Kauppa on täynnä valmista ja puolivalmista ruokaa, joista kiireinen kotikokki taikoo vartissa arkiateriat. Pitäisikö einesten käytöstä potea huonoa omaatuntoa, ravitsemusterapeutti Tarja Heikkinen?

1. Eineksissä käytetyistä lisäaineista (E-koodit) monet ovat lähtöisin luonnosta.

Totta. Osa lisäaineista on peräisin luonnosta, esimerkiksi lesitiini, jota saadaan soijasta ja kananmunasta, osa on luontaisen kaltaisia, kuten askorbiinihappo eli C-vitamiini, ja osa keinotekoisia, kuten atsoväri amarantti. Tiedon lisäaineen alkuperästä saa tarvittaessa valmistajalta.

2. Suurina määrinä natriumglutamaatti (E621), jota on esimerkiksi lihaliemissä, lihottaa, aiheuttaa levottomuutta, päänsärkyä ja muita oireita.

Tarua. Natriumglutamaattia on tutkittu tieteellisesti, mutta tutkimuksissa ei ole todistettu, että se aiheuttaisi lihomista tai levottomuutta. Sen sijaan lisäaineet, myös natriumglutamaatti, voivat aiheuttaa yliherkkyysoireita joillekin henkilöille, ja silloin kannattaa välttää sitä sisältäviä elintarvikkeita.

3. Natriumglutamaatilla on huono maine vain meillä, Aasiassa se on kotikeittiön yleismauste.

Totta. Länsimaissa huono maine liittyy nimenomaan lisäaineena käytettävään natriumglutamaattiin ja keskustelun myötä useat elintarvikevalmistajat ovat vähentäneet tai vähentämässä tämän aromivahventeen käyttöä. Glutamaattia on myös luontaisesti joissakin elintarvikkeissa. Uusin perusmaku umami maistuu lähinnä lihalta, ja natriumglutamaattia tuo ruokaan umamin maun.

4. Valmisruoissa on enemmän suolaa kuin kotiruoassa.

Tarua. Sekä valmiit että kotiruoat ovat hyvin erilaisia valmistajasta ja reseptistä riippuen. Kannattaa lukea kaupassa tuoteselosteita sekä verrata eri valmistajien tuotteita. Osalla eineksistä on Sydänliiton myöntämä Sydänmerkki, joka kertoo niiden olevia suolan osalta parempia valintoja tuoteryhmässään.

Kun valmistaa itse ruokaa, suolan voi jättää vaikka kokonaan pois. Jos kotikokki käyttää ruoanvalmistuksessa sekä suolaa että suolaa sisältäviä mausteseoksia ja liemivalmisteita, saattaa kotiruoassakin olla yllättävän korkea suolapitoisuus.

5. Eineksissä on paljon huonoa kovaa rasvaa.

Tarua. Kaupasta toki löytyy runsaasti kovaa rasvaa sisältäviä eineksiä mutta myös vähärasvaisia tai pääosin pehmeää rasvaa sisältäviä tuotteita. Kannattaa lukea tuoteseloste sekä verrata eri tuotteita. Tässäkin ohjaa Sydänliiton myöntämä Sydänmerkki, joka kertoo, että tuote on rasvan määrän ja laadun osalta hyvä vaihtoehto.

6. Eineksissä käytetään huonoja raaka-aineita, esimerkiksi lihapullien liha on jauhettu huonoimmista ruhonosista.

Osittain totta. Lihapullat voi kotonakin valmistaa rasvapitoisuudeltaan erilaisesta jauhelihasta. Tuoteseloste kertoo, mitä raaka-aineita ja millaista lihaa on käytetty. Jos tuote on kovin halpa, raaka-aineena ei ole varmaankaan paisti tai filee. Raaka-aineena käytetyt edullisemmatkin ruhon osat ovat mikrobiologisesti turvallisia.

7. Monet valmisruoat, kuten pinaattiletut, ovat oiva ruoka lapsille.

Osittain totta. Valmisruoat ovat ihan hyvä vaihtoehto helpottamaan lapsiperheiden ruokailua, kunhan muistetaan katsoa kokonaisuutta ja huolehtia monipuolisuudesta. Valmisruoat vaativat usein aterian täydentämistä kasviksilla, marjoilla, hedelmillä, täysjyväleivällä ja maidolla.

Suolaa tai lisäaineita sisältäviä valmisruokia ei suositella alle 1-vuotiaille, ei myöskään pinaattia raaka-aineena, koska se on nitraatinkerääjä. Pinaattiletut eivät siten sovi perheen ihan pienimmille. Lapsiperheissä on syytä kiinnittää huomiota erityisesti tuotteiden suolapitoisuuteen ja valita vähemmän suolaa sisältäviä vaihtoehtoja. Useilta suomalaisilta valmistajilta löytyy lisäaineettomia perinteisiä kotiruokia, kuten  kirkasliemisiä keittoja sekä laatikkoruokia ja kiusauksia. Säilöntäaineettomia tuotteita on pakastealtaassa ja säilykkeenä esimerkiksi hernekeittoa.

8. Eineksiä ei pitäisi syödä joka päivä, sillä kotona tehdyissä ruoissa on paremmat ravintoarvot.

Totta ja tarua. Ruokaa on ravintosisällöltään niin monenlaista kuin on kokkeja ja reseptejäkin. Kiireiselle einesruoan syöminen on parempi vaihtoehto kuin syödä pelkkiä välipaloja, joista helposti tulee paljon kovaa rasvaa ja suolaa. Jos valmisruokia syö päivittäin, kannattaa vertailla eri vaihtoehtojen ainesosa- ja ravintosisältötietoja.

9. Einesten kasviksista ovat vitamiinit hävinneet valmistusprosessissa. Niiden kanssa pitäisikin aina tarjota jotakin tuoretta.

Tarua ja totta. Teolliset valmistus- ja jäähdytysprosessit ovat erittäin nopeita ja kasvisten vitamiinit säilyvät usein jopa paremmin kuin kotikeittiössä.

Ravitsemussuosituksessa ohjataan kokoamaan ateria lautasmallia noudattaen. Ruokavalioon tulisi kuulua runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä, joten sekä itse valmistettua että kaupasta ostettua makaronilaatikkoa tai kiusausta tulisi täydentää kasviksilla.

10. Kerran lämmitetty einesruoka ei kestä säilyttämistä.

Tarua. Jos lämmitettyä ruokaa jää yli, sen voi jäähdyttää nopeasti ja tarjota seuraavana päivänä. Ruoka tulee silloin kuumentaa riittävän kuumaksi, jotta se on mikrobiologisesti turvallista. Monien ruokien ulkonäkö, rakenne ja osittain myös ravintosisältö kärsivät, jos niitä lämmittää usempaan kertaan. Toisaalta jos valmiin ruoan säilyttää jääkaapissa ja siitä lämmittää vain annoksen kerrallaan, tuote pysyy hyvänä merkittyyn parasta ennen -ajankohtaan.

11. Kevytnakeissa, varsinkin kalkkuna- ja soijanakeissa, on vain hyviä rasvoja, joten niitä voi syödä huoletta.

Tarua. Kevytnakeissa on rasvan ohella muitakin raaka-aineita, joiden päivittäiseen käyttöön tulee kiinnittää huomiota. Niistä saa esimerkiksi yhtä paljon suolaa ja nitriittejä kuin tavallisista nakeista, ja leikki-ikäisille suositellaan makkaraa tai nakkeja korkeintaan 1–2 aterialla viikossa niiden sisältämän nitriitin vuoksi.

12. Lihapakkausten suojakaasu on haitaksi terveydelle.

Tarua. Tuotteen valmistuksessa pakkauksesta poistetaan ilma ja se korvataan tuotetta suojaavilla kaasuilla. Suojakaasussa on samoja alkuaineita kuin ilmakehässä, niiden suhdetta on vain muunneltu.

Lue lisää suolasta.


Vierailija

Hyvä vai paha valmisruoka?

Natriumglutamaatti ( E621 ) on glutamiinihapon natriumsuola, jota käytetään elintarvikkeiden lisäaineena arominvahventeena . Puhtaassa muodossaan natriumglutamaatti on valkoista kiteistä jauhetta. Veteen liuotettuna natriumglutamaatti liukenee nopeasti natrium - ja glutamaatti -ioneiksi. Natriumglutamaatin kemiallinen kaava on C5H8NNaO4, moolimassa 169,11 g/mol, sulamispiste 232 °C ja CAS-numero 142-47-2. Natriumglutamaatti stimuloi tiettyjä kielen makunystyjä, kuten aminohapporeseptori T1R1/...
Lue kommentti
vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti