Täyteen tatuoitu, nimeään muuttava nainen pulpahtaa julkisuuteen joka vuosikymmen. Nyt Wilma Schlizewski pelastaa puolisonsa kanssa parisuhdettaan television Elämä pelissä -ohjelmassa.

Nuo jaksavat mitä vaan! Pikkutyttö Hannele Laine tuijottaa silmät ihastuksesta pyöreinä Kuusankosken paperitehtaan kartonkipuolella työskenteleviä naisia. Heitä kutsutaan paperiperhosiksi. He siirtelevät isoja arkkipinoja vahvat, kiiltelevät lihakset pullistellen. Kun naiset menevät baariin, he juovat miehet pöydän alle.

— Jos he löivät ukkoa turpaan, ukko lensi parkkipaikalla kymmenen metriä.

Hannele päättää, että hänestäkin tulee isona vahva.

Ensin oli ujo Hannele Laine, sitten tuli rääväsuinen trendisetteri-juontaja Hantta Krause. Nyt tatuointiliikkeessä häärää tahtonainen Wilma Schlizewski, 57.

Jos kypsyminen naiseksi alkoi vitkastellen, vauhti on vuosien myötä vain kiihtynyt. Suorasuinen puhe on kuljettanut hänet läpi monen kriisin.

— Kun asiat puhuu sanoiksi, ongelman uhka katoaa.

Wilma on totisesti käyttänyt puhelahjojaan. Toisille hän on punainen vaate, mutta monet, varsinkin aikuiset naiset, ovat ryhtyneet fanittamaan häntä. Wilma laukoo kommentteja, joissa on totuutta ainakin puolet.

Joskus omaa peilikuvaa ja minää on kuitenkin ollut vaikea kestää. Wilma on käynyt läpi monta identiteettikautta ja ulkonäön muokkausta. Tämä nykyinen, ulkoisestikin vahvaksi bodattu, tuntuu omimmalta, ainakin tällä hetkellä. Mutta ihminen on hauras ja elämä yllätyksellistä.

Aviopuoliso, Olli Väätäinen, on ohjannut Wilman uudelle tielle. Rakkaus ja siitä seurannut elämäntapojen muutos vastasi melkein uskoontuloa.

Entinen paksu äiti

Vähän päälle kolmikymppisenä syntyi esikoistytär ja heti perään toinen. Nelikymppisenä todettiin sidekudossarkooma. Syöpähoitojen jälkeen ja taudin hellitettyä Hantta oli muuttunut Wilmaksi ja alkoi syödä.

— Iso aamiainen, paljon leipää ja teetä. Sitten töihin, päivä syömättä ja kauppaan iltakuudelta. Kotimatkalla vetäisin paketillisen lauantaimakkaraa tai puoli kiloa paistijauhelihaa raakana. Kotona söin puolikkaan grillikanan ja leipää, leipää. Söin niin, että nukahdin. Nukuin kymmenen tuntia, mutta silti jaksoin juuri ja juuri herätä.

Lauantai-iltaisin Wilma lipitti siideriä. Takana oli epäonnistunut avioliitto ja muita päättyneitä parisuhteita.

— Naiselliset hömpötykset katosivat. Koin samanlaisen herpaantumisen kuin urheilija rankan suorituksen jälkeen. Jäin hankeen makaamaan. Olin vain paksu äiti muiden paksujen äitien joukossa. Tunsin kyllä kelpaavani sellaisena kuin olen, mutta minua ei kohdeltu naisena. Ennen Ollia elin yksinäni nelisen vuotta.

Täyteen tatuoitu lähes 90-kiloinen nainen oli kunnioitettava näky. Fyysisesti häntä ahdisti.

— Kun äitini sairastui kakkostyypin diabetekseen, lääkäri sanoi, että minulla on sama riski. Suvussani on myös syöpää ja sydän- ja verisuonitauteja.

Kohtalokas tv-ohjelma

Syksyllä 2010 Wilma osallistui tv-ohjelmaan, jossa tavoiteltiin painonpudotusta kolmessa kuukaudessa. Ohjelman loppuvaiheessa hän tapasi Ollin.

— Ollille sanottiin, että jeesaa toi kimma maaliin, niin saadaan ohjelma pakettiin. En ole koskaan tykännyt kauneuskäsityksestä, jossa määritellään sulavalinjainen fitnesskroppa.

Wilma tiesi heti Ollin nähdessään, että tuossa on mies, jonka hän haluaa ja jota tarvitsee. Miehen takia Wilma on luopunut paljosta muustakin kuin ylikiloistaan: ennen niin tärkeistä krääsän hamstraamisesta, harjakoiristaan ja siirtolapuutarhamökistään.

Kun Wilma haikailee lähtevänsä Pride-kulkueeseen, Olli toteaa, että onko sun pakko, aina?

Wilma sanoo melkein varovasti, että hänestä on kiva riehua ja puolustaa asioita, jotka tarvitsevat puolustamista. Pride-kulkue on hänestä sama kuin kävelisi veden puolesta.

— On vain hetki ja siitä selviytyminen. Syöpä opetti, että minä hetkenä tahansa kaikki voi olla toisin. En koskaan ajattele, että ”ensi jouluna” tai ”ensi keväänä”.

Naiseuden kaari näkyväksi

Työssään tatuointitaiteilijana Wilma kuulee monenlaisista ulkonäköpaineista.

— Monet nuoret naisasiakkaat haluavat olla pyöreitä, vähän kuin Jennifer Lopez. Yök! Usein ulkomuotoa halutaan vaihtaa poikaystävän toiveiden takia. Yksi tyttö otti isot bosat, koska poikakaveri tykkäsi sellaisista.No, seuraava pitikin sitten luonnollisista rinnoista.

— Jos tyttö kertoo minulle haluavansa isot silikonit, yritän sanoa, että ajattele miltä näytät, kun olet nelikymppinen. Silloin ne roikkuvat mahan päällä ja näytät vain lihavalta.

Wilman mielestä on surullista, ellei naiseutta pysty näkemään kaarena, johon kuuluu erilaisia vaiheita.

— Kaikki halutaan ilmaiseksi ja liian nopsaan. Sen sijaan, että kolmikymppinen alkaisi noudattaa ruokavaliota ja jumpata, hän menee laihdutusleikkaukseen, jotta olisi seuraavana päivänä laiha. Se kertoo vastuuttomuudesta. ”Tahdon tästä kymmenen kiloa pois, tahdon juoda kaljaa ja syödä pullaa.” 99,9 prosenttia muutoksesta pitää toteuttaa itse.

Nelikymppisenä Wilmakin vielä luuli, että silmäkulman rypyt olisivat maailmanloppu.

— Viisikymppisenä minulle tuli ikänäkö kuukaudessa ja hankin halpislasit. Olin hämmästynyt. Nytkö ruumis ryhtyy pettämään?

Wilmalta on ”kerran ruokatunnilla” imaistu kaksoisleuka. Myös lerppuvat yläluomet on leikattu.

— En halua olla mikään botox-draaman näyttelijä, josta eivät tunteet näy.

Kuusikymppinen saa haluta

Vaikka naiseus muuttuukin, Wilma ei usko, että naisen elämä voitaisiin jakaa kiima- ja tasaantumisvaiheisiin.

— Sellainen parisuhdevaihe, jossa halutaan olla ”vain ystäviä” joutaa romukoppaan. Yli kuusikymppisellä naisella on oikeus olla seksikäs ja haluttu.

Wilman mukaan ei ole harvinaista, että yli 70-vuotias nainen ottaa tatskan intiimialueelle, eikä suinkaan lastenlasten nimiä ja syntymäpäiviä — etteivät ne vain pääsisi unohtumaan.

Mutta aktiivisesta, nuoremman miehen kanssa kulkevasta naisesta käytettyä puuma-sanaa Wilma inhoaa.

— Siitä tulee ällöttävä fiilis, niin kuin naisen seksuaalisuus olisi jotenkin inhottavaa ja likaista.

Wilma kehottaa naisia lähtemään vetämään huonosta parisuhteesta, oli ikä mikä tahansa.

— Ainahan ero köyhdyttää, mutta kannattaa miettiä, valitseeko selkäsäryn vai vapauden. Ja jos aikuiset lapset päätöksestä valittavat, tukkikaa niiden konservatiiviset turvat.

Wilma on myös tuplamummo, mutta lapsenlapset eivät kuitenkaan ole hänen uutta lapsikierrostaan.

— Minä olen nainen ja puoliso. Sellaisen naisen mallin haluan tyttärilleni antaa.

Paljonko rakkautta?

Elämä pelissä -parisuhdetestin avulla voit arvioida parisuhdettasi. Testin päätulos on parisuhteen rakkausarvio, joka mittaa lämpimiä tunteita, sopuisuutta, luottamusta, myötäiloa, myönteistä huomioimista sekä seksiä ja läheisyyttä. Rakkausarvio kertoo vastaajan oman arvion parisuhteen tilasta, ja tarjoaa tilaisuuden kehittää myönteistä toimintaa ja vuorovaikutusta parisuhteessa.

Lue lisää ja tee testi.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että

ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa. Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
  1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
  2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
  3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
  4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.

 

ylihuolehtiva äiti ja tytär kuinka suhde paremmaksi

Olen 30-vuotias yksinasuva nainen, jolla on ylihuolehtiva äiti. Olen asunut 6 vuotta poissa kotoa, mutta äiti ei luota että pärjään. Olen esikoinen ja minulla on perheellinen pikkuveli. Äitini älytön tarve paapoa näkyy niin, että hän ostaa minulle usein tavaroita, vaikka olen kieltänyt sen - sekä lempeästi että napakasti. Hänen intohimonsa on kirpputorien kiertely ja sieltä sitten löytyy aina jotain - milloin tarpeellista ja milloin tarpeetonta. Tavaran tuputtamisen lisäksi minua ärsyttää hänen paimentamisensa. Kauhea poru tulee siitä, jos en ole pariin päivään soittanut. Olen sanonut että olen aikuinen ja hoidan asiani ja ostokseni, mutta viesti ei mene perille. Asumme 4 kilometrin päästä toisistamme ja näemme viikoittain. Mitä tulisi tehdä, ettei tämä loppuisi välirikkoon? MINNA

Ongelmaasi voi tarkastella saksalais-amerikkalaisen Erik H. Eriksonin elämänkaariteorian näkökulmasta. Eriksonin mukaan meidän täytyy ihmisinä kohdata kahdeksan kehityskriisiä, joiden ratkaiseminen antaa eväät selvitä elämän muista haasteista ja muodostaa eheä minuus.

Aikuisuuteen liittyvät kriisit ovat oman identiteetin muodostaminen ja läheisyyden haasteen ratkaiseminen. Näitä teemoja sinä joudut nyt käsittelemään. Äitisi kehitysteemoja taas tuntuvat olevan haasteet, jotka liittyvät toisista huolehtimiseen ja elämänviisauden saavuttamiseen.

Äitisi ei luota, että sinä olisit yksinasuvana kolmekymppisenä ratkaissut kysymyksen siitä, kuka olet. Ilmeisesti pikkuveljesi perhe edustaa hänelle "oikeampaa" ratkaisua identiteetin kannalta.

Äitisi mielipidettä tärkeämpää on, että itse koet valinneesi nykyisen tiesi ja että käsittelet tietoisesti läheisyyden teemaa elämässäsi. Kaikkien ei tarvitse valita parisuhdetta, mutta jokaisen meistä täytyy lopulta tehdä valinta, haluammeko sellaista vai emme. Muuten seurauksena on jatkuva hämmennyksen tila, läheisyyden välttäminen, energian suuntaaminen korvaaviin toimintoihin elämässä kuten liialliseen työntekoon ja yksinoloon.

Eriksonin mukaan "Terveen lapsen ei tarvitse pelätä elämää jos hänen vanhempansa ovat tarpeeksi tasapainoisia ollakseen pelkäämättä kuolemaa".

Voiko olla niin, että äitisi toimintatavan taustalla on turvattomuutta, joka näyttäytyy ylihuolehtimisena. En tiedä minkä ikäinen äitisi on, mutta voi olla, että hänellä ei ole motivaatiota lähteä läpikäymään näitä omia elämänteemojaan. Mutta toivottavasti tietoisuus niistä helpottaa sinua olemaan ärsyyntymättä hänen käytöksestään.

Paapomiselle, tai pikemminkin sinun kontrolloinnillesi, voit alkaa asettamaan rajoja. Sinun on syytä selkeyttää äidillesi, että toivot aikuista suhdetta välillenne, jossa avainsanoja ovat luottamus ja kunnioitus toista kohtaan. Äitisi ei varmaankaan muutu kauheasti, mutta sinä voit sen sijaan muokata suhdettanne ja ennen kaikkea elämääsi tyydyttävämmäksi. Mikäli tarpeen, voisi olla hyvä, jos kävisit jonkun ammattilaisen kanssa vähän läpi suhdettanne ja nykyistä elämäntilannettasi.

Äitien ja tyttärien välisiä suhteita on kuvattu paljon. Hyvä kirja aloittaa on Tuula Vainikaisen Äidit ja aikuiset tyttäret - matkalla ymmärrykseen (WSOY 2011). Ingmar Bergmanin Syyssonaatti (1978) lienee yksi tunnetuimpia kuvauksia. Klassikkoja hyvistä, vaikka välillä ristiriitaisista, äideistä löytyy elokuvista Hellyyden ehdoilla (1983) ja Abba-elokuvasta Mamma Mia (2008).

Näin eteenpäin

  • Kirjoita harjoituskirjeitä (älä lähetä) äidillesi, joissa kerrot tunteesi ja toiveesi tulevasta yhteydenpidostanne.
  • Harjoittele mindfulnessin tai meditaation (YouTube) avulla tulemaan paremmin toimeen tunteittesi kanssa.
  • Opettele sanomaan ei, olemaan vastaamatta puhelimeen ja olemaan vähemmän tekemisissä äitisi kanssa.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.