Kuva Shutterstock

Oman mukavuusalueen jättäminen vaatii rohkeutta, mutta se palkitsee. Suurin kehitys tapahtuu, kun joutuu haastamaan itsensä. Välillä kannattaa sietää jännitystä ja epävarmuutta, vaikka ei olisi edes pakko.

Mitä enemmän ikää tulee, sitä hassummissa tilanteissa huomaan pelkääväni tai jännittäväni. Pelkään tyhjentää keittiön vesilukkoa — mitä jos siellä pesii ötököitä? Jännitän uusien ihmisten kohtaamista — mitäs jos en vaikutakaan niin fiksulta kuin toivoisin. En enää uskalla uida ennen kuin olen hitaasti kastautunut ja varmistunut, ettei henki salpaudu kylmässä vedessä.

Kaikilla on varmasti omat pienet pelkonsa, joille voi ystävien kesken vähän naureskellakin. Sitten on niitä pelkoja, jotka voivat oikeasti rajoittaa elämää ja estää kehittymisen tai uusien elämysten kokemisen. Pienten jännitystilojen lisääntyessä odotan kauhulla hetkeä, jolloin pelkään kuollakseni jotakin tarpeellista. Millaista urakehitystä voi esimerkiksi odottaa sosiaalisia tilanteita kädet hiessä ja kasvot laikukkaina jännittävä tai pieniäkin muutoksia pelkäävä ihminen?

Joskus jokaisen on pakko mennä omalle epämukavuusalueelleen. Välillä sinne kannattaa hakeutua, vaikka ei olisi edes pakko.
Epämukavuusalue on epätieteellinen käsite, jolla tarkoitetaan asioita, jotka koetaan epämiellyttäviksi joko niihin liittyvien pelkojen, epävarmuuden, riittämättömyyden tai jonkin muun ikävän tunteen vuoksi. Juuri näiden tuntemusten kohtaaminen on uuden oppimisen edellytys.

Riskin pitää kannattaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö, psykologian tohtori Esa Nord­lingin mukaan jokaisella on oma, yksilöllinen epämukavuusalueensa. Sen laajuuteen ja sisältöön vaikuttavat menneisyyden kokemukset, persoonallisuus sekä se, miten itse uskomme suoriutuvamme erilaisista tehtävistä.

— Jos odotukset ovat kielteisiä, emme yleensä lähde edes yrittämään tehtävää. Odotusten muuttaminen myönteisemmiksi voi lieventää liiallista epävarmuutta ja negatiivisia tunteita, Nordling jatkaa.

Psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Ben Furman liittää haasteisiin tarttumisen ja uuden uskaltamisen motivaatioon. Ei riitä, että joku muu kokee asian hyödylliseksi. Se pitää tuntea sellaiseksi itse, jotta pieni riski tai epämukavuus muuttuu kan­nattavaksi.

— Mitä enemmän hyötyä jonkin asian oppimisesta on, sitä motivoituneempi ihminen on näkemään vaivaa sen vuoksi, Furman sanoo.

Iloinen epäonnistuja oppii

Uuden yrittämisessä tai pelon kohtaamisessa on aina kaksi mahdollista seuraamusta: onnistuminen tai epäonnistuminen. Molemmat tulemat voivat olla myönteisiä. Paljon riippuu omasta suhtautumistavasta.

Ben Furman muistuttaa, että ihmiset reagoivat epäonnistumiseen eri tavoilla. Jotkut lapset eivät suostu kokeilemaan mitään uutta tai vaikealta tuntuvaa epäonnistumisen pelosta. Toiset taas ovat valmiita kokeilemaan mitä tahansa pelkäämättä lainkaan sitä, että epäonnistuvat ehkä useita kertoja ennen kuin lopulta onnistuvat.

— Aikuiset ovat samanlaisia. Jotkut suostuvat puhumaan vierasta kieltä vasta kun osaavat sitä kohtalaisen hyvin ja toiset puhuvat vaikka taitavat vain pari sanaa. Epäonnistumisten sietäminen on tunnetaito, vai pitäisikö sanoa sosiaalinen taito, jota voi harjoitella, Furman toteaa.

Epäonnistumisesta iloitsemisen opetteluun voi innostaa itseään sillä, että ilman epäonnistumisille altistumista ei voi tuntea onnistumisen iloakaan.

— Ihmiset hakeutuvat epämiellyttävyys-alueelle kehittyäkseen, oppiakseen ja osoittaakseen itselleen tai muille jotakin sekä voittaakseen pelkonsa. Usein ahdistavina koetuissa tilanteissa opituista taidoista tulee vahvuuksia. Esimerkiksi monet sosiaalisia tilanteita jännittävät ovat huomanneet olevansa erinomaisia esiintyjiä tai julkisia puhujia, Esa Nordling lisää.

Epämukavuutta tarvitaan

Epämukavuus ja turvallisten rajojen ulkopuolelle hakeutuminen ovat oikeastaan hyvän suorituksen edellytyksiä. Sekä myönteiset että kielteiset tuntemukset voivat osoittautua hyödyllisiksi.

— Sopiva määrä jännitystä tai epävarmuutta auttaa usein pääsemään hyvään lopputulokseen. Tämä pätee sekä fyysisissä suorituksissa, kuten urheilussa, että sosiaalisissa tilanteissa, Nordling sanoo.

Itseään tarkkailemalla voi oppia, mitkä tuntemukset edeltävät onnistumisia. Tuntuiko jännitys kipristelynä vatsanpohjassa tai käsien kostumisena?

Oliko olo sen verran levoton, että juuri ennen h-hetkeä oli pakko kävellä edestakaisin? Vai oliko mieli yllättävänkin tyyni, jopa tyhjä?

Kun on tunnistanut onnistumiseen johtavat tunteet, niitä voi houkutella esiin esimerkiksi mielikuvien tai musiikin avulla. Ne voivat Nordlingin mukaan myös toimia itseään toteuttavana ennusteena: koska koet olosi hieman ärtyneeksi ja jännittyneeksi, homma menee putkeen.

Jokainen epäonnistuu joskus. Maahan ei kuitenkaan kannata jäädä makaamaan tai lakata yrittämästä.

— Liian usein huonot kokemukset toimivat verukkeina sille, että voi antaa periksi niissäkin tilanteissa, jotka tarjoaisivat mahdollisuuksia kehittyä. Pahimmillaan joku voi katkeroitua menneisyyden kokemuksista niin, että katkeruuden ylläpitämisestä tulee elämän sisältö, Esa Nordling toteaa.

Työkaluja onnistumiseen

Vaikka jotkut ovat varovaisempia ja turvallisuushakuisempia kuin toiset, kaikki voivat oppia sietämään epämukavuutta. Nordling kehottaa ottamaan apukeinoiksi mielenhallinnan työkaluja, kuten hengitykseen perustuvia tai muita rentoutumismenetelmiä, mielikuvia ja itsesuggestiota.

Harjoitella kannattaa vaikka juuri ennen nukkumaanmenoa tai muuna rauhallisena hetkenä. Edessä oleva vaativa tilanne käydään mielessä läpi alusta loppuun niin, että olo säilyy mukavana ja rauhallisena. Lopputulos on onnistunut.

Mielikuvaharjoitteluun saa tukea myös kirjoista tai kursseilta. Rentoutumisen apuna toimivat siihen tehdyt CD-levyt tai mikä vain kaunis ja rauhallinen musiikki. Jos haastavasta tilanteesta selviytymiseen tarvittava tunne on auttanut oikeassa tilanteessa, sen palauttaminen mieleen voi lisätä sopivasti lisävarmuutta.

— Olen syntynyt ja kasvanut meren rannalla. Myrskyisellä säällä minulla oli tapana mennä merenrantaan katsomaan, kuinka aallot löivät kallioihin. Voimaa vaativassa tilanteessa palautan mieleeni tunteen siitä, kuinka tuulen ja aallokon voima tarttuu minuunkin, Esa Nordling kertoo.

Myös huolellinen valmistautuminen ja sosiaalinen tuki helpottavat haasteista selviytymistä. Sosiaalista tukea voi saada hyvältä ystävältä, internetin keskustelupalstoilta tai vaikka palkkaamalla henkilökohtaisen sparraajan tai valmentajan.

Liika jännitys saattaa karista jo sillä, jos tilannetta ei ole pakko kohdata yksin, vaan sen voi jakaa. Jos yleisölle puhuminen jännittää liikaa, paikalle voi sopia myös toisen puhujan, jonka kanssa esiintyy yhdessä tai vuorotellen. Vastuun jakaminen pitää jännityksen aisoissa. Muitakin pelkoja kannattaa kohdata yhdessä —  vaikka mennä kylmään veteen tai uuteen harrastusryhmään ystävän kanssa. Ja kun tilanteesta on kerran selvinnyt, saattaa huomata että jatkossa pärjää vastaavassa tilanteessa yksinkin.

— Epämukavuus tulee usein juuri siitä, että näkee jonkin asian kynnyksen liian korkeana. Kynnystä madaltamalla epävarmuuskin vähenee, Nordling huomauttaa.

Piipahda, älä tee pesää

Se mikä on toiselle uhkarohkeutta voi olla toiselle vain piirun verran epämukavaa. Mistä tietää, mikä riski tai haaste on itselle sopiva?

— Näissä valinnoissa ollaan mielikuvituksen armoilla. Kannattaa kuvitella, mitä hyvää seuraa, jos opettelet pitämään puheen yleisön edessä? Entä mitä haittaa on siitä, jos et sitä opettele? Se, mitä kukin näihin kysymyksiin vastaa, on mielikuvituksen varassa. Kukaan ei voi varmuudella tietää, mitä mistäkin asiasta elämässä seuraa, Ben Furman vastaa.

Hän kannustaa listaamaan epämukavuusalueelle menemisen myönteisiä seurauksia. Mitä pitempi listasta tulee, sitä motivoituneempi olet tarttumaan toimeen ja toteuttamaan suuretkin haaveesi.

— Epämukavuusalueelle meneminen saattaa olla antoisaa ja hauskaa, kuten voi nähdä monista tositelevisio-ohjelmista. Ihmiset ovat aivan innoissaan, kun he ovat ylittäneet itsensä ja muut taputtavat heille käsiään. Se lisää itsetuntoa ja saa ihmisen voimaan hyvin, Furman muistuttaa.

Jos henkiset voimavarat ovat vähissä, on tervettä itsesuojelua pysyä mukavuusalueella kunnes elämä alkaa helpottua ja voimat palaavat. Haasteesta ei kannata myöskään rynnätä heti seuraavaan. Pysähdy välillä nauttimaan onnistumisesta tai sulattelemaan epäonnistumista.

— Jatkuva epämukavuusalueella oleminen kuluttaa energiaa ja voi johtaa psyykkiseen pahoinvointiin ja loppuun palamiseen. Epämukavuusalueella kannattaa piipahtaa mutta sinne ei saa jäädä asumaan, Esa Nordling muistuttaa.

Asiantuntijoina Esa Nordling, psykologian tohtori, THL ja Ben Furman, psykiatri ja psykoterapeutti.

 

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että

ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa. Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
  1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
  2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
  3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
  4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.

 

ylihuolehtiva äiti ja tytär kuinka suhde paremmaksi

Olen 30-vuotias yksinasuva nainen, jolla on ylihuolehtiva äiti. Olen asunut 6 vuotta poissa kotoa, mutta äiti ei luota että pärjään. Olen esikoinen ja minulla on perheellinen pikkuveli. Äitini älytön tarve paapoa näkyy niin, että hän ostaa minulle usein tavaroita, vaikka olen kieltänyt sen - sekä lempeästi että napakasti. Hänen intohimonsa on kirpputorien kiertely ja sieltä sitten löytyy aina jotain - milloin tarpeellista ja milloin tarpeetonta. Tavaran tuputtamisen lisäksi minua ärsyttää hänen paimentamisensa. Kauhea poru tulee siitä, jos en ole pariin päivään soittanut. Olen sanonut että olen aikuinen ja hoidan asiani ja ostokseni, mutta viesti ei mene perille. Asumme 4 kilometrin päästä toisistamme ja näemme viikoittain. Mitä tulisi tehdä, ettei tämä loppuisi välirikkoon? MINNA

Ongelmaasi voi tarkastella saksalais-amerikkalaisen Erik H. Eriksonin elämänkaariteorian näkökulmasta. Eriksonin mukaan meidän täytyy ihmisinä kohdata kahdeksan kehityskriisiä, joiden ratkaiseminen antaa eväät selvitä elämän muista haasteista ja muodostaa eheä minuus.

Aikuisuuteen liittyvät kriisit ovat oman identiteetin muodostaminen ja läheisyyden haasteen ratkaiseminen. Näitä teemoja sinä joudut nyt käsittelemään. Äitisi kehitysteemoja taas tuntuvat olevan haasteet, jotka liittyvät toisista huolehtimiseen ja elämänviisauden saavuttamiseen.

Äitisi ei luota, että sinä olisit yksinasuvana kolmekymppisenä ratkaissut kysymyksen siitä, kuka olet. Ilmeisesti pikkuveljesi perhe edustaa hänelle "oikeampaa" ratkaisua identiteetin kannalta.

Äitisi mielipidettä tärkeämpää on, että itse koet valinneesi nykyisen tiesi ja että käsittelet tietoisesti läheisyyden teemaa elämässäsi. Kaikkien ei tarvitse valita parisuhdetta, mutta jokaisen meistä täytyy lopulta tehdä valinta, haluammeko sellaista vai emme. Muuten seurauksena on jatkuva hämmennyksen tila, läheisyyden välttäminen, energian suuntaaminen korvaaviin toimintoihin elämässä kuten liialliseen työntekoon ja yksinoloon.

Eriksonin mukaan "Terveen lapsen ei tarvitse pelätä elämää jos hänen vanhempansa ovat tarpeeksi tasapainoisia ollakseen pelkäämättä kuolemaa".

Voiko olla niin, että äitisi toimintatavan taustalla on turvattomuutta, joka näyttäytyy ylihuolehtimisena. En tiedä minkä ikäinen äitisi on, mutta voi olla, että hänellä ei ole motivaatiota lähteä läpikäymään näitä omia elämänteemojaan. Mutta toivottavasti tietoisuus niistä helpottaa sinua olemaan ärsyyntymättä hänen käytöksestään.

Paapomiselle, tai pikemminkin sinun kontrolloinnillesi, voit alkaa asettamaan rajoja. Sinun on syytä selkeyttää äidillesi, että toivot aikuista suhdetta välillenne, jossa avainsanoja ovat luottamus ja kunnioitus toista kohtaan. Äitisi ei varmaankaan muutu kauheasti, mutta sinä voit sen sijaan muokata suhdettanne ja ennen kaikkea elämääsi tyydyttävämmäksi. Mikäli tarpeen, voisi olla hyvä, jos kävisit jonkun ammattilaisen kanssa vähän läpi suhdettanne ja nykyistä elämäntilannettasi.

Äitien ja tyttärien välisiä suhteita on kuvattu paljon. Hyvä kirja aloittaa on Tuula Vainikaisen Äidit ja aikuiset tyttäret - matkalla ymmärrykseen (WSOY 2011). Ingmar Bergmanin Syyssonaatti (1978) lienee yksi tunnetuimpia kuvauksia. Klassikkoja hyvistä, vaikka välillä ristiriitaisista, äideistä löytyy elokuvista Hellyyden ehdoilla (1983) ja Abba-elokuvasta Mamma Mia (2008).

Näin eteenpäin

  • Kirjoita harjoituskirjeitä (älä lähetä) äidillesi, joissa kerrot tunteesi ja toiveesi tulevasta yhteydenpidostanne.
  • Harjoittele mindfulnessin tai meditaation (YouTube) avulla tulemaan paremmin toimeen tunteittesi kanssa.
  • Opettele sanomaan ei, olemaan vastaamatta puhelimeen ja olemaan vähemmän tekemisissä äitisi kanssa.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.