Auttavatko kevyttuotteet painonhallinnassa vai sekoittavatko ne vain tajun siitä, mikä lihottaa ja mikä ei. Väitteisiin vastaa kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.

1. Kevyttuotteita ei kannata käyttää, sillä niitä tulee helposti syötyä puolet enemmän kuin tavallisia.

Tarua. Miksi niitä söisi enemmän? Mahalaukku vetää ruokaa ihan saman verran, oli se kevyttä tai rasvaista. Jos on aina laittanut kaksi siivua juustoa leivälle, miksi kevytjuustoa pitäisi laittaa enemmän. Tietenkin jos ruoan määrää lisää, myös energiamäärä kasvaa, mutta kevyttuotteilla se kasvaa vähemmän.

2. Kevyttuotteissa, esimerkiksi jogurteissa, on enemmän makeutusaineita kuin tavallisissa.

Yleisesti ottaen näin on. Kevytjogurtteja on kahdenlaisia: rasvattomia sokerilla makeutettuja ja rasvattomia makeutusaineilla makeutettuja. Jälkimmäiset ovat kaikkein kevyimpiä, eikä ole mitään syytä karttaa makeutusaineita. Niistä ei ole osoitettu olevan haittaa.

3. Kevyttuotteissa, esimerkiksi makkaroissa ja juustoissa, on enemmän lisäaineita ja suolaa kuin tavallisissa.

Tarua ainakin lisäaineiden osalta. Esimerkiksi nitraatteja lisätään makkaroihin sen takia, etteivät bakteerit kasvaisi, ja bakteerit kasvavat ihan yhtä hyvin rasvaisissa kuin kevytmakkaroissa. Suolan määrä vaihtelee, mutta jos tuotteessa on sydänmerkki, se on parempi vaihtoehto sekä suolan että rasvan suhteen.

4. Jos syö päivittäin 2–3 siivua juustoa, ei tarvitse kevytjuustoja.

Tarua. Jos syö päivässä 2–3 siivua juustoa, sitä tulee syötyä viikossa noin 200 grammaa. Tästä kertyy rasvaa 60 grammaa, puolta vähemmän, jos syö kevytjuustoa. Tavallinen juusto kerryttää vuodessa 1,5 kiloa enemmän rasvaa, josta haitallista kovaa on kilo. Ylimääräisen energian kuluttamiseen tarvitaan paljon liikuntaa, jotta paino ei nousisi.

5. Kevytmargariineja (rasvaa 30–40 %) käyttämällä saa enemmän huonoja kovia rasvoja kuin esimerkiksi täysrasvaisesta öljystä tai voista.

Tarua. Rasvan laatu on ihan yhtä hyvä kasviöljypohjaisessa margariiniissa, olipa sen rasvaprosentti 70 tai 40. Tietenkään öljyn voittanutta ei ole. Öljy muutetaan margariiniksi vain sen takia, että se pysyisi leivän päällä. Voissa taas on niin paljon huonoa kovaa rasvaa, ettei se kuulu ollenkaan arkiruokailuun. Pari kertaa vuodessa siinä voi halutessaan paistaa vaikka muikut.

6. Kevytlimsat ovat vaaraksi lapsen hermostolle ja hampaille.

Tarua hermoston, totta hampaiden osalta. Hermostohaittoja, kuten levottomuutta tai uniongelmia, ei ole pystytty osoittamaan, vaikka asiaa on tutkittu paljon esimerkiksi aspartaami-makeutusaineen osalta. Sen sijaan myös kevytlimsat ovat happamia, ja vaikka niissä ei ole sokeria, happo syövyttää hammaskiillettä. Hampaille tämä eroosio on ihan yhtä paha asia – jos ei pahempikin – kuin sokerin aiheuttama reikiintyminen.

7. Kevyttuotteet ovat olleet markkinoilla niin vähän aikaa, ettei niiden pitkäaikaisvaikutuksista tunneta.

Tarua. Kevyttuotteissa ei ole mitään epäilyttävää. Niiden pitkäaikaisvaikutus on se, että ne auttavat painonhallinnassa. Esimerkiksi, jos vaihtaa kahvikerman kevytmaitoon kahvikupposissaan, kerää 4,9 kiloa vähemmän rasvaa vuodessa. Tai jos vaihtaa päivittäiset 3 lasia kevytmaitoa raasvattomaan, rasvataakka pienenee vuodessa 3 kiloa.

8. Kevyttuotteet jättävät nälän tunteen, joka lähtee vain syömällä jotain tuhdimpaa.

Tarua. Nälän tunteen lähteminen riippuu siitä, mitä syö ja miten. Tutkimusten mukaan ruoka, jota joutuu pureskelemana, tuo kylläisyyden tunteen. Se ei riipu suoraan kaloreista.

9. Ruisleipä on luonnostaan kevyttuote.

Riippuu mihin verrataan. Kevyttuotteen määritelmän mukaan siinä pitää olla vähintään kolmannes vähemmän energiaa kuin vastaavassa tavallisessa. Ruisleipä ei ole kevyempää kuin muutkaan leivät, mutta jos sitä vertaa hampurilaiseen tai lihapasteijaan, se on kevyttuote.

10. Teollisia kevyttuotteita viisaampaa on käyttää luonnon omia kevyttuotteita, kuten kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

Tarua. Suosittelen molempia. Kasviksia, marjoja tai hedelmiä on hyvä nauttia joka aterialla, mutta on myös järkevää karsia turha kova rasva pois ravinnostaan käyttämällä kevyttuotteita.

11. Kevyttuote on aina sydämelle parempi valinta kuin vastaava tavallinen.

Ei aina. Liha- ja maitovalmisteissa näin on, kasvirasvoissa ei. Öljyssä, joka on sataprosenttista rasvaa, on eniten hyvää rasvaa. Sydänliitto ei enää suosittele käytettäväksi alle 60-prosenttisia margariineja, koska kevytmargariineista ei kerry tarpeeksi hyvää rasvaa. Meillä on puutetta hyvästä rasvasta, ja pehmeät kasvirasvat hoitavat sydäntä.

12. Elintarviketeollisuus on satsannut paljon kevyttuotteiden kehittämiseen. Esimerkiksi nykyiset kevytjuustot ovat hyviä niin maultaan kuin rakenteeltaan.

Totta. Tämä on helppo perustella: 60–70 prosenttia kaikesta juustosta ostetaan kevyenä. Jos kevytjuustot olisivat huonoja, ei niitä ostettaisi. Kevytjuustot ovat kehittyneet paljon ja valikoima on laajentunut, on mietoa ja voimakasta, koloista ja kiinteää.

Lue lisää tervellisestä ruoasta.

vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti