Kuva Shutterstock

Huono kolesterolini on koholla ja kävin ravitsemusneuvonnassa. Pehmeiden rasvojen lisäämisen lisäksi olen ottanut tavaksi ottaa kovaa tai transrasvaa sisältävän aterian (kuten pizza tai ranskalaiset perunat) yhteydessä Liposinolia, jonka luvataan sitovan rasvaa. Valmiste on aika kallis, ja kysyn onko siitä hyötyä?

Liposinol sisältää viikunakaktuksesta (Opuntia ficus indica) peräisin olevaa kuitua. Se on niin sanottu rasvasieppari, eli se sitoo itseensä ravinnosta saatavaa rasvaa, jolloin rasva ei imeydy suolistosta vaan poistuu luonnollista tietä. Liposinolin mainostetaan myös vähentävän näläntunnetta, hillitsevän ruokahalua ja vaikuttavan suotuisasti veren kolesteroliarvoihin.

Liposinolin valmistajan ja markkinoijan verkkosivuilla kerrotaan, että Liposinolin teho on todistettu kliinisin tutkimuksin, ja väitteen tueksi esitellään lyhyesti neljä tutkimusta. Tutkimuksista kolme on tehty maha-suolikanavaa jäljittelevässä mallissa, ei elävillä ihmisillä. Neljäs tutkimus on tehty 10 terveellä vapaaehtoisella, joiden BMI oli keskimäärin 23,3 kg/m2. Koehenkilöt saivat joko lumetta tai 1,6 grammaa viikunakaktusvalmistetta jokaisen vakioidun aterian yhteydessä viikon ajan.

Näiden kaikkien neljän tutkimusten yhteenvetona todetaan, että Liposinol vähentää imeytyvän rasvan määrää 23–28 %. Kolesterolitasoista ei mainita mitään, eivätkä ne olisi ehtineet muuttuakaan lyhyen tutkimuksen aikana.

Lääketieteellisestä kirjallisuudesta löytyy muutamia ihmistutkimuksia, jotka on tehty jollakin viikunakaktusta sisältävällä valmisteella. Niistä voi lähinnä päätellä, että käytetty valmiste lisää rasvan erittymistä ulosteeseen lumeeseen verrattuna. Jotta tiedettäisiin, vaikuttaako jokin viikunakaktusta sisältävä valmiste esimerkiksi veren kolesteroliarvoihin, pitäisi asiaa tutkia suuremmissa ihmisjoukoissa ja pidemmän aikaa.

Liposinolin verkkosivuilla ei väitetä valmisteen olevan yksikseen tehokas. Ravitsemusneuvonnasta saatuja terveellisen elämän ohjeita kannattaa koettaa noudattaa ilman kepulikonsteja.

Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Ystäväni sanoi, että kanelia ei saisi käyttää päivittäin, koska se on myrkyllistä maksalle. Paljonko sitä saisi käyttää? Tykkään kanelista ja aamupuuron päällä menee 1 tl päivässä. Onko se liikaa? Mitä haittoja voi ilmetä?

Yleisesti myytävässä kanelissa, kassiakanelissa on kumariinia, joka on maksalle toksinen. Sen sijaan harvinaisemmassa ja kalliimmassa ceyloninkanelissa kumariinia on huomattavasti vähemmän.

Kassiakanelissa kumariinia on määritysten mukaan 2 000–3 000 mg/kg, kun taas ceyloninkanelissa Eviran analyysien mukaan 10–24 mg/kg.

Lisätietoa asiasta löytyy Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran internet-sivustolta.

Eviran suosituksen mukaan kanelia ei tule käyttää säännöllisesti. Pienten lasten osalta tähän tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Tilapäisten poikkeusten esim. joulun aikaan ei kuitenkaan ole todettu aiheuttavan haittaa pidemmällä ajanjaksolla.

Ceyloninkanelia oli aiemmin lähes mahdotonta löytää, mutta viime aikoina sen saatavuus on parantunut ja sitä näyttää löytyvän hyvin varustetuista maustekaupoista. Jos pitää kanelista ja sen käyttö on säännöllistä, kannattaa käyttää ceyloninkanelia kassia­kanelin sijaan.
 

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.