Tikkulaiha, riisikeppi. Syntymälaihanakaan ei ole aina helppoa. Lue asiantuntijan neuvot, miten lihaksia kannattaa kasvattaa.

Tiedäthän tyypin: hän saa syödä mitä huvittaa eikä ikinä liho. Päinvastoin syntymälaiha pysyy vähän liiankin hoikkana, vaikka toivoisi, että saisi jollakin konstilla hankittua lisää massaa luittensa ympärille.

Luonnostaan hoikkien ihmisten osa ei aina ole autuas. Vanha kansa keksi heille halventavan kuuloisen kutsumanimen ”läpipasko”, ja tämän päivän syntymälaihatkin saavat kahvipöydissä kuulla jos jonkinlaisia arvosteluja kropastaan. Syö nyt, ettet laihdu ihan olemattomiin.

Miksi ihmeessä joku pysyy vaivatta hoikkana siinä, missä toinen yhtä helposti lihoo? Syy on ensisijaisesti perimässä, kertoo ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.

Energiankulutuksessa eroja

– Luonnostaan laihan ihmisen energian kulutus ja aineenvaihdunta on erilainen kuin lihomiseen taipuvaisen. Luonnonlaihan keho kuluttaa lepotilassakin enemmän energiaa kuin useimpien muiden, ja heti kun hän syö, energiankulutus vain kiihtyy.

Syntymähoikalla on myös hyvin tarkka kylläisyyden säätely, eikä hän tunne nälkää yhtä helposti kuin joku toinen.

Toinen erotteleva tekijä on lihassolujen laatu. Luonnostaan laihoilla on enemmän niin sanottuja hitaita lihassoluja kuin muilla. Tällaiset lihassolut käyttävät runsaasti rasvaa ja ne myös kestävät hyvin rasitusta.

– Siksi monet hoikat ovat hyviä pitkänmatkanjuoksijoita, pyöräilijöitä tai hiihtäjiä. Toki kestävyysurheilijan laihuus johtuu myös liikunnasta, professori sanoo.

Sopii yltäkylläisyyteen

Fogelholmin mukaan luontaisesti laihoja ihmisiä on toki paljon vähemmän kuin niitä, joilla on normaali tai lihomiseen altistava aineenvaihdunta. Näin siksi, että lajinkehitys on sadat tuhannet vuodet suosinut niitä, joiden kroppa kykenee hyvin varastoimaan ylimääräistä rasvaa ruoanpuutteen ja suoranaisen nälänhädän varalta.

– Ne, joiden keho kulutti runsaasti energiaa, kuolivat muinoin helposti pois tai eivät kyenneet lisääntymään. Nyt elämme yltäkylläisyyden aikaa ja useimpien meistä on vaikea kuluttaa yhtä paljon tai enemmän kaloreita kuin otamme ruoan mukana sisäämme. Geenit eivät tähän ole sopeutuneet: se on johtanut ylipainoepidemiaan.

Onko nykyhoikalle jotakin terveyshaittaa siitä, että pysyy laihana?

– Ei ollenkaan. Syntymähoikka kykenee yhtä hyvin saamaan lapsia ja pysymään terveenä siinä missä normaalipainoinenkin.

Toisin on anorektiseksi itsensä laihduttaneiden ja haittaavasti ylipainoisten laita. Jos syntymähoikka syö monipuolisesti, hän saa ruoasta kaikki tarvitsemansa ainekset.

Laihallakin ulkonäköpaineita

Luonnostaan laiha on varsin usein tyytymätön kehoonsa. Mikael Fogelholmin mukaan aivan turhaan, mutta syyt ovat toisaalta ymmärrettävät.

– Ei tarvitse kuin katsoa mitä tahansa alusvaatekatalogia. Niissä miehet ovat hoikkia mutta huomattavan lihaksikkaita ja naiset taas kapeauumaisia mutta rintavia ja muodokkaita. Moni kehittää kovat paineet omasta tikkumaisesta kehostaan.

Entäpä sitten, jos liian laihaksi itsensä tunteva haluaa useamman kilon lisää massaa kehoonsa – siis tietenkin lihasta, ei löysää rasvakudosta. Mitä tehdä?

– Hankala kysymys, sillä syömällä yli kulutuksen keho varastoi herkästi ylimääräisen energian kroppaan rasvavarastoiksi. Söipä siis porkkanaa tai pullaa – sama tulos.

Mukaan on aina lisättävä liikunta, lähinnä voimaharjoittelu. Silloin ylimääräinen energia menee lihasmassan kasvattamiseen.

Proteiinia, hyvää rasvaa

Ennen kuin mennään tuohon tuiki tärkeään liikuntaan, sananen vielä ravitsemuksesta. Kai sillä jotakin väliä on, mitä painonkasvatusvaiheessa suuhunsa lykkää?

– On toki. Kannattaa lisätä hiljalleen proteiinia, hyviä kasvi- ja kalanrasvoja sekä kuitupitoisia hiilihydraatteja entisen ruokavalionsa täydennykseksi. Pitää siis syödä enemmän mutta edelleen monipuolisesti ja terveesti.

– Kannattaa aloittaa kahdesta, kolmesta sadasta ylimääräisestä kilokalorista päivässä, sillä kukaan ei jaksa tankata varsinkaan proteiinia aivan yli äyräiden.

Fogelholm suosittelee ruokapäiväkirjaa paitsi laihduttajalle, myös painoaan kasvattavalle hoikalle. Siihen merkitään syömiset ja arvioidaan sisään otetut kalorit. Oiva apu löytyy netistä (esimerkiksi kiloklubi.fi), jossa laskuri laskee helposti syödyt energiamäärät.

– Yksi tapa hankkia lisätäydennystä päivän syömisiin ovat energia- ja treenijuomat. Niissä on usein sekä proteiinia, rasvaa ja hiilareita ja niiden helppous on siinä, että ne ovat nestemäisessä muodossa olevaa ruokaa ja kulautettavissa kurkusta alas välipaloina.

Kuntosali tutuksi

Miten siis liikkua, jotta lisäkalorit kasvattaisivat lihaksistoa? Ala käydä kuntosalilla, vastaa Mikael Fogelholm.

Saliharjoittelun pitäisi olla raskasta, jotta lihaskudos alkaisi kasvaa.

– Sitä se on silloin, kun kerää laitteisiin painoa sen verran, että jaksaa 8–12 toistoa kahdessa tai kolmessa sarjassa per laite. Salilla olisi ihanteellista käydä kolmekin kertaa viikossa, sillä lihasmassan lisäämiseen ei ole terveellisiä pikakeinoja.

Testosteroni auttaa lihasten kasvattamisessa. Laihojen miesten on siten helpompi kasvattaa painoaan lihaksilla kuin laihojen naisten.

Massan kasvattaminen vaatii luonteenlujuutta, sillä tuloksia ei ihan heti näy.

Jos haluaa kerätä painoonsa viisi kiloa lisää lihasta, on syötävä ylimääräistä ja terveellisen monipuolista ruokaa sekä käytävä salilla useita kertoja viikossa ainakin puolen vuoden ajan. Ja naisilla lisäkalorit kertyvät siitä huolimatta helpommin rasvana takamukseen ja reisiin kuin lihaksiin.

Niinkö siis on, että syntymähoikan on yleensä tyytyminen kehoonsa, ellei halua syödä itselleen rasvavarastoja?

– En sanoisi niinkään. Liikkumalla riittävästi pitää yllä kehon lihaksistoa, ja silloin ylimääräinen energia kuluu lihasten hyväksi.

Lue lisää:

Viisikymppinen, kasvata lihasta
Alipainoinen, näin lihot terveellisesti
Hyvää proteiinia kanamunasta

Näin lisäät reilut 500 kaloria hyvää ravinto-ainesta entisen ruokavaliosi täydennykseksi:
Aamupalaksi
1 keitetty muna = 140 kcal. Saat proteiinia.
Välipalaksi päivällä
1 banaani ja 1 omena = yhteensä 120 kcal. Saat hyviä hiilihydraatteja.
Välipalaksi illalla
täysjyväruisleipäviipale, jossa margariinia, kasvirasvaa sisältävä juustosivu sekä kurkkua = 100 kcal. Saat hyviä hiilihydraatteja, hyviä rasvahappoja sekä kalsiumia.
Päivälliseksi
sadan gramman annos rasvatonta broileria paistettuna =  190 kcal. Saat proteiinia.

Vierailija

Laihalle lisää lihaksia: näin se onnistuu

Vierailija 27.05.2014 klo 12:05 Kuulun tuohon ryhmään. Olen mies, 177cm pitkä ja painan 70kg. Joskus olen ollut jopa 10kg laihemmassa kunnossa. Syön lähes päivittäin ravintolapizzan, usein hampurilaisia, juon päivittäin limpparia ja olutta enkä harrasta minkäänlaista liikuntaa. Miksi läskien ulkonäöstä huomauttaminen on epäkorrektia, mutta luonnostaan laihaa saa haukkua ihan niin paljon kuin huvittaa? Onko taustalla läskien kateus? Vuosikymmeniä hoikkuudesta v*tuilua kuunnelleena sanon tässä...
Lue kommentti
vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti