Nimimerkki ”Hajuhaitta” on 50-vuotias mies, joka on vatsan turvotuksen ja ilmavaivojen vuoksi jättänyt maidon pois ruokavaliostaan. Laktoosi-intoleranssi on todettu. Kauramaito ja riisimaito eivät sovi. Sen sijaan soijavalmisteet tuntuvat sopivilta. Verenpaineongelmien takia kysyjä on kuitenkin jättänyt soijamaidon pois, kun siinä on merisuolaa. Verenpaine on yläpaineen osalta yli 140 mutta alle 150 ja alapaine yli 80, joskus yli 90. Paino on 102 kg ja pituus 183 cm, eli painoindeksi (BMI 30.5). Kysyjä miettii, voiko jatkaa soijatuotteiden käyttöä, vaikka niissä on merisuolaa.Punaista lihaa kysyjä ei voi käyttää. Kalaa ja kanaa sen sijaan jonkin verran. Kysyjä ei käytä alkoholia, ei tupakoi, eikä juo kahvia, koska sekin heikentää vatsan tilannetta. Peruna on korvattu riisillä ja makaronilla. Kasvisten käyttö on jokapäiväistä. Paastoverensokeri on 5.3. Kysyjä pohtii, pitäisikö sokerikin jättää ruokavaliosta, entä makeutusaineet?

Tämä kysymys kuvastaa hyvin, millaisia ongelmia ruokavalion koostamisessa voi tulla vastaan, kun vatsa oireilee. Kysyjän verensokeri on hyvä, sen sijaan verenpaine saisi olla hieman matalampi.
Kysyjä voi hyvin jatkaa soijamaidon käyttöä, vaikka lähes kaikissa tuotteissa lisättyä suolaa onkin. Suolaa on niin vähän, että käytännössä natriumpitoisuus on sama kuin lehmänmaidossa luonnostaan, noin 40–50 mg/100 g. Natriumhan on ruokasuolan verenpainetta kohottava osa. Join suolaton versiokin markkinoilta löytyy, mutta käytännön merkitystä suolalla ei tässä yhteydessä ole.

Punainen liha ei ole ruokavaliossa välttämätön. Sen voi hyvin korvata kalalla ja siipikarjalla eli esim. broilerilla ja kalkkunalla. Myös soijan valkuainen on monipuolista. Päivässä olisi hyvä olla ainakin yksi pääateria, jossa on joko kalaa tai siipikarjaa tai vaihtoehtoisesti soijavalmisteita, jos vatsa ei kestä päivittäistä kalan tai siipikarjan syöntiä. Soijatuotteita on nykyään markkinoilla monipuolisesti, esim. suikaleina, leikkeinä, rouheena. Näiden lisäksi joka aterialla, välipalat mukaan lukien, olisi hyvä olla kasviksia, marjoja ja/tai hedelmiä.

Täysjyväviljatuotteet muodostavat ruokavalion perustan. Myös riisi ja pasta olisi hyvä valita täysjyvävaihtoehtoina. Soijamaidosta on hyvä valita kalsiumilla täydennetty vaihtoehto. Noin 6 dl päivässä turvaa kalsiumin saannin. Ravintorasvoista kannattaa suosia pehmeitä eli kasviöljyjä sekä pullomargariinia ja 60–70 % rasvaa sisältäviä rasiamargariineja.

Täysjyväviljan, pehmeän rasvan, kalan ja siipikarjan suosimisen, runsaan kasvisten, marjojen ja hedelmien käytön, kohtuullisen suolan käytön sekä makeisten, sokerin ja mehujen välttämisen on yhdessä todettu olevan hyvin tehokas kohonneen verenpaineen hoidossa. Tutkimuksissa mukana ovat olleet vielä rasvattomat ja vähärasvaiset maitovalmisteet, mutta kysyjä voi korvata ne soijapohjaisilla tuotteilla.

Ilmavaivojen hillitsemiseksi ehdottaisin vielä huomion kiinnittämistä ateriarytmiin. Syömiset olisi hyvä jakaa noin viidelle aterialle. Vatsan on hyvä saada levätä aterioiden välissä. Myös rauhalliseen syömistahtiin ja huolelliseen pureskeluun kannattaa kiinnittää huomiota. Ilmavaivoja tyypillisesti aiheuttavia ruoka-aineita kannattaa välttää. Näitä ovat mm. tuoreet hiivalla kohotetut leivät ja leivonnaiset (päivän vanhana sopivat yleensä paremmin), voimakkaasti maustettu tai savustettu ruoka, etikkasäilykkeet, virvoitusjuomat, kahvi, olut, siideri, sima, kalja sekä kasviksista esim. lanttu, nauris, paprika, pavut, herneet, linssit, sipuli, valkosipuli, purjo, retiisi, selleri, kaalit, oliivit ja tuore kurkku, joka voi kuorittuna sopia paremmin.

Hedelmistä avokado ja melonit voivat aiheuttaa ilmavaivoja, samoin tuore omena ja päärynä, jotka kurkun tapaan voivat sopia kuorittuina paremmin. Makeutusaineista kannattaa välttää sokerialkoholeja eli ksylitolia, maltitolia, laktitolia, mannitolia ja isomaltia. Joihinkin tuotteisiin lisätään inuliinia, mikä sopii herkkävatsaisille usein huonosti, joten sitä sisältäviä tuotteita kannattaa välttää. Halutessaan kysyjä voi kokeilla maitohappobakteerivalmistetta.

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Apua ruokavalio-ongelmiin?

"Täysjyväviljatuotteet muodostavat ruokavalion perustan. " Kyllä ne viljat ovat yleensä se ongelman alku ja juuri. http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm "Ravintorasvoista kannattaa suosia pehmeitä eli kasviöljyjä sekä pullomargariinia ja 60–70 % rasvaa sisältäviä rasiamargariineja." Onks tää taas jotain Ursulan höpinää? http://personal.inet.fi/koti/remeli/margariinit.htm Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasvirasvat (margariinit...
Lue kommentti
vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti