Hyödynnä syksyn aurinkovihannekset ja kevennä tutut klassikkoruoat.

Oranssin sävyissä hehkuvat kasvikset ovat mieltä ja kieltä ilahduttavaa väriterapiaa. Nauti porkkanaa, bataattia ja kurpitsaa nyt, sillä sesonki on syksyllä parhaimmillaan.

Kauden kuumin kolmikko, porkkana, bataatti ja kurpitsa, hurmaavat huikeilla väreillään ja monipuolisuudellaan. Komeat kasvikset sisältävät vain vähän energiaa mutta paljon hyvää makua.

Jalot juurekset ovat omimmillaan uunipaahdettuina, keitoissa ja laatikoissa, mutta niistä voi tehdä paljon muutakin. Tuttu porkkana mehevöittää sämpylät ja bataatin makeus loihtii lohen juhlakuntoon. Kurpitsa puolestaan yllättää pastakastikkeessa ja kakussa.

 Makea bataatti

Hiilihydraattipitoinen bataatti on hyvä kaliumin ja beetakaroteenin lähde. Ruskeanpunaisen bataatin kuoren alta paljastuu joko oranssinkeltainen tai valkoinen malto. Oranssit juurekset ovat makeampia ja yleisempiä Suomessa. Englanninkielisissä ruokaohjeissa bataatti esiintyy usein nimellä sweet potato eli makea peruna.

Peruna ja bataatti eivät kuitenkaan ole sukua toisilleen, vaikkakin ovat molemmat kotoisin Etelä-Amerikasta. Jauhoisen makeahko maku on omiaan uuniruokiin, soseisiin ja käytettäväksi perunan tapaan mihin tahansa ruokiin.

Säilytä oikein: Paras säilytyslämpötila bataatille on 12–16 astetta, mutta se säilyy kuorimattomana noin viikon huoneenlämmössäkin. Jääkaapissa bataattiin saattaa tulla makumuutoksia. Bataatin kunto kannattaa tarkistaa kärjestä, jonka kuuluu olla kuiva ja virheetön.

Kuorittu ja kuutioitu bataatti säilyy pakastimessa useita kuukausia.

 Muhkea kurpitsa

Melonin ja kurkun sukulainen kurpitsa on komea ilmestys. Kasvi voi painaa jopa 50 kiloa. Monille keltamaltoinen kurpitsa on tuttu amerikkalaisena halloween-koristeena, mutta kasvista voi tehdä monipuolisia ruokia. Etikkasäilykkeet, soseet, keitot ja pataruoat ovat omiaan tiivismaltoisesta kurpitsasta valmistettuina. Kovaa kuorta ei syödä.

Litteät kurpitsansiemenet ovat maukkaita. Paahda siemenet uunissa ja tarjoile sellaisenaan tai salaattien päälle ripoteltuna.

Kurpitsa on hyvä beetakaroteenin ja kaliumin lähde. Se sisältää jonkin verran C-vitamiinia.
Säilytä oikein: Otollisin säilytyslämpötila kurpitsalle on 8–12 astetta. Kokonainen kurpitsa voi säilyä hyvänä huoneenlämmössä jopa viikkoja, mutta lohkottu kurpitsa kannattaa säilyttää viileässä ja käyttää muutaman päivän kuluesssa.

Kotoisa porkkana

Joka keittiön oranssi kulmakivi, porkkana, on maukas ja monipuolinen juures. Kauniin värin antaa beetakaroteeni, joka on A-vitamiinin esiaste. Porkkanasta saa myös kaliumia ja kohtalaisesti foolihappoa.
Porkkanoita viljellään paitsi oransseina, myös keltaisina ja punaisina. Erikoisempia värejä kannattaa viljellä itse tai etsiä syksyisiltä toripöydiltä, sillä niitä löytää harvoin ruokakaupoista.

Käytä porkkanaa keittoihin, laatikoihin ja vokkiruokiin. Se sopii mainiosti myös leipätaikinan mehevöittäjäksi ja makeisiin leivonnaisiin.

Säilytä oikein: Säilytä porkkanat 2–5 asteen lämpötilassa, kosteassa paikassa, kuten jääkaapin vihanneslokerossa. Multaporkkana säilyy yleisesti ottaen paremmin kuin pesty. Nippuporkkanoista kannattaa katkaista naatit heti, sillä ne lyhentävät säilyvyyttä. Porkkanat ovat herkkiä etyleenille, joten säilytä porkkanat rei’itetyssä muovipussissa.

Voit myös pakastaa porkkanoita. Kätevimmin pakkasessa kestävät joko porkkanakuutiot tai raaste.

Aiheeseen liittyviä reseptejä:

Paahdettuja kasviksia ja vuohenjuustotahnaa

vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti