Kiellettyjä ruoka-aineita ei ole, kunhan muistat kohtuuden. Siksi myös kaakao, kahvi, avokado, banaani, kasvirasva ja äyriäiset on päästetty pannasta.

Avokado on täynnä hyvää rasvaa

Aromikas avokado on hieman päärynää muistuttava, lähes kermainen hedelmä. Sen rasvapitoisuus on suurempi kuin muiden hedelmien, mutta sen rasvakoostumus on hyvä. Se muistuttaa lähinnä oliiviöljyä.

Kaliumia avokadossa on suurin piirtein saman verran kuin banaanissa. Kaliumin tasapaino on erittäin tärkeä ihmisen sydämen, hermoston ja lihaksiston toiminnalle.

Avokadossa on C-vitamiinin ja folaatin lisäksi myös paljon B-, E- ja K-vitamiinia. Sata grammaa avokadoa sisältää 185 kilokaloria.

Avokado on meksikolaisissa ruoissa käytettävän pyreen eli guacamolen perusraaka-aine. Lisäksi siitä tehdään sushin täytettä, kanan lisuketta, levitettä ja salaattia. Brasiliassa ja Vietnamissa avokadoa käytetään pirtelöissä ja joskus jäätelössäkin.

Suomalaistenkaan ei tarvitse vältellä avokadoa. Myös laihduttaja voi syödä sitä kohtuullisesti ja turvata sillä pehmeiden rasvojen saantia. Vain vähän avokadoa kannattaa syödä niiden, joiden tulee välttää kaliumia tai jotka syövät verenohennuslääke Marevania.

Avokadoa voivat syödä huoletta ne, joilla ei ole paino-ongelmia ja jotka liikkuvat paljon ja kuluttavat paljon energiaa. Tällöin avokado voi hyvin olla yksi päivän hedelmistä.

Äyriäiset antavat proteiineja

Vaikka äyriäisten kolesterolipitoisuus on korkea, niitä voi syödä kohtuullisesti. Jos haluaa syödä isomman annoksen kerralla, kannattaa herkutella harvemmin. Jos pitää pienestä annoksesta katkarapuja esimerkiksi salaatissa, niitä voi syödä useammin.

Vaikka katkaravuissa on kolesterolia Käypä hoito -suosituksen mukaan niitä voi syödä silloinkin, kun oma kolesterolipitoisuus on koholla. Aiemmin suositus oli, että äyriäisten säännöllistä syömistä tulee välttää. Sen sijaan muiden runsaasti kolesterolia sisältävien tuotteiden käyttöä kannattaa rajoittaa. Niitä ovat esimerkiksi kananmunat ja sisäelimet.

Äyriäiset muistuttavat kalaa ja lihaa. Ne ovat vähärasvaisia ja hyvä proteiinin lähde. Sadassa grammassa katkarapuja on 70 kilokaloria. Osan suositelluista kahdesta viikoittaisesta kala-annoksista voi korvata äyriäisillä. Ja muutenkin kalalajeja kannattaa vaihdella, niin raskasmetalleja kertyy mahdollisimman vähän.

Kasvirasva voitelee moottorin

Yleinen laihduttajan virhe on vääränlainen rasvan välttäminen: jätetään margariini pois leivän päältä ja korvataan se juustolla. Näin kovien rasvojen osuus ruokavaliossa kasvaa.

Tyydyttymätön rasva, kuten pehmeä kasvirasva, pienentää veren kokonaiskolesterolin ja pahan LDL-kolesterolin pitoisuuksia. Esimerkiksi salaatti kannattaa kruunata parilla teelusikallisella kasviöljyä tai öljyistä salaattikastiketta ja leipä kasvimargariinilla.

Pehmeät rasvat vaikuttavat myönteisesti paitsi veren rasva-arvoihin myös sokeriaineenvaihduntaan. Niitä ei kuitenkaan saa syödä kohtuuttomasti, sillä kaikessa rasvassa on runsaasti energiaa, joka lihottaa.
Kotikeittiössä monipuoliseen käyttöön sopivat hyvin esimerkiksi rypsi- ja oliiviöljy. Kookosrasva on kiinteä kasvirasva. Sen vaikutukset ovat samanlaiset kuin eläinrasvojen eli se lisää pahaa kolesterolia.

Tyydyttymättömien pehmeiden rasvojen osuus kokonaisrasvan määrästä tulisi olla vähintään kaksi kolmasosaa. Tyydyttynyttä kovaa rasvaa saisi olla enintään kolmannes.

Kahvi virkistää ja suojaa

Suomalainen juo kahvia keskimäärin 5,5 kupillista päivässä. Kahvissa on runsaasti muun muassa kofeiinia ja magnesiumia, ja sen antioksadatiiviset aineet voivat suojata erilaisilta sairauksilta.
Riski sairastua aikuisiän diabetekseen näyttää vähenevän kahvinjuojilla, sillä kahvin eri ainesosat vaikuttavat myönteisesti aterianjälkeiseen verensokeritasoon. Kahvi on turvallista myös sydämelle.

Kohtuullinen käyttö ei lisää sepelvaltimotaudin eikä verenpainetaudin riskiä tai vaarallisia rytmihäiriöitä kuten aiemmin oletettiin.

Monet astmaatikot ovat saaneet apua lieviin astmakohtauksiin juomalla säännöllisesti kahvia. Kofeiini voi helpottaa myös rasitusastman oireita. Myös maksan toiminta saattaa piristyä kahvin avulla, ja riski sairastua maksakirroosiin ja maksasyöpään pienenee.

Kahvinjuojilla muisti heikkenee hitaammin kuin muilla, joten Alzheimerin taudin puhkeaminen voi viivästyä. Parkinsonpotilailla kahvi taas hillitsee sekä taudin oireita että sen etenemistä.

Kofeiini lisää vireyttä ja vaikuttaa myönteisesti mielialaan mutta aiheuttaa myös lievää riippuvuutta. Jos tottunut kahvinjuoja ei saa kahvikupillistaan syystä tai toisesta, hän voi kärsiä päänsärystä vierotusoireena.

Kahvin ystävän kannattaa valita suodatinkahvia pannukahvin sijasta, sillä pannukahvi nostaa veren rasva-arvoja ja pahaa kolesterolia, mutta suodatinkahvissa rasvat jäävät suodattimeen.

Kahvin käytössä ei ole ylärajaa, mutta joillekin ihmisille runsas kahvinjuonti aiheuttaa närästystä, sydämentykytyksiä, unettomuutta ja hermostuneisuutta.

Kaakao suojaa verisuonia

Suklaan raaka-aine kaakao syntyy kaakaopuun siemenistä. Se sisältää piristäviä ainesosia. Sellainen on esimerkiksi tebromiini, joka on sukua kofeiinille.

Suklaan terveysvaikutuksia on tutkittu enimmäkseen sydän- ja verisuonitautien kannalta. Suklaa sisältää runsaasti tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa, mutta tuoreiden tutkimusten mukaan suuretkaan suklaa-annokset eivät lisää pahan kolesterolin määrään veressä.

Syynä on ilmeisesti steariinihappo, joka muista tyydyttyneistä rasvahapoista poiketen ei nosta pahan kolesterolin pitoisuuksia. Steariinihappo muuttuu elimistössä tyydyttymättömäksi öljyhapoksi. Suklaan rasvasta noin kaksi kolmasosaa on tyydyttynyttä rasvaa ja kolmasosa steariinihappoa.

Suklaa sisältää flavonoideja eli kasveissa esiintyviä antioksidantteja. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän siinä on flavonoideja. Joidenkin tutkimusten mukaan flavonoidit saattavat vähentää elimistön rasvojen hapettumista eli härskiintymistä ja suojella siten sydän- ja verisuonitaudeilta.

Suojamekanismeja voi olla monia: kaakao ehkä laajentaa verisuonia, jolloin verihiutaleet pääsevät kulkemaan helpommin. Tai kaakao voi vähentää verihiutaleiden taipumusta kokkaroitua, jolloin veritulppien riski vähenee. Se saattaa myös hillitä tulehdusta, joka on yksi infarktin syy.

Kaikesta tästä huolimatta totuus on valitettavasti se, että suklaassa on yllin kyllin rasvaa ja energiaa: 100 grammaa suklaata sisältää 500 kilokaloria. Tästä syystä etenkin ylipainoisen kannattaa olla tarkkana suklaan syömisen kanssa.

Banaani lataa energiaa

Banaani sisältää C-vitamiinin ja folaatin lisäksi runsaasti kaliumia ja fosforia ja vain hyviä rasvoja. Siinä on myös hiilihydraatteja enemmän kuin useimmissa muissa hedelmissä.

Joissakin laihduttajille tarkoitetuissa ohjeissa on voitu opastaa syömään vain puolikas banaani kerrallaan. Tälle ei ole järkevää perustetta. Sadassa grammassa banaania on energiaa 85 kilokaloria. Banaania voi rauhassa syödä, mutta niin laihduttajien kuin muidenkin kannattaa nauttia hedelmiä vaihdellen.

Jos kaliumin syömistä pitää jostakin syystä välttää, banaania kannattaa syödä vain pieninä kerta-annoksina. Sitä suositellaan esimerkiksi munuaispotilaille.

Kasviksia ja hedelmiä tulisi syödä vähintään kuusi annosta päivässä. Niistä neljä voi olla kasviksia ja kaksi hedelmiä ja marjoja. Annos tarkoittaa yhtä hedelmää ja desiä marjoja tai vihanneksia. Aina ei kannata syödä samoja hedelmiä vaan vaihdella lajeja. Esimerkiksi hyvinä omenavuosina ihmiset syövät rutkasti omenoita, eikä siitä ole haittaa. Syksyisin marjat puolestaan ovat suositumpia kuin muina vuodenaikoina.

Jos energiankulutus on kovaa eikä ole laihtumisen tarvetta, voi syödä useammankin banaanin päivässä – hyvillä mielin. 

Lue lisää:

Fineli ® - elintarvikkeiden koostumustietopankki

Vierailija

Kiellettyjä ruoka-aineita ei ole

Noh siinä Pohjois-Karjala projektissa ylistettiin vaan virheellisesti eläinrasvaa, jonka takia syömme ittemme hengiltä margariinilla ja muilla prosessoiduilla mömmörasvoilla, vaikka todellisuudessa Pohjois-Karjala projektissa tehtiin paljon muutoksia. Näitä muutoksia tehtiin koko Euroopassa Yhdysvaltoja myöten ja ihmiset tervehtyivät. Näistä muista muutoksista on vaiettu tähän päivään asti ja vaietaan edelleen? http://personal.inet.fi/koti/remeli/margariinit.htm
Lue kommentti
vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti