Seitsemäs juoksukilometri. Hengästyttää, sydän hakkaa ja tuntuu melkein pahalta. Tämäkin on stressiä - tosin hyvää sellaista. Miten hyvän ja pahan stressin erottaa toisistaan?

Ero juoksulenkin ja pakkotahtisen työpäivän aiheuttaman stressin välillä on se, että lenkkeilijä hallitsee stressiään. Jos rasitus kasvaa liian suureksi, hänen tarvitsee vain hidastaa vauhtiaan tai siirtyä kävelemään.

Psykiatrian professori Jyrki Korkeila Turun yliopistosta korostaa stressin siedossa hallinnan tunnetta.

Henkinen tai ruumiillinen ponnistelu ei ole ihmiselle pahasta, jos hän voi tarpeen tullessa hellittää ja levätä. Aikataulujen, kiireen ja vaatimusten maailmassa yhä harvempi voi tai osaa tehdä niin. Kun mieli ja elimistö eivät pääse välillä palautumaan, aikaansaamista ja itsensä ylittämistä ruokkiva hyvä stressi muuttuu kuluttavaksi, pahaksi stressiksi.

Stressi jaetaan usein hälytys-, sopeutumis- ja uupumisvaiheeseen. Moni elää alituista hälytys- ja sopeutumisvaihetta huomaamatta elimistön lähettämiä varoituksia ylikierroksista.

Enemmän kuin tunne

– Stressi ei ole vain tunne, tähdentää Jyrki Korkeila.

Se on myös mitattavia tapahtumia ihmisen hormoneissa, puolustusjärjestelmässä, verenpaineessa ja monissa muissa elintoiminnoissa. Pitkään jatkunut, hallitsematon stressi voi olla portti moniin terveysongelmiin.

– Esimerkiksi stressin raja masennukseen ja ahdistushäiriöön on hyvin liukuva. Stressi voi johtaa niihin, mutta yhtä hyvin se voi aiheuttaa ruumiillisia sairauksia ja ajaa ihmisen riippuvuus- tai  päihdeongelmiin, Jyrki Korkeila kertoo.

Aukotonta todistusaineistoa stressin ja jonkin yksittäisen taudin yhteyksistä on vähän. Moni lääketieteen asiantuntija pitää kuitenkin selviönä, että stressi ainakin altistaa sairauksille, ellei suorastaan aiheuta niitä. Stressi saattaa myös pahentaa taudin oireita ja hidastaa paranemista.

Jyrki Korkeilan käsitys on, että perintötekijät, elämäntavat ja yksilöllä jo olevat muut terveyden riskitekijät määrittävät, mikä kohta pettää ensimmäisenä stressin paineessa. Yhdellä ylittyy sydämen ja verenkiertoelimistön sietokyky ja hän saa infarktin. Toinen masentuu ja kolmas kehittää itselleen alkoholiongelman yrittäessään rentoutua viinan voimalla.

Keho ei valehtele

Stressiä ja masennusta mittaavat ”tarkistuslistat” näyttävät melko samanlaisilta. Tiloina niillä on kuitenkin suuri ero. Stressistä pääsee vielä pois kohtuudella ja kotikonsteillakin, masennuksesta on paljon vaikeampi nousta omin voimin.

Stressimielialojaan – lievää ahdistusta, kiukkua, alakuloa, tympäisyä ja kärsimättömyyttä – voi ehkä selitellä, mutta kehon kieli on pettämätöntä.

Stressi voi ilmetä pahoinvointina, vatsavaivoina, päänsärkynä, vapinana, väsymyksenä, liian korkeana verenpaineena, huimauksena ja unihäiriöinä. Stressi valvottaa ja lihottaa. Se saattaa tulla pintaan olona, joka tuntuisi enteilevän sairastumista flunssaan.

Muisti- ja keskittymishäiriöt sekä syyllisyydentunteet ovat nekin yleisiä stressin merkkejä, sillä stressi vaikuttaa suoraan aivoihin. Se karsii aivosolujen välisiä yhteyksiä, ja voi jatkuessaan muuttaa näkyvästi aivojen rakenteita. Muutokset johtuvat muun muassa stressihormoni kortisolista, joille osa aivojen soluista on herkkiä. Kortisoli pääsee tekemään tihutöitään, koska stressaantuneen aivoissa ei erity normaaleja määriä aivosoluja suojaavia ja elvyttäviä kasvutekijöitä

Ensiapu on lähellä

Jyrki Korkeila ehdottaa kahta yksinkertaista keinoa, joilla stressin hallinnan voi aloittaa. Toinen on sulkea tv ja jutella läheisten kanssa mieltä vaivaavista asioista. Toinen tehokas tapa stressinlaukaisuun on lähteä liikkumaan ja mieluiten ulos.

– Nämä ovat välittömiä keinoja, joita jokainen voi kokeilla heti. Stressille on ominaista että se reagoi hyvin sosiaaliseen tukeen, siksi on tärkeää puhua muiden kanssa silloin kun on raskasta.

Syvälle stressin kurimukseen joutunut ihminen tarvitsee kokonaan uusia taitoja. Hänen on opittava sanomaan ei kohtuuttomille vaatimuksille, niin ulkopuolelta tuleville kuin omilleenkin. Jyrki Korkeila muistuttaa, että pohjimmiltaan ein sanomisessa on kyse pettymyksen tuottamisesta, ja se on siksi niin vaikeaa.

Rasittuneen pitää myös oppia tuhlaamaan aikaa. Sressaantuneelle kun on ominaista, että hän ei osa enää hiljentää vauhtiaan vapaa-ajallakaan, vaan ohjelmoi sen täyteen menoa ja velvollisuuksia.

– Ihminen joutuu opettelemaan sohvaperunana olemista. Tai sitten hänen pitää tehdä jotain kivaa vain siksi, että se on kivaa.

Varo helppoa mielihyvää

Stressiin, joka alkaa jo lähennellä masennusta, liittyy mielihyvää tuottavien asioiden hidas kato. Stressaantuneen onkin lupa etsiä mielihyvää, asioita jotka tuottavat iloa ja rentoutumista.
Jyrki Korkeila terottaa kuitenkin, ettei mielihyvään ole oikotietä.

Nykyihmisen ympäristö tarjoaa runsaasti helppoa nautintoa ja viihtymistä: pikaruokaa, tv-ohjelmia ja -kanavia, alkoholia, shoppailua, nettiseksiä, tietokonepelejä ja loputonta ”hauskanpitoa” radioaaltojen hittivirrassa.

– Jos ei jaksa tehdä muuta kuin katsoa televisiota, silloin pitää tehdä jotain ihan muuta! Tiedän tämän itsestänikin, sillä oloni on aivan erilainen sen mukaan, katsonko tunnin televisiota tai pelaanko tunnin tyttäreni kanssa shakkia, Korkeila toteaa.

Korkeilan mukaan ihmistä rakentavaan mielihyvään kuuluu pienen kynnyksen ylittäminen, vaivannäkö. Valmiiksi pureskeltu viihdytys on usein petollisen tyydytyksen lähde eikä siksi toimi kunnolla stressinpurkajana.

Ehkä petollisin kaikista näennäisrentouttajista on alkoholi: se tuo varmasti ja nopeasti hyvän olon, mutta itse asiassa alkoholi stressaa elimistöä pahasti. Se muuan muassa nostaa verenpainetta ja häiritsee unta. Lisäksi reipas humala ”syö” aivoista mielialalle tärkeitä välittäjäaineita, kuten serotoniinia. Siksi olo on naukkailun jälkeen jopa entistäkin pahempi.

Kun pinna kiristyy

Helsingin yliopiston kansanterveystieteenlaitoksen professori Markku Koskenvuo osaisi selittää seikkaperäisesti koko stressaantumisen fysiologian. Sen, kuinka stressaantuneen ihmisen aivokuori aktivoituu ja yllyttää lisämunuaisen kuorikerroksen tuottamaan stressihormoneja. Stressaantunut käy adrenaliinilla, noradrenaliinilla ja kortisolilla. Samaan aikaan stressi vaimentaa muun muassa kilpirauhasen hormonituotantoa, vähentää insuliiniherkkyyttä ja järkyttää sukupuolihormonien tasapainoa.

Markku Koskenvuo ei väheksy stressin suoria elimistövaikutuksia, mutta hän on yhä vakuuttuneempi, että stressi suurin turmiollisuus toteutuu sen kautta, miten se saa ihmisen käyttäytymään.

Parisuhteen päättyminen on elämäntapahtuma, joka saa rasittavuusluetteloissa hyvin korkeat stressipisteet, eikä kirjailijan kuvaama reagointitapa tällaiseen kohtalon iskuun ole harvinainen.

Lamaantua vai havahtua?

Stressinsietokyky riippuu paljon synnynnäisestä temperamentista niin, että sama ärsyke, joka on yhdelle ahdistava lamauttaja, on toiseen vauhtia potkiva yllyke. Kasvuvuodet voivat vielä muokata aivoja stressaantumisen suuntaan.

– Todennäköisintä se on, jos lapsuudessa on ollut paljon turvattomuutta, väkivaltaa, hylkäämisiä ja perheen taloudellisia vaikeuksia, Markku Koskenvuo toteaa.

Hän sanoo myös, että stressaantumisen voi oppia. Tai pikemminkin:

– Jotain jää oppimatta eli oikeat tavat kohdata stressaavat tilanteet. Jos näkee uudelleen ja uudelleen vaikkapa äitinsä lievittävän stressiä syömällä, tapa voi tarttua.

– Stressin vaikutuksilta suojaa, jos ihminen ei vastoinkäymisen kohdatessaan muuta terveyskäyttäytymistään huonompaan suuntaan, Koskenvuo kiteyttää.

Ellei stressin aiheuttajaa voi vähitellen poistaa, rasittuneen olisi viisasta pitää erityisen tarkkaa kiinni unesta, terveellisestä ruokavaliosta ja kohtuullisesta liikunnasta. Mitä stressaavammat ajat, sitä vähemmän alkoholia, olisi myös fiksu päätös.

Kukaan ei kuitenkaan kestä stressiä loputtomiin, vaan sen perimmäisiin syihin pitää puuttua ennen uupumisvaihetta.

Lue lisää:
Stressi innostaa ja ahdistaa

nayttelija piitu uski

Vakava työuupumus pakotti näyttelijä Piitu Uskin muokkaamaan elämänsä uusiksi.

Lue Piitun vinkit, joilla hän ehkäisee väsymistä.

Huimauksesta se alkoi. Näyttelijä Piitu Uski meni ensin hammaslääkäriin, sitten korvalääkäriin. Jälkimmäinen totesi, että huimaus voisi olla psyykkistä.

- Aloin itkeä hysteerisesti, eikä siitä tullut loppua, sanoo Piitu, 48.

- Olin aina ollut hyvä muistamaan repliikkini, mutta yhtäkkiä vuorosanat eivät vain pysyneet päässäni. Muisti pätki muutenkin. Yhtenä aamuna en pystynyt enää nousemaan sängystä.

Hänestä tuntui, että hän piti siihen aikaan koko perhettä kasassa. Miehellä oli syvä työuupumus, lapset olivat pieniä ja oma työ televisiosarja Salatuissa elämissä vaati elämältä tiukkaa kurinalaisuutta.

- Olin sairastanut putkeen useita keuhkoputkentulehduksia ja elämä tuntui raskaalta. Miehen burnout ei estänyt minuakin sairastumasta siihen, mutta sen takia hankkimani tiedot auttoivat minua puhaltamaan pelin poikki, sanoo Piitu.

Koko elämä uusiksi

Hän ymmärsi, ettei voisi vain pitää lyhyttä sairauslomaa ja jatkaa elämistä kuin ennenkin.

- Vetäydyin kaikesta sivuun vuodeksi. Ajattelin, että otan tauon ja katson, mitä sen jälkeen tapahtuu. Ensimmäisestä puolesta vuodesta en muista mitään.

Avioero lähti vireille, ja henkiinjäämisvietti hoiti muun.

- Tajusin, että minun pitää alkaa käydä terapiassa eikä vain syödä lääkkeitä.

Oikeastaan koko elämä meni uusiksi. Pitkä liitto loppui. Piitu ajatteli, ettei hänestä olisi enää lavalle tai kameran eteen, sillä hän ei jaksanut edes katsoa suoraan eteensä. 

Omat arvoni, mitä ne ovat?

Suurennuslasin alle joutuivat niin Piitun ihmissuhteet, ruokavalio, elämänarvot kuin niiden mukainen toimintakin.

- Tiesin jo alussa, että minun pitää loppuelämäni varoa lähtemästä samaan pyöritykseen uudelleen. Nyt olen todella valikoiva töiden suhteen. Tarvitsen keikkojen väliin paljon palautumista ja teen mitä vain, että pääsen metsään. Pidän kiinni vahvoista rutiineista.

Ennen kuin Piitu sitoutuu johonkin – oli se sitten ystävän tapaaminen tai työprojekti – hän miettii, mitä se tarkoittaa itselle käytännössä. Lisääkö oma valinta harmoniaa vai tuoko iikaa säpinää.

Lue väsymyksen ehkäisystä: Hyvä terveys 12 / 2016

Piitun vinkit jaksamiseen
  1. Opettele tunnistamaan omat tunteesi erilaisten reaktioiden takana. Ole rehellinen itsellesi siitä, miltä joku asia sinusta tuntuu. Niin kauan kuin sinulla on yhteys omiin tunteisiisi, voit aika hyvin.
  2. Mieti mitä valintasi tarkoittavat käytännössä: paljonko ne vievät aikaa ja voimia ja paljonko niitä jää sitten muille asioille.
  3. Olet sitä, mitä syöt. Ravinto näkyy myös mielenlaadussa. Suosi mieluummin laatua kuin määrää, mitä ikinä teetkin.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa.

Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
  1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
  2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
  3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
  4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.