Käykö syksyinen pakastin lääkekaapista? Viinimarjoja flunssaan, mansikkaa turvotukseen... Mihin kaikkeen marjamme kelpaavatkaan.

1. Mansikka poistaa kehosta nestettä ja vähentää turvotusta.

Tarua. Erikoinen väite, en ole nähnyt tutkimuksia asiasta. Mansikan koostumuksesta 80–90 prosenttia on vettä.

2. Virtsatientulehduksen voi hoitaa karpalo- tai puolukkamehulla.

Tarua. Jo olemassa olevaa virtsatietulehdusta ei voi hoitaa marjamehuilla, siihen tarvitaan antibiootteja. Sen sijaan tulehduksia voidaan mahdollisesti ehkäistä karpalomehulla tai muilla karpalovalmisteilla. Tieteelliset tutkimukset on tehty pääasiassa amerikkalaisella viljellyllä karpalolla, mutta lupaavia tuloksia on saatu myös yhdessä suomalaisella karpalo-puolukkamehulla tehdyssä tutkimuksessa. Pelkällä puolukkamehulla tutkimuksia ei ole tehty, mutta puolukassa on samankaltaisia aineita, joihin amerikkalaisen karpalon tehon uskotaan perustuvan. Jos kärsii toistuvista virtsatietulehduksista, kannattaa kokeilla, olisiko karpalo- tai puolukkatuotteiden säännöllistä käytöstä apua.
 
3. Mustikka parantaa näköä ja suojaa silmäsairauksilta.

Mahdollisesti totta. 1960- ja 1970-luvuilla tehdyissä tutkimuksissa mustikka paransi muun muassa hämärässä näkemistä, mutta uudemmissa ja paremmin tehdyissä tutkimuksissa tällaista vaikutusta ei yleensä ole ollut. Mustikasta saattaisi olla hyötyä ikääntymiseen liittyvien silmäsairauksien, kuten kaihin ja silmänpohjan rappeuman, ehkäisyssä mutta tutkimustietoa ei vielä ole tarpeeksi.
 
4. Viinimarjamehu on hyvä flunssalääke.

Tarua, ainakin siinä mielessä, että tieteellisiä tutkimuksia viinimarjamehun vaikutuksesta flunssaa aiheuttaviin viruksiin tai flunssan oireisiin ei ole. Nesteen nauttiminen on tärkeää kuumeessa.
 
5. Mustikka suojaa helikobakteerilta, joka aiheuttaa pahojakin mahavaivoja.

Mahdollisesti totta. On alustavaa tutkimustietoa siitä, että mustikka ja eräät muut marjat voivat estää helikobakteerin kasvua ja sen kiinnittymistä mahan limakalvolle. On arveltu, että marjoja voitaisiin käyttää helikobakteeri-infektion hoidossa yhdessä antibioottien kanssa, mutta asiasta ei kuitenkaan ole tehty tutkimuksia.
 
6. Vanhojen kannattaa syödä mustikkaa joka päivä, sillä se suojaa muistia.

Mahdollisesti totta. Tämä on osoitettu vakuuttavasti koe-eläimillä tehdyissä tutkimuksissa. Kun rotat söivät koko elämänsä ajan mustikkaa, vanhoina niiden muisti ja oppimiskyky olivat yhtä hyvät kuin nuorilla rotilla. Tutkimustietoa ihmisillä ei toistaiseksi ole.

7. Tyrnimehu vahvistaa vastustuskykyä.

Totta, jos vastustuskyvyllä tarkoitetaan yleistä terveyttä. Tyrnimehussa on paljon erilaisia antioksidantteja ja hyviä rasvahappoja, joten se on siten hyväksi terveydelle. Tyrni, niin kuin muutkin marjat, ovat ravintoa eivät sairauksia parantavia lääkkeitä!

8. Karpalo ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja.

Tarua. Amerikkalaisen karpalon vaikutuksia joihinkin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin on tutkittu, mutta vaikutukset ovat olleet olemattomia. Mikään marja ei yksinään voi ehkäistä tällaisia terveysongelmia, vaan ruokavalion kokonaisuudessaan ja myös muiden elintapojen täytyy olla sellaisia, että ne suojaavat elimistöä riskitekijöiltä. Marjat kuuluvat terveelliseen ja ravitsemussuositusten mukaiseen ruokavalioon ja voivat sitä kautta ylläpitää terveyttä ja ehkäistä sairauksia. Meillä on paljon tietoa marjojen terveellisestä koostumuksesta (vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet, kuitu, hyvät rasvahapot, flavonoidit), mutta ihmisillä tehdyissä tieteellisissä tutkimuksissa saatua vakuuttavaa näyttöä niiden yksittäisistä vaikutuksista elimistön toimintaan tai tiettyjen sairauksien ehkäisyyn ei vielä kovin paljon ole.    
 
9. Marjojen siemenöljyt (kuten lakka ja tyrni) kasvovoiteissa auttavat pitämään ihon nuorekkaana.

Tarua. Tästäkään en ole nähnyt tieteellisiä tutkimuksia.
 
10. Happamat marjat, kuten viinimarjat, kuluttavat hampaan kiillettä.

Totta. Marjat ovat luonnostaan happamia, joten niiden runsas säännöllinen käyttö saattaa olla haitallista hampaan kiilteelle. Happamuudesta on vähemmän haittaa, jos marjat nautitaan muun ruokailun yhteydessä. Hampaita ei kannata harjata heti marjojen syönnin jälkeen, koska kiille on silloin pehmeimmillään. Hampaiden terveyden kannalta haitallista on myös marjatuotteisiin lisätty sokeri, jonka määrä on hyvä pitää kohtuullisena.
 
11. Kaikki hyvät aineet katoavat, jos marjat keittää.

Tarua. Keittäminen vähentää jonkin verran esimerkiksi vitamiineja ja flavonoideja, mutta kyllä niitä on jäljellä keittämisen jälkeenkin. Jotkut aineet ovat herkempiä kuin toiset ja myös keittotapa vaikuttaa asiaan. Tutkittua tietoa tästäkin asiasta on aika vähän. Marjojen pakastaminen kokonaisina on hellävaraisin tapa säilöä ne.

Vastaajana  dosentti Riitta Törrönen Itä-Suomen yliopistosta.

Sokeria marjoille

Pakastin pullistelee marjoja, mutta ne maistuvat aika happamilta ilman sokeria. Itä-Suomen yliopistossa tehdyn kokeen mukaan ei tarvitse tuntea huono omaa tuntoa, vaikka ripauttaakin marjojensa päälle vähän sokeria.

Sakkaroosin eli tavallisen sokerin nauttiminen yhdessä marjojen kanssa tasasi verensokerin vaihtelua terveillä koehenkilöillä. Tutkijoiden mukaan vaikutus johtuu todennäköisesti marjojen sisältämistä polyfenoleista, jotka näyttävät hidastavan ja vähentävän sokerin sulamista ja imeytymistä elimistössä.

Toinen syy miksi marjoilleen voi aivan hyvin lusikoida sokeria on se, että vasta 5–10 prosentin sokerilisällä ne ovat yhtä makeita kuin hedelmät.

Vierailija

Marjatko luonnon lääkkeitä?

Olen lukenut Aronian terveellisyydestä, sisältäisi kuulemma pari-kolme kertaa niin paljon antioksidantteja kuin mustikka, joka ruotsalaisen tiedon mukaan on yksi terveellisimmistä marjoistamme. Olemme kuivattaneet yli 50 litraa aronianmarjoja ja mustikoita noin 50 litraa, joita mixaamme pulveriksi, jota sirotellaan runsaasti aamujogurtin päälle kaura- ja vehnänleseiden lisäksi. Pakasteessa on sitten aroniaa, mustikoita, tyrniä, vadelmia, mansikkaa, karpaloita, puolukoita, pihlajanmarjoja ja...
Lue kommentti
vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti