Auringonhattua flunssaan, karpaloa virtsavaivoihin - auttaako? Lääkäri Anna-Liisa Enkovaara vastaa luontaislääkkeitä koskeviin väitteisiin.

1. Ginsengjuuri parantaa muistia.

Tarua. Tutkimusten mukaan Ginseng ei paranna muistia. Aasiassa Ginsengjuurta on perinteisesti käytetty voimaa antavana ja virkistävänä rohtona. Suositetuilla annoksilla Ginsengvalmisteet ovat turvallisia, joten halutessa vaikutuksia voi kokeilla.

2. Masentuneen kannattaa käyttää kalaöljykapseleita.

Osin totta. Kalaöljykapselit sisältävät omega-3-rasvahappoja, joista tärkeimmät ovat EPA eli eikosapentaeenihappo ja DHA eli dokosaheksaeenihappo. On mahdollista, että EPA ja DHA yhdessä tai EPA:n etyyliesteri eli etyyli-EPA lievittävät masennusoireita. Masennussairauden hoidoksi ne eivät riitä.

3. Pihkavoide parantaa haavat.

Totta. Pihkasta on perinteisesti valmistettu haavavoiteita, joita on käytetty etenkin Lapissa. Lääkelaitos on hyväksynyt pihkasalvan haavojen hoitoon. Pihkan sisältämät aineet estävät jonkin verran bakteerien kasvua.

4. Aloe vera -juomat pitävät stressivatsan kurissa.

Tarua. Perinteisesti Aloe vera -kasvia on käytetty ummetuksen hoitoon, koska se sisältää suolen toimintaa voimistavaa aloiinia. Kasvista valmistetuista juomista aloiini pitää poistaa sen voimakkaan vaikutuksen takia. Juomat sisältävät yleensä yli 90 prosenttia vettä ja pieniä määriä polysakkaridi-sokereja sekä muun muassa C- ja E-vitamiineja. Juomilla ei ole merkittäviä vaikutuksia suolistoon, mutta moni kokee niiden säännöllisen nauttimisen rauhoittavan vatsaa.

5. Kasviestrogeenia sisältävät valmisteet lievittävät tehokkaasti vaihdevuosien kuumia aaltoja, ja ne ovat turvallisempia kuin hormonikorvaushoito.

Tarua. Kasviestrogeenit ovat kasveissa, esimerkiksi soijassa, esiintyviä yhdisteitä, joilla on vähäisiä ihmisen estrogeenin eli naishormonin kaltaisia vaikutuksia. Tutkimusten mukaan valmisteet lievittävät vaihdevuosioireita saman verran kuin lumevalmiste ja huomattavasti vähemmän kuin estrogeenilääke. Esimerkiksi rintasyöpäpotilailla kasviestrogeenit eivät ole sen turvallisempia tai haitallisempia kuin estrogeenilääkkeet.

6. Valeriaana eli rohtovirmajuuri rauhoittaa ja helpottaa nukahtamista.

Totta. Euroopan lääkevirasto EMEA on hyväksyt rohtovirmajuurituotteet kasvirohdosvalmisteiksi, jotka on tarkoitettu lieviin jännitystiloihin ja tilapäisiin unensaantivaikeuksiin. Suomessa valmisteita myydään apteekeissa itsehoitotuotteina.

7. Hainrusto on luonnollinen tapa hoitaa nivelrikkoa.

Osin totta. Hainrusto on nimensä mukaisesti hain kuivattua ja jauhettua rustoa. Se sisältää pieniä määriä kondroitiinin ja glukosamiinin kaltaisia aineita. Nämä ovat lääkkeitä, jotka Lääkelaitos on hyväksynyt nivelrikon hoitoon. Yleensä niveloireita lievittävät vaikutukset jäävät silti vähäisiksi.

8. Helokkiöljy auttaa iho-ongelmiin, kuten atooppiseen ihottumaan.

Tarua. Suun kautta otettu tai iholle sivelty helokkiöljy ei tutkimusten mukaan lievitä aikuisten eikä lasten atooppista ihottumaa.

9. Nivelrikkokipuja helpottaa inkivääristä keitetty juoma.

Tarua. Tutkimuksia inkiväärin vaikutuksesta nivelvaivoihin on vähän, ja tulokset ovat ristiriitaisia. Käyttöä ei suositella raskauden aikana, sillä laboratorio- ja rottakokeissa on todettu haitallisia solu- ja sikiövaikutuksia.

10. Karpalovalmisteet estävät virtsatietulehduksia.

Totta. Karpalo sisältää aineita, jotka estävät bakteereita kiinnittymästä virtsateihin ja saattavat näin vähentää toistuvia virtsatulehduksia. Karpalomehut tai -valmisteet eivät paranna virtsatulehduksia.

11. Monet luontaistuotteet vahvistavat lääkkeiden tehoa elimistössä.

Osin totta. Luontaistuotteet sisältävät satoja kemiallisia aineita, jotka voivat teoriassa vahvistaa tai heikentää lääkkeiden tehoa. Masentuneisuuden lievittämiseen käytettyjä mäkikuismavalmisteita ei pidä käyttää samanaikaisesti säännöllisen lääkityksen kanssa, koska mäkikuisma heikentää lähes kaikkien lääkkeiden tehoa. Muiden luontais- tai rohdostuotteiden aiheuttamia yhteisvaikutuksia on todettu harvoin. Yhteisvaikutukset on aina selvitettävä, jos käyttää verenohennus- tai elinsiirtolääkkeitä.

12. Mustikkavalmisteet hidastavat ikänäön kehittymistä.

Tarua. Mustikka sisältää monia aineita, jotka saattavat muun muassa edistää silmän verenkiertoa. Tällä voi teoriassa olla positiivisia vaikutuksia joissakin silmäsairauksissa. Mustikkavalmisteet eivät kuitenkaan vähennä ikänäön kehittymistä.

13. Kamomillatee auttaa nukahtamaan.

Tarua. Vähäisissä kasvilla tehdyissä tutkimuksissa rauhoittavaa vaikutusta ei ole todettu. Lämmin juoma mukavassa ympäristössä voi tosin rauhoittaa ja edistää nukahtamista.

14. Auringonhattu-uute karkottaa vilustumisoireet.

Totta. Eräät punahattuvalmisteet näyttävät lyhentävän ja lievittävän nuhakuumeen oireita, kun niitä alkaa ottaa heti oireiden ilmaannuttua. Lääkelaitos on hyväksynyt punahatun vilustumisoireiden hoitoon.

Lue lisää vaihtoehtohoidoista.

Vierailija

Luonto lääkitsee vai lääkitseekö?

Vierailija 21.03.2014 klo 02:51 Helokkiöljy on todettu 2000-luvun suurimmaksi lääketieteelliseksi huijaukseksi. Tri Tolonenkin on joutunut myöntämään epäsuorasti asian tämän vuoden blokissaan. Jotta viisastut ja saat täsmällistä tietoa, lue kirja Simon Flint, Villit vaihtoehdot. Uskomushoitokritriikkiä viisaille, Nordbooks 2014. Oudolta tuntuu sekin, että kevättalvella eri nimimerkit niin kovasti mainostivat kirjaa netin keskustelupalstoilla. http://aijaa.com/I88b6b
Lue kommentti
vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti