Itsevarmuus tarkoittaa muutakin kuin rohkeutta julistaa mielipiteitään. Aidosti varma ihminen voi keskittyä toisten kuuntelemiseen, sillä hänen energiansa ei kulu itsensä tarkkailuun. Jos varmuus ei ole luontaista, sen voi opetella. Ihan ensiksi käännä katse pois itsesestäsi.

Epävarma ihminen on loputtoman huolestunut itsestään. Kun hän on kokouksessa, hän ei kuuntele työtoveriaan, koska jännittää niin paljon omaa puheenvuoroaan. Kun hän on puhunut, hän alkaa kuumeisesti miettiä, pitivätkö muut hänen mielipiteitään naurettavina. Sitä pähkäillessä ohi korvien menee toisenkin työkaverin puheenvuoro.

Muut ihmiset kiinnostavat epävarmaa vain yhdestä vinkkelistä: mitähän ne minusta ajattelevat?

– Aidosti itsevarman ihmisen tunnistaa siitä, että hän kykenee keskittymään toisiin, kuuntelemaan muita ja unohtamaan hetkeksi itsensä. Varmuus antaa myös kyvyn antaa ja vastaanottaa kritiikkiä, psykologi Marjo Kokko sanoo.

Suomalaiseen kasvatukseen kuuluu perinteisesti vaatimattomuuden ihanne. Jos naapuri huudattaa musiikkia liian lujalla, kynnys soittaa ovikelloa ja valittaa metelistä on korkealla. Naapurihan voisi vaikka luulla, että valittaja kuvittelee itsestään jotain – luulee olevansa isompikin jehu.

– Turha pöyhkeily on itsevarmuuden vastakohta. Toisaalta moni vaikuttaa ulkoisesti hyvinkin varmalta, mutta jatkuva itsensä korostaminen paljastaa, että kyse on vain oman epävarmuuden peittämisestä,  psykologi Marjo Kokko sanoo.

Itsevarmuus voi olla myös piilevää. Töissä epävarma ei välttämättä edes huomaa, kuinka näppärästi hän hoitelee kotiasiat. Epävarmuus alkaa leimata helposti kaikkea tekemistä ja koko persoonaa, täysin ilman syytä.

Näin treenaat itsesi aidosti itsevarmemmaksi:

1. Heittäydy salapoliisiksi

Jäljitä tilanne, johon epävarmuutesi liittyy. Tunnetko olevasi kotona arjen sankari, mutta kun astut työpaikallesi, itsevarmuutesi romahtaa jo hississä? Vai päinvastoin: työelämässä paistattelet kehuissa ja tunnet olevasi korvaamaton, mutta perhepiirissä edes koira ei kelpuuta sinua pissittämään?

Useimmiten epävarmuus puhkeaa vain tietyissä, yksittäisissä tilanteissa. Taustalla voi olla käytännön ongelma, joka on yksinkertaisesti korjattavissa. Jos vähäpätöisyyden tunne valtaa vain työpaikalla, kannattaa pohtia, onko työnkuva sopiva, hiertääkö selvittämätön riita työkaverin kanssa tai johtuvatko väärinkäsitykset sinun ja esimiehesi temperamenttieroista.

Tärkeintä on tunnistaa, missä tilanteissa varmuus romahtaa. Vasta sen jälkeen käsitystä itsestään voi muuttaa. Jos jumitut epävarmuuden tunteeseen, se alkaa vaivihkaa leimata koko elämääsi.

2. Usko myönteiseen palautteeseen

Itsevarmuutta on mahdoton rakentaa yksin. Sen tueksi tarvitaan palautetta. Monet suomalaiset eivät ole luontaisia kehujia, joten palautetta on välillä paras pyytää suoraan.

Kysy siis, miten pitämäsi puhe sujui. Missä onnistuit, mitä voisi parantaa? Kuulet todennäköisesti myönteisempiä kommentteja kuin olit odottanut. Siitä seuraa vaiheista vaikein: usko muiden ylistys ja hauskat huomiot. Epävarma ihminen pitää helposti kritiikkiä aidompana kuin kehuja. Totuttele ajatukseen, että myös onnistumisesi ovat tosia ja ansaittuja.

3. Tunnista piintyneet ajatusmallisi

Epävarmuuden taustalla on useimmiten jumittunut ajatus, joka on helppo purkaa yksittäiseksi lauseeksi.

”Kun onnistun, se on yleensä sattumaa.”
”Jos joku ei hymyile minulle, se tarkoittaa että olen suututtanut hänet.”
”Kukaan ei ole koskaan tykännyt minusta ihan oikeasti.”

Mieti, liittyykö uskomuksesi tiettyyn ihmissuhteeseen, elämänvaiheeseen tai lapsuudessa kuulemaasi kommenttiin. Olet todennäköisesti hellinyt ajatuspiintymääsi jo vuosia, ja sitä voi olla vaikea poistaa tai vääntää positiiviseksi.

Sen sijaan voit vaikuttaa siihen, kuinka ajatukseesi suhtaudut. Hyväksy, että epävarmuuden hetkellä päähäsi on tapana putkahtaa kyseinen, hyvinkin epätosi kuvitelma. Se tulee, mutta sen ei tarvitse hallita elämääsi.

Ole itsellesi armelias. Kun uskomuksesi seuraavan kerran hivuttautuu mieleesi, tunnista se, tuhahda sille lempeästi ja päästä se menemään.

4. Tee mielikuvaharjoituksia

Epävarmuus iskee usein tilanteessa, joka tuntuu hallitsemattomalta ja vieraalta. Pelkäät ehkä julkista esiintymistä tai et uskalla sanoa mielipidettäsi palaverissa, koska jännität muiden reaktioita.

Käy hermostuttavat tilanteet läpi mielessäsi etukäteen vaihe vaiheelta. Suunnittele puhe paperille, mieti missä pidät käsiä kun esiinnyt. Kuvittele miltä yleisö näyttää kun puhut – joku ehkä haukottelee, toinen räplää kännykkäänsä. Muista, että olet itse itsesi kovin arvostelija. Käsiesi tärinä ei ehkä sittenkään ole muiden mielestä niin valtaisan kiinnostavaa ja kummallista kuin luulet.

Valitse jännittävään tilanteeseen vaatteet, joissa tunnet olosi mahdollisimman luontevaksi. Kuvittele olevasi kuin urheilija, joka keskittyy suoritukseensa.

5. Eläydy vastapuolen rooliin

Jos et uskalla valittaa surkeasta ravintolaruoasta, koska pelkäät että tarjoilija pitää sinua nirsona moukkana, asetu tarjoilijan rooliin. Kas näin: olet tarjoilija ja asiakas ilmoittaa sinulle kohteliaasti, että pihvi on kuiva kuin kääpä eikä sitä pysty syömään.

Suututko? Tuskin. Nolostut, pahoittelet ja kompuroit keittiöön tilaamaan uuden pihvin.
Luota siihen, että muutkin kestävät asiallista kritiikkiä. Tärkeintä on tapa, jolla mielipiteesi ilmaiset. Kärkevänkin kannan voi esittää tyynesti ja hyökkäämättä.

6. Kerää pieniä onnistumisia

Epävarmalla ihmisellä on valikoiva muisti. Hän muistaa elävästi jokaisen pienen epäonnistumisensa yksityiskohdat ja pitää huolen, että myös muistelee niitä säännöllisesti.

Opettele painamaan mieleesi myös onnistumiset, ne arkisimmatkin. Kirjaa ylös, missä kaikessa päivittäin onnistunut. Olet ehkä viimeistellyt työtehtäväsi, saanut ystäväsi nauramaan tai selvinnyt murrosikäisen oikuttelusta rähjäämättä. Muistele myös elämäsi vaikeimpia haasteita ja niistä selviytymistä. Saatat huomata, että elämäsi koostuu sarjasta onnistumisia, jotka olet huomaamattasi unohtanut.

Kun itsevarmuuttasi seuraavan kerran koetellaan, kaiva esiin muistot onnistumisistasi ja tukeudu niihin.

7. Ole ihastuttavan epävarma

Kaikesta epävarmuudesta ei edes kannata yrittää eroon. Epävarma ihminen on muiden silmissä useimmiten herkkä, tunteva ja sympaattinen. Häntä on myös tavallista helpompi lähestyä. Aitous viehättää aina, ja siitä voi tulla jopa valttikortti elämässä.

Asiantuntijana psykologi Marjo Kokko, Oulun yliopisto

Lue lisää narsismista.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.

 

ylihuolehtiva äiti ja tytär kuinka suhde paremmaksi

Olen 30-vuotias yksinasuva nainen, jolla on ylihuolehtiva äiti. Olen asunut 6 vuotta poissa kotoa, mutta äiti ei luota että pärjään. Olen esikoinen ja minulla on perheellinen pikkuveli. Äitini älytön tarve paapoa näkyy niin, että hän ostaa minulle usein tavaroita, vaikka olen kieltänyt sen - sekä lempeästi että napakasti. Hänen intohimonsa on kirpputorien kiertely ja sieltä sitten löytyy aina jotain - milloin tarpeellista ja milloin tarpeetonta. Tavaran tuputtamisen lisäksi minua ärsyttää hänen paimentamisensa. Kauhea poru tulee siitä, jos en ole pariin päivään soittanut. Olen sanonut että olen aikuinen ja hoidan asiani ja ostokseni, mutta viesti ei mene perille. Asumme 4 kilometrin päästä toisistamme ja näemme viikoittain. Mitä tulisi tehdä, ettei tämä loppuisi välirikkoon? MINNA

Ongelmaasi voi tarkastella saksalais-amerikkalaisen Erik H. Eriksonin elämänkaariteorian näkökulmasta. Eriksonin mukaan meidän täytyy ihmisinä kohdata kahdeksan kehityskriisiä, joiden ratkaiseminen antaa eväät selvitä elämän muista haasteista ja muodostaa eheä minuus.

Aikuisuuteen liittyvät kriisit ovat oman identiteetin muodostaminen ja läheisyyden haasteen ratkaiseminen. Näitä teemoja sinä joudut nyt käsittelemään. Äitisi kehitysteemoja taas tuntuvat olevan haasteet, jotka liittyvät toisista huolehtimiseen ja elämänviisauden saavuttamiseen.

Äitisi ei luota, että sinä olisit yksinasuvana kolmekymppisenä ratkaissut kysymyksen siitä, kuka olet. Ilmeisesti pikkuveljesi perhe edustaa hänelle "oikeampaa" ratkaisua identiteetin kannalta.

Äitisi mielipidettä tärkeämpää on, että itse koet valinneesi nykyisen tiesi ja että käsittelet tietoisesti läheisyyden teemaa elämässäsi. Kaikkien ei tarvitse valita parisuhdetta, mutta jokaisen meistä täytyy lopulta tehdä valinta, haluammeko sellaista vai emme. Muuten seurauksena on jatkuva hämmennyksen tila, läheisyyden välttäminen, energian suuntaaminen korvaaviin toimintoihin elämässä kuten liialliseen työntekoon ja yksinoloon.

Eriksonin mukaan "Terveen lapsen ei tarvitse pelätä elämää jos hänen vanhempansa ovat tarpeeksi tasapainoisia ollakseen pelkäämättä kuolemaa".

Voiko olla niin, että äitisi toimintatavan taustalla on turvattomuutta, joka näyttäytyy ylihuolehtimisena. En tiedä minkä ikäinen äitisi on, mutta voi olla, että hänellä ei ole motivaatiota lähteä läpikäymään näitä omia elämänteemojaan. Mutta toivottavasti tietoisuus niistä helpottaa sinua olemaan ärsyyntymättä hänen käytöksestään.

Paapomiselle, tai pikemminkin sinun kontrolloinnillesi, voit alkaa asettamaan rajoja. Sinun on syytä selkeyttää äidillesi, että toivot aikuista suhdetta välillenne, jossa avainsanoja ovat luottamus ja kunnioitus toista kohtaan. Äitisi ei varmaankaan muutu kauheasti, mutta sinä voit sen sijaan muokata suhdettanne ja ennen kaikkea elämääsi tyydyttävämmäksi. Mikäli tarpeen, voisi olla hyvä, jos kävisit jonkun ammattilaisen kanssa vähän läpi suhdettanne ja nykyistä elämäntilannettasi.

Äitien ja tyttärien välisiä suhteita on kuvattu paljon. Hyvä kirja aloittaa on Tuula Vainikaisen Äidit ja aikuiset tyttäret - matkalla ymmärrykseen (WSOY 2011). Ingmar Bergmanin Syyssonaatti (1978) lienee yksi tunnetuimpia kuvauksia. Klassikkoja hyvistä, vaikka välillä ristiriitaisista, äideistä löytyy elokuvista Hellyyden ehdoilla (1983) ja Abba-elokuvasta Mamma Mia (2008).

Näin eteenpäin

  • Kirjoita harjoituskirjeitä (älä lähetä) äidillesi, joissa kerrot tunteesi ja toiveesi tulevasta yhteydenpidostanne.
  • Harjoittele mindfulnessin tai meditaation (YouTube) avulla tulemaan paremmin toimeen tunteittesi kanssa.
  • Opettele sanomaan ei, olemaan vastaamatta puhelimeen ja olemaan vähemmän tekemisissä äitisi kanssa.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Aivotutkija Miia Kivipelto Tukholma

Aivotutkija Miia Kivipelto tapaa viisikymppisiä, jotka valittelevat, ettei muisti pelaa. Syynä voi olla voimat vienyt stressi. Vaikka elimistö olisi muuten palautunut, pää tarvitsee lisäaikaa toipumiseen.

Aivot ovat Miia Kivipellon, 42, mielestä kiehtova elin. Ne ovat tutkijoillekin edelleen aika mystinen juttu, universumin monimutkaisin koneisto. Ne säätelevät elimistön koko toimintaa. Sitä, kuinka reagoimme ärsykkeisiin, käyttäydymme, tunnemme, muistamme, kommunikoimme...

– Tuskin koskaan pystytään täysin ymmärtämään, kuinka aivot toimintaamme säätelevät. Niissä sijaitsee kuitenkin iso osa ihmisyyttä, sanoo geriatrian professori ja palkittu aivotutkija Miia Kivipelto.

Vielä muutama vuosikymmen sitten aivoja pidettiin koneistona, joka raksuttaisi kelvollisesti niin kauan kuin öljyt kiertäisivät mekanismissa eikä pääkoppaan kohdistuisi kovia kolauksia. Nykyisin aivoja pidetään paljon muovautuvampina, ja juuri muovautuvuus kiinnostaa Kivipeltoa.

Ylirasitus on tunnollisen vaiva

Monta vuotta aivotutkijan pitämiin esitelmiin kuului kaksi vakiovalokuvaa. Aivot terveinä, elinvoimasta punertavina ja alzheimerin harmaannuttamina. Kivipelto työskenteli tutkijaryhmineen selvittääkseen, mikä saa aikaan muutoksen. Miten muistisairaus etenee ja mitä sen hidastamiseksi ellei peräti ehkäisemiseksi voidaan tehdä?

Muistin heikkeneminen ei ole pelkästään vanhusten huoli. Viime vuosina Kivipelto on tavannut viisikymppisiä naisia, jotka kertovat muistipoliklinikalla hieman nolostellen, että pää ei tunnu toimivan kuten pitäisi. He ihmettelevät, että päässä pätkii, vaikka muuta vaivaa ei olisi.

On tyypillistä, että nämä naiset käyvät töissä ja hoitavat tunnollisesti velvollisuutensa. Ehkä liiankin tunnollisesti – aivan kuin olisi oltava vaikuttamassa joka kentällä. Mutta moni on väsynyt, alakuloinen, masentunutkin. Joku on palannut äskettäin töihin burn out -lomalta ja todennut, että vaikka hän on muuten palautunut ylirasituksesta, muisti ei pelaa entiseen tapaan.

Stressi vie muistista herkkyyden

Yksi aivotutkimuksen uusista alueista onkin stressihormonien vaikutus muistamiseen. Sitä selvitetään kansainvälisessä tutkimuksessa.

–Muistista voi kadota herkkyys. Pään sisälläkin tarvitaan palautumisaikaa, kun elämään on tullut voimat tyhjentänyt kriisi. Vaikka aivoissa on luontaisesti reservikapasiteettia ja ne joustavat tiukassa paikassa, niin pitkään kestävä stressi muokkaa niitä. Samoin tekee esimerkiksi unettomuus.

Välittäjäaineiden toiminnassa nähdään silloin muutoksia.

–Ehkä aivojen palautuminen vaatiikin pidemmän ajan kuin on ajateltu, ja ehkä palautumista voi edistää omilla toimillaan, mutta millä tavoin ja kuinka paljon? Tätä vielä tutkitaan, sanoo Kivipelto.

Tutkijaa itseäänkin mietityttää varmasti kymmenen-kahdenkymmenen vuoden kuluttua, kuinka oma pää toimii.

 

Lue koko juttu: Hyvä terveys 12/2016

thefinn

Miia Kivipelto: ”Keski-iän stressi panee muistin koetteille”

Mielestäni vaikea stressi lisää mahdollisuutta kilpirauhasen alitoimintaan. Tämä myös aiheuttaa muistiongelmia. Valitettavasti Suomen terveydenhoito ei tunnista alitoimintaa ja ainoa tapa on käydä yksityisellä endokrinologilla. Mikäli ongelmana on muisti, suolanhimo, väsymys tai jatkuva kylmän tunteminen (tai yksi näistä) suosittelen käymistä endokrinologilla. Myös korkeat sokeri- ja kolesteroliarvot voivat johtua kilpir.alitoiminnasta
Lue kommentti
Anna-Stina Nykänen:

”Liskoenergiaa olen oppinut välttämään.”

Kahvilassa kuului kiljahdus. Vanha ystäväni siellä iloitsi, kun näki minut. Hän oli juuri työkaverinsa kanssa pohtinut, mikä on tyttöenergian ja tätienergian ero – ovatko ne vastakkaisia? Tämähän on minun ydinosaamisaluettani.

Helppo kysymys, sanoin. Eivät tyttö- ja tätienergia tietenkään ole ristiriidassa, minussakin on molempia. Niin, hiuksissani oli iso ruusuke, samaa vihreää kuin sifonkimekkoni. Silkkaa tyttöenergiaa. Mutta jalassa oli mustat trikoot ja lenkkarit. Tanakkaa tätienergiaa. Ystävääni nauratti.

Toki minussa on myös äijä-, poika- ja liskoenergiaa. Kaikissa ihmisissä on.

Tyttöenergia on minulle koristusta, kikatusta ja kepeyttä. Vaalin tyttöenergiaa, kun koristelen kynsiäni tv-uutisia katsoessani.

Parasta aikuista tyttöenergiaa on elokuvaohjaaja Johanna Vuoksenmaassa. Kuvatessaan tv-sarjaa hän letitti joka päivä tukan eri tavalla ja jakoi siitä kuvan somessa. Ja postasi uimaselfien yli sadasta järvestä kesän aikana. Tyttöys on hänelle sitä, että on aina uteliaana oppimassa uutta. Esimerkiksi viininmaistajaisissa.

Tyttöenergia murtaa jään, ihminen on helposti lähestyttävä eikä vaikuta tärkeilijältä. Kun lomalla ostin sadeviitan, jossa on vaaleanpunaisella pohjalla tummanpunaisia ruusuja, kadulla hymyiltiin ja tultiin juttelemaan.

Tätienergia on työtä mutta myös lepoa: Se vapauttaa kauneuden ja hauskuuden ja miellyttämisen paineesta. Saa olla totinen, arkinen ja järkevä.

Tätienergialla pidetään jöötä ja hoidellaan hommat, jotka eivät ole pätkääkään eksoottisia, rahakkaita tai inspiroivia. Rutiinit ja rubiinit, molempia on hyvä olla.

Äijäenergiaa opettelen, sitä tarvitaan. Kerron esimerkin. Puistossa minua ja koiraa lähestyi pelottava, sekava, iso nuorimies. Otin äijäasennon. Seisoin leveästi. Puristin leuan alas niin, että kaula näytti paksulta. Pullistin vatsaa. Olin totinen. Olin valmis.

Puhuin äijäkieleltä: ”Nee. Mekä hätänä?” Hän pyysi puhelinta. Heilautin vasemman koukun hänen nenänsä eteen, siinä oli haiseva pussi. ”Eio ku kakka ja koira”, sanoin. Tyyppi kavahti ja lähti.

Puhelimessakin äijäilen. Kun kysyn putkirempan edistymistä, käytän itsestäni vain sukunimeä, enkä puhu kodista, vaan asunnosta, jonka omistan – ikään kuin omistaisin niitä monta ja pyyhältäisin niiden väliä. ”Nykänen täs törrve...”

Kaikki miehetkään eivät osaa tätä.

Tyttöenergiaa näen miehessäni. Hän on köriläs, metsästää ja seikkailee. Mutta tykkää myös romanttisista leffoista ja itkee niitä katsoessaan. Hän ostaa kotiin kukkia ja polttaa kynttilöitä, koska itse tykkää niistä.

Ennen mieheni saattoi sanoa, että osti jonkun taulun tai kirjan, kun hänellä oli kuukautiset. Eli alakuloa. Minä sanoin, että ei ole kiva puhua julkisesti kuukautisista. Nyt kaduttaa. Mieheni oli radikaalimpi kuin minä.

Poikaenergiaa haluaisin lisää. Kimmoisuutta, jolla pogotaan ja sinkoillaan toimintaseikkailujen energiaa. Sitä on vain sielussani.

Liskoenergiaa olen oppinut välttämään. Se tulee esiin vaaratilanteissa, paniikissa – ja humalassa. Voi tapahtua kamalia.

Yhden energian varassa ei voi elää. Pelkkä tyttöenergia näyttää aikuisella naurettavalta, liika tätienergia tekee tylyksi, äijäenergiaan juuttuminen juntiksi. Sopiva energioiden sekoitus tuo säteilyä ja seksikkyyttä.

Anna-Stina Nykänen on porvoolainen toimittaja, joka ihastelee arjen rumuutta.