Luontaistuotteita mainostetaan joskus ihmeitä lupaavilla ylisanoilla, mutta pakkaustiedot ovat yleensä täsmällisiä ja luotettavia.

Luontaistuotteet eivät ole lääkkeitä, eikä niitä ole tarkoitettu sairauksien hoitoon. Ne ovat tarpeen silloin, kun halutaan täydentää ruokavaliota ja tasapainottaa elintoimintoja. Yleensä luontaistuotteet sisältävät vitamiineja, kivennäisaineita, rasvahappoja, maitohappobakteereita, kuituja tai lääkekasveista valmistettuja uutteita ja kasveista eristettyjä aineita.

Suomessa on noin 2 500 luontaistuotetta, joista pääosaa myydään ravintolisinä. Jotkut lääkekasveja sisältävistä luontaistuotteista luetaan kasvirohdosvalmisteiksi. Tällaisia ovat esimerkiksi mäkikuismaa ja rohtovirmajuurta eli valeriaanaa sisältävät valmisteet.

Lainsäädännössä ravintolisät rinnastetaan elintarvikkeisiin ja kasvirohdosvalmisteet lääkkeisiin. Yleensä luontaistuotteita myydään elintarvikeliikkeissä, luontaistuotekaupoissa ja apteekeissa.

Mäkikuismaa sisältäviä ja eräitä muita kasvirohdosvalmisteita saa meillä myydä ainoastaan apteekeissa. Myyntirajoitus perustuu yleensä siihen, että tuotteen käyttö vaatii asiantuntevaa opastusta: valmisteella voi esimerkiksi olla haitallisia yhteisvaikutuksia samaan aikaan käytettyjen lääkkeiden kanssa.

Laki vaatii

Luontaistuotteiden pakkauksista tulee selvitä suomeksi ja ruotsiksi, mitä valmisteet sisältävät ja miten niitä annostellaan. Suomessa ei saa myydä tuotteita, joiden tekstit ovat esimerkiksi vain englannin kielellä.

Pakkausmerkinnät ovat tärkeitä, sillä niiden avulla kuluttaja saa käsityksen tuotteesta ja sen vaikutuksista. Niiden perusteella hänen pitäisi myös pystyä valitsemaan eri tuotteiden välillä.

Elintarvikelaki määrää, millaiset merkinnät ravintolisinä myytävien luontaistuotteiden pakkauksissa pitää olla. Laillisesti myynnissä olevien eli elintarviketurvallisuusviraston rekisteriin hyväksyttyjen valmisteiden pakkauksissa on merkintä ”ravintolisä” sekä varoituslauseet ”ravintolisää ei saa käyttää monipuolisen ruokavalion korvikkeena” ja ”suositeltua vuorokausiannosta ei saa ylittää”.

Kasvirohdosvalmisteiden pakkauksissa on puolestaan lääkelain vaatimat merkinnät. Kun valmiste on saanut luvan tai rekisteröinnin, sen pakkauksessa lukee ”kasvirohdosvalmiste” tai ”perinteinen kasvirohdosvalmiste”.

Osaa vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävistä valmisteista myydään lääkkeinä. Niiden koostumus ei eroa mainittavasti ravintolisinä myytävien valmisteiden koostumuksesta, vaan molemmat voivat sisältää yhtä paljon vitamiineja ja kivennäisaineita. Pakkausmerkinnöissä ja myyntipaikoissa on kuitenkin eroa, ja kuluttaja voi halutessaan erottaa tuotteet toisistaan: ravintolisissä on teksti ”ravintolisä”, ja vitamiineja ja kivennäisaineita sisältäviä lääkevalmisteita myydään ainoastaan apteekeissa.

Nimi, sisältö, annostus

Yleensä ravintolisän pakkauksessa lukee näkyvästi tuotteen kaupallinen tuotenimi. Sen yhteydessä näkyy myös niin sanottu elintarvikkeen nimi, joka kertoo lyhyesti, mitä pakkaus pääosin sisältää, esimerkiksi kalsiumtabletti, pellavaöljykapseli tai kauranversouute.

Nimien lisäksi pakkauksessa luetellaan valmistuksessa käytetyt ainesosat ja lisäaineet. Lisäaineita voivat olla esimerkiksi tabletin pintakäsittely- tai paakkuuntumisenestoaineet.

Ensimmäisenä mainitaan aine, jota valmiissa tuotteessa on eniten painon mukaan laskettuna, ja viimeisenä aine, jota on vähiten. Esimerkiksi joissakin vitamiineja sisältävissä valmisteissa täyteaine voi painaa enemmän kuin yksittäiset vitamiiniyhdisteet, jolloin täyteaine mainitaan ensimmäisenä.

Ainesosaluettelossa ei tarvitse mainita, kuinka paljon kutakin ainetta valmiste sisältää. Jos määriä mainitaan, ne ilmoitetaan yleensä prosentteina tabletin tai kapselin painosta.

Ravintolisän sisältämien vitamiinien, kivennäisaineiden, rasva- tai aminohappojen, mikrobien ja kasvien tai kasviuutteiden määrät ilmoitetaan yleensä erikseen. Usein kerrotaan myös, kuinka paljon mainittuja aineita tai uutteita tuotteesta saa vuorokaudessa, jos sitä käyttää annostusohjeen mukaan. Esimerkiksi pellavaöljykapseleiden pakkauksessa voidaan mainita: ”Suositeltava vuorokausiannos on 3 kapselia päivässä, josta saadaan omega-3-sarjan alfalinoleenihappoa 800 mg/vrk.”

Ulkomailla on ajoittain tavattu luontaistuotteita, joiden todellinen koostumus ei ole vastannut pakkausmerkintää. Suomessa näitä todetaan harvoin. Yleensä meillä myytävät tuotteet sisältävät pakkauksessa mainittuja aineita ja juuri sen verran, kuin merkinnöissä luvataan.

Ei lääkeaineita

Ravintolisät ja luontaistuotteet eivät saa sisältää aineita, joilla on lääkkeellisiä vaikutuksia. Tämän takia niitä ei saa markkinoida väittämällä, että ne toimisivat kuin lääkkeet eli ehkäisisivät, hoitaisivat tai parantaisivat sairauksia.

Ravintolisien pakkauksissa ei yleensä kerrota, mihin tuote on tarkoitettu tai miten se vaikuttaa. Joskus tekstissä voidaan mainita esimerkiksi, että kyseessä on ”ravintolisä nivelille” tai että tuote on ”hyväksi silmille”. Toistaiseksi tällaiset terveysväitteet ovat markkinoijan omia, eivätkä Suomen tai EU:n elintarvikeviranomaiset ole arvioineet, perustuvatko ne tieteelliseen tutkimusnäyttöön.

Luontaistuotteet saattavat vaikuttaa elintoimintoihin, esimerkiksi suolen toiminta voi vilkastua tai verenpaine laskea. Samoin kuin ruoassa, myös luontaistuotteissa voi olla aineita, jotka vaikuttavat sairauksien puhkeamiseen – yhdessä monien muiden tekijöiden kanssa.

EU:ssa hyväksyttiin joulukuussa 2006 asetus, joka koskee elintarvikkeiden markkinoinnissa sallittuja terveysväitteitä. Suomessa asetusta alettiin soveltaa heinäkuun alusta. Ravintolisissä merkittävin selvennys tulee kuitenkin vasta parin vuoden kuluttua. Silloin EU:n komissio julkaisee tarkemmat listat siitä, mitä elintarvikkeiden ja ravintolisien sisältämien aineiden ja terveyden välisestä yhteydestä voidaan tutkimusten perusteella sanoa.

Kasvirohdosvalmisteen pakkauksessa mainitaan jo nyt, mihin tuotetta käytetään. Lääkelaitos arvioi, että mainittu käyttöaihe on totuudenmukainen ja perustuu valmisteen sisältämän lääkekasvin perinteiseen käyttöön tai tieteellisiin tutkimuksiin. Pakkausten sisällä on myös viranomaisen hyväksymä pakkausseloste, jossa kuluttajalle annetaan tietoa valmisteen oikeasta käytöstä ja mahdollisista haittavaikutuksista.

Lue lisää:

Evira, Elintarviketurvallisuusvirasto: Ravintolisät

Terveyskirjasto:

Älä usko kaikkea

  • Luontaistuotteiden pakkauksissa mainittujen tietojen pitää olla oikeita, eivätkä ne saa johtaa kuluttajaa harhaan. Pakkausmerkinnät ovatkin yleensä asiallisia ja lyhytsanaisia, vaikka esitteissä ja mainoksissa esiintyy ylisanoja.
  • Jos mainostettu luontaistuote vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, siihen kannattaa suhtautua epäluuloisesti. Uskomattoman hyvältä kuulostava valmiste ei yleensä vaikuta niin kuin on luvattu.
vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti