Onko geenimuunneltu ruoka jotenkin huonompaa kuin tavallinen ruoka, ylitarkastaja Erkki Vesanto Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta vastaa?

1. Olemme syöneet muuntogeenistä ruokaa tietämättämme jo vuosia.

Tarua. Muuntogeenisen aineksen käytöstä on ollut pakko ilmoittaa elintarvikkeen pakkausmerkinnöissä jo vuodesta 1997 lähtien. 2004 lähtien muuntogeenisten elintarvikkeiden tuoteselosteissa on täytynyt olla tuotteen muuntogeenisyydestä kertova merkintä, jos tuote tai jokin sen ainesosa sisältää yli 0,9 prosenttia muuntogeenistä ainesta. Tällaisia tuotteita ei Suomessa kuitenkaan ole myynnissä juuri lainkaan, myös elintarvikevalvonnassa on vain harvoin löydetty elintarvikkeita, joissa olisi muuntogeenistä ainesta.

2. Suomesta ei vielä saa muuntogeenisiä elintarvikkeita.

Osittain totta. Toistaiseksi Suomessa on ollut vain rajoitetussa myynnissä eräillä kuntosaleilla muuntogeenisistä raaka-aineista valmistettuja proteiinipatukoita. Suomessa ja koko Euroopassa muuntogeeniset elintarvikkeet ovat harvinaisia. Yleisimmin käytössä ovat eläinten ruokinnassa käytettävät muuntogeeniset rehut.

3. Kun jo suomalaisille possuille syötetään muuntogeenistä soijaa, niin syömmekö me itse asiassa muuntogeenistä kinkkua joulupöydässämme.

Tarua. Muuntogeenisen ravinnon syöminen ei tee siasta tai sen lihasta muuntogeenistä. Ruoan sisältämät geenit pilkkoutuvat aineenvaihdunnassa, siirretty geeni aivan samalla tavalla kuin muutkin geenit.

4. Muuntogeenisessä ruoassa on vähemmän vitamiineja ja muita ravintoaineita kuin perinteisesti tuotetussa.

Tarua. Muuntogeeninen ruoka sisältää samat ravintoaineet kuin vastaavat perinteiset tuotteet. Kasvilajikkeiden ravintoaineiden koostumus tutkitaan tarkasti ennen kuin ne hyväksytään EU:ssa ja muuntogeeniset lajikkeet ovat koostumukseltaan vastaavia kuin perinteiset lajikkeet.

5. Geenimuuntelu tarkoittaa, että kasviin istutetaan geenejä, jotka lisäävät vastustuskykyä tuhohyönteisiä ja torjunta-aineita vastaan.

Osaksi totta. Yleisimpiin muuntogeenisiin kasveihin eli maissiin ja soijaan on siirretty geenejä, jotka kehittävät vastustuskyvyn tiettyä torjunta-ainetta tai tuhohyönteisen toukkia vastaan.

Lähitulevaisuudessa kaupalliseen levitykseen voi tulla esimerkiksi kasveja, joissa geenitekniikan avulla on muutettu hiilihydraatti- tai rasvahappokoostumusta tai sammutettu jokin luontainen allegisoivaa proteiinia tuottava geeni.

6. Muuntogeeninen ruoka voi vaikuttaa ihmisten lisääntymiskykyyn.

Tarua. Tästä ei ole tieteellistä näyttöä. Kaikki muuntogeeniset ainekset käyvät läpi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) tekemän turvallisuustarkastelun. Hyväksytyt muuntogeeniset ainekset eivät saa vaikuttaa haitallisesti ihmisen, eläimen tai ympäristön terveyteen.

7. Esimerkiksi pähkinän allergisoivaa proteiinia tuottava geeni voi siirtyä jonkin toisen geenin mukana muokattavaan kasviin.

Tarua. Geenitekninen kasvinjalostus on täsmäjalostusta, jossa kohdekasviin siirretään vain jokin tietty, haluttu geeni. Lisäksi geeninsiirron onnistuminen varmistetaan lukuisilla eri tutkimuksilla. Hyväksymismenettelyssä tutkitaan myös muuntogeenisen aineksen mahdolliset allergiaa aiheuttavat ominaisuudet. Allergisen vaikutuksen lisääntymistä ei hyväksytä.

8. Geenimuuntelulla voisi poistaa esimerkiksi soijasta sen proteiinin, joka aiheuttaa allergisen reaktion.

Osittain totta. Monesti allergisoivia proteiineja on kuitenkin useita, joten yhden geeni sammuttaminen saattaa vain pienentää mahdollisuutta saada allerginen reaktio. Tällöin kasvin jalostusta on jatkettava ja sammutettava kaikki pahimmat allergiageenit.

9.  Muuntogeeninen vilja ei tarvitse yhtä paljon torjunta-aineita tuottaakseen satoa kuin tavallinen vilja.

Osittain totta. Kun rikkaruoho-ongelma on paha, pellolla joudutaan käyttämään torjunta-ainetta, joka tappaa kaikki vihreät kasvit. Tällaisia aineita voidaan käyttää tavallisen viljan viljelyssä vain satokauden jälkeen, koska viljakin tuhoutuisi. Kuitenkin niiden teho olisi paras viljelykaudella.

Esimerkiksi muuntogeeninen soija on kehitetty kestämään yhtä tällaista tehotorjunta-ainetta. Sitä viljeltäessä torjunta-ainetta voidaan käyttää oikeaan aikaan ja vähemmän kuin perinteisen soijan viljelyssä. Näin kannattavuus paranee ja torjunta-aineiden haitalliset ympäristövaikutuksia vähenevät. Jotta uudet torjunta-aineelle vastustuskykyiset kasvigeenit eivät leviäsi luontoon, jokainen muuntogeeninen viljalajike on kehitetty kestämään vain yhtä torjunta-ainetta.

10. Muuntogeeninen ruoka aiheuttaa syöpää ja epämuodostumia.

Tarua. Hyväksytyt muuntogeeniset ainekset eivät saa vaikuttaa haitallisesti ihmisen, eläimen tai ympäristön terveyteen. Lisäksi usein on voitu havaita, että hyönteistuholaisia kestävissä muuntogeenisissä maisseissa on vähemmän homemyrkkyjä kuin perinteisissä maisseissa.

Muuntogeeniset kasvit testataan ja tutkitaan tarkasti, ennen kuin ne hyväksytään. Tieteellisistä tutkimuksista tehtyjen johtopäätösten perusteella muuntogeeniset tuotteet vastaavat koostumukseltaan ja ominaisuuksiltaan vastaavia perinteisiä tuotteita.

11.  Ihmisessä muuntogeenisen elintarvikkeen sisältämät geenit voivat siirtyä suolistossa eläviin bakteereihin, ja sillä on vakavia seurauksia terveyteen.

Tarua. Kaikki elintarvikkeet sisältävät geenejä, eivätkä muuntogeeniset elintarvikkeet eroa tässä suhteessa muista elintarvikkeista. Ruoan sisältämien geenien pieniä osia voi siirtyä suoliston bakteereihin, mutta tällä ei ole todettu mitään terveydellisiä vaikutuksia, koska vain kokonainen geeni voi toimia. Lisäksi suoliston bakteerit uusiutuvat hyvin nopeasti. Siirtogeeni ei eroa muista geeneistä, joita ihmisen normaalissa ateriassa on miljardeja.

12. Muuntogeeniset elintarvikkeet ovat tavallista turvallisempia, koska niitä valvotaan tarkemmin kuin muita elintarvikkeita.

Osittain tarua. Muuntogeeniset elintarvikkeet pääsevät markkinoille sen jälkeen, kun niiden turvallisuus on arvioitu ja ne on hyväksytty. EU:ssa hyväksymismenettely on erittäin tiukka. Hyväksymisen jälkeen muuntogeenisiä elintarvikkeita valvotaan samalla tavalla kuin perinteisiä elintarvikkeita. Hyväksytyt muuntogeeniset elintarvikkeet ovat yhtä turvallisia kuin muutkin elintarvikkeet.

13. Muuntogeeninen ruoka ei poikkea olennaisesti muusta ruoasta.

Toistaiseksi totta. Tieteellisten tutkimusten mukaan muuntogeeninen ruoka vastaa koostumukseltaan vastaavia perinteisiä elintarvikkeita. Tilanne muuttuu, kun markkinoille tulee ravitsemuksellisesti parannettuja elintarvikkeita.

14. On samantekevää, muokkaako tiedemies vai evoluutio kasvien geenejä.

Totta. Kasvinjalostusta tarvitaan, sillä se on ihmisen ohjaamaa evoluutiota, luonnon evoluutio ei jalosta kasveja ihmisen vaan kasvilajin tarpeisiin. Geenitekniikka on vain yksi kasvinjalostajan käyttämä tekniikka, jolla voidaan muuttaa kasvin ominaisuuksia.

Lue lisää
elintarvikkeiden täydentämisestä
jodista
ruoka-allergiasta

vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti