Kunnon ruoka on täynnä välttämättömiä kivennäis- ja hivenaineita. Niitä ei kannata napsia pilleripurkista. Syö mieluummin monipuolisesti.

Ihminen tarvitsee elääkseen 21 kivennäis- ja hivenainetta. Tavallisesta suomalaisesta ruoasta saa monia aineita, kuten magnesiumia, seleeniä, kromia, jodia ja mangaania, yleensä tarpeeksi. Natriumia ja klooria jopa liikaakin.

– Mutta varmasti joidenkin kohdalla on jokin puute. Saanti vaihtelee ihmisen ruokavalion mukaan, ihan tavallisten sekasyöjienkin välillä, sanoo ravintoaineiden saantiin perehtynyt laboratorionjohtaja Georg Alfthan Kansanterveyslaitokselta.

Mistä sitten voi tietää, onko jostakin hivenaineesta puutetta?

– Ei juuri mistään. Se on täyttä citylegendaa, että ihminen muka itse tuntisi kehossaan, että häneltä puuttuu nyt kalsiumia tai jotain muuta ainetta.

Paras keino arvioida puutoksia on miettiä syömisiään. Jos ei syö esimerkiksi mitään lihatuotteita, voi olla pulaa raudasta ja sinkistä.

– Jos ruoka koostuu pääosin pavuista ja viljasta, niin niissä on fytaattia, joka estää raudan, kalkin ja sinkin imeytymistä. Vegaanit saavat paljon energiaa juuri pavuista eivätkä syö lihaa. Valveutuneelle vegaanille tuskin tulee ongelmia, mutta oikea syöminen vaatii paneutumista.

Raudanpuutosanemiassa kotikonstein tehtävä itsediagnoosi on venyttää ihoa hieman silmän alta ja todeta onko alue punainen vai kalpean ”aneeminen”.

Alfthan muistuttaa, että puutokset eivät synny hetkessä, vaan kuukausien, jopa vuosien kuluessa.

Rautavajeeseen maksalaatikkoa

Helpoiten puutosta syntyy raudasta. Oireita ovat väsymys, vastustuskyvyn heikkeneminen ja anemia.

– Raudanpuutosanemiaa on 5–15 prosentilla väestöstä, etenkin naisilla. Mutta siihen on myös erittäin helppo hoito: punainen liha ja maksa. Niiden syöntiä voi harrastaa kuurinomaisesti, ryhtyä esimerkiksi maksalaatikkokuurille.

Maksalaatikkoa tai muita maksaruokia voi syödä muutaman viikon ajan pari kolme kertaa viikossa. Pitää kuitenkin muistaa, että maksassa on paljon kovaa eläinrasvaa. Raskaana olevien pitää rajoittaa maksansyöntiä, koska siinä on runsaasti A-vitamiinia.

Naiset menettävät rautaa kuukautisten mukana. Jos kuukautiset ovat runsaat, kannattaa rautaa lisätä ruokavalioonsa.

Jos rautaa ottaa pillereinä, niitä kannattaa syödä pieniä määriä pitkään, jotta elimistön rautavarastoihin kertyy tarvittava määrä. Rautapillerit nimittäin aiheuttavat joillekin vatsavaivoja.

Mikäli anemia ja väsymys eivät taltu raudalla tai maksalla, on mentävä lääkäriin tarkempia tutkimuksia varten. Naisten normaali hemoglobiini on 117–155 ja miesten 134–167.

Luomunsyöjälle monivitamiini

Hivenainepuutoksia syntyy helpoiten erityisryhmille, kuten huonosti syöville vanhuksille, raskaana oleville, innokkaille luomusyöjille, vegaaneille tai täysin suolaa ja maitotuotteita välttäville.

Esimerkiksi luomuruokailijoiden seleenin saanti voi vähetä. Suomessa alettiin lisätä seleeniä lannoitteisiin 1980-luvulla, koska maaperässämme seleeniä on niukasti. Luomutuotteiden viljelyssä ei kuitenkaan saa käyttää teollisia, seleeniä sisältäviä, lannoitteita.

– Luomuviljassa on korkeintaan kymmenesosa tavallisen viljan seleenimäärästä. Myös luomumaidon ja naudanlihan seleenipitoisuus on pieni. Valitettavasti luomusyöjät eivät nykyisellään saa tarpeeksi seleeniä. Parhaillaan onkin tekeillä uusia säädöksiä, jotta luomukotieläimille voitaisiin antaa seleeniä.
Seleeni osallistuu elimistön rasva-aineenvaihduntaa, suojaa soluja haitalliselta hapettumiselta ja sitoo elimistössä raskasmetalleja. Sen puute aiheuttaa vastustuskyvyn heikkenemistä ja häiritsee kilpirauhashormonien aineenvaihduntaa.

Georg Alfthan ei kuitenkin suosittele luomusyöjille seleenipillereiden ostamista.

– Jos epäilee puutteita, parasta on ottaa monivitamiinipilleri. Niissä on mukana myös muita hivenaineita. Siinä saa samalla rahalla ja vaivalla parikymmentä välttämätöntä ainetta sopivana annoksena.
Vitamiinipillereitä voi hyvin syödä kuuriluonteisesti, esimerkiksi talvisin, jolloin on usein puutetta D-vitamiinista.

Kuka tarvitsee lisää magnesiumia?

Venyvät ja vetreät lihakset. Eroon krampeista ja suonenvedoista. Näillä lupauksilla magnesiumia tyrkytetään etenkin kuntoilijoille ja urheilijoille.

Pitäisikö sitä magnesiumia sitten alkaa ostaa, kun tulee liikuttuakin aika paljon?

– Magnesiumin puutos on aika vaikea saada aikaan. Jos se tulee, urheilijan ruokavalio on kyllä ihan pielessä muutenkin ja puutosta tulee ensin monesta muusta aineesta, Alfthan tyrmää.

Luontaistuotekauppojen ja apteekkien hyllyillä on magnesiumin lisäksi tarjolla monenmoista muutakin purnukkaa: seleeniä, piitabletteja, sinkkiä, kromia... Alfthan ei näistäkään purkeista innostu vaan suosittaa ihmisille tavallisen ruoan kuten lihan, viljan ja kasvisten syömistä.

Vähemmän suolaa, vähemmän jodia

Moni terveydestään huolehtiva on luopunut kokonaan ruokasuolan käytöstä. Ruokasuola on pitkään ollut suomalaisten jodinsaannin päälähde, sillä jodia alettiin lisätä suolaan 1940-luvulla. Sen ansioista struuma saatiin kitkettyä lähes kokonaan.

Nykysuomalainen saa pääosan suolastaan teollisista elintarvikkeista, mutta elintarviketeollisuus ei käytä jodioitua suolaa. Jodisuolan osuus on laskenut noin kolmasosaan kaikesta suomalaisten saamasta suolasta. Myös muiden tärkeiden jodinlähteiden eli maidon ja kananmunien kulutus on vähentynyt jatkuvasti 1970-luvulta lähtien.

Silti suolaa ei kannata alkaa hölvätä ruokaansa.

– Riski sairastua kohonneeseen verenpaineeseen on moninkertainen struumaan verrattuna, Georg Alfthan suhteuttaa.

– Liian vähäinen jodin saanti ei näytä olevan yleistä Suomessa. Lisäselvityksiä kuitenkin tarvitaan. Jodin lähteitä ovat suolan lisäksi maitotuotteet, ja tärkeäksi jodin lähteeksi onkin nykyään noussut juusto, Kansanterveyslaitoksen erikoistutkija Liisa Valsta täydentää.

Vegaanit välttävät kaikkea eläinperäistä, myös juustoa ja muita maitotuotteita. Entä jos vegaani ei käytä lainkaan ruokasuolaa?

– Jos ruokavalion on hyvin yksipuolinen, eikä ruoanvalmistuksessakaan käytä jodipitoisia raaka-aineita, jodin saanti jää pieneksi. Usein vegaanien ruokavalioon kuuluu kuitenkin merilevää tai merilevävalmisteita, ja ne sisältävät erittäin paljon jodia.

Valstan tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat edelleen tarpeeksi jodia, vaikka sen saanti onkin laskenut 25 prosenttia viimeisen 25 vuoden aikana.

Myös liikasaanti tekee pahaa

Jodinpuute ei ole hyvä, mutta myös liikasaanti häiritsee kilpirauhasen toimintaa. Sama pätee muihinkin hivenalkuaineisiin. Monet niistä ovat metalleja ja liian suurina annoksina myrkyllisiä. Siksi hivenainepillereitä ei pidä hotkia määrättömästi.

Etenkään seleeniä, sillä sen turvallisen ja myrkyllisen annoksen välinen ero on muita hivenaineita pienempi. Seleenin pitkäaikainen liiallinen saanti aiheuttaa selenoosin, joka on myrkytystila. Sen oireita ovat kynsi- ja iho-oireet, tukan ja hampaiden irtoaminen sekä hermostolliset muutokset. Liikasaannin voi tunnistaa valkosipulin hajuisesta hengityksestä.

Toisaalta hivenaineita tarvitaan – hiven. Esimerkiksi rauta on osa happea veressä kuljettavaa hemoglobiinia ja koboltti on osa B12-vitamiina – ilman sitä vitamiini ei toimi. Sinkkiatomia puolestaan vaaditaan kehossa yli sadan eri entsyymin toimintaan.

– Ne ovat elämän edellytys. Jos ei saa hivenaineita, kuolee pois, Alfthan kärjistää.

Vakavia puutoksia kuitenkin syntyy harvoin.

– Normaalilla syömisellä Suomessa saa kaikkia aineita.

KALSIUMIA

maitotuotteista, tummanvihreistä kasviksista

Puutosoireet: Luuston haurastuminen, lihasheikkous, väsymys, rytmihäiriöt

MAGNESIUMIA

täysjyväviljasta, palkokasveista, vihreistä kasviksista, pähkinöistä ja siemenistä

Puutosoireet: Väsymys, lihaskrampit, suonenveto

FOSFORIA
maidosta, juustosta, lihasta, kalasta ja täysjyväviljasta

Puutosoireet: Luuston pehmeneminen, hemolyyttinen anemia

KALIUMIA

hedelmäistä, marjoista, vihreistä kasviksista, perunasta, lihasta, maitotuotteista ja täysjyväviljasta

Puutosoireet: Hikoilu, apatia, sydämen rytmihäiriöt

RAUTAA

sisäelimistä, verestä, lihasta, kalasta, munankeltuaisesta, täysjyväviljasta

Puutosoireet: Anemia, väsymys

SINKKIÄ

täysjyväviljasta, lihasta, kalasta, äyriäisistä, maitotuotteista, pähkinöistä, palkokasveista

Puutosoireet: Ihottumat, kasvun hidastuminen, vastustuskyvyn heikkeneminen, haavojen hidas paraneminen

JODIA

pöytäsuolasta, maitotuotteista, kananmunista, merikaloista, merilevästä

Puutosoireet: Kilpirauhasen vajaatoiminta, struuma

SELEENIÄ

täysjyväviljasta, sisäelimistä, lihasta, kalasta, palkokasveista, maitotuotteista

Puutosoireet: Vastustuskyvyn heikkeneminen

MANGAANIA

pähkinöistä, palkokasveista, täysjyväviljasta
Puutosoireet: Kasvu- ja lisääntymishäiriöt, luuston ja nivelten epämuodostumat

RIKKIÄ

lihasta, kalasta ja maitotuotteista

Puutosoireet: Nivelten ja lihasten jäykkyys, iho-ongelmat, tulehduksia

KUPARIA

oluthiivasta, lihasta, sisäelimistä, äyriäisistä, viljasta, pähkinöistä ja siemenistä, sienistä ja kaakosta
Puutosoireet: Anemia, myös hius-, iho-, luusto- ja verisuonimuutoksia sekä kohonneita veren rasva-arvoja ja rytmihäiriöitä

Vierailija

Kivennäis- ja hivenaineet hyvästä ruoasta

Pysyt taatusti terveempänä, jos jatkossa jätät kaikki Terveyden Hävityksen Laitoksen (THL) tiedotteet, VRN:n ja Itä-Suomen Yliopiston asiantuntijalausunnot ja julkaisut lukematta, sillä stressi nakertaa terveyttäsi salakavalasti. Ravitsemustieteen dosenttien sekä professorien ja muiden virallista linjaa edustavien asiantuntijoiden (VIRALLISET RAVITSEMUSTERAPEUTIT) mielestä suomalaisten tulisi syödä suolatonta, rasvatonta ja runsaasti täysjyväviljaa sisältävää ruokaa runsaalla prosessoiduilla...
Lue kommentti
vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti