita. Miten pitää suhtautua?

Lapsi on uteliaan  kiinnostunut omasta ja toisten kehosta. Tyttö ja poika löytävät sukupuolielimensä siinä missä muunkin kroppansa.

Hyvin varhain lapsi huomaa, että sukupuolielinten koskettelu aiheuttaa tuntemuksia. Sekä myönteisiä että kielteisiä. Jo lapsi saa sukupuolielintensä koskettelusta mielihyvää, turvaa ja lohtua, lisäksi ne voivat olla ylpeyden aihe. Katso mitä minulla on! Kielteiset tuntemukset syntyvät aikuisten kauhistelusta. Aikuinen suhtautuu sukuelinten hiplailuun omien asenteidensa ja estojensa mukaan. Lapsi ei osaa hävetä, ellei hänelle sitä opeteta.

Lapselle pitää kertoa, että jokaisella on omat rajansa. En halua että puristelet tissejäni. Ei sinuakaan saa kukaan puristella tai kosketella ilman lupaa tai syytä. Lapselle voi hyvin kertoa myös miten uimahallin saunassa käyttäydytään. Lasten ajattelu on suoraa, ja heille voi sanoa asioita suoraan. Lasta pitää myös suojata, ja ottaa huomioon, että julkisesti sukuelimiään kosketteleva lapsi voi herättää vieraissa ihmisissä vaikka minkälaisia ajatuksia. Aikuiset kokevat sen helposti kiusallisena ja hämmentävänä ja saattavat moralisoida sitä. Suhtautumisessa näkyy heidän oma asenteensa esimerkiksi itsetyydytykseen.

Samalla kun lapsi opettelee oman kehonsa osien nimiä, hän myös opettelee käyttäytymissääntöjä. Tavallisten lasten lääkärileikit ovat täysin viattomia, jos lapset ovat suunnilleen saman ikäisiä, ja ovat molemmat leikissä mukana, eikä leikki ole kummankaan mielestä vihamielistä tai pelottavaa.

Nelivuotias kysyy, mistä lapset tulevat. Mikä on ymmärrettävä ja riittävä vastaus?

Lapset ovat uteliaita ja usein vanhempien antama asiallinen tieto helpottaa. Asioita pitää kertoa tarpeeksi yksinkertaisesti ikätason mukaan. Pienelle lapselle voi riittää, että isä on siirtänyt äidin sisään siittiöitä.Valistuksen virhe voi olla, että kerrotaan liikaa yhdellä kertaa ja sellaista, josta lapsi ei ole vielä kiinnostunut.

Lapselle on hyvä, että palaset loksahtelevat paikoilleen pikku hiljaa. Vanhempien pitää kuunnella lapsiaan ja vastata kysymyksiin, mutta vastauksien ei pitäisi aiheuttaa lisää hämmennystä. Aikuismaista seksivalistusta leikki-ikäinen ei vielä tarvitse.

Miten lapsen kasvua mieheksi tai naiseksi voi tukea?

Lapsen seksuaalista identiteettiä pitää tukea sukupuolen mukaan. Hän on arvokas juuri poikana tai tyttönä. Tyttö hakee roolimallia äidistä, poika isästä. Esimerkiksi pikkupoika matkii isäänsä, kun isä vaikkapa ruuvaa hyllyä seinään. Isän pitää kehua poikaa eikä hätistää häntä pois. Mitä tahansa isä tekee, poika peilaa itseään siihen. Sama koskee äitejä ja tyttölapsia. Siksi samaa sukupuolta olevat roolimallit ovat tärkeitä silloinkin, kun perheessä ei äitiä tai isää jostakin syystä ole.

Sukupuolirooli opitaan ja omaksutaan niiltä aikuisilta malleilta, joita lapsi arjessa kohtaa, mutta myös tarinoista ja mediasta. Lapset kokeilevat erilaisia roolimalleja ja vastakkaisenkin sukupuolen roolia.  Läheisten aikuisten suhtautumisella on suuri merkitys, kun lapsi arvioi, onko hyvä juttu olla poika tai tyttö.

Lapsi kuitenkin rakastuu läheisiin aikuisiin, eikä tee eroa sukupuolten tai sukupolvien välille. Kaikki on mahdollista, aivan kuin saduissa. Tyttö voi kuvitella menevänsä isona naimisiin joko äitinsä, isänsä tai ehkäpä isoäitinsä kanssa. 

Miten sukupuolten välisistä eroista pitäisi puhua lapsille?

Asioista pitää kertoa ilman arvolatausta, että jompi kumpi olisi parempi. Lapsen ajatusmaailmassa hyvin pitkään kaikki on mahdollista. Hän voi kuvitella itselleen molemmat sukupuolielimet ja ajatella, että kyllä se mieskin oikeasti voi synnyttää.

Lapset havaitsevat sukupuolten välisen eron ja kyselevät siitä. Vanhempien tehtävä on kertoa, että molemmilla sukupuolilla on omat erityislaatuiset sukupuolielimensä. Tytölle voi vaikkapa kertoa, että hän voi sukupuolensa takia olla joskus myöhemmin äiti, jonka mahassa kasvaa vauva. Pojilla on siemenpussi, jossa voi isona kasvattaa vauvan siemeniä.

Leikki-iässä lasta pitää opettaa kunnioittamaan omaa kehoaan niin, että osaa suojata sitä.

Onko vahingollista, jos lapsi näkee seksiä, jota ei ymmärrä?

Lapset kuvittelevat paljon, mitä vanhempien välillä oikein tapahtuu. Lapsi on utelias ja saattaa kurkkia avaimenreiästä tai ovesta aikuisten sänkytouhuja. Nähdessään vanhempansa yhdynnässä lapsi ymmärtää sen helposti väärin. Lapsi ymmärtää seksiaktin lapsenomaisten, senhetkisten mielikuvien pohjalta. Hän voi ymmärtää yhdynnän herkästi väkivaltaisena, ja siksi hän voi kokea näkemänsä hyvin ahdistavana. Lapsi vertaa ihmisten välistä seksiä esimerkiksi herkästi eläinten seksiin, ja voi jopa ajatella että yhdynnässä voi juuttua kiinni toiseen.

Omien vanhempien seksin näkemisessä yhdistyvät lapsen kaikki mielikuvat vanhempien välisestä suhteesta, josta hän on itse ulkopuolinen. Lapsi voi myös esimerkiksi kuvitella, että isä pissaa äidin sisään.

Lapsia olisi hyvä suojella seksin näkemiseltä. Jos lapsi kuitenkin näkee vanhempiensa välistä seksiä, hänelle pitäisi selittää, että se on äidin ja isän tapa tykätä toisistaan. Pelottavasta asiasta pitää jutella niin, että lapsen hämmennys vähenee.

Seksin näkeminen televisiosta voi olla hämmentävää, mutta lasta suojaa se, etteivät kyseessä ole hänen vanhempansa eikä hän samalla tavalla tunne itseään ulkopuoliseksi. Hän voi tulla levottomaksi ja kiihtyä ja yhtä lailla kokea tilanteen pelottavaksi. Pojat saattavat seksin näkemisen jälkeen pelätä, että heidän oma pippelinsä vaurioituu.

Miten voi tunnistaa lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tai muita vaaran merkkejä?

Seksuaalisesti hyväksikäytetyn lapsen käytös muuttuu selvästi entiseen verrattuna. Yleensä muutoksen huomaa helposti. Kaltoinkohdeltu lapsi on herkästi ahdistunut, levoton, uneton, vetäytynyt ja syyllisyydentuntoinen. Hän saa vähän väliä käsittämättömiä raivokohtauksia. Lapsi voi toisaalta osata myös jäädyttää itsensä tilanteen ulkopuolelle ja eristäytyä. Silloinkin tiettyihin paikkoihin tai henkilöihin voi liittyä voimakasta pelkoa.

Seksuaalinen kaltoinkohtelu näkyy lapsissa tavallisesti myös outoina juttuina, piirustuksissa ja selittämättöminä pelkoina esimerkiksi pesutilanteissa tai lääkärintarkastuksessa. Äkillisesti kasvanut kiinnostus sukupuolielimiin ja lisääntynyt, säännöllinen itsetyydytys voivat olla merkkejä ylikiihottuneisuudesta.

Seksuaalisesti hyväksikäytetty lapsi helposti yliseksualisoituu ja voi yrittää saada muut lapset seksuaalisiin tekoihin. Lapsen tekemät yhdyntäyritykset, sukuelinten koskettelu suulla tai esineiden työntäminen toisten lasten emättimeen tai peräaukkoon eivät ole osa normaalia seksuaalista kokeilunhalua. Niistä pitää aina huolestua, ja ottaa yhteyttä perheneuvolaan.

Asiantuntijana professori Veikko Aalberg.

Lue lisää seksistä.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.

 

ylihuolehtiva äiti ja tytär kuinka suhde paremmaksi

Olen 30-vuotias yksinasuva nainen, jolla on ylihuolehtiva äiti. Olen asunut 6 vuotta poissa kotoa, mutta äiti ei luota että pärjään. Olen esikoinen ja minulla on perheellinen pikkuveli. Äitini älytön tarve paapoa näkyy niin, että hän ostaa minulle usein tavaroita, vaikka olen kieltänyt sen - sekä lempeästi että napakasti. Hänen intohimonsa on kirpputorien kiertely ja sieltä sitten löytyy aina jotain - milloin tarpeellista ja milloin tarpeetonta. Tavaran tuputtamisen lisäksi minua ärsyttää hänen paimentamisensa. Kauhea poru tulee siitä, jos en ole pariin päivään soittanut. Olen sanonut että olen aikuinen ja hoidan asiani ja ostokseni, mutta viesti ei mene perille. Asumme 4 kilometrin päästä toisistamme ja näemme viikoittain. Mitä tulisi tehdä, ettei tämä loppuisi välirikkoon? MINNA

Ongelmaasi voi tarkastella saksalais-amerikkalaisen Erik H. Eriksonin elämänkaariteorian näkökulmasta. Eriksonin mukaan meidän täytyy ihmisinä kohdata kahdeksan kehityskriisiä, joiden ratkaiseminen antaa eväät selvitä elämän muista haasteista ja muodostaa eheä minuus.

Aikuisuuteen liittyvät kriisit ovat oman identiteetin muodostaminen ja läheisyyden haasteen ratkaiseminen. Näitä teemoja sinä joudut nyt käsittelemään. Äitisi kehitysteemoja taas tuntuvat olevan haasteet, jotka liittyvät toisista huolehtimiseen ja elämänviisauden saavuttamiseen.

Äitisi ei luota, että sinä olisit yksinasuvana kolmekymppisenä ratkaissut kysymyksen siitä, kuka olet. Ilmeisesti pikkuveljesi perhe edustaa hänelle "oikeampaa" ratkaisua identiteetin kannalta.

Äitisi mielipidettä tärkeämpää on, että itse koet valinneesi nykyisen tiesi ja että käsittelet tietoisesti läheisyyden teemaa elämässäsi. Kaikkien ei tarvitse valita parisuhdetta, mutta jokaisen meistä täytyy lopulta tehdä valinta, haluammeko sellaista vai emme. Muuten seurauksena on jatkuva hämmennyksen tila, läheisyyden välttäminen, energian suuntaaminen korvaaviin toimintoihin elämässä kuten liialliseen työntekoon ja yksinoloon.

Eriksonin mukaan "Terveen lapsen ei tarvitse pelätä elämää jos hänen vanhempansa ovat tarpeeksi tasapainoisia ollakseen pelkäämättä kuolemaa".

Voiko olla niin, että äitisi toimintatavan taustalla on turvattomuutta, joka näyttäytyy ylihuolehtimisena. En tiedä minkä ikäinen äitisi on, mutta voi olla, että hänellä ei ole motivaatiota lähteä läpikäymään näitä omia elämänteemojaan. Mutta toivottavasti tietoisuus niistä helpottaa sinua olemaan ärsyyntymättä hänen käytöksestään.

Paapomiselle, tai pikemminkin sinun kontrolloinnillesi, voit alkaa asettamaan rajoja. Sinun on syytä selkeyttää äidillesi, että toivot aikuista suhdetta välillenne, jossa avainsanoja ovat luottamus ja kunnioitus toista kohtaan. Äitisi ei varmaankaan muutu kauheasti, mutta sinä voit sen sijaan muokata suhdettanne ja ennen kaikkea elämääsi tyydyttävämmäksi. Mikäli tarpeen, voisi olla hyvä, jos kävisit jonkun ammattilaisen kanssa vähän läpi suhdettanne ja nykyistä elämäntilannettasi.

Äitien ja tyttärien välisiä suhteita on kuvattu paljon. Hyvä kirja aloittaa on Tuula Vainikaisen Äidit ja aikuiset tyttäret - matkalla ymmärrykseen (WSOY 2011). Ingmar Bergmanin Syyssonaatti (1978) lienee yksi tunnetuimpia kuvauksia. Klassikkoja hyvistä, vaikka välillä ristiriitaisista, äideistä löytyy elokuvista Hellyyden ehdoilla (1983) ja Abba-elokuvasta Mamma Mia (2008).

Näin eteenpäin

  • Kirjoita harjoituskirjeitä (älä lähetä) äidillesi, joissa kerrot tunteesi ja toiveesi tulevasta yhteydenpidostanne.
  • Harjoittele mindfulnessin tai meditaation (YouTube) avulla tulemaan paremmin toimeen tunteittesi kanssa.
  • Opettele sanomaan ei, olemaan vastaamatta puhelimeen ja olemaan vähemmän tekemisissä äitisi kanssa.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Aivotutkija Miia Kivipelto Tukholma

Aivotutkija Miia Kivipelto tapaa viisikymppisiä, jotka valittelevat, ettei muisti pelaa. Syynä voi olla voimat vienyt stressi. Vaikka elimistö olisi muuten palautunut, pää tarvitsee lisäaikaa toipumiseen.

Aivot ovat Miia Kivipellon, 42, mielestä kiehtova elin. Ne ovat tutkijoillekin edelleen aika mystinen juttu, universumin monimutkaisin koneisto. Ne säätelevät elimistön koko toimintaa. Sitä, kuinka reagoimme ärsykkeisiin, käyttäydymme, tunnemme, muistamme, kommunikoimme...

– Tuskin koskaan pystytään täysin ymmärtämään, kuinka aivot toimintaamme säätelevät. Niissä sijaitsee kuitenkin iso osa ihmisyyttä, sanoo geriatrian professori ja palkittu aivotutkija Miia Kivipelto.

Vielä muutama vuosikymmen sitten aivoja pidettiin koneistona, joka raksuttaisi kelvollisesti niin kauan kuin öljyt kiertäisivät mekanismissa eikä pääkoppaan kohdistuisi kovia kolauksia. Nykyisin aivoja pidetään paljon muovautuvampina, ja juuri muovautuvuus kiinnostaa Kivipeltoa.

Ylirasitus on tunnollisen vaiva

Monta vuotta aivotutkijan pitämiin esitelmiin kuului kaksi vakiovalokuvaa. Aivot terveinä, elinvoimasta punertavina ja alzheimerin harmaannuttamina. Kivipelto työskenteli tutkijaryhmineen selvittääkseen, mikä saa aikaan muutoksen. Miten muistisairaus etenee ja mitä sen hidastamiseksi ellei peräti ehkäisemiseksi voidaan tehdä?

Muistin heikkeneminen ei ole pelkästään vanhusten huoli. Viime vuosina Kivipelto on tavannut viisikymppisiä naisia, jotka kertovat muistipoliklinikalla hieman nolostellen, että pää ei tunnu toimivan kuten pitäisi. He ihmettelevät, että päässä pätkii, vaikka muuta vaivaa ei olisi.

On tyypillistä, että nämä naiset käyvät töissä ja hoitavat tunnollisesti velvollisuutensa. Ehkä liiankin tunnollisesti – aivan kuin olisi oltava vaikuttamassa joka kentällä. Mutta moni on väsynyt, alakuloinen, masentunutkin. Joku on palannut äskettäin töihin burn out -lomalta ja todennut, että vaikka hän on muuten palautunut ylirasituksesta, muisti ei pelaa entiseen tapaan.

Stressi vie muistista herkkyyden

Yksi aivotutkimuksen uusista alueista onkin stressihormonien vaikutus muistamiseen. Sitä selvitetään kansainvälisessä tutkimuksessa.

–Muistista voi kadota herkkyys. Pään sisälläkin tarvitaan palautumisaikaa, kun elämään on tullut voimat tyhjentänyt kriisi. Vaikka aivoissa on luontaisesti reservikapasiteettia ja ne joustavat tiukassa paikassa, niin pitkään kestävä stressi muokkaa niitä. Samoin tekee esimerkiksi unettomuus.

Välittäjäaineiden toiminnassa nähdään silloin muutoksia.

–Ehkä aivojen palautuminen vaatiikin pidemmän ajan kuin on ajateltu, ja ehkä palautumista voi edistää omilla toimillaan, mutta millä tavoin ja kuinka paljon? Tätä vielä tutkitaan, sanoo Kivipelto.

Tutkijaa itseäänkin mietityttää varmasti kymmenen-kahdenkymmenen vuoden kuluttua, kuinka oma pää toimii.

 

Lue koko juttu: Hyvä terveys 12/2016

thefinn

Miia Kivipelto: ”Keski-iän stressi panee muistin koetteille”

Mielestäni vaikea stressi lisää mahdollisuutta kilpirauhasen alitoimintaan. Tämä myös aiheuttaa muistiongelmia. Valitettavasti Suomen terveydenhoito ei tunnista alitoimintaa ja ainoa tapa on käydä yksityisellä endokrinologilla. Mikäli ongelmana on muisti, suolanhimo, väsymys tai jatkuva kylmän tunteminen (tai yksi näistä) suosittelen käymistä endokrinologilla. Myös korkeat sokeri- ja kolesteroliarvot voivat johtua kilpir.alitoiminnasta
Lue kommentti
Anna-Stina Nykänen:

”Liskoenergiaa olen oppinut välttämään.”

Kahvilassa kuului kiljahdus. Vanha ystäväni siellä iloitsi, kun näki minut. Hän oli juuri työkaverinsa kanssa pohtinut, mikä on tyttöenergian ja tätienergian ero – ovatko ne vastakkaisia? Tämähän on minun ydinosaamisaluettani.

Helppo kysymys, sanoin. Eivät tyttö- ja tätienergia tietenkään ole ristiriidassa, minussakin on molempia. Niin, hiuksissani oli iso ruusuke, samaa vihreää kuin sifonkimekkoni. Silkkaa tyttöenergiaa. Mutta jalassa oli mustat trikoot ja lenkkarit. Tanakkaa tätienergiaa. Ystävääni nauratti.

Toki minussa on myös äijä-, poika- ja liskoenergiaa. Kaikissa ihmisissä on.

Tyttöenergia on minulle koristusta, kikatusta ja kepeyttä. Vaalin tyttöenergiaa, kun koristelen kynsiäni tv-uutisia katsoessani.

Parasta aikuista tyttöenergiaa on elokuvaohjaaja Johanna Vuoksenmaassa. Kuvatessaan tv-sarjaa hän letitti joka päivä tukan eri tavalla ja jakoi siitä kuvan somessa. Ja postasi uimaselfien yli sadasta järvestä kesän aikana. Tyttöys on hänelle sitä, että on aina uteliaana oppimassa uutta. Esimerkiksi viininmaistajaisissa.

Tyttöenergia murtaa jään, ihminen on helposti lähestyttävä eikä vaikuta tärkeilijältä. Kun lomalla ostin sadeviitan, jossa on vaaleanpunaisella pohjalla tummanpunaisia ruusuja, kadulla hymyiltiin ja tultiin juttelemaan.

Tätienergia on työtä mutta myös lepoa: Se vapauttaa kauneuden ja hauskuuden ja miellyttämisen paineesta. Saa olla totinen, arkinen ja järkevä.

Tätienergialla pidetään jöötä ja hoidellaan hommat, jotka eivät ole pätkääkään eksoottisia, rahakkaita tai inspiroivia. Rutiinit ja rubiinit, molempia on hyvä olla.

Äijäenergiaa opettelen, sitä tarvitaan. Kerron esimerkin. Puistossa minua ja koiraa lähestyi pelottava, sekava, iso nuorimies. Otin äijäasennon. Seisoin leveästi. Puristin leuan alas niin, että kaula näytti paksulta. Pullistin vatsaa. Olin totinen. Olin valmis.

Puhuin äijäkieleltä: ”Nee. Mekä hätänä?” Hän pyysi puhelinta. Heilautin vasemman koukun hänen nenänsä eteen, siinä oli haiseva pussi. ”Eio ku kakka ja koira”, sanoin. Tyyppi kavahti ja lähti.

Puhelimessakin äijäilen. Kun kysyn putkirempan edistymistä, käytän itsestäni vain sukunimeä, enkä puhu kodista, vaan asunnosta, jonka omistan – ikään kuin omistaisin niitä monta ja pyyhältäisin niiden väliä. ”Nykänen täs törrve...”

Kaikki miehetkään eivät osaa tätä.

Tyttöenergiaa näen miehessäni. Hän on köriläs, metsästää ja seikkailee. Mutta tykkää myös romanttisista leffoista ja itkee niitä katsoessaan. Hän ostaa kotiin kukkia ja polttaa kynttilöitä, koska itse tykkää niistä.

Ennen mieheni saattoi sanoa, että osti jonkun taulun tai kirjan, kun hänellä oli kuukautiset. Eli alakuloa. Minä sanoin, että ei ole kiva puhua julkisesti kuukautisista. Nyt kaduttaa. Mieheni oli radikaalimpi kuin minä.

Poikaenergiaa haluaisin lisää. Kimmoisuutta, jolla pogotaan ja sinkoillaan toimintaseikkailujen energiaa. Sitä on vain sielussani.

Liskoenergiaa olen oppinut välttämään. Se tulee esiin vaaratilanteissa, paniikissa – ja humalassa. Voi tapahtua kamalia.

Yhden energian varassa ei voi elää. Pelkkä tyttöenergia näyttää aikuisella naurettavalta, liika tätienergia tekee tylyksi, äijäenergiaan juuttuminen juntiksi. Sopiva energioiden sekoitus tuo säteilyä ja seksikkyyttä.

Anna-Stina Nykänen on porvoolainen toimittaja, joka ihastelee arjen rumuutta.