Ovatko vitaminoidut tai hedelmämehuista tehdyt karamellit vanhoja parempia? Mitkä ovat ksylitolimakeisten ja suklaan hyvät ja huonot puolet? Vastaamassa elintarviketieteiden lisensiaatti Eeva Voutilainen.

1. Vitaminoitu karamelli on parempi vaihtoehto kuin tavallinen.

Tarua. Vitaminointi ei muuta epäterveellistä karkkia yhtään paremmaksi. Makeisia tulisi syödä vain harvoin, sillä ne ovat haitallisia hampaille ja köyhdyttävät ruokavaliota. Karamelleissa on enimmäkseen tyhjää energiaa – puhdistettua sokeria ja makuaineita.

2. Salmiakki ja lakritsi nostavat verenpainetta.

Totta. Runsaasti nautittuna salmiakin ja lakritsin sisältämät aineet nostavat verenpainetta. Esimerkiksi raskaana oleville naisille suositellaan, että päivän lakritsimäärä pysyisi alle 50 gramman.

3. Uudet hedelmämehuista tehdyt karamellit sisältävät vähemmän sokeria.

Totta ja tarua. Jotkin hedelmämehuja sisältävät karkit sisältävät hieman vähemmän sokeria kuin muut makeiset. Tämä ei kuitenkaan tee niistä ravitsemuksellisesti parempia. Hedelmämehuista tehtyjen makeisten sokerit ovat hampaille yhtä haitallisia kuin tavallisen karkin sokerit. Mieluummin tulisi valita ksylitolimakeinen.

4. Lasten ylivilkkaus johtuu karkin ja makean syönnin aiheuttamasta sokerihumalasta.

Tarua. Useissa tutkimuksissa on todettu, ettei sokerin tai makean syönti aiheuta ylivilkkautta. Usein karamellia tulee syötyä runsaasti esimerkiksi lastenjuhlissa, jolloin ylivilkkauden syynä saattavat olla esimerkiksi kaverit ja riehakkaat leikit.

5. Makeanhimoa ei kehity myöhemminkään, jos lapselle ei tarjota karkkia.

Tarua. Ihmisillä on luontainen mieltymys makeaan ja suolaiseen; karvas maku koetaan epämiellyttäväksi. Lapsuudessa voidaan vaikuttaa siihen, mikä makeuden aste koetaan mielekkäänä, vaikka mieltymys makeaan vähenee jonkin verran iän myötä. Lapset ja nuoret pitävät makeammista tuotteista kuin aikuiset; yhtenä selityksenä tähän on lasten ja nuorten suurempi energian tarve.

6. On parempi syödä karkkia kuin suklaata.

Tarua. On sama, valitseeko karamellin vai suklaan. Kumpikaan ei ole säännöllisesti ja runsaasti syötynä hyväksi. Tärkeintä on, ettei makeisilla päivittäin korvata normaaleja aterioita ja välipaloja.

7. Tumma suklaa on hyväksi verenpaineelle.

Osittain totta. Joissakin väestötutkimuksissa on osoitettu, että tumma suklaa ja mahdollisesti sen flavonoidit voisivat alentaa verenpainetta. Toistaiseksi ei ole pitkäaikaistutkimuksia suklaan terveellisyydestä sydämelle. Mahdollisesti kohtuullinen suklaan syönti kertoo jostain muusta ruokavalion ominaisuudesta, esimerkiksi runsaasta kasvisten ja hedelmien syönnistä. Suklaa sisältää runsaasti energiaa ja myös kovaa rasvaa, joka nostaa verenpainetta ja huonontaa veren rasva-arvoja. Säännöllisesti ja runsaasti nautittuna se ei ole kovin suositeltava valinta.

8. Suklaasta voi helposti tulla riippuvaiseksi.

Voi olla tottakin. Mahdollisesti riippuvuus johtuu halusta kontrolloida suklaan syöntiä. Suklaan maku koetaan herkullisena, mutta nauttimista halutaan rajoittaa lihomisen pelossa. Suklaata siis haluaa syödä enemmän kuin itselleen sallii. Usein tämä ristiriitaa selitetään addiktiona, riippuvuutena.

9. Suklaa sisältää mielialaa kohottavaa tryptofaania, joten sitä kannattaa syödä, kun on masentunut.

Tarua. Hyvä maku lienee se, joka kohottaa hetkellisesti mielialaa. Tutkimusten mukaan suklaan syönnin jälkeen mieliala laskee yleensä entisestään. Kokeellisesti ei ole pystytty osoittamaan, että suklaan syönti lisäisi aivojen tryptofaanin ottoa ja mielialaa kohottavan serotoniinin muodostusta.

10. Ksylitoli-karkkeja voi syödä vapaasti.

Tarua. Ksylitolimakeisia ei kannata syödä määrättömästi. Ksylitoli ei imeydy täydellisesti, vaan osa siitä kulkeutuu paksusuoleen, jossa sitä hajottavat paksusuolen bakteerit. Tämän vuoksi jo yksi askillinen voi aiheuttaa ilmavaivoja ja ripulia. Ksylitoli kyllä ehkäisee hampaiden reikiintymistä, kariesta. Jo pieni, noin viiden gramman päiväannos riittää – paras olisi syödä ksylitolia tabletteina tai purukumina useamman kerran päivässä.

11. Karkeissa käytettävät lisäaineet aiheuttavat syöpää.

Tarua. Lisäaineet eivät aiheuta syöpää. Niiden turvallisuus on testattu lukuisissa tutkimuksissa. Tutkimustiedon pohjalta kansainväliset asiantuntijaryhmät arvioivat lisäaineiden turvallisuuden. Aineille määritetään hyväksyttävä päivittäinen saanti, ADI-luku eli määrä, jolle ihminen voi elämänsä aikana päivittäin altistua ilman vaaraa.

12. Karkit nostavat verensokerin pilviin välittömästi.

Totta ja tarua. Makeiset nostavat verensokeria nopeasti, mutta terveellä ihmisellä insuliinihormoni säätelee verensokeria. Karamellien syönti kiihdyttää insuliinin eritystä, ja sen vuoksi imeytynyt sokeri siirtyy nopeasti kohdesoluihin. Tämä aiheuttaa verensokerin nopean pienenemisen, mikä aistitaan nälkänä.

13. Karkkia pitää syödä päivittäin, jotta lihoisi.

Totta ja tarua. Mikään yksittäinen elintarvike ei lihota, ainoastaan liika energiansaanti. Karamelleissa on runsaasti energiaa, mutta niistä ei saa kylläisyyttä kovin pitkäksi aikaa. Säännöllinen ja runsas syönti voi siis lihottaa.

14. Runsas karkin syönti lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Totta ja tarua. Tyypin 2 diabeteksen merkittävin riski on ylipaino. Jos karkkia syö yli energiantarpeen, se tietysti lihottaa.

Lue lisää juomien kaloreista.

vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti