Stressiä ei voi eikä pidäkään välttää, koska silloin se vain pahenee. Keskittyminen purkaa stressiä. Sitä voi opetella vaikka puristamalla käsiä vuorotellen nyrkkiin ja rennoksi tai seuraamalla hengityksen kulkua. Kokeile rauhoittumisharjoitustamme!

Psykologi Mikael Saarisen mielestä vain elämänarvojen puntarointia helpottaa tilannetta.

Mikael Saarisen mielestä on mahdotonta yhtä aikaa täysillä menestyä työelämässä, elää perhe-elämää ja harrastaa monipuolisesti yksilölajeja.

– Kun toivomme elämämme muuttuvan rauhallisemmaksi, törmäämme väistämättä siihen mikä on meille tärkeää, mitä tavoitteita haluamme asettaa sen saavuttamiseksi ja mitä konkreettisia tekoja teemme  stressittömän elämän saavuttamiseksi, Saarinen sanoo.

Pitää siis valita ja aloittaa tosiasioiden hyväksymisestä. Eikä stressin vähentämisestä saisi tehdä suoritusta, sillä liiallinen suorittaminen johtaa stressaantumiseen.

Kaikki Saarisen suosittelemat stressin vähentämiskeinot koskettavat uskomuksiamme ja arvojamme. Siksi niitä kannattaa kokeilla yksi kerrallaan tai antaa niiden aluksi rauhassa muhia ajatuksissa.

1. Hyväksy elämäsi

Hyväksy se, että elämä ei ole aina helppoa, ennustettavaa eikä edes oikeudenmukaista, eivätkä ihmiset mukavia. Tule tietoiseksi myös omasta epätäydellisyydestäsi ja hyväksy itsesi kaikkine vikoinesi ja puutteinesi.

Kun suhtaudut itseesi lempeästi, huomaat, ettei stressaantuminen ole merkki sisäisestä vajavaisuudesta tai siitä, ettet osaisi hallita elämääsi. Vallitsevan olotilan hyväksyminen voi auttaa muissakin elämän vaikeuksissa, kuten unettomuudessa.

Jos hyväksyt sen, että huonounisuus on tässä ja nyt jotain, minkä kanssa voit tulla toimeen, ei kohtalosi, unettomuuteen liittyvä stressi vähenee. Samalla kasvavat mahdollisuuksiasi oppia nukkumaan paremmin tulevaisuudessa. 

2. Ajattele muuta

Sanaan stressi liitetään monia kielteisiä ominaisuuksia. Mitä enemmän käytät ja ajattelet tätä sanaa, sitä enemmän siitä ja siihen liittyvistä hankalista asioista tulee osa elämääsi.

Samoin jos ajattelet, että stressiä ei saa olla, joudut kaiken aikaa torjumaan sen hyökkäyksiä. Ja mitä enemmän jotain ajatusta yrität pitää loitolla, sitä varmemmin se pyörii päässäsi.

Jos ylläpidät itsestäsi käsitystä, että olet stressaantunut, jumitut tähän mielikuvaan. Sidot siihen silloin paljon henkistä energiaa, jonka voisit käyttää johonkin hyödyllisempään. Käsitys stressaantuneisuudesta johdattaa myös ajattelemaan, että tämän rasittavan olotilan takia et jaksa tai voi ryhtyä mihinkään mukavaan.

3. Murra sanan valta

Voit puhdistaa stressi-sanan epämukavista merkityksistään yllättävän tehokkaalla harjoituksella. Hoe pari kolme minuuttia yhteen menoon stresistressistressistressi...

Jossain vaiheessa sana ei enää merkitsekään mitään, vaan alkaa huvittavasti kuulostaa pelkältä äänneyhdistelmältä. Siinä vaiheessa se ei enää olekaan stressaava.

Näin käy myös, kun hokee jonkin inhoamansa ihmisen nimeä: taika laimenee pikku hiljaa ja jäljelle jää pelkkä sana. Samasta sananpesusta on kyse sananlaskussa ”Kun pirulle antaa nimen, se menettää voimansa”.

Kirjailija Sofi Oksanen kertoo menetelmän käytöstä kirjassaan Stalinin lehmät: tytär oli pitkään välttänyt paljastamasta kenellekään, että hänen äitinsä on virolainen. Uskaltauduttuaan lopulta kertomaan tämän aina tilaisuuden tullen hän tunsi suurta huojennusta.

4. Ei mutta vaan ja

Käyttämällä mutta-sanaa väärissä yhteyksissä kavennat elämääsi aivan turhaan. Pohdi, onko mutta tarpeen vai kannattaisiko se korvata sanalla ja. Näin esimerkiksi seuraavassa: ”Haluaisin olla onnellinen, mutta en voi, koska kukaan ei pidä minusta.” Näin sanoen mitätöit mahdollisuutesi onnellisuuden ja tyytyväisyyden tavoitteluun. Merkitys muuttuu heti, kun irrotat lauseet toisistaan ja sanot: ” Haluaisin olla onnellinen ja sen lisäksi ajattelen, että kukaan ei pidä minusta.”

5. Ankkuroidu hetkeen

Stressaantumisen tunteella on käsittelemättömänä taipumus vallata myös elämäntilanteita, joihin se ei liity. Esimerkiksi työstressi voi aktivoitua huomaamatta vaikka aamukahvia juodessa, koska kahvin jälkeen vuorossa on töihin lähtö.

Tosiasiassahan aamiaispöydässä vain ajattelet kokevasi stressiä, vaikka olotilasi on hyvä. Ja jos mielikuvat stressaantuneisuudestasi ovat saaneet sinusta lujan otteen, stressin tunne saattaa aktivoitua jopa viikonlopun rauhaisana aamuna.

Aamukahvipöydässä, kuten milloin tahansa, olisikin hyvä osata olla vain tässä ja nyt, muistuttaa itselleen, että nyt kaikki on hyvin. Mahdollista stressiä käsittelet sitten, kun se alkaa vallata mieltäsi töissä.

Nykyhetkeen keskittymällä on helpompi hyväksyä se, että esimerkiksi päivän myöhemmissä vaiheissa jokin kiusallinen tunne pyrkii mieleen. Kun tällaisen tunteen sitten toteaa, mutta antaa sen vain olla eikä ruoki sitä, se siirtyy itsestään kauemmaksi ja korvautuu jollakin toisella tunteella.

Hankalista tunteista kannattaa tietysti kiinnostua, mutta niiden tuloa on turha ennakoida tai pyrkiä niistä väkisin eroon, koska silloin ne vain voimistuvat.

Elettävänä olevaan hetkeen ankkuroituminen helpottuu, jos opettelet käyttämään jotakin itsellesi sopivaa kehollista säätelykeinoa, esimerkiksi hengitysharjoituksia. Kun opettelet seuraamaan muutaman sisään- ja uloshengityksen ajan vain sitä, miten ilma kulkee keuhkoihin ja niistä pois, et enää pystykään keskittymään stressiin tunnetilana vaan saat siihen etäisyyttä.

Kun olet hengityksesi avulla rauhoittanut kehosi ja tasannut pulssisi, kysy itseltäsi, voitko elää käsillä olevien stressiesi kanssa ja voitko ottaa ne vastaan. Huomaat, että yleensä aina vastaus on kyllä.

6. Etsi iloa

Tee asioita, jotka tuottavat iloa ja tyytyväisyyttä. Jos joku hymyilee sinulle ja näyttää haluavan jutella, älä emmi vaan käynnistä jutustelu. Tai jos mielesi tekee kokeilla jotain uutta, älä odota eläkeikää vaan tee se nyt.

Totuttele yleensäkin havainnoimaan enemmän sitä, mikä tuntuu hyvältä, mikä pahalta.

Älä mene väkisin vastenmielisiin tilanteisiin. Vältä tai ainakin kohtaa mahdollisimman harvoin ihmisiä, joiden kanssa yhteistä aaltopituutta ei millään löydy. Pidä itsesi tällaisissa kuluttavissa kohtaamisissa ikään kuin suljettuna, sillä energiaasi vievillä ihmisillä on kyky astua reviirillesi.

Älä kuitenkaan luokittele ihmisiä hankaliksi ennakkokäsitystesi perusteella. Jos lähtökohtanasi on toisen hyväksyminen, ajatus, että hän on omine kärsimyksineen kuten kuka tahansa, kohtaaminen voi olla helpompaa. Kun hyväksyt, ei synny energiaa vieviä häiritseviä ajatuksia, joita täytyy torjua mielestä. Mitä enemmän ajatuksia torjuu, sen tiukemmin ne tarttuvat mieleen.

Lue lisää stressin vaikutuksista muistiin.

Kokeile rauhoittavaa hengitysharjoitusta

 1. Rentoudu ja hengitä normaalisti.
 2. Hengitä sitten keuhkot aivan täyteen ja pidätä hengitystäsi hetki.
 3. Päästä puolet sisäänhengittämästäsi ilmasta ulos ja pidätä taas hengitystäsi.
 4. Tyhjennä keuhkot aivan tyhjiksi ja pidätä.
 5. Vedä keuhkot puoliksi täyteen ja pidätä.
 6. Rentoudu ja hengitä normaalisti.

Harjoitusta voi tehostaa pitämällä sormia solisluiden rintalastan puoleisten päiden alla.

nayttelija piitu uski

Vakava työuupumus pakotti näyttelijä Piitu Uskin muokkaamaan elämänsä uusiksi.

Lue Piitun vinkit, joilla hän ehkäisee väsymistä.

Huimauksesta se alkoi. Näyttelijä Piitu Uski meni ensin hammaslääkäriin, sitten korvalääkäriin. Jälkimmäinen totesi, että huimaus voisi olla psyykkistä.

- Aloin itkeä hysteerisesti, eikä siitä tullut loppua, sanoo Piitu, 48.

- Olin aina ollut hyvä muistamaan repliikkini, mutta yhtäkkiä vuorosanat eivät vain pysyneet päässäni. Muisti pätki muutenkin. Yhtenä aamuna en pystynyt enää nousemaan sängystä.

Hänestä tuntui, että hän piti siihen aikaan koko perhettä kasassa. Miehellä oli syvä työuupumus, lapset olivat pieniä ja oma työ televisiosarja Salatuissa elämissä vaati elämältä tiukkaa kurinalaisuutta.

- Olin sairastanut putkeen useita keuhkoputkentulehduksia ja elämä tuntui raskaalta. Miehen burnout ei estänyt minuakin sairastumasta siihen, mutta sen takia hankkimani tiedot auttoivat minua puhaltamaan pelin poikki, sanoo Piitu.

Koko elämä uusiksi

Hän ymmärsi, ettei voisi vain pitää lyhyttä sairauslomaa ja jatkaa elämistä kuin ennenkin.

- Vetäydyin kaikesta sivuun vuodeksi. Ajattelin, että otan tauon ja katson, mitä sen jälkeen tapahtuu. Ensimmäisestä puolesta vuodesta en muista mitään.

Avioero lähti vireille, ja henkiinjäämisvietti hoiti muun.

- Tajusin, että minun pitää alkaa käydä terapiassa eikä vain syödä lääkkeitä.

Oikeastaan koko elämä meni uusiksi. Pitkä liitto loppui. Piitu ajatteli, ettei hänestä olisi enää lavalle tai kameran eteen, sillä hän ei jaksanut edes katsoa suoraan eteensä. 

Omat arvoni, mitä ne ovat?

Suurennuslasin alle joutuivat niin Piitun ihmissuhteet, ruokavalio, elämänarvot kuin niiden mukainen toimintakin.

- Tiesin jo alussa, että minun pitää loppuelämäni varoa lähtemästä samaan pyöritykseen uudelleen. Nyt olen todella valikoiva töiden suhteen. Tarvitsen keikkojen väliin paljon palautumista ja teen mitä vain, että pääsen metsään. Pidän kiinni vahvoista rutiineista.

Ennen kuin Piitu sitoutuu johonkin – oli se sitten ystävän tapaaminen tai työprojekti – hän miettii, mitä se tarkoittaa itselle käytännössä. Lisääkö oma valinta harmoniaa vai tuoko iikaa säpinää.

Lue väsymyksen ehkäisystä: Hyvä terveys 12 / 2016

Piitun vinkit jaksamiseen
 1. Opettele tunnistamaan omat tunteesi erilaisten reaktioiden takana. Ole rehellinen itsellesi siitä, miltä joku asia sinusta tuntuu. Niin kauan kuin sinulla on yhteys omiin tunteisiisi, voit aika hyvin.
 2. Mieti mitä valintasi tarkoittavat käytännössä: paljonko ne vievät aikaa ja voimia ja paljonko niitä jää sitten muille asioille.
 3. Olet sitä, mitä syöt. Ravinto näkyy myös mielenlaadussa. Suosi mieluummin laatua kuin määrää, mitä ikinä teetkin.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa.

Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
 1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
 2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
 3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
 4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.