Suomalaiset eivät tarvitse vitamiinilisiä vaan monipuolista, maukasta ruokaa, johon kuuluu paljon kalaa, vähintään puoli kiloa kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivässä sekä viljatuotteita täysjyväisinä. Ainoastaan D-vitamiinista on kaamosmaassa sellainen puute, että purkin kantta voi hyvällä syyllä raottaa.

Vitamiinien saanti ruoasta on aina parempi vaihtoehto kuin niiden syöminen pillereinä.

Ruoan mukana elimistöön solahtaa paitsi vitamiineja ja muita ravintoaineita, myös vettä ja kuituja. Ehkä jopa jotakin sellaista, jonka toimintaa ja tärkeyttä kehon palapelissä emme vielä osaa edes aavistaa. Ruoasta saa myös kylläisyyden tunteen, pillereistä ei.

– Syöminen on sitä paitsi hauskaa. Saan paljon enemmän mielihyvää siitä, että syön mandariinin, kuin että syön purkista vitamiineja, elintarviketieteiden lisensiaatti Eeva Voutilainen perustelee.

– Keskustelu on hakoteillä, kun syömisestä aletaan puhua hippustasolla.

Ei pillereitä varmuuden vuoksi

Niin, kuvittele vaikka iloisen punainen kirsikkatomaatti – täydellinen siloposki, kypsyyttään pehmeä. Suussa se hajoaa pontevalla puraisulla makeankirpeäksi makuaalloksi. Eipä pilleripurkista ja sen pyöreistä nappuloista, jotka solahtavat veden mukana alas kurkusta, ole kilpailijaksi punaiselle vitamiinipommille.

Häviölle pilleripurkki ei jää vaan makuelämyksessä, vaan Voutilaisen mukaan myös turvallisuudessa. Ruoasta on paljon vaikeampaa saada liikaa vitamiineja, kuin ravintolisistä.

– Erityisesti, jos käyttää useita lisiä ja vielä vitaminoituja ruokatuotteita päällekkäin, voi huomaamattaan saada liikaa vitamiineja.

Vitamiinien liikasaannista on viime aikoina alettu saada myös tutkimustuloksia. Kotimaisessa Setti-tutkimuksessa tupakoiville miehille annettiin kohtuullista beetakaroteenilisää, sillä antioksidanttina toimivan beetakaroteenin oletetaan ehkäisevän syöpää. Tuloksena oli kuitenkin 16 % kasvu keuhkosyöpätapauksissa. Liika beetakaroteeni toimikin mahdollisesti pro-oksidanttina eli joudutti solujen vaurioitumista.

– Esimerkiksi liika C-vitamiini hajoaa oksaalihapoksi ja saattaa kiteytyä munuaisiin, missä se voi aiheuttaa munuaiskiviä. D-vitamiinin liikasaanti haurastuttaa luita yhtä lailla kuin sen puute, Voutilainen luettelee esimerkkejä.

Varmuudenvuoksi otetuista vitamiinilisistä voi siis olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Lisän syömiselle pitää aina olla hyvä peruste.

Väsyttää – nukutko tarpeeksi?

Pilleripurkki houkuttaa suomalaiset äärelleen viimeistään pimeään vuodenaikaan, kun väsyttää keskellä päivää ja flunssaoireet uhkaavat.

– Yleisimmin Suomessa syödään B-vitamiinilisiä piristämään. Todellisuudessa B-vitamiinin puutteesta kärsivät Suomessa vain alkoholistit, Voutilainen kuittaa.

Kun väsyttää, kannattaa ensin miettiä, nukkuuko tarpeeksi ja syökö monipuolista, hyvää ruokaa tarpeeksi monta kertaa päivässä. Jos väsymys ei katoa, sen syy pitää selvittää lääkärissä.

Flunssainen voi C-vitamiinipitoisia hedelmiä ja kasviksia rouskuttamalla lyhentää flunssan kestoa, muttei estää sitä.

– Vaikka C-vitamiini osallistuu puolustuskyvyn ylläpitoon, sen syöminen ei riitä. Keho on kimppayritys, siellä ei ole yksityisyrittäjiä. Myös kaiken muun kuin C-vitamiinin saannin pitää olla kohdallaan, jos mielii välttää flunssan.

D-vitamiinia kaamoskansalle

Suomalaisten vitamiininlisien tarpeessa poikkeus vahvistaa säännön. Kun auringonkehrä vaipuu kaamosasemaan, D-vitamiinilisää voisi Voutilaisen mukaan popsia vaikka koko kansa. Talvisaikaan D-vitamiinia ei suomalaisten iholla juuri pääse muodostumaan ja vitamiinin saanti on tuiki tärkeää luuston kunnolle.

– Erityisen tärkeää D-vitamiinin saanti on lapsille ja ikäihmisille, joiden iho ei ylipäänsä tuota vitamiinia yhtä tehokkaasti kuin muiden. Luustolle pitää saada lapsena hyvä pohja, myöhemmin sen kuntoa vain ylläpidetään, Voutilainen muistuttaa.

Tuoreessa brittitutkimuksessa havaittiin, että D-vitamiinin puutteesta kärsivät tytöt ovat lihasvoimaltaan heikompia kuin hyvän D-vitamiinitilan omaavat tytöt.

Lisäksi luuston pitkäaikaiselle kehitykselle voi olla haitallista, jos nuoruudessa lihasvoima ei ole paras mahdollinen. Lihasten muodostamalla voimalla on nimittäin tärkeä osa luuston kehityksessä. Tutkittavien tyttöjen luut eivät kuormittuneet maksimaalisesti, millä voi olla edelleen vaikutusta luun huippumassan kehitykseen.

D-vitamiinia lisätään Suomessa maitotuotteisiin lukuun ottamatta luomutuotteita. Suomalaiset saavat keskimäärin neljänneksen tarpeestaan vitaminoiduista maitotuotteista ja niitä käyttämättömän D-vitamiinintarve pitää täyttää muualta.

Voutilainen suosittaa vitamiineja suoraan purkista myös kasvissyöjille ja laihduttajille. Jos kasvissyöjä ei syö kalaa, eikä D-vitaminoituja maitotuotteita, vitamiini on saatava purkista. Laihduttajan ruokavalio voi puolestaan hetkellisesti olla niin niukka, että kaikkien vitamiinien saanti on vähäistä.

Marjoja ja kalaa kaikille

Vitamiinitasapainossa pitkälle pääsee syömällä suositeltavan puoli kiloa kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivässä. Voutilainen kannustaa nauttimaan suomalaisista marjoista. Jos oma marjakori  ei täyty, citymarjastaja saa hyviä, valmiiksi perattuja marjoja kaupan pakkasesta.

– Ja kalaa, kaikille kalaa useita kertoja viikossa, Voutilainen korostaa.

Elimistö on koneisto, joka täyttää elintarviketieteilijä Eeva Voutilaisen kunnioituksella. Ravintoaineiden yhteisvaikutus sen toiminnassa on suurempi kuin osiensa summa. Lisäksi kehon palapeliä ei vieläkään tunneta täydellisesti.

– Jos tunnettaisiin, mehän voisimme syödä ruokamme samanlaisina nappuloina, kuin koirat. Kuinka hauskaa se nyt sitten olisi!

V niin kuin välttämätön

Vitamiinit ovat elimistölle välttämättömiä aineita, joista suurinta osaa se ei itse pysty tuottamaan.

13 vitamiinia jaetaan rasva- ja vesiliukoisiin. Rasvaliukoiset A-, D-, K- ja E-vitamiini varastoituvat kehoon tehokkaammin, eikä niitä tarvitse saada päivittäin. Loput vitamiinit ovat vesiliukoisia ja niiden puutosoireet tulevat näkyviin rasvaliukoisia nopeammin.

Kuumennus tuhoaa erityisesti C-vitamiinia. Mitä nopeampi kuumennus on, sen vähemmän vitamiinia katoaa. Muiden vitamiinien osalta tietoa kuumentamisen vaikutuksesta on vähemmän. Esimerkiksi karoteenien, A-vitamiinin esiasteen, imeytymistä valmistaminen vain parantaa.

Asiantuntijana elintarviketieteiden lisensiaatti Eeva Voutilainen Helsingin yliopistosta.

Lue lisää vitamiineista.

vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti