Kuva Shutterstock

Hyvä terveys pyysi lukijoitaan kertomaan toistuvista unistaan ja myös tulkitsemaan niitä itse. Psykoanalyytikko Elina Reenkolaa kertoo omat havaintonsa lukijoiden unista.

Karhu hyökkää

”Olen nähnyt vuosien varrella usein unia karhuista. Kerran karhut saartoivat metsässä mökin, jonne juoksimme turvaan, vain silloisen esimieheni ne saivat käsiinsä. Itse olen aina päässyt pakoon. Viimeisimmässä unessani en enää edes pelännyt karhuja, jotka juoksivat lähietäisyydeltä minun ja edesmenneen tätini ohi.” Nainen, 57

Oma tulkinta: Ehkä uni tarkoittaa jonkinlaista uhkaa myös oikeassa elämässä. Viimeinen uneni saattoi tarkoittaa, että selviän elämän haasteista ja uhkatilanteista.

Psykoanalyytikon tulkinta: Karhu, kuten muutkin pedot, symboloivat usein pelottavia auktoriteetteja, kuten opettajaa, esimiestä tai vanhempaa. Joskus se kertoo myös unennäkijän vihasta. Hyökkäävä karhu kielii turvattomuuden tunteesta, joka voi kummuta vuosien takaa. Sen voi herättää esimerkiksi muisto vihaisista vanhemmista tai konflikti työpaikalla.
Entisen esimiehen kohtalo lienee toiveunta: että pahantekijä jäisi kiinni ja saisi palkkansa. Pelon hellittämisen voi tulkita niin, että unennäkijä on käsitellyt vanhat kauhukokemuksensa.

Äiti asuinkumppanina

”Äitini on ollut haudassa jo 36 vuotta ja melkein saman ajan olen nähnyt unta, jossa muutan äitini kanssa aina vaan samaan asuntoon. Sellaista asuntoa ei ole ja tiedän unessanikin, että äiti on kuollut. Välillä mukana on muita ihmisiä, joille on pian sen jälkeen oikeassa elämässä tapahtunut jokin muutos, välillä ikäviäkin asioita.” Nainen, 61

Oma tulkinta: Uneni varmaan kertoo tulevasta muutoksesta. Alitajuntani on jo tehnyt päätöksen minun itseni sitä ymmärtämättä. Mutta sitä en tajua, kuinka alitajuntani voisi vaikuttaa toisten ihmisten elämään.

Psykoanalyytikon tulkinta: Tässä käsitellään äidin menetystä, vaikka hänen kuolemastaan on  vuosikymmeniä. Unennäkijä haluaisi olla vielä nuori ja tavata äitinsä. Heidän välilleen jäi keskeneräisiä asioita, joista tytär toivoisi vielä voivansa keskustella äitinsä kanssa.
Muutosta elämässä on aina, siksi unen voi jälkikäteen helposti tulkita ennustaneen muutosta. Toisaalta unet ovat usein arkiajattelua edellä: ali­tajunta tekee suunnitelmia uusiin tilanteisiin, joita ei päivällä vielä tiedosta olevan tulossa.

Pelottava katsekontakti

”Näen usein unta jännittävistä ja salailua vaativista tilanteista, joissa minun tulee ratkaista joku ongelma ennen kuin sen voi huoletta julkistaa. Sitä ihmettelen, miksi unissa vältellään katsekontaktia puolin ja toisin. Olen katsonut unissa silmästä silmään vain kahta poikalasta, joista ei todellisuudessa ole olemassa vasta kuin ajatus.” Nainen, 28

Oma tulkinta: Unet kertovat ehkä jostain sellaisesta asiasta, jonka suhteen en ole ollut täysin rehellinen itselleni tai johon en ole perehtynyt tarpeeksi hyvin. Olisiko niin, että uni antaa suuntaa itsensä kehittämiselle?

Psykoanalyytikon tulkinta: Katsekontaktin välttely kertonee häpeästä, jota unennäkijä kokee. Hän haluaa piilottaa jotain muilta. Toisaalta hänellä on hyvä kosketus alitajuntaansa, koska osaa käsitellä tunteitaan unissa. Kannattaa jatkaa asian työstämistä ja olla itselleen rehellinen.
Poikalapset ovat toiveunta. Jos unennäkijä saisi omia lapsia, heitä hän uskaltaisi katsoa suoraan silmiin.

Siivet selässä

”Osaan lentää ja hypätessä pystyn liitelemään loputtomiin. Se ei tunnu kiinnostavan ketään, mikä latistaa koko lentämisen riemun. Näen samaa unta ehkä kerran kuukaudessa.” Mies, 27

Oma tulkinta: Uni kehottaa minua luottamaan itseeni ja persoonaani, olemaan sellainen kuin olen. Pyrin nimittäin aina olemaan paras ja tekemään vaikutuksen toisiin. Lentäminen kuvastaa vapautumista mielen kahleista, jotka rajoittavat täyttä elämää.

Psykoanalyytikon tulkinta: Lentäminen unessa antaa tunteen siitä, ettei olekaan pieni ja mitätön vaan mahtava ja kaikkeen pystyvä. Usein lentäminen kielii toiveesta olla vapaa. Unennäkijä toivoo vapautuvansa oman elämänsä kahleista, siitä riittämättömyyden tunteesta, joka häntä riepoo. Hän haluaisi päästä elämässään eteenpäin, mutta ei ole ponnisteluistaan huolimatta sitä vielä saavuttanut. Ristiriitojen tunnistaminen omassa toiminnassaan on hyvä alku.

Kaatuva talo

”Olen aina muuttamassa uuteen asuntoon, yleensä omakotitaloon, Se ei kuitenkaan tule järjestykseen vaan seinät kaatuvat ja talo hajoaa. Usein mukana on entinen mieheni, mutta hän ei muuta kanssani.” Nainen, 67

Oma tulkinta: Hajosiko elämäni yllättävään eroon? Olen asunut nyt yksin seitsemän vuotta, ensimmäisen kerran elämässäni.

Psykoanalyytikon tulkinta: Unennäkijä ei ole tainnut saada avioeron jälkeen riittävästi turvaa ja järjestystä elämäänsä. Hänellä on huoli siitä, että kaikki hajoaa. Ero on varmasti ollut kova paikka, sillä rakastetuksi tulemisen tarve on tärkeää kaikille, ja erityisesti se tuntuu olevan sitä naisille. Positiivista on kosketus omiin tunteisiin, silloin niitä voi työstää myös hereillä.

Ikuinen posteljooni

”Olen ollut 40 vuotta postinjakajana ja nyt pois töistä kolme vuotta. Jaan ja lajittelen lähes joka yö edelleen postia. Alkaisi jo riittää, kun eivät kuitenkaan maksa siitä.” Nainen, 60

Oma tulkinta: Uni ei ole painajainen, minusta on mukava käydä nukkumaan illalla.

Psykoanalyytikon tulkinta: Kun on tehnyt noin kauan samaa työtä, ei ole ihme, että se tulee uniin. Työ on selvästi ollut unennäkijälle mieluisaa, se on antanut sisältöä hänen elämäänsä. Ehkä hän toivoisi olevansa vielä nuori ja töissä. Eläkkeellä elämään kannattaisi aktiivisesti etsiä uusia sisältöjä muualta: perheestä, ystävistä tai kenties uusista harrastuksista.

Holtiton auto

”Olen auton kyydissä, joka liikkuu vaikka kukaan ei ohjaa sitä. Välillä olen itse kuljettajana mutta auto liikkuu hallitsemattomasti. Joskus yritän nousta bussin kyytiin mutta voimani eivät riitä.” Nainen, 21

Oma tulkinta: Unessani auto on oma elämäni, jota en koe hallitsevani.

Psykoanalyytikon tulkinta: Unennäkijän tulkinta, että hän ei hallitse elämäänsä, lienee oikea. Auto ja muut kulkuvälineet symboloivat yleisesti omaa elämää. Hyvä lähtökohta on se, että itse tajuaa muutoksen tarpeen ja käsittelee sitä unissaan.
Unennäkijä pyrkii ehkä turhaan pärjäämään itsekseen. Ehkä kannattaisi nousta siihen bussiin ja ottaa muilta apua vastaan.

 

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.

 

ylihuolehtiva äiti ja tytär kuinka suhde paremmaksi

Olen 30-vuotias yksinasuva nainen, jolla on ylihuolehtiva äiti. Olen asunut 6 vuotta poissa kotoa, mutta äiti ei luota että pärjään. Olen esikoinen ja minulla on perheellinen pikkuveli. Äitini älytön tarve paapoa näkyy niin, että hän ostaa minulle usein tavaroita, vaikka olen kieltänyt sen - sekä lempeästi että napakasti. Hänen intohimonsa on kirpputorien kiertely ja sieltä sitten löytyy aina jotain - milloin tarpeellista ja milloin tarpeetonta. Tavaran tuputtamisen lisäksi minua ärsyttää hänen paimentamisensa. Kauhea poru tulee siitä, jos en ole pariin päivään soittanut. Olen sanonut että olen aikuinen ja hoidan asiani ja ostokseni, mutta viesti ei mene perille. Asumme 4 kilometrin päästä toisistamme ja näemme viikoittain. Mitä tulisi tehdä, ettei tämä loppuisi välirikkoon? MINNA

Ongelmaasi voi tarkastella saksalais-amerikkalaisen Erik H. Eriksonin elämänkaariteorian näkökulmasta. Eriksonin mukaan meidän täytyy ihmisinä kohdata kahdeksan kehityskriisiä, joiden ratkaiseminen antaa eväät selvitä elämän muista haasteista ja muodostaa eheä minuus.

Aikuisuuteen liittyvät kriisit ovat oman identiteetin muodostaminen ja läheisyyden haasteen ratkaiseminen. Näitä teemoja sinä joudut nyt käsittelemään. Äitisi kehitysteemoja taas tuntuvat olevan haasteet, jotka liittyvät toisista huolehtimiseen ja elämänviisauden saavuttamiseen.

Äitisi ei luota, että sinä olisit yksinasuvana kolmekymppisenä ratkaissut kysymyksen siitä, kuka olet. Ilmeisesti pikkuveljesi perhe edustaa hänelle "oikeampaa" ratkaisua identiteetin kannalta.

Äitisi mielipidettä tärkeämpää on, että itse koet valinneesi nykyisen tiesi ja että käsittelet tietoisesti läheisyyden teemaa elämässäsi. Kaikkien ei tarvitse valita parisuhdetta, mutta jokaisen meistä täytyy lopulta tehdä valinta, haluammeko sellaista vai emme. Muuten seurauksena on jatkuva hämmennyksen tila, läheisyyden välttäminen, energian suuntaaminen korvaaviin toimintoihin elämässä kuten liialliseen työntekoon ja yksinoloon.

Eriksonin mukaan "Terveen lapsen ei tarvitse pelätä elämää jos hänen vanhempansa ovat tarpeeksi tasapainoisia ollakseen pelkäämättä kuolemaa".

Voiko olla niin, että äitisi toimintatavan taustalla on turvattomuutta, joka näyttäytyy ylihuolehtimisena. En tiedä minkä ikäinen äitisi on, mutta voi olla, että hänellä ei ole motivaatiota lähteä läpikäymään näitä omia elämänteemojaan. Mutta toivottavasti tietoisuus niistä helpottaa sinua olemaan ärsyyntymättä hänen käytöksestään.

Paapomiselle, tai pikemminkin sinun kontrolloinnillesi, voit alkaa asettamaan rajoja. Sinun on syytä selkeyttää äidillesi, että toivot aikuista suhdetta välillenne, jossa avainsanoja ovat luottamus ja kunnioitus toista kohtaan. Äitisi ei varmaankaan muutu kauheasti, mutta sinä voit sen sijaan muokata suhdettanne ja ennen kaikkea elämääsi tyydyttävämmäksi. Mikäli tarpeen, voisi olla hyvä, jos kävisit jonkun ammattilaisen kanssa vähän läpi suhdettanne ja nykyistä elämäntilannettasi.

Äitien ja tyttärien välisiä suhteita on kuvattu paljon. Hyvä kirja aloittaa on Tuula Vainikaisen Äidit ja aikuiset tyttäret - matkalla ymmärrykseen (WSOY 2011). Ingmar Bergmanin Syyssonaatti (1978) lienee yksi tunnetuimpia kuvauksia. Klassikkoja hyvistä, vaikka välillä ristiriitaisista, äideistä löytyy elokuvista Hellyyden ehdoilla (1983) ja Abba-elokuvasta Mamma Mia (2008).

Näin eteenpäin

  • Kirjoita harjoituskirjeitä (älä lähetä) äidillesi, joissa kerrot tunteesi ja toiveesi tulevasta yhteydenpidostanne.
  • Harjoittele mindfulnessin tai meditaation (YouTube) avulla tulemaan paremmin toimeen tunteittesi kanssa.
  • Opettele sanomaan ei, olemaan vastaamatta puhelimeen ja olemaan vähemmän tekemisissä äitisi kanssa.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Aivotutkija Miia Kivipelto Tukholma

Aivotutkija Miia Kivipelto tapaa viisikymppisiä, jotka valittelevat, ettei muisti pelaa. Syynä voi olla voimat vienyt stressi. Vaikka elimistö olisi muuten palautunut, pää tarvitsee lisäaikaa toipumiseen.

Aivot ovat Miia Kivipellon, 42, mielestä kiehtova elin. Ne ovat tutkijoillekin edelleen aika mystinen juttu, universumin monimutkaisin koneisto. Ne säätelevät elimistön koko toimintaa. Sitä, kuinka reagoimme ärsykkeisiin, käyttäydymme, tunnemme, muistamme, kommunikoimme...

– Tuskin koskaan pystytään täysin ymmärtämään, kuinka aivot toimintaamme säätelevät. Niissä sijaitsee kuitenkin iso osa ihmisyyttä, sanoo geriatrian professori ja palkittu aivotutkija Miia Kivipelto.

Vielä muutama vuosikymmen sitten aivoja pidettiin koneistona, joka raksuttaisi kelvollisesti niin kauan kuin öljyt kiertäisivät mekanismissa eikä pääkoppaan kohdistuisi kovia kolauksia. Nykyisin aivoja pidetään paljon muovautuvampina, ja juuri muovautuvuus kiinnostaa Kivipeltoa.

Ylirasitus on tunnollisen vaiva

Monta vuotta aivotutkijan pitämiin esitelmiin kuului kaksi vakiovalokuvaa. Aivot terveinä, elinvoimasta punertavina ja alzheimerin harmaannuttamina. Kivipelto työskenteli tutkijaryhmineen selvittääkseen, mikä saa aikaan muutoksen. Miten muistisairaus etenee ja mitä sen hidastamiseksi ellei peräti ehkäisemiseksi voidaan tehdä?

Muistin heikkeneminen ei ole pelkästään vanhusten huoli. Viime vuosina Kivipelto on tavannut viisikymppisiä naisia, jotka kertovat muistipoliklinikalla hieman nolostellen, että pää ei tunnu toimivan kuten pitäisi. He ihmettelevät, että päässä pätkii, vaikka muuta vaivaa ei olisi.

On tyypillistä, että nämä naiset käyvät töissä ja hoitavat tunnollisesti velvollisuutensa. Ehkä liiankin tunnollisesti – aivan kuin olisi oltava vaikuttamassa joka kentällä. Mutta moni on väsynyt, alakuloinen, masentunutkin. Joku on palannut äskettäin töihin burn out -lomalta ja todennut, että vaikka hän on muuten palautunut ylirasituksesta, muisti ei pelaa entiseen tapaan.

Stressi vie muistista herkkyyden

Yksi aivotutkimuksen uusista alueista onkin stressihormonien vaikutus muistamiseen. Sitä selvitetään kansainvälisessä tutkimuksessa.

–Muistista voi kadota herkkyys. Pään sisälläkin tarvitaan palautumisaikaa, kun elämään on tullut voimat tyhjentänyt kriisi. Vaikka aivoissa on luontaisesti reservikapasiteettia ja ne joustavat tiukassa paikassa, niin pitkään kestävä stressi muokkaa niitä. Samoin tekee esimerkiksi unettomuus.

Välittäjäaineiden toiminnassa nähdään silloin muutoksia.

–Ehkä aivojen palautuminen vaatiikin pidemmän ajan kuin on ajateltu, ja ehkä palautumista voi edistää omilla toimillaan, mutta millä tavoin ja kuinka paljon? Tätä vielä tutkitaan, sanoo Kivipelto.

Tutkijaa itseäänkin mietityttää varmasti kymmenen-kahdenkymmenen vuoden kuluttua, kuinka oma pää toimii.

 

Lue koko juttu: Hyvä terveys 12/2016

thefinn

Miia Kivipelto: ”Keski-iän stressi panee muistin koetteille”

Mielestäni vaikea stressi lisää mahdollisuutta kilpirauhasen alitoimintaan. Tämä myös aiheuttaa muistiongelmia. Valitettavasti Suomen terveydenhoito ei tunnista alitoimintaa ja ainoa tapa on käydä yksityisellä endokrinologilla. Mikäli ongelmana on muisti, suolanhimo, väsymys tai jatkuva kylmän tunteminen (tai yksi näistä) suosittelen käymistä endokrinologilla. Myös korkeat sokeri- ja kolesteroliarvot voivat johtua kilpir.alitoiminnasta
Lue kommentti
Anna-Stina Nykänen:

”Liskoenergiaa olen oppinut välttämään.”

Kahvilassa kuului kiljahdus. Vanha ystäväni siellä iloitsi, kun näki minut. Hän oli juuri työkaverinsa kanssa pohtinut, mikä on tyttöenergian ja tätienergian ero – ovatko ne vastakkaisia? Tämähän on minun ydinosaamisaluettani.

Helppo kysymys, sanoin. Eivät tyttö- ja tätienergia tietenkään ole ristiriidassa, minussakin on molempia. Niin, hiuksissani oli iso ruusuke, samaa vihreää kuin sifonkimekkoni. Silkkaa tyttöenergiaa. Mutta jalassa oli mustat trikoot ja lenkkarit. Tanakkaa tätienergiaa. Ystävääni nauratti.

Toki minussa on myös äijä-, poika- ja liskoenergiaa. Kaikissa ihmisissä on.

Tyttöenergia on minulle koristusta, kikatusta ja kepeyttä. Vaalin tyttöenergiaa, kun koristelen kynsiäni tv-uutisia katsoessani.

Parasta aikuista tyttöenergiaa on elokuvaohjaaja Johanna Vuoksenmaassa. Kuvatessaan tv-sarjaa hän letitti joka päivä tukan eri tavalla ja jakoi siitä kuvan somessa. Ja postasi uimaselfien yli sadasta järvestä kesän aikana. Tyttöys on hänelle sitä, että on aina uteliaana oppimassa uutta. Esimerkiksi viininmaistajaisissa.

Tyttöenergia murtaa jään, ihminen on helposti lähestyttävä eikä vaikuta tärkeilijältä. Kun lomalla ostin sadeviitan, jossa on vaaleanpunaisella pohjalla tummanpunaisia ruusuja, kadulla hymyiltiin ja tultiin juttelemaan.

Tätienergia on työtä mutta myös lepoa: Se vapauttaa kauneuden ja hauskuuden ja miellyttämisen paineesta. Saa olla totinen, arkinen ja järkevä.

Tätienergialla pidetään jöötä ja hoidellaan hommat, jotka eivät ole pätkääkään eksoottisia, rahakkaita tai inspiroivia. Rutiinit ja rubiinit, molempia on hyvä olla.

Äijäenergiaa opettelen, sitä tarvitaan. Kerron esimerkin. Puistossa minua ja koiraa lähestyi pelottava, sekava, iso nuorimies. Otin äijäasennon. Seisoin leveästi. Puristin leuan alas niin, että kaula näytti paksulta. Pullistin vatsaa. Olin totinen. Olin valmis.

Puhuin äijäkieleltä: ”Nee. Mekä hätänä?” Hän pyysi puhelinta. Heilautin vasemman koukun hänen nenänsä eteen, siinä oli haiseva pussi. ”Eio ku kakka ja koira”, sanoin. Tyyppi kavahti ja lähti.

Puhelimessakin äijäilen. Kun kysyn putkirempan edistymistä, käytän itsestäni vain sukunimeä, enkä puhu kodista, vaan asunnosta, jonka omistan – ikään kuin omistaisin niitä monta ja pyyhältäisin niiden väliä. ”Nykänen täs törrve...”

Kaikki miehetkään eivät osaa tätä.

Tyttöenergiaa näen miehessäni. Hän on köriläs, metsästää ja seikkailee. Mutta tykkää myös romanttisista leffoista ja itkee niitä katsoessaan. Hän ostaa kotiin kukkia ja polttaa kynttilöitä, koska itse tykkää niistä.

Ennen mieheni saattoi sanoa, että osti jonkun taulun tai kirjan, kun hänellä oli kuukautiset. Eli alakuloa. Minä sanoin, että ei ole kiva puhua julkisesti kuukautisista. Nyt kaduttaa. Mieheni oli radikaalimpi kuin minä.

Poikaenergiaa haluaisin lisää. Kimmoisuutta, jolla pogotaan ja sinkoillaan toimintaseikkailujen energiaa. Sitä on vain sielussani.

Liskoenergiaa olen oppinut välttämään. Se tulee esiin vaaratilanteissa, paniikissa – ja humalassa. Voi tapahtua kamalia.

Yhden energian varassa ei voi elää. Pelkkä tyttöenergia näyttää aikuisella naurettavalta, liika tätienergia tekee tylyksi, äijäenergiaan juuttuminen juntiksi. Sopiva energioiden sekoitus tuo säteilyä ja seksikkyyttä.

Anna-Stina Nykänen on porvoolainen toimittaja, joka ihastelee arjen rumuutta.