Kaikki tietävät, miltä häpeäminen tuntuu. Tai jos ei tiedä, on ehkä kätkenyt tunteensa. Millainen häpeäjä sinä olet?

Nuori laulaa Idols-kilvassa varmana siitä, että osaa ja tekee vaikutuksen. Tuomarit pilkkaavat hänen esitystään ja moni katsoja nauttii ainakin salaa nöyryyttämisen näkemisestä. Laulajaa hävettää niin, että tulee itku. Mitä sinäkin itsestäsi luulit, on se, mitä hän tulkitsee itsestään sanottavan.

Kaikki tietävät, miltä häpeäminen tuntuu. Pahimmillaan se nostaa nöyryytetyn mieleen aiemmin koetun tuskallisen sekoituksen raivoa, lamaantumista, ahdistusta, pelkoa hylätyksi tulemisesta. Kun on naurettu tarpeelle tulla rakastetuksi, hyväksytyksi omana itsenään. Ehkä jo pieni lapsi on kokenut minä en kelpaa -surun, kun vanhempi ei vastannut hänen turvaa ja rakkautta anovaan katseeseensa.

Jos häpeä lymyää mielen tiedostamattomissa kerroksissa eikä sitä tunnista, sen kohtaaminen tekee niin kipeää, että mieluiten siitä on kokonaan puhumatta. Missään nimessä sitä ei haluaisi tuntea uudestaan. Ja jos häpeän joutuu kokemaan uudelleen, mieleen nousee taas muisto siitä, kun tulkitsi tulleensa hylätyksi.

Ainakin herkät meistä saattavat sisäistää nöyryyttävät kokemuksensa niin, että häpeä alkaa hallita koko minäkuvaa, horjuttaa itsetuntoa ja vaikeuttaa ihmissuhteita. Häpeän raskautta yritetään silloin paeta tavoittelemalla täydellisyyttä, narsismiin, miellyttämisentarpeeseen tai päihteisiin.
Häpeä näkyy myös olemuksessa. Häpeävä kätkee silmänsä, katsoo alas, puree huultaan, on vaivautunut.

Vanhempien tai ainakin isovanhempiemme aikaan lapsen piti olla nöyrä ja näkymätön. Nyt pilttiemme pitää pärjätä ja mielellään paremmin kuin muiden. Jos ei, se on häpeän paikka.

Mutta ei häpeä ole vain pahasta. Jos sitä ei olisi lainkaan, olisimme pulassa toisten ihmisten kanssa. Terve häpeäntunne neuvoo, miten muiden kanssa on viisasta olla saadakseen turvaa ja hyväksyntää, kokeakseen kiintymystä.

Psykoterapeutti Pirkko Sammallahti ja suomalaisten häpeäkokemuksista väitöskirjan tehnyt Ben Malinen erittelevät kolmea kertomusta, joissa häpeä on pääosassa. Löydätkö itsesi?  

Salaaja

tunnistaa häpeänsä, mutta hän pakenee suojamuurin taakse, koska ei löydä paikkaansa.

”Kotimme on aina sekaisin enkä osaa sisustaa. Tämä on ongelma, koska minun täytyy melko usein kutsua ruoka-vieraita. Tilaisuudet saavat minut paniikkiin, ja jo ennen vieraiden tuloa otan pari valkoviiniä. Tilaisuuden aikana juon ainakin saman verran kuin muut ja pelkään, että se huomataan. Mutta on vain pakko, että pystyn peittämään sen, kuinka paljon minua nolottaa, koska en pysty tarjoamaan kunnon puitteita. Vain niin saan ajatukseni pois mokista, joita kuitenkin taas teen.”

BM: Ulkoinen epäjärjestys muistuttaa monia sisäisistä ristiriidoista. Kenties sinäkin haluat peittää epätäydellisyyden tunteesi näyttämällä itselle ja muille, kuinka kaikki on hienosti ja siististi. Olisiko epäsiistin kodin näyttäminen muille samaa kuin jos paljastaisit jotain salattua itsestäsi?
Tunnistat kyllä häpeäsi, mutta haluat salata sen niin, ettei se paljastu muille. Siksi joudut kaiken aikaa kontrolloimaan tunteitasi ja käytöstäsi. Pelko häpeän tulemisesta näkyväksi pakottaa sinut eräänlaisen suojamuurin taakse, ehkä koko elämäsi ajaksi.

Oman häpeänsä tunnistamisesta ja tunnustamisesta seuraa usein, ettei enää tarvitse näyttää muille siloista kuvaa itsestään. Silloin pystyy myös epäonnistumaan ilman, että tuntee menettävänsä kasvonsa. Harjoittele epätäydellisyyden sietämistä kokeilemalla, miltä tuntuu kutsua vieraita kotiin, joka ei olekaan viimeisen päälle laitettu. Seuraukset tuskin ovat katastro-
faaliset.

Sinun olisi tärkeää lähteä rohkeasti purkamaan suojamuuriasi ja torjuntaasi. Voi olla elämää mullistava kokemus huomata, etteivät läheiset hylkää epäonnistumisen tai epätäydellisyyden takia. Tämän oivalluksen myötä voit kokea olevasi epätäydellisenä entistä aidompi oma itsesi.

PS: Tällainen epävarmuus näyttää vaivaavan varsinkin ihmisiä, jotka ovat elämässään niin sanotulla luokkaretkellä: siirtyneet vaikkapa työväenluokasta ylempään keskiluokkaan tai muuttaneet pieneltä paikkakunnalta isolle. Osittain he ovat jääneet killumaan kahden luokan väliin. Vähän kuin sadun
maalaishiiri, joka ei tuntenut oloaan kotoisaksi kaupunkilaisserkkunsa piireissä.
Ne taas, jotka ovat pysyneet omassa yhteiskunnallisessa lokerossaan, eivät yleensä samalla tavoin häpeä kelpaamattomuuttaan. He tietävät paikkansa ja sen, miten siinä eletään.

Pelkäätkö itseäsi hienommaksi kokemassasi seurassa jääväsi kiinni siitä, että muka luulet itsestäsi liikoja? Tai että olet lukenut käyttäytymis- ja näyttäytymiskoodit jotenkin väärin?

Sosiaalihistoriaa lukemalla saisit lisävalaistusta tähän ja näkisit itsesikin lintuperspektiivistä. Tutustuisit häpeäsi lähteisiin, näkisit itsesi kaltaistesi joukossa ja näyttämisen paineesi vähenisivät. Yleensä ihminen ei nimittäin häpeä sellaista, minkä itsessään tunnistaa.

Torjuja

ei tunnusta häpeäänsä ja naamioi sen vaikka vihaksi. Niin hän on oppinut tekemään ehkä jo lapsena.

”Häpeän ilkeitä ajatuksiani, joille en voi mitään. Kun olen esimerkiksi ruuhkabussissa, josta on vaikea päästä ulos, ahdistun ajatuksesta, että pitää raivata tie ovelle. Jos matkustajissa on vaikka joku mielestäni varakkaalta vaikuttava ihminen, ajattelen, että hittoako hän täällä tekee, olisi ottanut taksin. Ja jos joku ylipainoinen vie enemmän tilaa kuin muut, jupisen mielessäni, että tuokin läski voisi pysyä kotonaan häpeämässä. Yhtä lailla minua suututtavat ne, jotka muiden puristuksessa puhuvat kaikessa rauhassa puhelimessa ja sopivat vaikkapa treffeistä. Minusta tuntuu tällaisissa tilanteissa, etten koskaan elämässäni ole saanut tehdä mitään rauhassa ja oman mieleni mukaan.”

BM: Pyrkivätkö ehkä omat torjutut häpeäntunteesi pintaan toisten ihmisten käytöksen kautta? Tämä voisi näkyä juuri kuvailemanasi ärtyneisyytenä niitä kohtaan, joiden mielestäsi häpeälliset ominaisuudet näkyvät muille.
Voi olla, että olet oppinut jo lapsena torjumaan häpeäntunteesi, siis oman kelpaamattomuutesi, epätäydellisyytesi ja epäonnistumisesi.

Torjunta on voinut kehittyä niin läpitunkemattomaksi, että sinun on vaikea tunnistaa ja tunnustaa häpeääsi. Siksi se saa ilmiasunsa muina tunteina, kuten voimakkaana vihana muita kohtaan.

Torjuttu häpeä voi johtaa masennukseen tilanteessa, jossa muuri romahtaa, kun kokeekin yhtäkkiä olevansa epätäydellinen ja kelpaamaton.
Usein tällainen häpeäntunteiden tunnistaminen vaatii jonkin kriisin. Se pakottaa pohtimaan ja arvioimaan omaa elämää uudelta kantilta, jolloin vaivan palkaksi todennäköisesti saa tasapainoisemman ja rikkaamman elämän.

PS: Kerrot häpeäväsi ilkeitä ajatuksiasi. Mutta onkohan niin, että haluaisitkin ehkä enemmän kontrolloida vihamielisiä tunteitasi kuin hävetä niitä? Turvaudut siihen tapaan ehkä siksi, että kielteisten tunteiden näyttäminen on ollut sinulta lapsena kiellettyä. Mutta oletko tullut ajatelleeksi, että todennäköisesti uskot muiden olevan sinusta samaa mieltä kuin sinä heistä? Että kanssamatkustajat mulkoilevat sinua ja toivottavat sinut ties minne. Ja jos arvostat vain harvoja ja valittuja, todennäköisesti ajattelet muiden tekevän samoin.

Sinulla tuntuu olevan voimakas tunne siitä, että olet jäänyt osattomaksi elämän hyvistä asioista. Mistä se mahtaa tulla? Onko piikikkään kuoresi alla haavoitettu sydän?

Tunnistaja

ei usko kelpaavansa eikä välitä peitellä sitä, päinvastoin. Mutta samalla hänen on pakko koko ajan kilpailla.

”Jos mennään elokuvan jälkeen baariin, ollaan illanistujaisissa tai vaikka sukulaisvierailulla, olen aina lopulta juovuksissa. Sillä lailla pystyn osallistumaan keskusteluihin ja olemaan mukava. Selvänä se ei missään tapauksessa onnistuisi. Olisi kauhun paikka, jos muut keskittyisivät kuuntelemaan, mitä selvänä sanon. Ajattelisin, että minua pidetään naurettavana ja tyhmänä, tyyliin mitähän tuokin itsestään luulee. Silloin haluaisin vajota maan rakoon. Selvänä tunnen oloni turvalliseksi vain töissä, jossa koen olevani parempi kuin muut.”

BM: Näytät häpeäsi maailmalle niin, että kaikki sen tunnistavat. Et piittaa siitä, että sekoitat elämäsi ryyppäämällä. Sinulla ei ole tarvetta peitellä kokemaasi kelpaamattomuutta ja riittämättömyyttä, koska se kuitenkin näkyy. Oletko sitä mieltä, että et pysty täyttämään yhteiskunnan tai muiden ihmisten asettamaa mittaa? Häpeäntunne näyttää olevan voimakkaasti läsnä koko elämässäsi ja vaikuttavan vahvasti myös itsetuntoosi. Et jaksa uskoa itseesi tai kykyihisi. Veikkaan silti, että olet uskollinen ystävä ja luotettava puurtaja työpaikalla.
Sinun olisi hyvä miettiä, miten voisit kehittää itseäsi ja löytää vahvuutesi. Niin voisit saada mahdollisuuden kokea olevasi arvostettu, arvokas ja tärkeä siinä kuin muutkin ihmiset.

PS: Sanot tuntevasi olosi hyväksi vain töissä, missä koet olevasi muita parempi. Et siis ole siellä ensijaisesti tekemässä hommiasi vaan kilpailemassa, kuten koko ajan elämässäsi muutenkin. Siksi minusta vaikuttaa siltä, että et ole löytänyt paikkaasi, etkä tiedä, mitä itsestäsi ajatella. Olet epävarma myös siitä, miten muut sinut näkevät. Haluaisit kuitenkin tietää sen tarkalleen. Miksi? Eiväthän muutkaan tiedä, mitä  ajattelet heistä, kenestä pidät enemmän, kenestä vähemmän.

Yritä hellittää näistä pohdinnoista, sillä et voi määrätä, mitä muiden mielessä pyörii, etkä sitä, että sinua arvostetaan haluamallasi tavalla.
Huomaatko, että lajittelet työpaikallasi ihmiset parempiin ja huonompiin? Osut uskoakseni harhaan, jos luulet, että työtoverisi tekevät samoin. Jokaisella meistä nimittäin on taipumus pitää muita itsensä kaltaisina: kriittinen näkee muut kriittisinä, suvaitseva suvaitsevina.

Ajattelet olevasi juovuksissa hauska ja edes vähän uskottava. Muulloin pelkäät muiden ajattelevan, että luulet itsestäsi liikoja ja että sinulle siksi nauretaan. Onkohan joku jossain elämäsi herkässä vaiheessa tokaissut sinulle jotain liikoja luulemisesta? Onko se silloin ollut niin totaalisen hävettävä tunne,  että et halua enää kokea sitä?

Lue lisää Anteeksi antaminen antaa voimaa

 1. Yritä tunnistaa asiat, joita häpeät. Myönnä itsellesi, että häpeät niitä. Näin tuntemasi häpeä vähenee tai jopa poistuu.
 2. Harjoittele epätäydellisyyden sietämistä. Huomaat, etteivät läheiset hylkää epäonnistumisten tai epätäydellisyyden takia.
 3. Historiaa lukemalla ja sukuusi tutustumalla opit, että häpeämisen aiheet ovat sidoksissa kulttuuriin ja asenteisiin. Helpottaa, kun näet itsesi osana kokonaisuutta.
 4. Tarkista asenteesi. Meistä jokaisella on taipumusta pitää muita itsemme kaltaisina. Kriittinen näkee muut kriittisinä, suvaitseva suvaitsevina.
 5. Älä suhtaudu itseesi kovin juhlallisesti, sillä et voi pakottaa ketään arvostamaan itseäsi juuri kuten haluaisit.
 6. Mieti, mille mokillesi voisit ehkä itsekin vähän nauraa tai ainakin hymähtää.
nayttelija piitu uski

Vakava työuupumus pakotti näyttelijä Piitu Uskin muokkaamaan elämänsä uusiksi.

Lue Piitun vinkit, joilla hän ehkäisee väsymistä.

Huimauksesta se alkoi. Näyttelijä Piitu Uski meni ensin hammaslääkäriin, sitten korvalääkäriin. Jälkimmäinen totesi, että huimaus voisi olla psyykkistä.

- Aloin itkeä hysteerisesti, eikä siitä tullut loppua, sanoo Piitu, 48.

- Olin aina ollut hyvä muistamaan repliikkini, mutta yhtäkkiä vuorosanat eivät vain pysyneet päässäni. Muisti pätki muutenkin. Yhtenä aamuna en pystynyt enää nousemaan sängystä.

Hänestä tuntui, että hän piti siihen aikaan koko perhettä kasassa. Miehellä oli syvä työuupumus, lapset olivat pieniä ja oma työ televisiosarja Salatuissa elämissä vaati elämältä tiukkaa kurinalaisuutta.

- Olin sairastanut putkeen useita keuhkoputkentulehduksia ja elämä tuntui raskaalta. Miehen burnout ei estänyt minuakin sairastumasta siihen, mutta sen takia hankkimani tiedot auttoivat minua puhaltamaan pelin poikki, sanoo Piitu.

Koko elämä uusiksi

Hän ymmärsi, ettei voisi vain pitää lyhyttä sairauslomaa ja jatkaa elämistä kuin ennenkin.

- Vetäydyin kaikesta sivuun vuodeksi. Ajattelin, että otan tauon ja katson, mitä sen jälkeen tapahtuu. Ensimmäisestä puolesta vuodesta en muista mitään.

Avioero lähti vireille, ja henkiinjäämisvietti hoiti muun.

- Tajusin, että minun pitää alkaa käydä terapiassa eikä vain syödä lääkkeitä.

Oikeastaan koko elämä meni uusiksi. Pitkä liitto loppui. Piitu ajatteli, ettei hänestä olisi enää lavalle tai kameran eteen, sillä hän ei jaksanut edes katsoa suoraan eteensä. 

Omat arvoni, mitä ne ovat?

Suurennuslasin alle joutuivat niin Piitun ihmissuhteet, ruokavalio, elämänarvot kuin niiden mukainen toimintakin.

- Tiesin jo alussa, että minun pitää loppuelämäni varoa lähtemästä samaan pyöritykseen uudelleen. Nyt olen todella valikoiva töiden suhteen. Tarvitsen keikkojen väliin paljon palautumista ja teen mitä vain, että pääsen metsään. Pidän kiinni vahvoista rutiineista.

Ennen kuin Piitu sitoutuu johonkin – oli se sitten ystävän tapaaminen tai työprojekti – hän miettii, mitä se tarkoittaa itselle käytännössä. Lisääkö oma valinta harmoniaa vai tuoko iikaa säpinää.

Lue väsymyksen ehkäisystä: Hyvä terveys 12 / 2016

Piitun vinkit jaksamiseen
 1. Opettele tunnistamaan omat tunteesi erilaisten reaktioiden takana. Ole rehellinen itsellesi siitä, miltä joku asia sinusta tuntuu. Niin kauan kuin sinulla on yhteys omiin tunteisiisi, voit aika hyvin.
 2. Mieti mitä valintasi tarkoittavat käytännössä: paljonko ne vievät aikaa ja voimia ja paljonko niitä jää sitten muille asioille.
 3. Olet sitä, mitä syöt. Ravinto näkyy myös mielenlaadussa. Suosi mieluummin laatua kuin määrää, mitä ikinä teetkin.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa.

Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
 1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
 2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
 3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
 4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.