Kolmen lapsen äiti Nina Ojala, 41, teki kuusitoistatuntisia työvuoroja ja nukkui jatkuvasti liian vähän. Seurauksena oli burnout. Se opetti hänet vetämään jaksamiselleen rajat.

"Elämässäni kaikki tuntui sattuvan samaan aikaan. Olin päälle kolmikymppinen, kolmen lapsen äiti, vastikään eronnut ja muuttanut lasteni kanssa toiselle paikkakunnalle.

Työskentelin liikenneasemalla, mutta aloin vaihdella työpestejä yhtiön sisällä. Välillä olin vähän aikaa kaupassa töissä ja iltaisin tein grillimyyjän keikkoja. Muualla tuurasin tarvittaessa. Kahmin töitä enkä kieltäytynyt yhdestäkään vuorosta: olihan minulla määräaikainen työsopimus.

Siitä se lähti. Elettiin vuotta 2007, eikä minulla ole kovin paljon muistikuvia tuosta vuodesta. Menin töihin, tein vuoroni, ajoin toiseen paikkaan töihin ja tein taas samanlaisen työvuoron. Päivässä työtunteja kertyi kuusitoista plus useamman tunnin työmatkat päälle.

Yövuorojen jälkeen kävin usein vanhempieni luona nukkumassa, ennen kuin taas lähdin töihin. Sain useimpina öinä nukutuksi neljä tai viisi tuntia. Lapsia hoitivat omat vanhempani, serkkutyttöni tai tädin perhe.

Ensin jaksoin hyvin, sillä olin töistä innoissani. Hiljalleen homma kuitenkin repesi käsistä. Asuntoni oli kaameassa kunnossa, sillä kotona en jaksanut tehdä enää mitään. Olin hirvittävän väsynyt ja yksinäinenkin, kun lapset olivat isällään. Uudella paikkakunnalla ei ollut kavereita.

Muutaman kuukauden kuluttua, keskikesällä elämäni oli jo kaaoksessa. Esimiehenikin alkoi olla huolissaan. Kun taas kerran soitin ja kysyin, voisinko tehdä vielä yhden vuoron, hän tivasi, että olenko varma, että jaksan.

En tiedä, miten kauan olisin painanut töitä hullun lailla, ellen elokuussa olisi melkein ajanut auto-onnettomuutta. Lapset olivat kyydissäni ja käännyin risteyksestä suoralle tielle toisen auton eteen.

Auto ehti väistää, mutta itselleni tilanne oli se juttu, joka katkaisi kamelilta selän. Tajusin olevani niin uupunut, että voin vahingoittaa itseäni ja muita. Soitin työnantajalleni ja sain sanotuksi, että nyt minussa on jotakin pahasti pielessä. Kerroin, mitä liikenteessä oli tapahtunut, ja itkin.

Seuraavaksi päiväksi sain ajan mielenterveystoimistoon. Kerroin hoitajalle vaaratilannejutun ja myönsin, että taidan olla tosi väsynyt. Hän sanoi minulle suoraan, että olin polttanut itseni loppuun.

Siitä alkoi sairausloma. Kävin lääkärillä ja pääsin psykologille. Hoitosuhde psykologiin osoittautui loistavaksi. Hänen kanssaan keskustelin kaikesta mahdollisesta. Kävimme läpi eroani ja yksinäisyydentunteitani. Huomasin, että minulla oli halua paeta ikäviä tunteita työhön.

Minun ja mieheni ero oli rankka, ja jo erovaiheessa olin vähän aikaa sairauslomalla.

Psykologin kanssa puhuessani ymmärsin, että töitä kahmimaan minua ajoivat pelko ja hyväksytyksi tulemisen tarve: en tuntenut kelpaavani muille, ja se juuri pelotti. Kun töiden kautta kelpasin, tuntui, että se on minun juttuni.

Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta terapiassa oivalsin, että minun pitää muistaa ajatella myös itseäni. Psykologi pani pohtimaan sitäkin, mitä voisin tehdä, kun olen yksin kotona. Puimme laajalti riittämättömyyden tunteitani, ja aloin ammattilaisen avulla hakea etäisyyttä työnteosta saamaani hyvään oloon.

Työn tuottamasta nosteesta minun on pitänyt opetella luopumaan — ja se on ollut yllättävän vaikeaa. Työn antama tyydytys on ollut määräävin tunne, joka saa minut kahmimaan hommia. Opettelin sanomaan itselleni, että minun ei tarvitse tehdä koko ajan töitä. Miellyttämisen tarpeesta on pitänyt rimpuilla myös irti.

Alkuun sain mielialalääkityksen. En muista enää mitä lajia se oli, enkä tiedä, auttoiko se. Sairauslomani ensimmäiset kolme viikkoa olin horroksessa ja käytännössä nukuin. Kun heräsin aamulla, vein nuorimmaiseni eskariin, tulin takaisin kotiin, nukuin siihen asti, että noudin hänet, laitoin ruoat ja illan torkuin sohvalla. Vanhempi poikani huomautteli, että nukahtelin kesken läksyjen kuulustelun.

Onneksi oli perhetyöntekijöitä, jotka kävivät auttamassa kotitöissä. Välillä he hakivat lapset harrastuksiinsa tai kävivät heidän kanssaan uimassa. Tätini ja hänen lapsensa sekä serkkuni, vanhemmistani puhumattakaan, olivat niin suureksi avuksi, etten tiedä, miten muuten olisin selvinnyt.

Kolmessa viikossa sain nukuttua pahimman väsymyksen pois. Kun minulla oli sairauslomalla päivisin aikaa, rupesin liikkumaan enemmän. Kävin lenkillä ja kunto­salilla yksin sekä yhden tuote-esittelytöistä saadun kaverini kanssa. Uudelle ystävälleni myös puhuin uupumuksestani, niin kuin olen puhunut oikeastaan kaikille. En halua salailla vointiani.

Liikunnan ohella minua auttoivat myös käsityöt. Innostuin askartelemaan ja tein yhdestä huoneesta itselleni ja lapsilleni harrastushuoneen, jossa valmistimme koruja, pintakoristelutöitä ja puujuttuja.

Joulukuussa, neljän kuukauden toipumisen jälkeen tunsin olevani niin hyvässä kunnossa, että lähdin töihin. En kuitenkaan entiselle työnantajalleni, sillä sieltä ei ollut kuulunut sittemmin, kun jäin sairauslomalle.

Otin kauppakonsulentin tehtäviä osa-aikatöinä ja huomasin, miten kamala hinku minulla oli jo ollut työmaalle. Tein yhä aika ajoin viikonlopputöitä, mutta olin kuitenkin oppinut läksyni. Osasin jo sanoa ei kiitos, jos tuntui siltä, että alkaa väsyttää ja kotona alan olla kiukkuinen kuin ampiainen.

Vaihdoin työpaikkaa siinä vaiheessa, kun työ alkoi olla iltapainotteista, ja yhteinen aika lasten kanssa olisi jäänyt taas vähiin. Tällä hetkellä olen askartelukaupan yrittäjä ja puuhailen myös hyvinvointiasioiden parissa. Kaupalla minulla on kaksi työntekijää, joten aikaa jää harrastamiseen ja perheelle.  Luovuus pääsee valloilleen ja ulkona tulee oltua tavallista enemmän. Ja mikä tärkeintä, illat ja viikonloput ovat vapaita. Minulle se on uusi, iso asia.

Osaan jo tunnistaa uupumusansat. Mielen parasta hoitoa ovat kaverin kanssa tehdyt terapiakävelyt, joilla puhumme asiat halki. Toki vieläkin tulee joskus hetkiä, jolloin saan itseni kiinni halusta haalia lisää töitä. Onneksi tuolla takaraivossa se jokin sanoo, että äläs nyt kuitenkaan.”

Stressistä uupumus

Pitkittyneen työstressin seurauksena voi kehittyä työuupumus eli burnout. Se on häiriötila, jolle on tyypillistä uupumusasteinen väsymys, kyynistynyt asenne työtä kohtaan ja heikentynyt ammatillinen itsetunto. Uupuneen kokemus työnsä mielekkyydestä katoaa ja hän kokee itsensä huonoksi työntekijäksi.

Työväsymys ei hellitä vapaa-ajallakaan.

Liiallisella työmäärällä on yhteys työuupumuksen kehittymiseen, mutta se ei ole ainoa syy. Muita tutkimuksissa esiin nousseita toistuvia taustatekijöitä ovat epäselvät tavoitteet ja ristiriitaiset roolit työssä, vähäiset mahdollisuudet vaikuttaa omaan työhön, vähäinen sosiaalinen tuki ja huono ennustettavuus työssä sekä koettu epäoikeudenmukaisuus.

Työuupumus ei ole sairaus, mutta siihen liittyy riski sairastua esimerkiksi masennukseen sekä uni- ja päihdehäiriöihin.

Työuupumus on yleistä. Toissa vuonna työssä käyvistä suomalaisista 2–3 prosenttia poti vakavaa työuupumusta eli heillä oli oireita viikoittain, ja vajaa neljännes lievää työuupumusta, jossa oireita on kuukausittain.

Työuupumuksen diagnosoi lääkäri. Hän käyttää oiretilan arviointiin muun muassa kyselylomaketta. Potilastaan haastattelemalla lääkäri selvittää työntekijän oireilun laatua, työolosuhteita ja työssä tapahtuneita muutoksia sekä terveydentilaa ja muuta elämäntilannetta.

Työuupumuksen hoito lähtee työolosuhteiden tarkistamisesta. Apua voi hakea työterveyshuollosta ja esimerkiksi työnohjaajalta. Työterveyslääkäri arvioi sairausloman tarpeen. Joissakin tapauksissa sairauslomaa parempi vaihtoehto on tukea työssä pysymistä esimerkiksi keventämällä työtä tai lyhentämällä työaikaa.

Toipuakseen potilas tarvitsee myös stressinhallintakeinojen selvittelyä ja muokkaamista. Siinä työterveyspsykologinen asiantuntemus on tarpeen.

Asiantuntija: Kirsi Ahola, työterveyspsykologi, Työterveyslaitos

nayttelija piitu uski

Vakava työuupumus pakotti näyttelijä Piitu Uskin muokkaamaan elämänsä uusiksi.

Lue Piitun vinkit, joilla hän ehkäisee väsymistä.

Huimauksesta se alkoi. Näyttelijä Piitu Uski meni ensin hammaslääkäriin, sitten korvalääkäriin. Jälkimmäinen totesi, että huimaus voisi olla psyykkistä.

- Aloin itkeä hysteerisesti, eikä siitä tullut loppua, sanoo Piitu, 48.

- Olin aina ollut hyvä muistamaan repliikkini, mutta yhtäkkiä vuorosanat eivät vain pysyneet päässäni. Muisti pätki muutenkin. Yhtenä aamuna en pystynyt enää nousemaan sängystä.

Hänestä tuntui, että hän piti siihen aikaan koko perhettä kasassa. Miehellä oli syvä työuupumus, lapset olivat pieniä ja oma työ televisiosarja Salatuissa elämissä vaati elämältä tiukkaa kurinalaisuutta.

- Olin sairastanut putkeen useita keuhkoputkentulehduksia ja elämä tuntui raskaalta. Miehen burnout ei estänyt minuakin sairastumasta siihen, mutta sen takia hankkimani tiedot auttoivat minua puhaltamaan pelin poikki, sanoo Piitu.

Koko elämä uusiksi

Hän ymmärsi, ettei voisi vain pitää lyhyttä sairauslomaa ja jatkaa elämistä kuin ennenkin.

- Vetäydyin kaikesta sivuun vuodeksi. Ajattelin, että otan tauon ja katson, mitä sen jälkeen tapahtuu. Ensimmäisestä puolesta vuodesta en muista mitään.

Avioero lähti vireille, ja henkiinjäämisvietti hoiti muun.

- Tajusin, että minun pitää alkaa käydä terapiassa eikä vain syödä lääkkeitä.

Oikeastaan koko elämä meni uusiksi. Pitkä liitto loppui. Piitu ajatteli, ettei hänestä olisi enää lavalle tai kameran eteen, sillä hän ei jaksanut edes katsoa suoraan eteensä. 

Omat arvoni, mitä ne ovat?

Suurennuslasin alle joutuivat niin Piitun ihmissuhteet, ruokavalio, elämänarvot kuin niiden mukainen toimintakin.

- Tiesin jo alussa, että minun pitää loppuelämäni varoa lähtemästä samaan pyöritykseen uudelleen. Nyt olen todella valikoiva töiden suhteen. Tarvitsen keikkojen väliin paljon palautumista ja teen mitä vain, että pääsen metsään. Pidän kiinni vahvoista rutiineista.

Ennen kuin Piitu sitoutuu johonkin – oli se sitten ystävän tapaaminen tai työprojekti – hän miettii, mitä se tarkoittaa itselle käytännössä. Lisääkö oma valinta harmoniaa vai tuoko iikaa säpinää.

Lue väsymyksen ehkäisystä: Hyvä terveys 12 / 2016

Piitun vinkit jaksamiseen
  1. Opettele tunnistamaan omat tunteesi erilaisten reaktioiden takana. Ole rehellinen itsellesi siitä, miltä joku asia sinusta tuntuu. Niin kauan kuin sinulla on yhteys omiin tunteisiisi, voit aika hyvin.
  2. Mieti mitä valintasi tarkoittavat käytännössä: paljonko ne vievät aikaa ja voimia ja paljonko niitä jää sitten muille asioille.
  3. Olet sitä, mitä syöt. Ravinto näkyy myös mielenlaadussa. Suosi mieluummin laatua kuin määrää, mitä ikinä teetkin.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa.

Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
  1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
  2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
  3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
  4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.