Kuva Shutterstock

Energiajuomien kulutus kasvaa koko ajan. Minkälaisia vaikutuksia energiajuomilla oikein on? Kuka niitä tarvitsee?

Väitteisiin energiajuomista vastaavat farmasiantohtori Antti Alaranta ja farmaseutti Joonas Mikkonen.

1. Energiajuomat sopivat urheilujuomiksi.

Tarua. Energiajuomat sisältävät kofeiinia ja tauriinia, jotka ovat diureetteja eli ne poistavat nestettä ja suoloja, kuten natriumia. Tämä voi heikentää suorituskykyä pitkään kestävässä rasituksessa. Tavalliseksi urheilujuomaksi energiajuomissa on liikaa hiilihydraatteja (10–15 g/dl), eikä niiden kevytversioissa ole lainkaan hiilihydraatteja. Lisäksi oikeat urheilujuomat sisältävät hikoiltaessa poistuvia suoloja.

Ennen urheilusuoritusta juodun energiajuoman on joissakin tutkimuksissa todettu parantavan reaktioaikaa ja valppautta sekä aerobista suorituskykyä. Energiajuomaa voi nauttia esimerkiksi ennen kuntosaliharjoittelua, jolloin se saattaa parantaa suorituskykyä, mutta varsinaiseksi urheilujuomaksi se on huono vaihtoehto.

2. Jo kaksi tölkkiä energiajuomaa päivässä vie ylikierroksille ja on liikaa.

Kofeiiniherkälle yksikin tölkillinen voi aiheuttaa levottomuutta, sydämen tykytystä ja unettomuutta. Sen sijaan kofeiiniin tottuneelle muutaman tölkin nauttiminen vuorokaudessa ei aiheuta epämiellyttäviä vaikutuksia. Erityisesti kofeiinille herkkien onkin syytä välttää energiajuomia.

Kenelle tahansa liiallinen kofeiinin nauttiminen saattaa aiheuttaa epämiellyttäviä oireita, kuten sydämentykytystä, hermostuneisuutta ja vatsavaivoja. Vaikutukset ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä. Kofeiinin liiallisena kerta-annoksena pidetään 600–1000 mg, joka kertyy yli kahdesta litrasta energiajuomaa.

Energiajuomien pitkäaikaisen käytön turvallisuudesta ei ole tutkittua tietoa. Käyttö on kuitenkin hyvin yleistä eikä vakavia haittavaikutuksia ole voitu osoittaa.

3. Energiajuomien jatkuvasta käytöstä seuraa riippuvuus ja lopettamisesta vieroitusoireita.

Totta. Energiajuomien sisältämä kofeiini aiheuttaa helpommin riippuvuutta kuin sama määrä kofeiinia kahvina nautittuna. Kahvissa on ainesosia, jotka vähentävät kofeiiniriippuvuuden syntymistä. Energiajuomien kevytversiot eivät eroa vaikutuksiltaan energiajuomien normaaliversioista.

4. Kupillinen sokerikahvia antaa yhtä tehokkaasti virtaa kuin energiajuoma.

Tarua. Tutkimuksissa puhtaan kofeiinin on havaittu lisäävän suorituskykyä enemmän kuin sama määrä kofeiinia kahvina nautittuna. Energiajuomien sisältämä tauriini saattaa hieman tehostaa kofeiinin vaikutusta.

Kahvikupillisen sisältämä kofeiinimäärä vaihtelee 50–150 milligrammaan. Energiajuomat sisältävät kofeiinia siis suuriin piirtein saman määrän kuin kupillinen kahvia.

5. Lapsille ei saa antaa energiajuomaa.

Totta. Suuren kofeiinipitoisuuden takia energiajuomia ei suositella lapsille, odottaville äideille eikä kofeiiniherkille ihmisille. Energiajuomien sisältämän suuren kofeiinimäärän vuoksi Elintarviketurvallisuusvirasto vaatii Suomessa pakkauksiin varoitus- ja kofeiinipitoisuus-merkinnät sekä suositukset vuorokautisesta käyttömäärästä.

6. Energiajuomat sisältävät piristäviä yhdisteitä, kuten kofeiinia, guaranaa, tauriinia tai glukuronolaktonia. Sen lisäksi niissä on melko paljon B-vitamiineja.

Totta. Kofeiinilla on piristävä vaikutus, jota tauriini saattaa tehostaa, mutta muiden aineiden piristävästä vaikutuksesta ei ole tieteellistä näyttöä.

Moniin energiajuomiin on lisätty myös guaranaa, glukuronolaktonia, inositolia sekä pantoteenihappoa eli B5-vitamiinia, niasiinia eli B3-vitamiinia ja muita B-ryhmän vitamiineja. Juomien pohjana on hiilihapollinen vesi, ja ne sisältävät yleensä sakkaroosia, glukoosia tai maltodekstriiniä. Energiajuomien kevytversioissa hiilihydraatit on korvattu energiaa sisältämättömillä keinomakeutusaineilla, kuten aspartaamilla, asesulfaami K:lla tai sukraloosilla.

7. Energiajuomien guarana on varsinainen ihmeaine: se parantaa suorituskykyä, polttaa rasvaa, ehkäisee sairauksia, kohottaa potenssia ja virkistää aivotoimintaa.

Tarua. Guarana on kofeiinipitoinen kasvi, jonka lisäämiselle energiajuomiin ei löydy muuta perustetta kuin toimiminen kofeiinin lähteenä. Guaranan muille väitetyille vaikutuksille ei ole tieteellistä näyttöä.

Kofeiini, myös guaranasta saatu, piristää ja vaikuttaa suotuisasti muun muassa reaktioaikaan, keskittymiskykyyn sekä lähimuistiin. Sillä on todettu olevan myönteinen vaikutus fyysiseen kestävyyteen. Kofeiini saattaa tehostaa myös anaerobista suorituskykyä.

8. Energiajuomat sisältävät tauriinia, joka yhdessä alkoholin kanssa voi aiheuttaa myrkytystilan.

Tarua. Energiajuomien sisältämien aineiden ja alkoholin yhteisvaikutuksia on selvitetty lukuisissa tutkimuksissa. Haitallisia yhteisvaikutuksia ei ole havaittu. Energiajuomat kuitenkin lisäävät alkoholin nauttimisen aiheuttamaa nestehukkaa, joten energiajuomia on syytä nauttia kohtuudella alkoholin kanssa.

Tauriinin vaikutuksia fyysiseen suorituskykyyn on tutkittu niukasti, mutta näyttää siltä, että se tehostaa kofeiinin suorituskykyä parantavaa vaikutusta. Tauriinilla on todettu olevan myönteinen vaikutus myös mielialaan.
Tauriini on välttämätön ainoastaan imeväisikäisillä.Sitä saadaan myös ruokavalion kautta esimerkiksi kalasta, lihasta sekä äyriäisistä, ja sen keskimääräinen saanti ravinnosta on noin 100 mg vuorokaudessa. Yksi pakkaus energiajuomaa saattaa sisältää jopa 2 000 mg tauriinia.

9. Energiajuomat ovat hampaille yhtä tuhoisia kuin limut.

Totta. Energiajuomissa on hampaille haitallisia hiilihydraatteja (sokereita) suurin piirtein saman verran kuin virvoitusjuomissa. Energiajuomat ovat myös yhtä happamia kuin virvoitusjuomat. Hapan makea syövyttää hampaan kiillettä.

10. Energiajuoman voi sekoittaa helposti myös itse.

Tarua. Hyvänmakuisen juoman sekoittaminen kotioloissa on työlästä, vaikka raaka-aineita on periaatteessa saatavilla.

11. Energiajuomissa on enemmän energiaa eli sokeria kuin muissa virvoitusjuomissa.

Tarua. Energiajuomissa on suurin piirtein saman verran energiaa kuin virvoitusjuomissa, ja niistäkin löytyy kevytversioita. Energiaa sisältämättömien juomien kutsuminen energiajuomiksi onkin harhaanjohtavaa. Energiajuomilla tarkoitetaan tässä tapauksessa piristäviä aineita sisältäviä juomia, jotka valmistajien mukaan lisäävät käyttäjän energisyyttä.

12. Energiajuoma auttaa valvomaan.

Totta. Energiajuoma piristää ja siirtää unentarvetta hetkellisesti.

Lue lisää urheilijan ravinnosta.
 

vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti