Vesi on kaloritonta, mutta ei siinä ole ravintoaineitakaan. Maito ja tuoremehukin lihottavat, jos niitä juo litroittain, ja alkoholissa on melkein yhtä paljon kaloreita kuin rasvassa. Juomista voikin kertyä energiaa paino-ongelmaksi asti.

1 Mitkä ovat parhaat ruokajuomat?

Vesi ja rasvaton maito ovat hyviä ruokajuomia. Pronssille nousee maito, jossa on prosentti rasvaa.

Neljänneksi paras voisi olla kevytmehu. Viidenneksi tulee sokeroimaton tuoremehu varsinkin niille, jotka eivät syö paljoa hedelmiä.

Kerran pari viikossa voi juhlistaa ateriaa viinillä tai oluella. Lastenkin juhlan voisi erottaa arjesta sillä, että limsaa tarjottaisiin vain sauna- ja juhlajuomana.

2 Paljonko juomista kertyy energiaa päivässä?

Jos juo aterioilla yhteensä puoli litraa maitoa tai tuoremehua, niistä tulee noin 200 kcal päivässä. Jos korvaa juomat vedellä, välttää viikossa 1 400 kaloria, mutta jää myös ilman juomien mahdollisia vitamiineja, kalsiumia ja kivennäisaineita.

Rasvaton maito on kalsiumin lähteistä vähäkalorisin.

3 Jos juon mahan täytteeksi ennen ateriaa lasillisen maitoa, laihdunko?

Ei pelkästään sillä, vaan energiankulutuksen on oltava tankkausta suurempi. Maidon kalsiumin on ajateltu estävän rasvan imeytymistä, mutta siitä ei ole näyttöä. Nälkä pysyy kauemmin pois lihalla tai kalalla kuin nestemäisillä maitotuotteilla.

Desissä kananrintaa on saman verran energiaa kuin puolessa litrassa maitoa. Yleensäkin nestemäisen elintarvikkeen nauttimisen jälkeen tulee nopeammin uudestaan nälkä kuin kiinteän elintarvikkeen.
Tämä koskee myös juotavia salaatteja.

4 Voiko arkijuomilla lihoa?

Kyllä voi. Naiset tietävät paremmin, että tuoremehustaja muistakin juomista saa keskimäärin 40 kcal/dl. Miehille on isompi yllätys, että litrassa maitoa on noin 400 kcal eli saman verran kuin pienessä ateriassa. Raavas mies voi huitaista litran maitoa yhdellä aterialla ja useampia litroja päivässä.

5 Mistä kalorit tulevat tuoremehuun, kun hedelmät ovat vähäkalorisia?

Tuoremehut ovat tiivistettyjä hedelmiä. On paljon helpompi juoda litra pari tuoremehua kuin syödä 10 appelsiinia tai 10 omenaa. Nälkä pysyy toki poissa paremmin kokonaisilla hedelmillä kuin mehulla.
Joihinkin tuoremehuihin on lisätty sokeria.

6 Onko kahvissa kaloreita?

Kahvissa ei ole energiaa, jos juo sen ilman sokeria ja maitoa. Kahvia voi juoda huoletta 2–4 kupillista päivässä. Kalsiumia saa, kun lisää kahviinsa runsaasti rasvatonta maitoa. Kahvi saattaa poistaa elimistöstä nestettä, mutta menetyksen voi korvata helposti juomalla kahvin kanssa pienen lasillisen vettä.

7 Entä kylmäkahvipullotteet?

Kylmäkahvivalmisteet ovat välipalanluonteisia, sillä ne on tehty yleensä rasvaiseen maitoon. Pullollisessa on 130 kcal.

8 Minkä verran teetä voi juoda päivässä?

Teen päivittäisessä käytössä ei ole rajoituksia. Teehen voi myös lorauttaa maitoa ilman, että teen katekiinien toiminta häiriintyy. Katekiinit ovat flavonoideja, jotka lisäävät ehkä aineenvaihduntaa ja
vähentävät huonoa LDL-kolesterolia.

Tee näyttäisi suojaavan valtimotaudeilta myös jotenkin muutenkin kuin laskemalla pahaa kolesterolia.
Tee saattaa vaikuttaa edullisesti veren hyytymistekijöihin.

Maitotee voi olla varsinkin nuorille naisille myös kalsiumin lähde.

9 Laihduttaako vihreä tee?

Teen kofeiini ja katekiinit voivat kiihdyttää perusaineenvaihduntaa ja siten laihduttaa. Vaikutus on kuitenkin niin pieni, ettei sillä ole painonpudotuksessa merkitystä.

10 Mitä hyötyä on energiajuomista?

Energiajuomissa on nimensä mukaisesti runsaasti energiaa eli sokeria. Jos niitä juo parikin tölkkiä päivässä, kertyy 300–500 kaloria. Energiajuomissa on piristävää kofeiinia vain 30 mg desissä, samassa määrässä kahvia sitä on 100 mg.

11 Entä jos juo light-energiajuomia?

Miksi ne ovat energiajuomia, jos niissä ei ole energiaa? Jos haluaa piristyä, kahvi tai tee piristävät kaloreitta. Kevyissä energiajuomissa on 10–35 kcal/dl.

12 Onko energiajuomista haittaa?

Lapsille ja nuorille niitä ei suositella siksi, että ne sisältävät piristettä, kofeiinia. Turhien kaloreiden lisäksi ne ovat myös haitallisia hampaille. Energiajuomat ovat trendikkäitä mutta aika tarpeettomia.

13 Kevytlimsa vai sokerilimu?

Kevyt, sillä siinä ei ole energiaa. Aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti kuulostavat vaarallisilta mutta eivät sitä ole. Keinomakeita on tutkittu, ja ne on turvallisiksi todettu. Hampaille kevytlimsa on yhtä epäterveellinen kuin sokeroitu limsakin.

14 Voiko kevytlimsa lihottaa?

Kevytlimsojen lihottavat vaikutukset ovat kaupunkilegendoja. On häviävän pieni mahdollisuus, että keinomakeutusaineet vaikuttaisivat hormonitoimintaan ja voisivat lisätä rasvan varastoitumista. Mitään näyttöä tästä ei ole.

Ajatellaan myös, että makeutusaineista ei tule aivoihin samaa kylläisyydentunnetta kuin sokerista,
ja siksi ihminen syö vähemmän sokerijuoman kuin kevytjuoman kanssa. Toisenlaisen näytön puutteessa on todettava, että energiapitoinen juoma lihottaa, jos sitä juo yli oman kulutuksensa.

15 Mistä kaljamaha tulee?

Se ei tule suoraan oluenjuomisesta vaan siitä, että juodaan ja syödään liikaa. Miehet lihovat tyypillisesti vatsan seudulta. Perimä määrää, mihin rasva elimistössä kertyy.

16 Mistä kalorit tulevat alkoholiin, joka ei ole makeaa?

Alkoholi itsessään ei ole vähäkalorista, vaan siinä on 7 kcal/g. Melkein saman verran kuin rasvassa,
jossa on 9 kcal/g.

17 Miksi alkoholistit sitten ovat usein hyvin laihoja?

He syövät paljon vähemmän ja yksipuolisemmin kuin muut. Jos syö normaalisti ja juo paljon alkoholia,
varmasti paino nousee.

Asiantuntijoina ravitsemusepidemiologit Jaakko Mursu ja Sari Voutilainen Itä-Suomen yliopiston
kansanterveyden tutkimusyksiköstä.

Lue lisää energiajuomista.

Energiaa juomassa kcal/dlVesi 0

Vishy 0

Light-mehu 0

Rasvaton maitojuoma 27

Rasvaton maito 33

1 % -maito 43

1,5 % -kevytmaito 46

3,5 % - täysmaito 63

Vuohenmaito 66

Kaakaojuoma, sokeriton,

kevytmaito 50

Kahvimaitojuoma 24–45

Tuoremehu, täysmehu 35–40

Energiajuoma 50

Light-energiajuoma 10–35

Punaviini 60–70

Valkoviini 70–100

Alkoholiton viini 20

Pilsneri 20

IV-olut 40

Keskiolut 45

Vahva olut 70

Siideri kevyt 30

Siideri makea 35–51

Siideri kuiva 35

Siiderijuoma 45

Kermalikööri 300

Likööri 260

Konjakki/rommi/viski 230

Lisää tietoa:

Elintarvikkeiden koostumustietopankki

vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti