Mihin kannattaa kiinnittää huomiota ruokaostoksilla?

Täysjyväviljasta terveyttä

Valitse mahdollisimman usein täysjyväleipää. Se sisältää valkoiseen leipään verrattuna moninkertaisesti sydämelle ja vatsalle hyödyllistä kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita. Mitä enemmän leivän leivontaan on käytetty täysjyväjauhoja, sitä enemmän siinä on kuitua. Runsaskuituiseksi lasketaan leipä, jossa on ravintokuitua vähintään 6 g/100 g.

Leipä itsessään ei lihota – tavallisen kokoisessa viipaleessa on noin 50 kilokaloria. Kaloreita voi kertyä lähinnä päällisistä. Täysjyväviljan syöminen auttaa tutkimusten mukaan painonhallinnassa.

Koska leipää syödään päivittäin paljon, siitä voi kertyä runsaasti suolaa. Valitse siis vähäsuolainen vaihtoehto, jossa on suolaa korkeintaan 0,7%. Varsinkin täytetyt leivät ja patongit ovat usein voimakassuolaisia, ja täytteistä kertyy myös kaloreita.

Kevennä juustoista

Kypsytetty juusto on erinomainen kalsiumin lähde. Valitse kuitenkin kevytjuustoa, jossa on korkeintaan 17% rasvaa, sillä juuston rasva on enimmäkseen kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa. Se lisää veren kolesterolipitoisuutta ja huonontaa sokeriaineenvaihduntaa.

Vähäsuolaisia juustoja on markkinoilla melko vähän. Kannattaa ainakin välttää juustoja, joissa on suolaa yli 1,4%. Emmentaljuustoissa on yleensä käytetty vähemmän suolaa kuin muissa, sillä niiden vahva maku tulee kypsytyksestä. Homejuustot kuuluvat vain herkutteluun, sillä niissä on yleensä runsaasti sekä rasvaa että suolaa.

Pehmeää rasvaa

Rasvasta puhutaan turhan paljon pahaa. Elimistömme tarvitsee rasvaa, etenkin pehmeää sellaista. Helpoin tapa saada riittävästi pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa on käyttää kasviöljystä tehtyjä margariineja. Ne tunnistaa siitä, että ne pysyvät aivan pehmeänä jääkaapissakin. Sopiva määrä on noin teelusikallinen levitettä viipaletta kohden.

Kaikki kotimaiset margariinit ovat hyviä sydämelle. Kasvistanoleita tai -steroleita sisältävät margariinit eli Benecol ja Becel pro.activ tuovat säännöllisesti käytettynä lisätehoa kolesteroliarvojen parantamiseen.
Leivonnassa ja ruoanlaitossa kannattaa käyttää pääasiassa kasviöljyjä tai niistä tehtyjä juoksevia kasviöljyvalmisteita. Ne antavat tuttua makua ja ruskistavat ja rapeuttavat ruokaa paistaessa. Myös ne rasiamargariinit, joissa rasvaa on 60 prosenttia tai enemmän, sopivat ruoanlaittoon ja leivontaan. Voita parempia vaihtoehtoja ovat myös ne leivontamargariinit, joissa kovaa rasvaa on alle puoleet.

Kalsiumia ilman kovaa rasvaa

Jogurtti on kalsiumpitoinen välipala. Jos sitä syö päivittäin, kannattaa muistaa, että se sisältää myös rasvaa, keskimäärin noin kaksi prosenttia. Tämä rasva on pääasiassa kovaa maitorasvaa, joka suurentaa veren kolesterolipitoisuutta. Kolesterolipotilaan on tärkeää syödä jogurttinsa rasvattomana tai valita maitohyllystä välipalaksi esimerkiksi hapatettu soija- tai kauravalmiste, jossa on pehmeää, kasvisperäistä rasvaa.

Painoaan tarkkailevan kannattaa valita rasvaton vaihtoehto. Kevyimpiä ovat rasvattomat jogurtit, jotka on makeutettu aspartaamilla tai fruktoosilla. Hieman enemmän energiaa on rasvattomissa, sokerilla maustetuissa tuotteissa.

Kermahyllyllä kannattaa jättää kuohukermat ostamatta. Niissä on runsaasti rasvaa, 35–38 prosenttia. Kaksi kolmannesta tästä määrästä on sydämelle haitallista, kovaa rasvaa. 10–15 prosenttia rasvaa sisältävät ruokakermat pienentävät jo energia-annosta, vaikka rasva tulee niissäkin enimmäkseen kovasta maitorasvasta. Hieman parempia rasvoja on kasvirasvasekoitteissa.

Kaurasta ja soijasta tehdyt ruoanvalmistustuotteet sisältävät lähes pelkästään pehmeätä kasvirasvaa. Ne ovat kolesterolittomia ja sopivat sydäntautipotilaalle ja diabeetikolle parhaiten.
Rapeita yllätyksiä

Mitä rapeampi elintarvike on, sitä vähemmän siinä on vettä ja sen korkeampi on sen energiapitoisuus. Keksit, sipsit ja muut rouskuvat herkut eivät saisi kuulua jokapäiväiseen ruokavalioon.

Terveellisiksi mainostetuissa mysleissä ja muroissa voi olla niinikään olla paljon rasvaa. Etenkin kokkaremaisissa paahdetuissa cruch-myslimuroissa saattaa olla viidennes rasvaa. Laihduttajan aamiaiseksi hedelmämysli ei ole paras, sillä kuivatut hedelmät ja pähkinät tuovat siihen kaloreita.

Murot voivat olla myös yllättävän suolaisia. Kuituarvoltaan maissihiutaleet ja riisimurot ovat kuitenkin köyhiä täysjyväleipään verrattuna. Hyvän myslin pohjana ovat täysjyvähiutaleet eivätkä riisimurot.
Makkaraa kerran viikossa

Makkara on perusluonteeltaan rasvainen ja suolainen herkku, jonka rasva on pitkälti kovaa, sydämelle epäterveellistä eläinrasvaa.  Mitä harvemmin makkaraa syö, sen huolettomammin tuotteen voi valita. Hyvä periaate on korkeintaan yksi makkara-ateria viikossa.

Useimmissa kevytmakkaroissa käytetään nykyään broilerin tai kalkkunan lihaa, joka on vähärasvaista. Jos makkaran lihapitoisuus on suuri, yli 60 prosenttia, on rasvaakin yleensä vähemmän.

Ruokavalio kevenee helposti, kun vaihdat makkarasiivut täys- tai kokolihaleikkeleisiin. Samalla myös kovan rasvan määrä vähenee. Leikkeleiden rasvapitoisuus vaihtelee 1–40 prosentin välillä. Täys- tai kokolihaleikkeleissä on rasvaa yleensä 1–3 prosenttia, vaikkei niissä olisikaan kevyt-merkintää.

Kannattaa muistaa, että elintarvikevalmistajat saavat käyttää kevyt-sanaa, kun tuotteessa on rasvaa kolmannes vähemmän kuin tavallissti. Jos lähtötaso on rasvainen, "kevyt" voi olla yllättävän raskasta. Kannattaakin mieluummin katsoa rasvan prosenttimäärää kuin luottaa kevyt-sanaan.  Valitse makkar, jossa on korkeintaan 10 prosenttia rasvaa. Leikkeleistä kannattaa valita vaihtoehto, jossa rasvaa on alle neljä prosenttia. Suolapitoisuuden olisi hyvä olla aina alle 1,8 prosenttia.

Yrttejä mausteseosten tilalle

Korvaa mausteseokset tuoreilla tai kuivatuilla yrteillä ja muilla mausteilla. Esimerkiksi grillausmausteissa ja pippuriseoksissa suolaa saattaa olla paljon.  Pyri valitsemaan maustepurkki, jossa on vain yhtä ainesta.

Mineraalisuolassa, esimerkiksi Pansuolassa, on vähemmän natriumia. Jotta sen käyttämisestä olisi hyötyä, sitä pitää lisätä saman verran, ei enempää, kuin tavallista suolaa.

Suolaisen liemikuution sijaan voi käyttää yrttejä ja maukkaita kasviksia tai vähäsuolaisia fondeja ohjeen mukaan. Säästeliäs suolan käyttö suojaa sydäntä ja luustoa.

Sorbettia jäätelön sijaan

Painoaan tarkkailevalle paras jäätelövalinta on sorbetti, jäädyke tai smoothie. Jäädytetty mehu ja hedelmät keventävät jätskin koostumusta, jossa on yleensä rasvaa kymmenisen prosenttia. Jäätelö, jossa on paksulti suklaata, pähkinöitä, manteleita  tai toffeeta, on energiapommi. Siinä voi olla rasvaa 40 prosenttia. Kannattaa siis valita kuorruttamaton vaihtoehto.

Sekä kerma- että kasvirasvajäätelössä on kovaa rasvaa, joka suurentaa veren kolesterolipitoisuutta. Ne sisältävät myös kovista rasvoista haitallisimpia transrasvahappoja.

Kolesteroliaan tarkkailevan ruokavalioon sopivat soijapohjaiset tofujäätelöt sekä kaurajäätelöt, joissa rasva on pehmeää. Kaloreita nämä tuotteet sisältävät kuitenkin tavallisen jätskin verran.

vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti