Olen keski-ikäinen normaalipainoinen nainen. Kolesteroliarvoni oli vuosi sitten 6,5, puoli vuotta sitten 6,1 ja nyt taas 6,5. Olen tosissani yrittänyt tervehdyttää vereni rasva-arvoja: olen liikkunut paljon, siirtynyt vähärasvaisen ruokaan ja syönyt paljon vihanneksia. Suvussani on jonkin verran sepelvaltimotautia, mutta molemmat vanhempani elivät yli 80-vuotiaiksi.

Dosentti Ursula Schwab Kuopion yliopiston kliinisen ravitsemuksen laitoksesta korostaa, että ruoassa rasva on kahdessa eri muodossa. Kova rasva eli paljon tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävä eläinperäinen rasva on kolesterolille haitallista. Toisaalta pehmeä rasva eli kasvikunnan öljyt, joissa on paljon tyydyttymättömiä rasvahappoja, on veren kolesterolin kannalta edullista.

Usein näkee tilanteita, joissa rasvaa vältellessä vähennetäänkin lähes kokonaan hyvät pehmeät rasvat. Vaikka rasvan määrä näin on vähentynyt, pehmeiden rasvojen vähyyden vuoksi muutos ei ole ollut kolesterolin kannalta hyödyllinen. Tehokasta on nimenomaan vähentää kovaa rasvaa. Se on siis pääasiassa eläinperäistä ja tuoteselosteissa sen löytää kohdasta ”tyydyttyneet rasvahapot". Usein on hyödyllistä samalla lisätä pehmeän rasvan osuutta eli kovaa rasvaa korvataan pehmeällä. Pehmeä rasva merkitään tuoteselosteisiin nimellä ”tyydyttymättömät rasvahapot”. Kysyjän on siis syytä tarkistaa, millaista rasvaa hän on vähentänyt ruokavaliostaan. Jos pehmeän rasvan määrä on selvästi pudonnut, sen lisääminen voi laskea kolesteroliarvoa.

Vielä yksi asia ovat ravinnon kuidut, jotka myös vaikuttavat kolesteroliin edullisesti. Sen vuoksi on syytä vielä tarkistaa, onko ruoassa kokojyväviljasta tehtyjä tuotteita ja kasviksia, joista kuituja saa.

Kysyjän tilanne kuitenkin kuvastaa sitä, miten erilaisia me ihmiset olemme myös kolesteroliarvon suhteen. Joillakin on sellaiset perintötekijät, että kolesteroliarvo on matala huolimatta epäterveellisestä ruoasta. Toisilla arvo on koholla, vaikka kuinka noudattaa vähärasvaista ruokavaliota. Kysyjä kuulunee tähän jälkimmäiseen ryhmään.

Kolesterolitaso on yleensä aika vakaa. En osaa sanoa, mistä välillä todettu matalampi arvo johtuu: onko syynä laboratorion epätarkkuus vai todellinen muutos? Joka tapauksessa näyttää siltä, että arvo on jatkuvasti tuolla 6,5 tietämillä. On täysin mahdollista, että sitä ei sieltä merkittävästi alemmaksi saa, vaikka kuinka tiukentaisi dieettiä.

Mitä tällaisessa tapauksessa pitäisi tehdä? Ensin on syytä tarkastella, millainen kokonaisriski on sairastua verisuonitautiin. Kokonaisriski tarkoittaa sepelvaltimotaudin riskiä tulevina vuosina, mihin vaikuttavat muutkin asiat kuin veren kolesteroli. Näitä muita ovat monelle tutut kohonnut verenpaine, tupakointi ja aikuistyypin (tyypin 2) diabetes. Vielä riskiin vaikuttavat ylipaino, perinnöllinen alttius ja luonnollisesti ikä: mitä enemmän vuosia, sitä enemmän sydäntauteja.

Kysyjä lienee iältään jossain viidenkympin tienoissa, ilmeisesti terve ja verenpaine kohdallaan. Perinnöllistä taipumusta sepelvaltimotautiin tuskin liiemmin on, kun vanhemmat ovat eläneet vanhoiksi. Kolesteroli on ilmeisesti kysyjän ainoa merkittävä verisuonitautien riskitekijä.

Riskitaulukon mukaan 50-vuotiaan naisen, jonka kolesteroli on 6,5 mmol/l mutta jolla ei ole muita riskitekijöitä, mahdollisuus sairastua sepelvaltimotautiin seuraavan kymmenen vuoden aikana on 5–10 prosenttia. Tällainen riski luokitellaan melko pieneksi. Kolesterolin alentaminen tasolle 4 mmol/l vähentäisi riskiä alle 5 prosentin, jollainen riski luokitellaan pieneksi.

Tulisiko kysyjän käyttää kolesterolia alentavia statiinilääkkeitä? Tähän ei lääketiede voi antaa selvää vastausta, vaan ratkaisuun vaikuttaa kysyjän oma mielipide. Lääkkeen käyttö vähentäisi riskiä, mutta se on muutenkin melko pieni. Toisaalta lääkkeellä vähentynyt riski ei merkitse, että on täysin suojassa sairaudelta.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Miksi kolesteroli ei laske?

Miksi kolesteroli ei laske Etkö tiedä että kolesteroli on ihmisen monille toiminnoille erittäin tärkeää "tavaraa" vaikka vanhakantainen mielipide onkin päinvastainen, nythän se onneksi on jo melkein pannaan julistettua tietoa eräin poikkeuksin. Varsinkin vanhemmilla ihmisillä ei kolesterolin korkeudesta yleensä ole haittaa,päonvastoin korkeankolesterolin sanotaan pidentävän ikää kuin taas liian matala korreloi päinvastoin eli lyhentää jäljellä olevaa elämää.
Lue kommentti
vastustuskykyä tauteja vastaan erilaisista sipuleista

Sipuli ei tuo vain makua vaan antaa puhtia viruksia ja bakteereita vastaan.

Kaikki sipulilajit sisältävät flavoinoideja. Niitä on käytetty lääkekasveina jo antiikin ajoista.

Useiden tutkimusten mukaan flavonoideilla on osansa syöpien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ne myös estävät virusten ja bakteerien kasvua ja sitovat itseensä elimistölle haitallisia aineita.

  • Keltasipulin flavonolipitoisuudet ovat suurempia kuin punasipulin. Ärhäkän keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeämmäksi. Punasipulia sopii erityisen hyvin käytettäväksi  paahdettuna, keitettynä ja hillottuna.
  • Valkosipulissa flavonodimäärät ovat hyvin pieniä, mutta siinä – kuten muissakin sipuleissa – on erilaisia rikkiyhdisteitä, joilla on samoja vaikutuksia kuin flavonoideilla.
  • Purjo kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaan. Jos pilkkoo ruokaan vain valkean osan, 90 prosenttia sen sisältämistä hyvistä flavonoideista jää saamatta. Valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

FM Tuula Soinisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkulaisen sipulikasvin flavonolit ovat pääasiassa kemferolijohdannaisia, lisäksi siinä on kversetiiniä.

Kuumentamista flavonoidit kestävät hyvin, huomattavasti paremmin kuin vaikka vitamiinit.

LÄHDE ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

turvotus turvottaa vatsa pömpöttää mikä avuksi

Ongelmanani ovat pitemmän aikaa olleet erilaiset vatsaongelmat ja turvotus. Olen 21-vuotias naiskilpaurheilija ja rasvaprosenttini on 15. Vatsani on jatkuvasti turvonnut ja usein kova kuin pallo. Lisäksi minua vaivaa vaihtelevasti ummetus ja löysä vatsa sekä ilmavaivat. Ruoka nousee jatkuvasti takaisin suuhun. Nautin pieniä aterioita tasaisin väliajoin, syön rauhallisesti hyvin pureskellen. Olen kokeillut kaikkia ruokavaliomuutoksia, mitä on suositeltu. Olen myös käyttänyt sekä vatsahappoja vähentävää että lisäävää lääkitystä. En tiedä enää mitä tehdä ja olen kyllästynyt pullottavaan ”raskausmahaani”.

Vatsaongelmat ovat tavallisia ja kiusallisia. Kysyjä ei mainitse, onko vaivoja tutkittu. Jos ei ole, kehottaisin kysyjää hakeutumaan mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tässä muutamia asioita, joiden vaikutusta oireisiin voisi tarkkailla ennen lääkärissä käyntiä.

Turvotusta aiheuttavat tyypillisesti palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit eri muodoissa. Myös sipulit, purjo mukaan lukien, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, tuore kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä ja avokado voivat aiheuttaa oireita.

Hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät myöskään sovi kaikille.

Makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli, laktitoli ja isomalti aiheuttavat oireita herkemmin kuin muut makeuttajat. Sorbitolia käytetään myös mm. kosteudensäilyttäjänä, joten sitä voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita.

Inuliinia lisätään nykyisin varsin yleisesti sellaisiin tuotteisiin, johon halutaan lisätä kuitua tai tuotteen kuitupitoisuutta halutaan jostain syystä lisätä. Inuliini näyttää aiheuttavan varsin usein vatsavaivoja. Samoin kuin edellä mainittujen makeuttajien myös inuliinin käytöstä löytyy tieto tuotteen aines­osaluettelosta.

Kysyjä lienee jo kokeillut laktoositontakin ruokavaliota. Osa on niin herkkiä laktoosilla, ettei sitä voi olla ruokavaliossa juuri lainkaan. Jos kysyjä on kokeillut laktoosin rajoittamista vähälaktoosisilla tuotteilla, esim. Hyla ja Into, kehottaisin kokeilemaan uudelleen täysin laktoosittomilla tuotteilla. Jo muutaman päivän aikana huomaa, auttaako tämä.

Viljatuotteiden sieto on yksilöllistä. Osalle gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra aiheuttavat oireita. Osa ei puolestaan kestä kauraa. Osa puolestaan voi käyttää viljoja vapaammin, kunhan leipä on kuivattua, esim. näkkileipää, tai paahdettua.

Pienet ateriat ovat tärkeä tekijä, kun pyritään hillitsemään ruoan takaisinvirtausta. Suuremmat juomamäärät on hyvä ajoittaa aterioiden väliin. Ruokailun jälkeen on myös hyvä odottaa jonkin aikaa ennen rankempaa liikuntaa tai makuulle menoa. Yleensä 45 minuuttia–tunti riittää.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

hyvä iltapala auttaa saamaan hyvän unen

Puuro + marjat + raejuusto = hyvä uni.

Uni on parempaa, kun vatsa ei ole liian täynnä, mutta ei ole nälkäkään. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio voi pilata yöunet, samoin liika sokeri illalla.

Suosi tryptofaani-aminohappoa sisältävää iltaruokaa, sillä se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa. Tryptofaania on esimerkiksi banaanissa, kanassa, maidossa, munissa, manteleissa, pähkinöissä, kokojyväviljassa ja linsseissä.

Muutenkin kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten kokojyväviljaa, ja proteiinia. Vältä rasvaista ja mausteista ruokaa sekä sokeria ja makeutusaineita.

Hyvän unen resepti on syödä päivällä säännöllisesti ja proteiinipitoisesti, mutta lisätä hyviä hiilihydraatteja iltaa kohti. Moni syö aamulla kaurapuuroa marjoilla. Kun siihen lisää pari ruokalusikallista raejuustoa, siitä saa mainion hyvän yön iltapalan.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Lue lisää: Näin voitat väsymyksen, Hyvä terveys 12/2016

Näillä valinnoilla lihaa ja kalaa karttava kokoaa parhaan ruokavalion.

VIHANNEKSET

Saat C-vitamiinia, folaattia, K-vitamiinia, karotenoideja ja muita bioaktiivisia aineita, kaliumia sekä vain vähän energiaa.

 

MARJAT, HEDELMÄT

Saat C-vitamiinia, folaattia, fenolisia yhdisteitä ja muita bioaktiivisia aineita, ravintokuitua.

 

KAALIKASVIT

Saat kalsiumia ja bioaktiivisia aineita sekä vain vähän energiaa.

 

JUUREKSET, PERUNA

Saat hyviä hiilihydraatteja, mutta vain vähän energiaa. Porkkanasta myös beetakaroteenia.

 

PAVUT, LINSSIT

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, energiaa, ravintokuitua.

 

PÄHKINÄT, MANTELIT, SIEMENET

Saat proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, energiaa, ravintokuitua.

 

VILJAVALMISTEET

Täysjyväviljasta saat hyviä hiilihydraatteja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua, energiaa.

 

KASVIÖLJY

Saat omega-3- ja omega-6-rasvahappoja (välttämättömiä rasvahappoja), rypsiöljystä muodostuu elimistössä tärkeää eikosapentaeeni-rasvahappoa, paljon energiaa.

 

MAITOVALMISTEET

Saat proteiineja, riboflaviinia, B₁₂-vitamiinia sekä kalsiumia ja jodia, myös D-vitamiinia (mutta ei luomutuotteista).

 

KANANMUNA

Saat proteiineja ja monipuolisesti vitamiineja, mm. runsaasti B₁₂-vitamiinia, ja kivennäisaineita.

 

 

 

HUOM!

Vegaanin, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, pitää syödä B₁₂-vitamiinivalmistetta, ja pulaa voi helposti tulla myös D-vitamiinista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja jodista.

Vierailija

Kasvissyöjä, syö näitä!

Mikähän tässä jutussa on ollut lähteenä? Kasvisruokavalioon ei tarvita maitotuotteita tai kananmunia. Vegaanin tulee huolehtia samoista vitamiineista kuin nykytiedon mukaan sekasyöjienkin - D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Jodin saa helposti vegaaneille tarkoitetusta vitamiinitabletista, jossa on muitakin vegaanin terveyttä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Sekaruokavalio muuten sisältää enemmän jodia ja B12-vitamiinia vain siksi, että näitä lisätään eläinten rehuun. Parempi olisi syödä...
Lue kommentti