Kuva Shutterstock

Eläkkeellä oleva äitini kävi D-vitamiinimittauksessa ja arvot olivat hyvät. Lääkäri sanoi, ettei tarvitse syödä D-vitamiinilisää! Eikö vanhoja suositella syömään D-vitamiinia vuoden ympäri? Äidilläni on nivelrikko, hän tupakoi eikä käytä maitotuotteita muuta kun pari siivua juustoa päivittäin. Rasvaista kalaa hän kyllä syö joka viikko.

Käyn vastauksessani ensiksi läpi D-vitamiinin saantisuosituksen ja D-vitamiinivalmisteen käyttösuosituksen, sillä asiasta näyttää olevan varsin paljon epätietoisuutta. Suositukset löytyvät Valtion ravitsemusneuvottelukunnan internet-sivuilta.

D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa päivässä alle 75-vuotiaille ja 20 mikrogrammaa päivässä 75 vuotta täyttäneille. D-vitamiinin riittävän saannin turvaamiseksi D-vitamiinivalmisteen käyttöä suositellaan ympäri vuoden alle 18-vuotiaille, 75 vuotta täyttäneille, raskaana oleville ja imettäville.

Muille (siis 18–74-vuotiaille, jotka eivät ole raskaana tai imetä) valmisteen käyttöä suositellaan, mikäli ruokavaliosta ei saa riittävästi D-vitamiinia. Toisaalta jos ruokavaliossa on runsaasti D-vitamiinia, voi terveydenhuollon ammattilainen katsoa aiheelliseksi ohjeistaa olla toistaiseksi käyttämättä D-vitamiinivalmistetta.

75 vuotta täyttäneille suositellaan D-vitamiinia valmisteesta 10 tai 20 mikrogrammaa päivässä ruokavalion D-vitamiinipitoisuudesta riippuen. Syy sille, miksi 75 vuotta täyttäneille suositellaan rutiinisti valmisteen käyttöä, mutta nuoremmille aikuisille ei, johtuu siitä, että ikääntyneen iholla D-vitamiinia muodostuu auringon valon vaikutuksesta vähemmän kuin nuoremman iholla. 75-vuotiaat ovat siis riippuvaisempia ravinnosta saadusta D-vitamiinista.

D-vitamiinin saanti on Suomessa uusimpien tutkimusten mukaan keskimäärin hyvällä tasolla. 60 vuotta täyttäneet saavat ruokavaliostaan keskimäärin jopa enemmän D-vitamiinia kuin nuoremmat. D-vitamiinin lähteitä ovat vitaminoidut maitovalmisteet ja margariinit. Lisäksi hyvä D-vitamiinin lähde on kala. Kuriositeettina mainittakoon, että myös suppilovahvero ja kantarelli ovat hyviä D-vitamiinin lähteitä.

Maidossa ja piimässä on D-vitamiinia 1–2 mikrogrammaa 100 grammassa. Useissa muissakin nestemäisissä maitovalmisteissa on lisättyä D-vitamiinia. Markkinoilla on myös joitakin juustoja, joihin on lisätty D-vitamiinia. Tieto vitaminoinnista löytyy myyntipakkauksesta. Luomumaitoa ei D-vitaminoida. Tutuimmissa margariinimerkeissä on D-vitamiinia 20 mikrogrammaa 100 grammassa, mutta joissakin margariineissa D-vitamiinia on vain 7-5 mikrogrammaa 100 grammassa. Voin ja kasviöljyn seoksissa on yleensä vähemmän D-vitamiinia kuin tavallisimmissa margariineissa, joissakin ei lainkaan.

Jos juo päivässä 5–6 dl D-vitaminoitua maitoa, saa vähintään 5–6 mikrogrammaa D-vitamiinia. Viidestä teelusikallisesta runsaammin D-vitaminoitua margariinia saa 5 mikrogramma D-vitamiinia. Jo näillä määrillä alle 75-vuotias saa siis päivän D-vitamiinisuosituksen – 10 mikrogrammaa – täyteen.

Kalan D-vitamiinipitoisuus riippuu kalalajista, mutta ei sen rasvapitoisuudesta. Esimerkiksi 100 gramman annoksessa kirjolohi­fileetä on 8 mikrogrammaa D-vitamiinia ja samassa määrässä kuhafileetä 25 mikrogrammaa. Eri ruoka-aineiden D-vitamiinipitoisuuksia voi tarkastella ravintosisältötietokanta Finelissä.

D-vitamiinivalmistetta ei kannata 18–74-vuotiaan käyttää, jos ruokavaliosta saa riittävästi D-vitamiinia, sillä rasvaliukoisena vitamiinina se kertyy elimistöön. Liiallinen saanti ei ole minkään ravintoaineen kohdalla pitkän päälle eduksi. Jos sen sijaan ruokavalio on puutteellinen, suositeltava valmisteen määrä on 10 mikrogrammaa päivässä. Suositeltava D-vitamiinivalmisteen määrä on sama 10 mikrogrammaa raskaana oleville, imettäville ja alle 2-vuotiaille. 2–18-vuotiaille suositeltava valmisteen vahvuus on 7,5 mikrogrammaa päivässä. Muista ikäryhmistä poiketen 18–74-vuotiaille valmisteen käyttöä suositellaan vain talvikuukausina. Kesäkuukausina valmistetta ei suosituksen mukaan tähän ikäryhmään kuuluvien tarvitse käyttää.

Äitinne ruokavalio vaikuttaa puutteelliselta D-vitamiinin saannin suhteen. Kysymyksen perusteella hänen tulisi ottaa D-vitamiinivalmiste käyttöön – 10 mikrogrammaa päivässä, mikäli hän on alle 75-vuotias, ja 20 mikrogrammaa, mikäli hän on täyttänyt 75 vuotta. Jos D-vitamiinimääritys on tehty kesäaikaan, voi tulos olla hyvä, vaikka ruokavalio olisikin D-vitamiinin osalta puutteellinen. Syksyn tullessa D-vitamiinipitoisuus kuitenkin nopeasti pienenee, jos saanti ei ole riittävää. Kysymyksen perusteella vaikuttaa myös siltä, että äitinne kalsiumin saanti on puutteellista. Mikäli paikkakunnallanne on ravitsemusterapeutti, voisitte kehottaa äitiänne hakeutumaan terveys­keskuslääkärin lähetteellä ravitsemusterapeutin vastaanotolle, jossa ravintoaineiden saanti voidaan arvioida ja miettiä lisien tarve.

Muistutan vielä lopuksi, että ravitsemussuositukset on laadittu terveille, kohtalaisesti liikkuville ihmisille. Tiettyjen sairauksien ja lääkehoitojen yhteydessä esimerkiksi luuston aineenvaihdunta on erityisellä koetuksella ja siksi tällaisissa tilanteissa (mm. osteoporoosi, kortisonihoito) D-vitamiinia tulee saada ravitsemussuosituksia suurempia määriä. Lääkäri antaa ohjeet tällaisissa tilanteissa.
 

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Marketta

Eikö vanhakaan tarvitse D-vitamiinilisää?

Miksi aina kysytään Ursulalta? Virallisia suosituksia korkeampia D-vitamiinitasoja puoltavia tutkimuksia tulee jatkuvasti, viikoittain. Ravitsemusneuvottelukunnan matalat (10µg/päivä) D-vitamiinisuositukset näyttävät yhä fossiilisemmilta. Ne riittävät vastasyntyneelle sekä kissoille sekä pienille koirille. D-vitamiinia tarvitaan 50–100 µg päivässä tason 100 nmol/l ylläpitämiseksi. Pienikokoisille, lapsille ja hoikille riittää yleensä pienempi annos; suurikokoiset ja lihavat tarvitsevat yleensä...
Lue kommentti
vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti