Kavahdatko yhäkin rasvaa? Jos niin on, nyt viimeistään kannattaa palauttaa hyvän rasvan arvo. Tarvitset sitä joka päivä pysyäksesi terveenä.

Saat edelleen irvistää ihralle ja laistaa laardista mutta yleisestä ja yhteisestä rasvakammosta voit nyt jo luopua hyvällä omallatunnolla. Vaivatonta tietä uuteen rasvatietoisuuteen ei ole, vaan se vaatii hieman perehtymistä asiaan. Hyvä uutinen on se, että se joka oppii eron hyvien ja huonojen rasvojen välillä, pärjää jo pahemmin lipsumatta rasvaviidakossa.

Ravitsemusterapeutti Sari Isotupa puhuu huonoista rasvoista punaisina ja hyvistä rasvoista vihreinä rasvoina. Punaisella rasvalla Isotupa tarkoittaa kovia, tyydyttyneitä rasvoja ja vihreällä pehmeitä kertatyydyttämättömiä ja monityydyttymättömiä rasvoja.

Jos eksyt termien viidakkoon, muista että rasvojen suhteen toimii päinvastainen sääntö kuin seksissä: tyydyttyneisyys paha, tyydyttymättömyys hyvä. Joissakin elintarvikkeissa auttaa pelkän punainen-vihreäkoodin muistaminen.

– Ainakin osassa kasvirasvalevitteistä ja rasiamargariineista rasvakoostumus on merkitty väripylväillä, joissa huono rasva on merkitty punaisella ja hyvät rasvat vihreän kahdella eri sävyillä, Sari Isotupa kertoo.

Energian takia hyljeksitty

Rasvasta tuli parjattu ravintoaine sen niukkoina aikoina parhaana pidetyn ominaisuuden takia: rasvassa on ravintoaineista eniten energiaa. Yksi rasvagramma tuottaa yhdeksän kilokaloria energiaa, kun esimerkiksi hiilihydraattigrammassa energiaa on noin neljän kilokalorin verran.

Koska nykyihminen saa ruoastaan liikaa energiaa ja lihoo, johdonmukaista oli suositella vähentämään energiapitoista rasvaa ravinnosta. Kun kaiken kukkuraksi havaittiin, että rasva tekee tuhojaan muun muassa ihmisen verisuonistossa, moni lääkärikin ohjeisti ja ohjeistaa vieläkin potilaitaan jättämään kaiken rasvan pois. Komento ”rasva pois” on iskostunut myös lukuisten laihduttajien mieliin.

– Todellisuudessa moni noudattaa tätä sääntöä jättämällä pois leipämargariinin, salaatinkastikkeen ja muut näkyvät rasvat. Ne ovat erittäin tärkeitä hyvän rasvan lähteitä, eli jos ne karsii ruokavaliostaan, siihen jää yliedustus kovaa rasvaa, Sari Isotupa selittää.

Pehmeää ja juoksevaa

Hyvien eli vihreiden rasvojen hyvä tunnusmerkki on, että ne ovat viileässäkin pehmeitä tai juoksevia.  Ne ovat lähes poikkeuksetta kotoisin kasvikunnasta, mutta myös kalojen öljyt luetaan hyvää tekevien rasvojen joukkoon. Kasvikunnan rasva-antimista kannattaa kuitenkin välttää kookosöljyä ja -rasvaa, jota myydään kaupoissa kovina harkkoina.

– Ei kukaan kuitenkaan siitä kärsi, jos kerran vuodessa paistaa vappumunkit kookosrasvassa, Sari Isotupa toppuuttaa.

Itämaisiin ruokiin ihastuneiden on hyvä tietää, että kookosmaidossa on Finelin taulukoiden mukaan sadassa grammassa rasvaa 21,3 grammaa, josta 18,9 grammaa on tyydyttynyttä punaista rasvaa.

Pehmeät ja juoksevia hyviä rasvoja ovat kasvirasvalevitteet, rasiamargariinit, pullomargariinit ja ruokaöljyt. Niistä voi valita sopiva tuotteen niin leivän päälle, ruoanlaittoon kuin leivontaankin. Sari Isotupa muistuttaa, että salaattia voi höystää myös majoneesipohjaisella kastikkeella.

– Majoneesilla on huono maine, koska se on useimmille tuttu peruna- tai italiansalaatista, jossa muut ainekset uivat majoneesissa. Lusikallisina käytettynä majoneesi on kuitenkin ihan kelpo tuote, sillä siinä on kasviöljyä.

Kovetus kehnontaa

Rasvojen pehmeys on melkoisen pistämätön hyvän rasvan tunnusmerkki, selviää tästä Sari Isotuvan paljastuksesta.

– Leivontaan tarkoitetut pakettimargariinit eivät ole hyvää rasvaa, sillä niissä kasvirasva on kovetettu. Kovetuksen jälkeen nämä kasvirasvat toimivat aivan kuten huono, punainen rasva.

Sama pätee kasvirasvajäätelöihin, ne eivät ole juuri kermajäätelöä terveellisempiä. Kannattaakin valita vähärasvaista jäätelöä tai maitojäätelöä. Leivonnassa hyvä vaihtoehto ovat pullomargariinit.

Kovetettu tai osittain kovettu kasvirasva on aines, joka löytyy usein muun muassa keksien ja erilaisten snacks-valmisteiden raaka-aineluettelosta. Pähkinöiden rasva on hyvää rasvaa, sillä jos rasva puristetaan pois pähkinästä, se on öljyä.

Eläinrasva on jähmeää

Punainen, huono, kova tai tyydyttynyt – mitä sanaa sitten haluaakin käyttää – rasva on jähmeää. Se on useimmiten peräisin eläinkunnasta. Voi ja sianihra ovat tuttuja rasvapahiksia. Punainen rasva muutti kuumassa juoksevaksi, mutta jäähdyttyään se palaa jähmeään olomuotoonsa. Esimerkkinä vaikka edellispäivän lihakeiton pintaan nousevat rasvalampareet.

Punaiset rasvat ovat usein piilossa katseelta. Ne ovat joko olennainen osa ruoan rakennetta tai sen raaka-aineesta lähtöisin. Lehtevän leivoksen, samettisen keiton tai muhevan pihvin salaisuus on kova rasva.

– Paitsi kyllä kasvirasvapohjaisilla ruokakermoilla saa samettisen keiton, Sari Isotupa tarkentaa.

Suomalaiset saavat paljon kovaa rasvaa liha- ja makkararuoista, juustoista, jogurteista, viilistä, maidosta ja piimästä. Vaikka harva käyttää enää voita leivällä, moni popsii tätä tiivistettyä maitorasvaa  muun muassa leivonnaisten mukana.

Paljonko ja mitä?

Miksi sitten pitää tehdä eroa pehmeän ja kovien arvojen välillä? Siksi, että elimistö tarvitsee rasvaa joka päivä, mutta sille ei ole samantekevää, mitä rasvaa se on.

Kova punainen rasva on verisuonten pahimpia vihollisia, sillä se nostaa tehokkaasti veren kolesterolipitoisuutta. Kolesteroli on syypää verisuonten kalkkiutumiseen. Kalkkiutumisella tarkoitetaan ilmiötä, jossa kolesterolia kertyy verisuonien seinämiin. Ajan myötä kertymät ahtauttavat verisuonia ja alkavat haitata veren virtausta niissä. Lopulta virtaus suonessa voi tyrehtyä lähes kokonaan ja syntyy infarkti.

Hyvä vihreä rasva taas suojaa sydäntä ja verisuonistoa, sillä se edistää kolesterolin poistumista elimistöstä.  Hyvissä rasvoissa on mukana myös rasvaliukoisia vitamiineja ja välttämättömiä rasvahappoja (muun muassa omega-3), joita ihminen ei saa mistään muualta.

Energiamäärissä punaiset ja vihreät rasvat ovat samalla viivalla. Myös hyvien rasvojen liialla käytöllä voi lihoa ja sairastua lihavuustauteihin.

Suomalaisen suosituksen mukaan ihmisen pitäisi saada päivittäisestä energiastaan noin 30 prosenttia rasvasta. Tästä energiamäärästä enintään 1/3 saisi olla peräisin kovasta rasvasta.

– Jos päivittäinen energiatarve olisi 2 000 kilokaloria, ruokavaliossa saisi olla rasvaa 67 grammaa. Siitä vain noin 22 grammaa saisi olla kovaa punaista rasvaa, Sari Isotupa toteaa, mutta sanoo heti, että moinen hankala laskeskelu ei ole arjessa tarpeen.

– Ihan hyvä on jo se, että levittää leivälle teelusikallisen kasvimargariinia, jossa on ainakin 60 prosenttia rasvaa, ja käyttää ruoanvalmistukseen ja salaattikastikkeiksi rypsiöljyä. Maitotuotteista kannattaa ehdottomasti valita vähärasvaisia vaihtoehtoja. Jos kevytjuusto maistuu kumilta, kannattaa kokeilla on täysrasvaista juustoa, jossa osa maitorasvasta on korvattu kasviöljyllä.

Arjessa olisi hyvä käyttää myös kokolihaleikkeiltä, enintään 10 prosenttia rasvaa sisältävää jauhelihaa, kanaa, kalkkunaa ja kalaa. Sari Isotupa tähdentää järkevää arkisyömistä.

– On vähän turhaa käyttää lounassalaattiin öljykastiketta, ja päättää ateria kahviin ja viineriin. Tai syödä kasvissterolia sisältävää margariinia samalla kun toinen käsi hamuaa jo suklaalevyä, hän sanoo.

Maitohyllyhaaste

Ruokakermojen, kasvirasvaseoksien, rasvaseoksien, voileipälevitteiden, jälkiruokakastikkeiden ynnä muiden tuotteiden rivistö saa kaupassa ihmisparan pään nopeasti pyörälle. Muuta neuvoa ei ole, kun kääntää tetra tai purkki nurin, ja urkkia sieltä muutama tunnusluku.

 1. Ensinnäkin paljonko tuotteessa on rasvaa kaiken kaikkiaan?
 2. Mitä rasvaa se on, punaista vai vihreää? Jos tuotteessa on molempia, laskee yhteen vihreät eli kerta- ja monityydyttymättömät rasvat. Jos niitä on kaikesta rasvasta noin 2/3, hyvä juttu. Jos koko tuotteessa on rasvaa viisi prosenttia ja vaikka se olisi pelkää punaista rasvaa, siihen tuskin ruokavalio kaatuu.
 3. Ole tarkkana kovetettujen kasvirasvojen kanssa, ne ovat usein esimerkiksi vaahtoutuvien, kerman tapaisten tuotteiden salaisuus. Myös rasioihin pakattujen pehmeiden, eri tavoin maustettujen kevyttuorejuustojen rasvat ovat useimmiten tyydyttynyttä rasvaa.

Lue lisää hyvän rasvan vaikutuksista.


Rasvaa tarvitaan

 • energian lähteeksi
 • solujen rakennusaineeksi
 • hormonien rakennusaineeksi
 • hermoston kehityksen ja toiminnan turvaamiseen
 • ihon ja nivelten kunnossa pysymiseen
vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

 • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
 • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
 • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti